Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 juni 2011

Jan Scherman - tarvlighetens ansikte

[Tillägg, den 1 juni. Hovets talesperson Bertil Ternert lät inte länge Schermarns tarvligheter stå oemotsagda fastän han med en eufemism kallar dem "högt tonläge". Se Expressen.]

Jan Scherman är inte mycket till skribent, kanske har han gjort sig bättre som chef för slaskkanalen TV4, en post han frånträder i dagarna. I Expressen faller han in i det mentala sammanbrott som drabbat stora delar av journalistkåren i en habilt hack men som saknar all stilistisk elegans. 

Att interfoliera stycken ur Kejsarens nya kläder med den egna illvilliga förtjusningen över en uppenbart trängd myndighetsperson bara visar vilket lågvattenmärke Scherman verkar vara som människa. Men det avspeglades redan i att han inte såg några problem med chefskapet över den kanske sämsta tv-kanalen i Sverige...

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson var betydligt effektivare och mer koncis i sin smädelse mot kungen, vilket rimmar väl med det ekonomiska tecknet Stenbocken. Scherman har försökt anlägga en litterär nivå på en text som definitivt borde kunna vändas mot honom i ett åtal för ärekränkning. Horoskopet hans, visar precis som i fallet Adolf Hitler konstnärliga ambitioner, men tyvärr inte rätta virket. 

Den här judiskättade mannen kan mycket väl vara en reinkarnation av någon nazitysk! Hans kanals ofredande Drottningen för hennes tyska påbrå ska fattas som att dessa återfödda nazister med objektiva medel försöker förstå underliga böjelser i sina själsliga skrymslen. 

Själar som söker återupprätta sin balans prövar först att projicera sitt mörker utåt - en Reinfeldt testar liksom ur det blå nazismens arbetsläger i skepnaden av Fas III på svenska "undermänniskor" (att ge dem en ny chans genom fortbildning är det inte tal om eftersom grundhållningen är att de just är undermänniskor "det sovande folket"), och en annan kanske söker förstå sina inre demoner genom att lasta Drottning Silvia för nazism. 

Vilken roll Scherman kan ha spelat som tysk under 1930- och 1940-talet (en snabb retur till jorden, tycks det), krävs det kraftfulla siare att avtäcka, men det är min misstanke att förövare snart återföds i offrens roll för att ta udden av sin forna överdrift. Mycket av det moderna Israels oförsonlighet och övergrepp mot palestinierna skulle kunna förklaras genom reinkarnationsmodellen...

*****


I brist på födelsetimma Månen som substitutascendent. Månen i Lejonet svarar positivt på visuella medier (tv4) och på dramatisering av fakta. Den här typen av sinne som tenderar att uppförstora eller förstärka händelser underblåses bokstavligen av vindtecknet Tvillingarna där Månens disponent Solen hittas. 

Tvillingarna är som jag sade apropå Aftonbladets politiska chefredaktör journalistikens tecken och det förvånar inte att om och om igen hitta det tecknet spela viktiga roller i horoskopen för individer som nått nyckelpositioner inom mediebranschen. 

Ju mer framgångsrik i ditt gebit, desto troligare att du har verkligt stark koppling till de zodiakala arketyperna. Du är, på gott och ont, en kanal för kosmos och har din ödesbestämda roll att spela. Vissa är destinerade att göra ont, andra gott och den absoluta majoriteten är menlösa.

Ska man vara petig är en Sol-Tvilling med kommunikatören Merkurius i Oxen inte den bästa journalisten. Merkurius i Oxen är för otymplig och onyanserad. Exempel på Schermans mediokra berättarteknik kan ses i hans alldeles för långrandiga impersonation av Konungens rådgivare under TT-intervjun: 

Jo, Bertil Ternert stod där bredvid och liksom ­hejade på... Bra sagt, ­sådärja, på dom bara, slå tillbaka, perfekt, du är ju också människa, det är verkligen synd om hela familjen... Var sårad, ännu mer, kränkt också, perfekt.

Det här är helt enkelt skräp, litterärt talat.

Och som grävande reporter är han heller inte alltför begåvad:
För om allt var fel som skrivits och sagts, varför dementerade han inte direkt efter älgjakten? Bara denna omständighet tär tungt på tro­värdig­heten.
Han är inte ens intresserad av att svara på sin retoriska fråga, för han vill inte peta i svaret som ju inbegriper den dramaturgi han och hans likar skapat! Förutsättningarna för en dementi av den typ vi nyligen bevittnat förelåg inte vid ifrågvarande tidpunkt! Scherman är en genomfalsk människa och att andra använder exakt samma "älgjaktsargument" gör inte deras onda tankestrukturer mer begripliga.

Men allt kan inte lastas Merkurius i Oxen, den orala kommunikationens tecken - märk här att disponenten själv är ett steg mer "primitiv" än den Sol-Tvilling den söker stödja i dess solära karriärverksamhet. Disponenten i motsvarande ett tolftehusförhållande till sitt explicita uttryck kan här tolkas som en "elak tunga" och är det någon jag genom åren sett elak och opålitlig ut som programledare, har det varit Scherman. Han har inte avgivit några trevliga vibbar.

Hans mediokra författartalan och otrevnaden hans blotta utstrålning avger bör dock ses som en kombination av att också det andra Ljuset, Månen, befinner sig i en suboptimal konfiguration. Och den här gången betydligt värre än att Merkurius inte förmår stötta Sol-Tvillingen med en fullgod prosa. Med sinnelagets Måne, som bl.a. tecknar vår förmåga att empatiskt ta in livets händelser och bearbeta dem, är kanhända inte dogmatikern och censorn Saturnus rätt planet att hitta redan på farstutrappen!

Scherman har den klassiska psykopatens känsloliv, dvs. inget känsloliv alls. Här ansluter han sig till AB:s Pettersson och Kadhammar, de enda två av journalisterna som fallit in i drevet mot kungen och kungahuset som jag studerat hittills. Pettersons horoskop var ett totalt haveri av flackt (obefintligt) känslodjup, och Kadhammars himmel uppvisade också en Måne snöpt av den iskalla rationalisten Saturnus.

*****

Om man besinnar att Saturnus är astrologins mest äregiriga och snåla planet (emblem för shudra, Indiens underklass), börjar man förstå varför de mest korkade människorna ofta är de som bekläder maktpositioner. (Saturnus står i extrema lägen för ren stupiditet där dess polära motsats står för en avslappnad och öppen hållning som låter saker själva tala - kriteriet på reell Intelligens.)

Schermans kombination av Månen och Saturnus i just Lejonet är mycket ofördelaktig eftersom Saturnus är genuin fiende till Solen. När mördaren Saturnus därför lyckats ockupera Lejonets eget palats och därtill våldta och annektera psyket (Månen) för dess egen agenda, då inser vi plötsligt att all kontakt till disponenten Solen är avskuren! Saturnus har kidnappat psyket och Lejonets rättmätiga herre Solen kommer inte till tals.

Att Scherman hatar Konungen både som symbol och person är bara alltför uppenbart.

Här kommer nu det första rejäla varningstecknet från zodiaken att detta tidsfönster, den 21 juni 1950, kan ha varit reserverat för svåra förbrytare i tidigare liv. En god människa väljer inte att gå in i Rumtiden genom den här symboliken. Vi är alltså tillbaka vid den allmänna misstanken att historiskt tyskvänliga Sverige tar emot en ovanligt stor andel av de själar som i sitt förra liv levde i Nazityskland.

Att en eller annan nu väljer judiskt blod i försöket att rehabilitera sig gör bara saken mer pikant! Men Naturen använder ständigt den här principen, och allra tydligast är det i samband med homosexualitet, där själen valt ett könsbyte för att motverka en obalanserad mjuk- eller hårdhet. I permissiva och gudlösa kulturer slår det oftast slint och den före detta mannen blir en kvinnlig "butch" och den före detta kvinnan en vän schlagerfjolla!

De här återfödslarna ser ut att bara vara halvlyckade och troligen måste själen repetera uppgiften en gång till i ännu ett liv. För själen är inte personlig på mänskligt vis, den vet att den blivit för "soft" eller för "förhärdad" och tar självmant den beska medicinen i formen av det biologiska kön och de roller som den är minst bekväm med.

Vi avancerar aldrig till vår nästa kompetensnivå utan till vår nästa inkompetensnivå!

Se Scherman som exempel på detta: en medioker författare som emellertid för detta liv bokat sig en alternativ uppgift, att åtgärda en extrem härsklystnad (initialvärdet vid födelsen, Saturnus i Lejonet, indikerar en nidbild av en god chef). Hur han lyckats justera sin vrånga Scrooge-natur som ledare, är det upp till TV4:s anställda att uttala sig om. Risken är att företaget lockat till sig så primitiva människor att de inte ens är i stånd att tänka i dessa banor. Saturnier tenderar att bara uttrycka sig genom formspråk men ingen är hemma att avgöra något bortom de nominella tecken de här andligt utblottade naturerna flashar varandra.

*****

Egenmäktigheten är färgsatt på Shermans himmel, och det förvånar inte att hitta ondsinta Mars i vassa Jungfrun i kombination med en aktiv Tvilling. Detta är just den dubbla emfas på den merkuriska mentaliteten jag åtskilliga gånger påtalat i samband med riktigt elaka, ibland nedriga tidningsskribenter. Merkurius en cerebral människa, ett annat sätt att säga att empatin kan vara skadad eller avtrubbad. Här är Mars också förenad med viljan att straffa eller sätta åt (den straffade/avhuggna draksvansen Ketu).

Värst skada gör Schermans Mars-Ketu i aspekten mot en redan skadad Venus i Väduren. Tvåsamhetens planet i egoismens Vädur och därtill förråad av Jungfruns rena och skära illvilja (ett tecken som kan förbluffa i sin elakhet när det ser illa ut på födelsehimmelen).

Hur passande för Scherman att hitta Konungen vars horoskop till stor del består just av Väduren, att lasta för sin egen talanglöshet i frågan om att närma sig andra!

För med Schermans själviska Venus, döende (mrita) i Vädurens 30e grad handlar hans påhopp i Expressen naturligtvis inte om Konungens besvär under TT-intervjun, utan om honom själv, vad man kan utläsa ur horoskopet troligen det värsta rövhålet inom svensk television! Som redan barnen på skolgården lärde sig säga: "Den som sa det han va det". Allt Scherman anser om Konungen handlar egentligen om honom själv - psyket och Saturnus handlar alltid om djup otillfredsställelse med sig själv. Han skiljer sig här inte från alla dessa andra fall av journalistynklon.

*****

Fler deltagare i drevet - alla från Aftonbladet händelsevis:

Kadhammars pratande håller skandalen vid liv

Demagogen Karin Pettersson på AB

AB:s överkucku Helin utan moralisk kompass

1 kommentar:

Anonym sa...

Du verkar inte helt frisk.