Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 15 april 2011

Rasism = att tänka egocentriskt och taxonomiskt


En byfånes uppsyn?


Den rasistiske danske immigrationsministern Søren Pind illustrerar väl det okomplicerade "egenmäktighetssyndromet" i dess sämsta utförande. 

Men minns att Jord och Eld inte måste vara en egoistisk och godtycklig rangordning av människor och prylar. I vissa fall ska man snarare läsa "av egen makt", dvs. folk med jävlaranamma i, individer som vill bryta ny väg.

I det här fallet är det dock helt uppenbart varför han hatar blotta tanken på multikulturalism och anser vissa kulturer lägre stående än hans egen sekulära danska:



De sista timmarna av dygnet går Jupiter in i Vågens tecken, men det är inte materiellt här. Vidrigheterna i hans uppfattning springer - ännu en gång - från den fallna Saturnus i Väduren. Som gränsdragningens planet tecknar Saturnus en människas yttre kännetecken och förknippas därmed mer till tänkande i "raser" eller synliga kategorier än någon annan planet.

Väduren är det egocentriska perspektivet och kombinationen av Saturnus och Vädur leder till "subjektivistiskt godtycke som princip". Att de här människorna sedan jagar med ljus och lykta efter argument för sin föreställningar gör inte deras åsikter mer sanna. Eld/Jord i drabbning har en osedvanlig förmåga att smutsa kanalen till samvetet och kombinationen är vanlig hos riktigt förhärdade förbrytarnaturer. 

Vissa hinduiska riktningar - och även de grekiska platonisterna - diskuterade i antiken livligt hur materiella "karmapartiklar" faktiskt kan tränga in i själssubstansen. Vågar man säga att ett horoskop faktiskt berättar något om själens grad av smitta, vari dess reningsuppdrag består?

Saturnus i Väduren har olika funktion i olika horoskop men generellt indikerar den en "sub-generation" som har problem med att säkra sin egen identitet. Saturnus sinkar, så det kan handla om en nära nog livslång osäkerhet över det egna jaget! Vad lättare då än att projicera den egna egoproblematiken på andra grupper och hävda att de står lägre ner i hackordningen? Särskilt oppositioner mellan Väduren och Vågen är benägna till projektion och hos den danske ministern har vi just detta.

Saturnus älskar att skapa hierarkiska kolumner av allt och när man som i Pinds fall har en ömsesidig reception mellan Vädurens och hierarkiserande Stenbockens härskare, då tycks det gå så här illa med omdömet. Men naturligtvis är det inte Pind som är spritt språngande galen, nej han kastar sin egen skit mot svenske människorättskommissionären Thomas Hammarberg (AB).

Här är då ännu ett exempel på att soltecknet Vågen, synbarligen en civiliserad och civiliserande influens i ett horoskop ändå inte är immun mot korruption. Solen har dock nedsatt vitalitet i Vågen (den är "upphöjd" i Väduren och som jag nyligen noterade tycks ett av dess återkommande problem vara mental obalans. 

Den här Solen klarar inte att hantera sin situation: oppositionen från en fallen och djupt infekterad Saturnus - infekterad pga. den arroganta och förhävda Mars som den befinner sig i ömsesidigt angrepp med.

I någon mån kan det spela in att Ljusen - Sol och Måne - befinner sig i element som inte kommunicerar direkt med varandra - Månen är dessutom "fallen" i Skorpionens Vatten.

Danska nationalhoroskopet har detta skorpioniska sinnelag och fastän inte en regel, märks ofta plumphet med den här typen av själsförfattning. Den fixerade kvaliteten Tamas gör att saker och ting härsknar till innan tillfället kommit till ventilering. I extrema fall genomförgiftas alla intryck omgående. Här är Mars position ytterst viktig att ta ställning till.

I Pinds fall är det så illa det kan bli. Månen disponeras av en Mars som befinner sig i den vedervärdiga kamp med hierarki- och begränsningsplaneten vi just noterade. Sol i Luft och Måne i Vatten verkar här syssla med någon form av huvudlös dissociation, tendensen att avskilja det ena från det andra...

I en extrem intuition tänker jag plötsligt att detta är en homosexuell man som hittat invandrarna att ta ut sina olösta problem på. Det är ett mycket säreget ansikte vi ser på fotot, en underlig mix av "manligt" och "kvinnligt"!

Horoskopet tecknar ett perfekt födelseögonblick för en hårt belastad syndare av typen arrogant att åter återinträda i tid och rum för att göra om en bakläxa och kanske göra den bättre. Då Pind inte verkar klara av sin uppgift i det här livet blir det nog en ny återfödelse på samma tema. För själen spelar tid ingen roll, när den misslyckas i sitt världsbildsbyggande har den all tid i världen att återfödas och repetera tills lärdomen sitter. 

Djuppsykologen James Hillman tillbringade ett helt långt yrkesliv med djupt deprimerade och psykopatologiska individer och noterade, kanske utifrån sin platonska grundsyn, att det inte är någon idé med terapi för en själ så länge den är helt besatt av ett (astrologiskt) komplex. 

Det är själen som trasslat in sig i villfarelse och det är själen som själv bestämmer när den fått nog av sin självdegradering. Vi människor är som art ett struntviktigt släkte som - likt den fallna Saturnus - tror vi har något att säga till om. Men vi är bara säsongsblomster och blott guden inom oss lever vidare, inte det väduriska egoperspektivet.

Inga kommentarer: