Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 maj 2011

Upphöjd Saturnus men utan full vision




Bloggens nyintroducerade Chandra lagna-metod, att använda Månen som ascendent när klockslaget är okänt, kan invagga i falska tankar om att ha full koll på horoskopet. Marknadskapitalisten Jonas Milton, som nyligen förespråkade frysta löner i tio år och en ökad segregering eller fler pinnar i lönestegen är ett exempel på det. Bloggaren Jinge ger bakgrunden.

Även om Månen är klart mer preciserad än Solen och möjligheten att använda de tolv husen för ytterligare information redan har givit intressanta resultat, slogs jag av tanken att det horoskop som Chandra lagna tecknar dock gäller under dryga två dygn och att varje dygn ser tolv ascendenter turas om. 

Och den vediska läran om att planeter ändrar sin verksamma natur beroende på vilket tecken som stiger i öster borde strikt talat inte användas utan JÄTTESTORA BRASKLAPPAR att det bara är en chans på tolv att månascendenthoroskopet ger planeternas korrekta verksamma natur.

Ta den här kapitalisten Milton. På ett mycket allmänt plan borde han äga förmågan till sann rättrådighet. Saturnus är upphöjd i Vågens tecken, tecknet som alltid ser till både sin egen och partnerns bästa, allt för endräktens (Venus) skull.

Men Saturnus upphöjelse ligger på himmelen under hela 2½ år och kriminella lär födas även under den här tiden. (Intressant nog har bloggen hittat en förhöjd kriminalitet under den antisaturniska Jupiter-principen under dess passage genom Vågen.)

Det behövs således fler indikationer än bara en "generationsplacering" för att kunna tala om en rättrådig individ. Att Milton vill fördjupa klasskillnaderna i samhället genom att introducera ännu fler pinnar på den lönemässiga karriärstegen och låta nybörjarna börja ännu lägre ner, är inte rättrådighet.

Detta hade kanske läran om planeternas verksamma natur kunnat avslöja, om vi bara varit säkra på födelsetimman. Som saken nu står ger ett månhoroskop Månen i Vattumannen som förstahus. Saturnus (och pengarnas Venus) är därmed verksamma välgörare. Dvs, inte bara mattas Saturnus roll som naturlig illgärningsman av genom upphöjelsen i Vågen, dess härskarskap över det första huset understryker att ledarskap i med tonvikt på restriktion och KONTROLL är en gåva hos den här mannen som kan tjäna honom.

Och nog förefaller detta stämma, vi talar om en vd, en människa som har lyckats i sin egen karriärutveckling. Men nog känner man igen Saturnus grundton: han vill lösa problem genom att sänka ingångslönerna och ge individerna ett större antal steg upp mot de lönelägen de som börjar i botten ändå aldrig kommer att nå eftersom denne vd ytterst designat sitt tankesystem för att få in mer lågavlönad arbetskraft till sina verksamheter. 

Milton fungerar bara som ett av hydrans många huvuden, som ett av Rovkapitalismens flera språkrör ger han samma falska modell som inte tjänar samhället utan bara de som lyckats klättra upp den "säkra sidan". Dessa onda kapitalister arbetar aktivt med människors otrygghetskänslor och motiverar folk utifrån ovärdiga motivationsgrunder hämtade från en nidbild av djungelns villkor.

Det är alltid tråkigt att hitta en upphöjd Saturnus i Vågen som inte hittat fram till sin korrekta valör i människans konkreta tankar och uttryck.

Varför har det här livsödet kollapsat på en egoistisk nivå som ligger lägre än vad den STORA FORMEN SATURNUS anger från Vågen?



Svaret är enkelt. Vårt kosmos tecknade via Saturnus i Vågen en noblare nivå än den här individen var mogen för. Solen har ännu inte nått Vågen utan verkar från den privategoistiska profitjägaren Jungfrun. Och eftersom det är Jungfruns härskare Merkurius som står för det skarpa intellektet som splittrar upp en situation i en mängd små detaljer, förstår vi varför Rovkapitalismens tjänare vill introducera fler separata små trappsteg i löneutvecklingen. 

Jungfrun, kan man ur visst perspektiv anse, förstör helheten genom att hellre fokusera på skillnader. Därför är inte Jungfrun chefen utan handräckaren eller tjänaren. Chefen är Lejonet som via sin Sol ser den stora Gestalten (ja, ÄR den Stora Gestalten). Sedan delegerar Lejonet det praktiska arbetet till nästa tecken, Jungfrun, som genom sitt verktyg Merkurius delar upp visionen i logiska smådelar och förverkligar Visionen i praktiken.

Men direktören är "bakvänd" - han är själv en av dem som åstundar att splittra eller fragmentera. Det enda lejonlika i honom är en fullständigt hämninglös drift att nå pengar och lyxig komfort: Mars och Venus i Lejonet skapar ett hett libido, men den här kombinationen är sannerligen inte i sig detsamma som en Sol i Lejonet.

Det som började som en nobel och rättrådig indikation från Saturnus har nu ramlat två nivåer. Från Jungfruns jakt på egen vinning och sedan ännu ett steg ner till Lejonets vilja att dominera - fast här bara som en känslomässig dragning till välstånd.

Någonstans stämmer den bild som en analys utifrån en månascendent ger, för uppenbarligen är Saturnus på direktörens sida. Han har en upphöjd förmåga att balansera och bringa olika delar i samklang. Problemet bara är att han är en självisk människa och han använder sin saturniska förmåga för att gynna sin egen position och dem i samma sits som honom.

Och detta visar sig genom att Vattumanascendenten, som etablerats via Månen, ger den paradoxala effekten att Månen blir en verksam illgörare!

Så även om tiden som sådan bjuder på en nobel och rättrådig Saturnus i upphöjt läge, förmår inte Månen i Vattumannen att höra en sådan ädel lära om perfekt balans mellan människor (minimal åtskillnad i lönelägen). Hans själ är en källa till ond eftersom Månen - hans eget psyke - är en kanal till ont.

Och Månen är per definition den viktigaste planeten i horoskopet i rollen som "ascendent" och därmed förstahusplacerad. Hans förstahusego "hör" inte sin egen herre, den upphöjda Saturnus, fastän båda faktorerna ligger i Luftelementet.

Är detta verkligen en rimlig tolkning?

Låt oss titta på de andra planeternas verksamma natur. För Vattumanascendenten är Månen, Mars och Jupiter verksamma illgärningsmän, kanaler genom vilka problem kan strömma in i individens liv (och tankevärld).

Eftersom Mars står konjunkt med Venus, påverkar pengarnas planet negativt av illgärningsmannen och det blir en råare och mer rovdjursliknande syn på Lejonets överdåd. Penga- och balansplaneten Venus blir mer fixerad vid Lejonets egen individualistiska prakt. Att sätta Lejonet i vd-roller är alltid ett vågspel eftersom detta dock är tecknet där deras egen individualism är viktigast för dem!

Den andra planeten med kopplingar till pengar är Jupiter, och den är alltså också en verksam illgärningsman för dem med Vattumanascendent. 

Därför blir frågan hur mycket gott den upphöjda Saturnus egentligen gör när den disponerar över ett personligt sinnelag (Månen) som själv är böjt åt det onda och den saturniska antitesen Jupiter också är det, medan den upphöjda Saturnus själv är disponerad av en Venus som är skadad av den individualistiska illgärningsmannen Mars.

Lägg till det att Solen "bara" står i egennyttans Jungfru och dessutom i ett ondskefullt dussthana-hus (det åttonde för korruption och mörker).

Hur mycket återstår nu av den rättrådighet som så högsint tecknas av Saturnus i universums utkant. Visualiserar vi en själs resa in i vårt solsystem blir det bara sämre och sämre ju närmare sitt individuella kroppshölje (Vattumannen) som vi kommer. 

Med det här vindlande resonemanget har bloggen vandrat en lång väg från de första månadernas simplistiska bloggande där allt som var Eld och Luft flaggades som "kreativt" och underförstått bra. Här är då ett sinnelag (Månen) med klar dragning åt det onda och som står under stark påverkan från ett ohämmat pengahungrigt och lyxtrånande Lejon av sämsta sort. Intelligensen (Solen) är skadad och orienterad mot materiella ting.

Så här ser Hydrans språkrör ut. Ett av horoskopen som Djävulen talar genom, Djävulen som härskar genom att söndra. Inte för inte är Merkurius tradition motsägelsefull. Merkurius är intelligens, logik och kommunikation, men den är också missbruket av intelligensen. Den är en "skimmer" som i rollen av köpman gör sig en egen vinst på det den var satt att bara förmedla. Det är skillnaden på Merkurius i direkt Luft (Tvillingarna) och Merkurius i Jordelementet.

I det senare läget som vi ser hos Jungfru-direktören vet Saturnus - jordägaren - hur att pressa mer vinst ur sina åkrar. Han styckar bara upp landet till ännu fler men mindre åkerlotter som var och en ger arbetarna mindre skördar. Han förslavar alltfler statare i hans hans monetära samhällssystem. Lurar folk att tro att det här är det enda samhällssystem som finns. Så många jordlotter finns det nu i vd:ns vision att han - som redan sitter i toppen på en pyramid - tryggt kan räkna med att inga som börjar i botten någonsin kommer att kunna hota hans position.

Saturnus må verka upphöjd i Vågen, men den baserar sig i det här horoskopet på en Venus som attackeras av en ond Måne och en ond Mars. Helt klart blir inte en planet immun bara för att den upphöjts. Den samlade mängden iakttagelser avgör vad den egentligen håller på med.

Den här vd:n kommer förr eller senare att återfödas till jorden som en fattig slav, var så säker. Då kommer han att förstå. Men inte nu. Social kompetens kan ta tusentals år att nå. Få vet vad den upphöjda Saturnus i Vågen representerar: genuin acceptans av varje människa som ens egen jämlike i alla avseenden. Den som äger den visionen bygger inte system som ökar skillnader mellan människorna, hur mycket det än stämmer att individer på den fysiska nivån uppvisar en enorm spridning i alla avseenden.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant nog är franska socialistpartiets ledare, Ségolène Royal, som förlorade mot Sarkozy i presidentvalet 2006, född samma datum. Hennes sideriska ascendent (enl Astrothème) är i Stenbocken, och voilà, plötsligt blir Saturnus en välgörare! Månen ligger i Vattumannens sista grad vad jag kan se, och mars är dessutom en verksam illgörare, liksom jupiter. Jag vet att hon hade en olycklig barndom, med en yrkesmilitär till far som tyranniserade hela familjen. Att hon lyckats ta sig fram i den så kompakt mansdominerade franska politiken och blivit landets hittills enda kvinnliga presidentkandidat är en prestation i sig och säkerligen grundad i en revanschlystnad som denna uppväxt genererade. (Har läst om hennes liv, som du förstår.)
S

Seaward sa...

Parallella livsöden är otroligt spännande! Saturnus (och Stenbocken) och politiken tycks ligga mycket nära varandra (precis som man kan misstänkta utifrån den "naturliga" zodiakens tionde hus).

Den vediska verktygslådan är så mycket innehållsrikare än den västerländska och bloggen/jag verkar sakta dras mot ett nytt kapitel efter att ha startat i avsikten att INTE gå alltför djupt i snårskogen!

S. Royals tyranniska far borde visa sig via Solen alternativt Jupiter. Solen i 9e (utlandet, filosofi m.m.), Jupiter i 6e (fiender, tjänare).

Här är det i synnerhet Jupiter som verkar stämma med faderns natur. Charles Carter tyckte sig se dåligt humör i 6e huset och det är ju ett "ont" hus i vedisk astrologi. Att lägga till det faktum att fadern/Guru/Jupiter blir en kanal för ont i hennes fall.

Sjätte husets disponent Merkurius är emellertid upphöjd i Jungfrun, tillika funktionell välgörare för en Stenbocksascendent och i ett lyckosamt hus (9e)!

Dessa är då kringbudskapen kring Solen som fadersindikator och de är ju utpräglat bra! Såg Royal bara halva sidan av sin far? Sant är att Solen i Jungfrun har ett "kyligare" hjärta än många andra placeringar, och kanske i kombination med andra faktorer den kan ge hårdhet.

Som du ser figurerar inte Månen i tabellen över verksamma välgörare/neutrala/illgörare för Stenbocksascendenten. Till skillnad från Månen i Jonas Miltons månascendentshoroskop får man övergå till andra betraktelser och där håller jag med om att en Måne i 30e graden av ett positivt tecken är "döende" och svag på att plocka upp det goda som den upphöjda Saturnus utlovar i Vågen.

Vidare avgörs Månens sinnets grad av godhet av om den är tillväxande eller i nedan. Hos Royal anses Månen en välgörare eftersom den är i tillväxt men ännu inte förbi den exakta fullmånen. Men det lunära budskapet rör förstås inte längre fadern utan snarare modern och den kvinnliga politikerns eget sinnelag.

Ett bra exempel på en "välgörande" Måne som därför är i position att plocka upp den upphöjda Saturnus känsla för vad som är rätt men där den "döende" Månen kanske inte hade den rätta kraften för att lyckas helt ut. Att inte ha tursamhetens Jupiter med sig är naturligtvis också ett problem om man strävar så högt som Royal gjorde!

Med den vediska astrologins närmast oändliga mängd spelregler, slår det mig, blir astrologin just så omöjlig att FALSIFIERA som vetenskapsteoretikern Karl Popper pekade på när han fastslog att den inte är någon vetenskap.

Vad indisk astrologi sysslar med, tänker jag, är mer något som påminner om iq-stinna schackmästare. Den som förmår bolla med dussintals variabler i sinnet kallas en konstnär - astrologin som en intellektuell övning och arena för djupsinniga resonemang, så snåriga att omvärlden inte kan förväntas förstå ett dyft!

Men i grunden handlar indiernas många sätt att angripa en enda fråga ("och vad om fadern?") på att där astrologen sökte hitta metoder som gav ett så informerat svar som möjligt. För varje aspekt man bekantar sig med i horoskopet (relationen mellan en planet och dess själ/disponent) växer förtrogenheten lite mer med horoskopet och till sist säger intuitionen: "Nu vet du vad den här himmelen söker säga." Så gissar jag att det gick till.

Anonym sa...

Angående SR:s uppväxt så tycker jag att man nog inte bara bör beakta solen utan också månen, som ju står för inte bara modern utan också barndom och uppväxtförhållanden i ett vidare perspektiv, och som ju fadern naturligtvis påverkar. Och hennes Mars kan ju rentav stå som en symbol för hennes far, eftersom han var yrkesmilitär och den dessutom står i ett "härskartecken" som Lejonet. Mars i opposition med månen = bråk. Och månen dessutom i "politikertecknet" framför andra. Som nittonåring stämde hon sin far för att han vägrade att bevilja hustrun skilsmässa och betala underhåll, en process som hon till slut vann efter nio år! (Alla åtta syskonen tog avstånd från fadern, men SR verkar ha varit den som drev det längst.)Fadern blev hennes fiende och Jupiter i "fiendehuset"!

Däremot ligger det något i det där med solen/fadern i 9:e, för hon föddes i Senegal där familjen bodde pga faderns stationering där, och de flyttade senare till Martinique.

Jag ser att även norra noden är i Stenbocken, vilket gör att SR:s horoskop liknar Prinsessan Märtha Louises med asc/noden och solen i samma tecken (t o m samma födelesedag). Den senare kan väl knappast sägas sträva efter makt, hon har ju avsagt sig både kunglig titel och apanage. Däremot har hon ju verkligen profilerat sig som en annorlunda kunglighet med sin new age-stil. Hon kan ju sägas ha gjort karriär efter eget huvud, och det slår mig att hon på det sättet liknar SR, som bröt med den konservativa och patriarkaliska familjebakgrunden och blev socialistledare...
S

Seaward sa...

Solen i nionde _har_ med utlandet att göra. Ibland på följande olyckliga sätt: nysvenska från latinskt land söker make bland sitt eget folk och föder en son med Solen i nionde.

Jag är på den tiden "tropisk" men husen kvarstår ju och misstänker en far som kommer att lämna familjen och flytta utomlands (och att även sonen själv kommer att se sin "livsmission" kopplad till utlandet - precis som modern en gång flyttade till Sverige som ett hoppets land).

Modern blir bestört över tolkningen om en kommande separation och fler barn tillkommer. Men fadern fick nog, lämnade fru och tre barn och flyttade utomlands! Jag hoppas jag inte sådde ett självförverkligande frö i hennes själ, där!

Seaward sa...

PS. Mycket intressant om hur bokstavligen Fadern som Fienden stämmer på Jupiter! Min Jupiter i 6e innebär många års (ideologisk) fiendskap med min far. Men detta ämne tycker jag mig minnas att vi redan resonerat om.