Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 juli 2011

Regeringschefer som väljer stupida medarbetare


Thick as a brick II


Nuddar åter vid ett tacksamt och nästan outtömligt ämne. Jag tror jag har hittat ännu en parallell mellan Nya Moderaterna, deras ledare Fredrik Reinfeldt och Tredje Riket under Adolf Hitler. Att även en folkvald i Sverige idag oemotsagd kan hylla nationell flit och se ner på sjuka är illa nog, men Reinfeldt och Hitler delar också draget att de anställer verkligt stupida människor! 

Och folk ser naturligtvis ofta ingen skillnad eftersom IQ per definition måste vara genomsnittlig hos massan. De smarta är i allmänhet upptagna med att berika sig själva så från det hörnet kommer ingen att ringa larmklockan sedan regeringen helt tappar blicken för grundläggande vett och humanitet.

(Måtte det som hände i Norge påminna om ett folk i samarbete istället för i självisk konkurrens, den ene mot den andre. Obs. Detta skrevs flera dagar före senaste pinsamheten om den moderatstyrda regeringen, att Reinfeldt och Borg tycks försöka smygdöda SAAB men är för fega att säga det rakt ut!)

*****

Tanken om vilken parodisk skock ministrar Reinfeldt samlat runt sig slog mig när jag råkade stöta på Joachim von Rippentrop, tysk nazist och sedermera avrättad för sina förbrytelser under Andra Världskriget. Wikipedia citerar en lärare som mindes Rippentrop som "den mest stupida i sin klass, fylld av inbilskhet och väldigt framfusig." 

I Sverige lobotomerade vi människor med psykiska problem. Den nationella synden hänger så tung över oss att det numera är fy-fy att ens prata om begåvning kontra mental tröghet. Svenskar är inte ett psykologiskt folk, med vilket jag menar att vi inte förstår mycket av oss själva och andra.

Därav naiviteten som gör det möjligt för moraliskt förflackade människor som Fredrik Reinfeldt att stå och prata om sitt parti som det enda arbetarpartiet. Tvärtom-språk. Folk lyssnar verkligen bara med öronen och inte med den fantastiska analysapparat de fick med sig in i livet - hjärnan kallas den visst.

Första gången jag byggde ett inlägg just på ämnet låg intelligens, kom förstås en upprörd läsarkommentar. Det var ett lägre befäl som kallblodigt mördade civila under USA:s pinsamma krig mot lilla Vietnam på 1960- och -70-talet. Horoskopet såg märkbart "tjockt" ut.

Men astrologin är fascinerande för sin egen skull och den som inte ens vill prova hur långt dess utsagor sträcker sig. Fram till, säg, 1600-talet studerades alltid hur långt liv det nyfödda barnet var tilldelat - idag skulle den egofixerade människan väl skita på sig om ens ordet "livslängd" nämndes. Så falsk har västerlänningen blivit mot livet att det till och med är inskrivet i astrologins hedersregler numera att INTE tala om livslängd. 

Förstå hur andra kulturer måste se ner på de sekulära västerlänningarna - en underart som inte tror på något längre och istället börjar hallucinera om muslimska och andra hotbilder. Sekularismens skador är långt värre än de flesta förstår - de skapar en defekt sorts människa. Enda boten när världens buller skapar tjocka i sinnet är att följa filosofen Platons rekommendation och kontemplera stjärnhimmelens budskap. Det renar sinnet så att man åter ser vilka principer som styr denna värld.

Här är principerna von Ribbentrop följde och som kostade honom livet.


De tre dharma-husen (1a, 5e och 9e) är ur ett andligt perspektiv horoskopets viktigaste. Sanskritordet dharma betyder ungefär "den du måste vara för att vara den du (redan) är" - således en nästan djävulskt intetsägande begrepp.

Ribbentrop föds med Stenbocken stigande i öster, och han har således en extra tumme med den stora illgärningsmannen Saturnus. Den ligger händelsevis som i svenska nationalhoroskopet som en tjock propp som blockerar svenskarna från andligt medvetande. Ribbentrop är med andra ord en samvetslös och avtrubbad individ och dör att följa sin dharma, sin väg, sin plikt i livet, behöver han inte vara mer än en trög fårskalle! 

I det femte dharma-huset ser det ännu värre ut, för här ligger en skadad krigar, Mars härskar i föregående tecken Väduren och är i Oxen jämförelsevis trög. Svenska nationalhoroskopet har också Mars i det tecken som naturligt identifierar sig med enbart sitt kroppsliga jag, men det är inte svenskarnas dharma. För att vara sig själva måste de följa en annan väg så alla kroppsbyggare i landet har inte förstått mycket av hur de bäst kan förverkliga sin svenskhet.

Den korkade nazisten har också samma ömsesidiga reception mellan pushiga Väduren och loja Oxen som så tydligt dominerar den svenska folksjälen - något oförlöst, ömsom överdrivet sömnigt och passivt - och så plötsligt misshandel bakom hemmets fyra väggar! Svenskar har ingen riktig rätsida på det här med att visa humör, allt har låst sig.  (Jag utgår från nationalhoroskopets Mån-Vädur baserad på Mars-Oxe när jag misstänker mycket misshandel bakom hemmets stängda dörrar!)

Men Ribbentrop har mycket mer krut i horoskop än svenskarna, han var något av en fanatiker. Och apropå lärarens omdöme om en "inbilsk" och "pushig" ung Ribbentrop, så känner vi exakt igen det beteendemönstret från den unge underhållaren Jonas Gardell - absolut inga jämförelser i övrigt! Hans "mångalenskap" beskrivs nästan i bloggens första början och där gällde samma fullmånegalenskap som hos Ribbentrop, bara att Sol och Måne bytt plats.



Eller varför inte jämföra med maniske komikern John Cleese, nu ligger Sol och Måne exakt som hos Ribbentrop. Jag har alltid tyckt Cleese var lite väl övertygande i naziuniform i de där klassiska Monty Python-avsnitten... Och inte minst: Cleeses förmåga att gestalta ren och skär stupiditet är oöverträffad!

Vad som gör Ribbentrop till något alldeles för sig är förstås att fullmånen också utspelar sig längsmed månnodsaxeln (som med Cleese!). Det här är med andra ord en människa som är ett förkroppsligande av en sol- eller månförmörkelse!

(Jag orkar inte räkna ut och se om det verkligen inträffade en synlig eklips synlig i Tyskland vid hans födelse, men som symbolisk indikation är det naturligtvis talande.)

Frågan är vad som astrologiskt tecknar mannens låga intelligens, vilken för övrigt är tydlig på fotot. Obeskuret är det ett porträttfoto med nazisten sittande vid sitt skrivbord, alls inte ett foto som råkat tas i "fel" ögonblick.

Den indiska astrologin har döpt Merkurius till "intelligens" (Buddhi). Å andra sidan släpar jag på ett arv från den västerländska astrologin där Solen i någon aspekt till Jupiter (eller Mars) sägs höja intelligensen. Detta är dock ingen garanti, för skulle Solen vara inblandad i problem kan man få "det galna geniet". 

Se t.ex. nyliga inlägget om Una-bombaren som den norske massmördaren hämtat inspiration ifrån! Där saknas klockslag men upptäckten av Merkurius/Buddhi i härskarläge i "mentala" Tvillingarna och i samma tecken båda de energigivande eldplaneterna Jupiter och Mars är både imponerande och lite oroande givet att han har en Sol med Saturnus - en närmast autistisk kombination som kan fixera sig enormt och hur länge som helst på bara en sak. Mannen blev som sagt en rätthaverist och skickade brevbomber till myndigheter och myndighetspersoner i nästan 20 år.

Det finns frågetecken för Ribbentrops horoskop. Han har Solen upphöjd i Väduren och ungefär i mitten av tecknet. Enligt avashta-läran är denna Sol som starkast. Och, den är kombinerad med Jupiter. Så här borde bloggetiketten "intelligens" vara given!

Men horoskopet är obegripligt komplext. För det är som sagt fullmåne, vilket ofta skapar instabilitet eller hyperaktivitet som skadar för sig själv. Och den här oron (läraren: "pushig") är förstärkt av giriga Drakhuvudet som är en rejäl zoom-faktor.

Psyket eller sinnet mittöver, Månen i Väduren, disponeras av Venus men den ligger skadad i egocentriska Väduren. Låter det här som en människa som är särskilt omdömesgill eller tar sig tid att dra vettiga slutsatser? Nej, ibland måste man stryka löftet om intelligens, fastän Jupiter bidrar till den solära energin.

Etiketten "intelligens (definition)" innehåller en länk till en amerikansk vedisk astrolog vars definition är intressant. Läs bara "Summing up" på slutet, det räcker gott och väl.

Merkurius hos Ribbentrop står fallen i Fiskarna, dvs. i sitt kanske svagaste läge. Men den placeringen hade den mäkta intelligente Albert Einstein också, och det behövs multipla attesteringar för att uttala sig med någorlunda övertygelse om enstaka aspekter av en psykologisk profil. Hos nazisten understryks Merkurius fall ner i Vatten genom att den ligger i sitt naturliga hus där den har så mycket lättare att visa sin natur. Men det ger en viss problematik om man tänker sig att elementen inte matchar varandra. En Vatten-Merkurius i ett hus vars natur är Luft, ren logik.

Vad värre är att Shani, "Den Långsamme" - vår Saturnus opponerar sig mot en redan försvagad Merkurius. Nu ser vi samma Jord- och Vattengröt som hos den korkade soldaten under Vietnamkriget, men inte över precis hela kartan utan lokaliserat just till de två hus som mellan sig delar på intellekt eller logik (3e) och högre medvetande (9e) såsom klärvoajans eller intuition. Och jo, Saturnus är en verksam välgörare för ett horoskop där Stenbocken stiger i öst, men jag menar ändå att det här är ett kritiskt besked för tredje huset.

Den amerikanske vediska astrologin anser att Solens naturliga hus är en viktig faktor för intelligensen, men jag kan inte se hur en Mars i detriment i Oxen skulle kunna vara särskilt bra i femte. Tittar vi på femte husets tillfälliga härskare är det förstås Venus som från Väduren i fjärde bildar en ömsesidig reception med Mars i femte. 

Introduktionsboken "Light on Life" (nämnd flera gånger) säger att detta är en ytterligt stark och välgörande aspekt, men uppenbarligen måste man göra sina egna erfarenheter. Här menar jag att konflikten mellan "nobla" Elden och "basala" och förmörkande Jorden bara förvärras när de båda hushärskarna söker knyta band. Det skorrar och skaver och gnisslar, och intelligensen är ett av områdena som tar stryk.

Amerikanen finner också Månen vara viktig för frågor om förstånd och sinnets rymlighet, men Månen har vi redan dömt ut (ja, Draksvansen indikerar att psyket är "avklippt" på något sätt).


Inga kommentarer: