Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 19 maj 2011

Franska aphannens ekonomiska böjelser

[Inlägget är inte av allmänt intresse, det kommer att titta på f.d. Valutafondschefens astrologiska ekonomihus och jämföra med en annan måttlös figur, forne storfräsaren och numera bankrutte skådespelaren Nicholas Cage.]


Det galna apdjuret Strauss-Kahn har slitit och dragit i fler kvinnor genom åren, läcker det nu ut, och själva franska presidenten hade tidigare bett honom lägga band på sig! (Expr)

Horoskopet i det första inlägget saknade födelsetid fast sådan faktiskt fanns tillgänglig via franska sajten Astrotheme. Det är intressant att se "kvinnotecknet" Kräftan som hans rollspelsascendent. Det är tillika ett tecken som dras till pengar - och vet hur att alstra dem!


I det provisoriska horoskopet med Månen som ascendent hamnade den välbefolkade Väduren (fyra planeter) i 2a huset för pengar, vilket gav ett bra resultat med tanke på att han var chef för Internationella Valutafonden, en av världens mäktigaste monetära inrättningar.

Men att den upphöjda Solen nu flyttar upp i Stenbockens och chefskapets hus och därmed bildar en tendens till egenmäktighet (diktatorstendens) medan istället kontrollplaneten Saturnus lägger sig i 2a huset för pengar, ger en minst lika stark indikation om vad den här mannens hjärta klappar för!

Precis som med det franska apdjuret har bloggens favorithoroskop för storhetsvansinniga materialister - jag talar om Nicholas 'uppgång och fall' Cage - Saturnus i 2a huset, vilket också leder till en "ond" aspekt mot det andra ekonomihuset, det 11e.

Eftersom Cage bl.a. förköpte sig på dyra slott i Europa är det träffsäkert att hans Saturnus i 2a "drabbar" Månen (Hem och Kapitalvaror) i hans 11e hus. Läs här Saturnus i 2a som "pengafixering" och hur denna fixering är uppknuten till företeelser som sorterar under Månen, sagda kapitalvaror, dvs. mycket kapitalkrävande föremål.

Cages val av filmroller är en historia i sig. Gör han alls några roller där han inte är i kontakt med gigantiska skatter, dyra kapitalvaror, eller, som jag ser i dagens tv-tablå, rollen som en vapenhandlande gangster som bygger upp ett affärsimperium. Precis som med Fredrik Reinfeldt som har båda Ljusen i hus 2 resp. 11 tycks vissa människor totalt fixerade vid livets monetära aspekt och se allt i termer av innehav eller inte innehav. Jag ska inte säga för mycket, men det verkar som stark betoning på båda dessa hus leder till en obalans i naturen. Något att studera med kvantitativ metod - är det en trend eller ej?

*****

Hos franske fd valutafondschefen inga planeter i 11e men Saturnus aspekt dit påverkar elftehushärskaren negativt. Lyxprostituerade i New York som han anlitat beskrev honom som en snål människa givet den nivå han levde på (AB), och där går hans och Nicholas Cages horoskop skilda vägar. Den senare höll verkligen hov, höll sig med och gödde ett stort entourage.

Det är Cages Måne i luxuösa Vågen i 11e som visar vilken angenäm party- och gruppmänniska Cage i själ och hjärta är (med eller utan storhetsvansinne). Vad kan utläsas hur franska apans horoskop? Till att börja med står Saturnus inte lika snyggt i Lejonet som Cages Saturnus gjorde i härskarläge i Stenbocken i 2a, där Venus grace (och pengar!) ackompanjerade den. (Saturnus och Venus är planetära vänner).

Det stinker naturligtvis materialism om Nicholas Cages horoskop men på många sätt är bandet mellan 2a och 11e raffinerat. Elementen fungerar tillsammans (Jord och Luft) och planeterna är väl lämpade för varandra (Månen i 11e han rymma i princip vad som helst och är alls inte avogt inställd till en sådan ackumulation pengar som Saturnus-Venus sänder upp från andra huset för besparingar - de går rakt till 11e som också kan indikera vänner.

Fransmannen har en Saturnus i 2a som snarare stryper Lejonet, det stora hjärtats tecken, vilket ger ett betydligt mer krampaktigt och forcerat budskap. Eld i ett Jordhus är en kämpe och slugger och inte alls lika metodisk som Nicholas Cages rena Jordbudskap i 2a huset. Fransmannens vediska 270-gradersaspekt är således akut kontstriktiv och forcerad och 11e vänskapshuset blir lidande av hans tajthet med pengar.

Vad då om Strauss-Khans elftehushärskare, som bara händelsevis råkar vara pengarnas planet Venus? Jo, den är skadad i egoprincipens tecken Väduren och mycket prominent (i offentliga 10e huset). Redan detta budskap talar mot generositet eftersom Vädurens princip och 11e husets Ox-princip inte drar jämt. Men som i 2a penninghuset uppstår en furiös kamp i tionde eftersom soltecknet är Eld och huset Jord.

Fransmannen tillhör kategorin "achievers" och det är paradoxalt att det är Kräftascendenten (och övriga Vattentecken) som ger kombinationen av kamp om den materiella verkligheten i de tre hus som indisk astrologi kallar "substanshusen", hus där man bygger upp resurser som ska hålla föregående hus på fötter.

Jag kommer plötsligt att tänka på skådespelarna Harrison 'Indiana Jones' Ford, som under en tid var Hollywoods rikaste skådespelare. Han hade en period här allt han rörde vid blev till guld. Kräftascendent. Och vem täljer guld med kniv numer om inte Johnny Depp med sin fåniga piratfigur? Kräftascendent igen.

Jag kan inte säga om det är så att begärets tecken i första huset gör - vare sig individerna är medvetna om det eller inte - att de företar sig är styrt av behovet att ackumulera rikedom (så att Kräftan har råd med ett nytt kräftskal eller ett ännu tjusigare hus).

Det vill synas som det här tecknet i synnerhet är det som "samlar sina skatter på jorden", i direkt trots mot den stora vishetsläraren Jesus bud att istället samla dem i himmelen (på medvetandeplanet). Det är med utgångspunkt från antikens världsbild den här bloggen från första början - och säkert till mångas förargelse - pekat på att zodiaken faktiskt segregerar låg från hög, rätt från orätt.

Det här är inget myspys-system där alla är jättebra. Hälften av tecknen tillhör den negativa polariteten och där pågår syndafallet ännu för fullt (vändpunkten är Jordelementet - man måste realisera sin kroppslighet och bejaka att man här är här innan vägen tillbaka kan anträdas). Hälften tillhör den positiva polariteten, men på "vägen upp" kan förstås själen ännu trassla till det för sig genom missbruk av de andliga principerna.

Eldelementet i den här franske aphannens händer gjorde honom sannerligen inget gott! Han lät elden sammansmälta med jorden och blev just en sådan förråad sälle som jag då och då nämnt i samband med just Eld och Jord som tycks leda till en brutalisering. Och här behövdes inte ens att Eldtecken låste sig mot Jordtecken, indikationen om korrumperad passion för det materiella ges av Eldtecken i Jordhus.

Naturligtvis är den franska apan ett extremfall. Upphöjd Sol i Eld i tionde Jordhuset. "Att slå sig fram till exceptionell framgång."  Men det finns verkligen ingen förfining i dessa budskap - och se hur Solen (handlingsmänniskan) står inringad mellan en Mars och Venus-kombination som jag försiktigt kallat "förhöjt libido". Men i det här fallet hade bloggens första, i de flesta fall helt överdrivna beteckning passat exakt: "horbockssyndromet"!


Inga kommentarer: