Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 1 maj 2011

Skaparen av 2½ män & intelligenskvoten


Daimoniska utstrålning och hyperblicken varslar om hög IQ

Det krävs en långt över genomsnittlig intelligens för att skapa så korkade karaktärer som roat världen till bristningsgränsen tills Charlie Steens personliga problem fick 2½ män att gå helt överstyr.

Sanningen är ju att han under de sista episoderna var ett spöke av sitt forna jag, sluddrig och otydlig som aldrig förr. Om nu författaren och regissören Chuck Lorre har tolkats rätt i ett kryptiskt meddelande i en annan show, är "apan" som fastnat i heroinmissbruk Charlie Sheen. (Sheen dementerar - AB)

Lorre måste ha en sådan väldigt intelligens, vilket han naturligtvis redan bevisat gång på gång genom de högst framgångsrika serier han redan lagts sin hand vid. Några år med Roseanne, Dharma & Greg, och den Big Bang Theory, näst mest populär i USA efter 2½ män.

När jag räknade ut horoskopet - tyvärr ingen födelsetid men det mesta talar för Månen i Jungfrun - slogs jag av något som är lätt att glömma inför alla de udda horoskop som dyker upp. Svenska nationalhoroskopet helt utan Vatten, de karaktärssvaga blötdjuren som har för mycket Vatten och blir sex- eller pillermissbrukare, övertaggade Eld-varelser som bränner sina broar i båda ändar, och många andra ytterligheter.
Men astrologin rekommenderar faktiskt proportion och balans, och Chuck Lorres är just ett sånt horoskop med viktiga budskap i samtliga fyra element.



Att han har framgångar som musiker bakom sig stärker en födelse före cirka 13.30, medan Månen ännu befinner sig i Jungfrun. Den konjunktion med formsäkra Saturnus som hans sinne här befinner sig stämmer också med en människa som graviterar mot beslutsfattande roller.

Dessutom vill jag påstå att hans psyke blir mycket stabilare av den här världsligt slipade Mån/Saturnus i Jord än om han vore ett exakt nymånebarn med en fallen Sol i Vågen och en Måne som svarar på denna Sol och båda Ljusen involveras i en osynk mellan Luft och Vatten pga. deras disponent Venus, som befinner sig i detriment i Skorpionen!

Men det går inte att missa kopplingarna till hälsosamhet och osunt drogberoende i horoskopet. Lorre har hamnat i fejd med världens mest ryktbara slummo och tvingats sparka honom för hans antisemitiska dravel.

Månen med Saturnus är en hårdför ledartyp, det är lätt att hitta tecken på. Och planeterna går före zodiaktecknet Jungfruns symbolik! Accepteras en månbaserad ascendent har vi Saturnus i första huset, och jag tycker mig ha uppsnappat att han uppfattas som en hård och kanske diktatorisk typ.

Det är egentligen mycket som talar för den här Månen, särskilt dess puritaniska vilja till renhet och distinktion. Det krävs någon med väldigt klar blick för att så väl kunna utnyttja skådespelarnas kapacitet till maximum. Folk tror Charlie Sheen är den roliga, men det är förstås Chuck Lorre som skapade förutsättningarna där Charlie Sheens extremt begränsade register kunde komma till bästa användning.

Jon Cryer, hans odåga till bror i serien, är ungefär hundra gånger mer begåvad som skådespelare, för att inte tala om kvinnan som gör deras självgoda mor.

Castingen är perfekt och här tror jag åter att en Måne med formalisten eller stylisten Saturnus förklarar Chuck Lorres öga för intressanta personer i rollerna. Serien har faktiskt varit perfekt in i minsta detalj, där just omsorgen om det lilla ("det som gör det") är typiskt för kyliga analytikern Jungfrun.

Men Lorre är mästare av sitcoms, och dessa är ju undantagslöst relationsdramer. Så det är ändå Solen som har sista ordet är och med en försvagad självhävdelse i den samförståendeträngtande Våg-Solen är det upplagd för "virriga familjerna". Och här kommer Solens disponent Venus in, halvt havererad i det frustrerade skorpionläget. 

En stabil och realistisk bas i en Jord-Måne med Saturnus menar jag är nödvändigt för att få ut max ur en klen Sol där dessutom slinkiga skorpionvatten skapar extra instabilitet. Chuck Lorres Luft-Sol disponerad från grämelsens svarta Vatten är just ett sådant exempel jag sökt trycka på då och då, där rätt person lyckas hantera både känsla och logik och skapa absurdistisk komedi. Mycket roligt att få se den här balansgången mellan hat och kärlek (Skorpion och Våg) just i samband med skaparen av den galna familjen i 2½ män!

Det är inte mycket Vatten i horoskopet, men den enda placeringen har en nyckelroll varande Solens disponent. Två skadade kroppar sammankopplade över två element som inte samverkar. MEN en klippfast bas i sinnet och dess stilsäkra förmågor.
Det verkar stämma.

Intelligensen då? Enkelt. Jupiter, en Eldplanet står i Eldtecknet Väduren i opposition till Eldplaneten Solen i Vågen. Dessutom har Jupiter och Mars en ömsesidig reception med varandra, vilket inverkar på Skorpionen och Venus som ju disponeras av Mars!
Så en bit under det uppenbara hittar vi alltså en ytterst viktig släng av "sensationalismen" eller förmågan att skapa effekter som går hem och sätter sinnen i brand. Den här Eld/Vatten-nivån ligger alltså två steg under Solen i Vågen. Det här horoskopet är skäl nog att inte räkna ut en Sol bara för att den inte är "upphöjd" som i stridbara Väduren. 

Det verkar nästan som om den fallna Solen i Vågen kompenserar sig genom att vara smartare än Vädurs-Solen som förvisso har karisma och kraft nog att storma ut och erövra världen. Solen i Vågen är istället en schackspelare som kalkylerar med flera perspektiv än bara Vädurens enda. 

Den oändligt viktiga indiska metoden att utifrån ascendenten och hur tecknen lägger sig runt de tolv husen avgöra om planeterna är källor till gott eller ont, ger i Chuck Lorres fall bara Merkurius och Venus som välgörare. Merkurius tippas i rätt riktning och Venus är redan normalt den "lilla benefaktorn".

Kanske är det tur att Venus är en kraft till gott här, med tanke på att den anses skadad i Skorpionen och dessutom ockuperar det tredje huset för medvetandet och dess kvalitet. Svåra störningar i tredje kan indikera sinnessjukdom och involveras ju även den fallna Solen (en intelligensfaktor) eftersom den disponeras från "mind"-placerade Venus.

Låt oss säga att Chuck Lorre, hur torr och prydlig i livsföringen han än varit för egen del (och Månen med Saturnus i Jungfrun står verkligen för något hälsodiktatoriskt), så kom hans bekantskap med Charlie Sheen att öppna dörrarna till det egna horoskopets mer skakiga delar. Det är för mig ingen tvekan om att Sheen alltid varit latent galen men nu har han tippat sig själv över kanten.

Eftersom Chuck Lorres tredje hus också signifierar medievärlden och Solen stora celebriteter, kanske det är typiskt att han, med en fallen Sol och en skadad Venus, kopplade 2a ekonomihuset och 3e huset för medvetandekvalitet drog till sig Charlie Sheen, världens högst avlönade tv-såpaskådis (2 ekonomihuset) och fick en mentalt störd människa (3e huset) på halsen.

Vad jag menar är att även om Chuck Lorre för egen del hanterat dissociationssyndromet (Luft och Vatten i sammantvingade men ändå i icke-förening) och hittat kreativa vägar med det, så slank det in en figur (Sheen) som bara uttrycker klyvningens värsta och sjukaste sidor.

Nu plötsligt får samma Eld/Vatten-krig (sensationalism) som låg två nivåer under Solen i Vågen (disponenten i Vatten hade själv en disponent i Eld) en annan innebörd. Det här budskapet kan också illustrera Charlie Sheen, den stora celebriteten (Solen) som Lorre arbetade med under sju ofattbart framgångsrika säsonger innan allt brakade ihop under olyckstalet åtta (den åttonde säsongen blir aldrig slutförd). Chuck Lorre har den stora framgångens Jupiter i det åttonde olyckliga huset. Här finns många uppslag för fortsatta studier!

Inga kommentarer: