Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 april 2011

Veronica & vattendjupen


Foto: Elisabeth Frang

En recensent i DN hyllar Veronica Maggios nya album som ett mästerverk, även SvD menar att det handlar om en fullträff. 

Här är en lagom krävande gissningstävling för alla som för ögonblicket glömt att livet och konsten är en och samma sak. Med den ursprungliga sideriska zodiken är det 50% chans att sångerskan Veronica Maggio är ett totalt blötdjur, det vill säga föddes då både Solen och Månen passerade det själsliga Vattenelementet. Kan det förhålla sig så?




Runt lunch lämnar sinnelagets Måne Tvillingarna och går in i härskarläge i Kräftan - nog för att den positionen har sin beskärda del av känslomässiga svarta hål och substansmissbrukare. Maggio har enligt DN-recensionen redan hittat till den tematiken i sina texter. 

Den här bloggen har upptäckt att elementen har sina distinkta fram- och  baksidor och lika enorma som musiker som Vattendjuren är, lika hjälplöst kan de falla in i just känslomissbruk och droger. 

Jag behöver knappast påminna om de flera klassiska horoskopen av det här slaget jag hittat under min måfåvandring genom pressen. Från legenden David Crosby som fick byta ut lite inre organ till följd av sitt supande till sorgliga svampen Whitney Houston, artister med båda Ljusen i det sublunära Vattenelementet.

"Fallna själar" hade man sagt förr. Men det finns uppenbarligen något i det här fallet som resulterar i enastående förmågor att återge livets skuggsidor.

Vad som för min del avgjorde frågan om Veronica är en genuin siren (vattennymfer vars sång fick svultna sjömän att kasta sig i havet och drunkna) var ett foto på henne taget av Elisabeth Frang. Jag tror bilden är från 2009.

Jag tar det som en inte så liten fingervisning när fotografen väljer att bada Maggio i ett ljushav av medelhavsgrönt. Samma färg jag valt för Vattenelementet på den här bloggen för att undvika sammanblandning med det blå Luftelementet. 

Vad som fick fotografen till den egentligen rätt överdrivna koloreringen kanske hon inte själv var fullt medveten om, men jag tror hon fångade upp något av artistens själ. Enligt astrologin ligger den troligen helt nedsänkt i det gåtfulla Vattenelementet - dimensionen som Fredrik Reinfeldt talar om när han kallar svenskarna ett sovande folk. 

Som jag sagt tidigare var Reinfeldt helt ovetande om att han talade om sig själv i det läget, själv född i den sideriska Kräftan, Månens, nattens och den sovande människans tecken! Det är för att han inte förstår sig själv som han nu försökt förneka sjuka människor att sova och återhämta styrkan. Så illa är det med vår så kallade landsledare. I Reinfeldts fall är alltså hans vakenplanet Solen som sover och drömmer även om han anser att det är de andra som gör det. 

Maggio har, gissar jag, den mer lämpliga Månen i sitt härskarläge i Kräftan, men det ömsom slutna ömsom överresponsiva sinnelaget (smärta ger bra konst!) leds här av en Sol i Fiskarna som allraminst leder någonstans. 

Oceanen är fiskarnas hem, och där driver de omkring och tar färg av allt de simmar genom. Det är därför Maggio håller på att arta sig till landets bästa gestaltare av känslohavet.

Men Vatten är ett av de kalla elementen, och fiskar är kalla och undanglidande. Därför finns det ett "cool" kring henne som man skulle kunna förväxla med Luftelementet. Men det här är ett djur som går helt på instinkt, det kan jag nästan lova.

*****

"Visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är". DN-recensenten tycker sig förnimma ekon av ett sprucket förhållande med en musikerkollega i Maggios texter. När jag slår upp namnet på exet hittar jag en födelse med Solen i Kräftan och Mars fallen i samma tecken. Säger Maggio i en text på nya skivan: "...du är krossad och jag går fri". Ja, det finns något väldigt sensitivt över män med Solen i Månens hemmatecken och Mars i sitt kanske överkänsligaste läge.

Men poängen är naturligtvis att föredettingens soltecken ger en tydlig vink om var Maggio själv har sin Måne, enligt teorin om Sol och Måne som ett grundläggande komplementpar. När mannen visade sig vara Sol-Kräfta ökar det sannolikheten att Veronica faktiskt föddes som Mån-Kräfta (känslomässigt hypersensitiv). 

Varför det inte fungerade beror kanhända på att båda har problem i det känsliga och protektionistiska hemmatecknet Kräftan. Han med en debil krigare och hon med det gränslösa begärets Drakhuvud.

Är det här en musikens motsvarighet till Annika 'Fallskärm' Falkengren? Hur man nu ska tänka sig att ett känslomässigt svart hål av begär utvecklar sig om inte i riktning mot pengar som trygghetsskapare... Det kan bli stor konst också - det är påfallande hur många riktigt stora personligheter som verkar ha månnoderna "på sin sida", fastän de är klassade som problemskapare i den indiska astrologin.


Inga kommentarer: