Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 9 juni 2011

Joan Jett - "The Frigid Queen"

En alternativ titel på inlägget skulle kunna vara, "Gör inte er livsinvestering för tidigt, kidds - ni kan bli sittande för livet med ett rollspel som till sist närapå kväver er." 

För ärligt talat, vilket utbyte kan en normalbegåvad människa ha av att hoppa runt och gapa I LOVE ROCK & ROLL efter femtio, pga. ett olyckligt genombrott i mellersta tonåren.

Joan Jett, originalmedlem i ett  kommersiellt band vid namn The Runaways (ren bolagsprodukt signerad branschräven Kim Fowley) såg visserligen inte så munter ut då heller - stora bilden är hämtad från gruppens debut-LP från 1976. 

Men att döma av fotot från pågående Sweden Rock (infällda bilden) ser hon allt annat än entusiastisk ut där hon fångas i mitt i en pliktskyldigt utförd rockpose.

Och det är här jag kommer till idén om den frigida drottningen. Alls inte "cool" som Expressen säger i en rubrik (som är utbytt redan när jag skrivit klart det här), utan just bara in i märgen nerkyld - halvdöd.

När jag såg fotot i Expressen var jag ganska säker på att den ytliga formalismens planet eller tecken skulle figurera på något sätt, men aldrig anade jag hur väl den sideriska zodiaken skulle pricka in även den här sångerskan. Hon är från början till slut definierad av det kallaste av elementen, Jord.



Båda Ljusen i Jordelementet och den för psyket så viktiga Månen garanterat inne i den frigida saturniska Stenbockens tecken. Där anses sinnelaget "skadad" pga dess osunda dragning mot enbart tingens yta. Det är detta som är det så kallade syndafallet, att tappa greppet om sig själv och attraheras av externaliteter, vare sig man narcissistiskt blir stående framför sin egen spegelbild i barndomen och sen aldrig växer ur behovet att se sitt värde via objektiva ting, eller blir en ytlig fetischist eller dyrkare av föremål i sig.

Iskalla Saturnus själv kan inte kanalisera någon ande eller värmande eld i Joan Jetts livsöde - den står själv i det nästkallaste elementet, Vatten, och därtill i det elementets "frusna" eller mest koagulerade stadium, Tamas guna eller tröghetens kvalitet: Skorpionen. Det tecknet för lätt och ledigt tankarna till skräck, och Joan Jett skulle ha gjort sig utmärkt som Morticia i familjen Addams.

Spårar man vidare för att förstå Joan Jetts min av gudomligt missnöje, hittar man psykdisponentens disponent Mars även den i kalla och döda Jorden, och därtill sitt skadade läge i Oxen.

I ett försök att sluta en cirkel kan man sedan gå till den som förfogar över den här låsta Mars, återfinns Venus i Lejonet, men nu i ett tecken vars härskare betraktar Venus som överflödig eftersom Solen är Den Ende, redan komplett i sig själv och behov av några kopplerskor eller kurtisaner. 

Joan Jetts Venus disponeras således av Solen men här skiter det sig igen, för Solen i Jungfrun återknyter till det frigida elementet där andesjälen är långt från självkännedom och bara kan lära sig om sig själv via sina egna projektioner mot det materiella substratet. Det råder alltså en icke-kontakt mellan Solen "död" i Jord och Venus i det levande eldtecknet Lejonet.

Solen i Jungfrun disponeras av Merkurius, också i Lejonet, och detta är intressant, för nu uppstår ett försök till ömsesidig reception mellan Jungfruns och Lejonets båda härskare. De är på besök i varandras palats, men det mest basala och det mest nobla elementet är världar från varandra.

Joan Jett har blivit ett stort namn inom en mycket liten genre i populärmusiken, just den som kan beskrivas som den korrumperade eller t.o.m. utsläckta livsglädjens egen genre: underklassens simplistiska stampa-med-fötterna-och-skråla-rock. Musik för grottmänniskor och "drop-outs" från mellanstadiet.

Inte undra på att hon ser uttråkad ut när hon överblickar sin publik vid femtio. Jag tror inte hon kan tänka särskilt mycket med det här förstelnade horoskopet, och hon släpper absolut inget genom censuren som skyddar den livsinvestering och det vägval hon gjorde för många årtionden sedan. Men någonstans hör man en liten röst som skriker ut, som gestaltaren av amerikanskt medelklassliv, David Byrne, gjorde i "Once in a Life Time": "Oh my God! What have i done?" Vad var det för liv jag valde?

(Expressen visar även andra foton med en lite gladare uppsyn, men fotot jag fastnade för är ett perfekt exemplet på horoskopets tonläge.)

*****

Ännu en gång hittar vi Månen i formalistiska och ytfixerade Stenbocken i samband med artister som just kan sammanfattas som "mest schablon". Jag fäste första gången uppmärksamheten på detta med schlager-Anna och schlager-Neo vid ESC 2010 och snart därefter den här unga kvinnan Heidi någonting som plastikopererat sig bortom besinning. Joan Jett har målat in sig i samma hörn och har blivit fånge för sina rockposer.

Naturligtvis finns det "fungerande" Mån-Stenbockar, men just Joan Jetts horoskop tillhör nog det kargaste och mest steniga ökenlandskap bloggen någonsin stött på. Lägre än så här i "the great chain of being" kommer inte en själ. Här måste vändpunkten snart komma och sökandet sig tillbaka, bort från yta och tomt poserande sätta in. De här människorna är ibland rent suicidala eftersom de gjort sig så totalt beroende av externaliteter för sitt inre välbefinnande. Det är som om de valt småborgarens livsöde gång på gång genom de senaste århundradena och nu har börjat dö inifrån.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du, Siwert...det skulle vara intressant att se hur spännande och levande ditt horoskop är. För din text här ovan är mycket sarkastisk. Det är farligt att att en astrolog uttrycker sig såhär som du gör, vore mer sunt om du kunde gå lite djupare i dina tolkningar . Det kanske är du som behöver födas på nytt i din karriär.
Sanna

Seaward sa...

Det är svårt för den som hittar bloggen via en tidningslänk och bara läser en text att bilda sig en helhetsuppfattning.

Kan säga att bloggen inte bjuder på medhårs ego-astrologi. Den utgår från den antika kosmologin och filosofin som finner människan vara en fallen själ, mer eller mindre korrumperad från födelsen - "stjärnorna" visar våra problem, utan vilka vi inte skulle vara nedkastade till jorden - för vilken gång i ordningen?

Här finns t.o.m. astrologiska studier som på ett statistiskt tydligt sätt visar hur vissa planetpositioner skadar t.ex. sexualiteten.

Mig veterligen är detta en världsunik blogg då västzodiaken inte längre ger rättvisande besked. Här används - jag vet inte om du registrerade det - den ursprungliga zodiaken från Babylonien.