Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 juli 2011

Mammons överstepräst tar till orda

När så Svenskt Näringslivs alla underhuggare försökt men fallit på sin inkompetens i frågan om humanioras status i det svenska bildningsväsendet fick då till sist Mammons överstepräst själv, Urban Bäckström, gå ut och göra pudeln (SvD).

För en astrolog, särskilt av det antika snittet som håller de fyra elementen för att representera fyra medvetandetillstånd som själen med större eller mindre lätthet rör sig mellan, är det naturligtvis intressant att se hur det tunga artilleriet skiljer sig från de andra. 

Här står plötsligt hela himmelen i brand och de "högre" elementen Eld och Luft vittnar om visionär och kreativ tanke. Åtminstone om vi använder Månen (sinnet) för att etablera planeterna i provisoriska husplaceringar (okänd födelsetid). 




Urban Bäckström "valde" ett av de ytterligt favoriserade ögonblick från tid till annan uppstår då Jupiter från Luft knyter an till båda de övriga Lufttecknen som båda är befolkade. Det här kan bara betyda intellektualitet på mycket hög nivå, och bloggen har tidigare pekat på Dalai Lama som ett lysande exempel på den här tankehöjden.

Låter vi Månen ange husen har vi alltså eldhus i basen så att mentaliseringen har fritt utflöde, men om det vet vi förstås egentligen inget. Ett Chandra lagna-horoskop är i vilket fall "sant" på den psykiska nivån, och här har vi en sann supralunär mentalitet. En man som inspekterar schackpartiets alla möjliga drag innan han tar sitt beslut. (Jämför schackvärldsmästaren Bobby Fischer - återigen en Jupiter i Tvillingarna som expanderar längs med det logiska tecknets alla vägar.)

Men naturligtvis finns det en anledning att Urban Bäckström inte själv sysslar med livets högre uttryck (humaniora), åtminstone inte till professionen. För Solen, en människas "mission statement" befinner sig här i penningens tecken Oxen. Horoskopets avsevärda kvaliteter har alltså valt denna jämförelsevis modesta uttrycksnivå. 

I ett Chandra lagna-horoskop landar Sol-Oxen mycket passande i det ständigt hungriga fjärde huset för privat ägande och kapitalvaror. Givet rejält starka placeringar, inte minst den förfinande Saturnus i Vågen för en oantastlig konstnärlig smak, får man misstänka att Svenskt Näringslivs vd har ett avundsvärt fjärdehusboende fyllt av skatter och sällsyntheter från alla världens hörn.

Missa inte den ömsesidiga receptionen mellan pengar och handel - Venus och Merkurius! Hur fantastiskt lämplig för Platons tredje och lägsta samhällsnivå, Marknaden! (Den tyvärr har tagit sig ton i västerlandet och tilllvällat sig den reella makten vilket ledd till försämrat livskvaliteten för som inte har ett horoskop av den här digniteten.

Var dock säkra på att den saken kommer att åtgärdas ju mer vi närmar oss Vattumannens tidsålder. Vattumannen är tidsåldern för alla och inte en liten procentsats på toppen och en bred medelklass så rädd att tappa status att de röstar på de mest vidriga samhällslösningar. Vattumannen är faktiskt den tidsålder Paulus indikerade i Nya testamentet som tiden då "Logos kommer att vara allt i alla" - han kallade Logos/Nous Kristus men sak samma. Av den mentaliteten finns inte mer än en svag återklang hos Urban Bäckström. Månen i Vattumannen är dock inte Solen.

Men även en Måne i Luft disponerad från den rättrådiga Saturnus i Vågen har ett hum om det tillkommande. Det är typiskt att det är ett sådant här horoskop som förstår pudelns lämplighet. Jag har många gånger lovprisat den upphöjda Saturnus i vågskålarnas tecken - själva sinnebilden för rättsstatens medvetenhetsnivå, det gamla Babylons stolta skapelse!

Vad gäller Bäckströms ideal - återigen enligt den ställföreträdande månascendenten - är det uppenbart att det är äventyret som sådant som lockar honom. Skytten, den okuvliga optimisten och klipparen står i elfte och Mars vulgärt förstärkt av den giriga demonen Rahu indikerar, med min favorittitel från Bond-filmerna, "the world is not enough".

Men eftersom livsmissionen är kättjad till Terra (Solen i Taurus) blir denna eldiga idealitet trots allt pervers eller åtminstone suboptimal. Det är till syvende och sist samma materialistiska hunger som driver det här horoskopet som de inkompetenta kommunikatörer SN först skickade med ett tillrättaläggande men snabbt kom lomande hem i tjära och fjäder.

Våra tidigare liv och nödvändigheten samverkar till att skapa de ödeslotter vi har att realisera. Det här är ett bra horoskop. Notera avsaknaden av alla de vanliga farsoter bloggen har hittat tretton på dussinet av i sitt plöjande av skandalkändisar. Kan någon ärligt föreställa sig att den pedofilimisstänkte radioprofilen skulle kunna ha haft detta horoskop eller Bäckström hans?


Inga kommentarer: