Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 2 oktober 2011

Åsiktsförmyndaren DN & horär astrologi

Vaknade tidigt och fick under morgonkaffet impulsen att sända ett tips till Aftonbladet. Det har legat en tid bland brevutkasten. 

Jag hade givit Dagens Nyheters dörrvakt Interaktiv Säkerhet gott om tid att förklara hur de kan betrakta samma blogginlägg som irrelevanta i DN men acceptabla i t.ex. Expressen och Göteborgsposten, för vilka de också ansvarar. Som alla vet skriver ju tidningarna om exakt samma nyheter och det är svårt att förstå vad som skulle vara så fel på materialet när bloggen länkar till samma nyhet i DN. (Nota bene. Expressen och GP båda liberala tidningar.)

Tydligen ertappade av min fråga avstod Interaktiv Säkerhet från att svara. Även en påminnelse några dagar senare lämnades att självdö. Det enda rimliga antagandet är därför att det är DN som givit instruktionen att som en medeltida länsfurste bannlysa texter som inte uppskattas.

Dörrvakternas formulering, att bloggen är "irrelevant", är en jag avskyr alltmer. Det finns i svenskan men har fått en skjuts av dess bruk i USA. Pladdersystemet Twitter har t.ex. en särskild adress för "aktuella och relevanta" kvitter. 

Men relevans är ett dubiöst kriterium för censur, för en mycket lässvag människa ser inte relevans i text som är det minsta komplex!

Frågan jag föreslår Aftonbladet kika på är om DN beställt strypning av fler bloggar. Jag har märkt hur påfallande få som numera länkar till den tidningen. (De har som bekant skrotat läsarkommentarer helt och hållet.) 

Och när jag går igenom lite äldre länkar som en gång syntes på DN, har tidningen raderat hela sin historia bakåt - "0 bloggar har länkat till den här artikeln" överallt. Det är som om DN i själva verket hatade hela idén med en ny interaktiv demokrati på nätet! Som om de i en sista självdestruktiv gest ger fingret åt alla som vill mer än passivt läsa deras alster. DN har inte fattat vad tiden är liden.

*****
Precis som vid horoskopet för min anmodan till Interaktiv Säkerhet måste jag påpeka att jag inte sitter och väntar in rätt dag eller t.o.m. minut för att ställa dessa "horära horoskop"! 

AB-tipsets himmel liknar den vid min anmodan men är om möjligt ännu mer intressant för frågan om hur censur och undertryckande av obekväma tankar ser ut astrologiskt:



Jag råkade återigen klicka Skicka-knappen just som censurens Saturnus steg i öster! Tala om att en människas psyke ligger synkroniserat med Världssjälens förbipasserande räcka av karaktärer!

Men det nästan sensationella (öppna länken här ovan i nytt fönster) är hur psyket/Månen rört sig sedan den 23 september. Då jag anmodade firman att häva sin oegentliga svartlistning stod ilskans Mars med folkmassans Måne i Kräftan - ett tecken som i sig representerar just revirinstinkt och protektionism. Kräftan försvinner (precis som statsminister Reinfeldts gjort) in i Rosenbad och syns inte till mera. 

Ur maktens perspektiv (Stenbocken, tionde huset, etc) kan kombinationen förstås läsas som "oroshärd i folkdjupet", kanske en uppviglare eller anstiftare till något som inte gagnar den rådande makten!

Denna morgon, den 2 oktober, har så Månen flyttat sig till nästa Vattentecken, Skorpionen, där sinnet anses "fallet" och snuddande nära felbedömningar eller låsta attityder som stör klarsynen. Och eftersom även Mars i Kräftan anses fallen under den här perioden, får vi en ömsesidig reception mellan två irrationella Vattenplaceringar som båda så att säga håller varandra om ryggen! Jag tror det är helt uppenbart vilken paranoid negativism som tecknas här, en typisk censurindikation!

Att dessa två aktiverade Vattentecken i allians hamnat i kommunikativa Lufthus (11e och särskilt 3e journalisthuset) verkar bekräfta dissociationssyndromet även i frågan om tecknets element och husets naturliga koppling till ett element. 

Vad vi har är således en part som dissocierar sig från ämnet, dvs. kryper in i Kräftans/Skorpionens trotsigt tigande tillstånd efter att ha hävdad att det är den andra parten som är "dissociativ" eller "irrelevant" i förhållande till ett givet tidningsinnehåll i sitt bloggande. Och ja, en astrologisk analys utifrån ett givet ämne kan förstås anses irrelevant, men det är i så fall också varje blogginlägg som gör mer än bara instämmer i det tidningsartikeln säger!

Interaktiv Säkerhet betedde sig alltså dissociativt i bemärkelsen av att rationalisera det som i grunden bara är en irrationell attityd. Man dissocierade sig från det verkliga skälet: någon inom IS eller på DN gillar inte astrologiska analyser av samtida skeenden. Istället valdes lögnarens väg som rationaliserade och producerade ett påhittat skäl till censuren.

*****

Precis lika fascinerande är producenten till denna efterhandsrationalisering, en kontaktperson på Interaktiv Säkerhet. Vederbörande är indragen i det här lilla spektaklet som i bästa fall en nyttig idiot som får sin lön tack vare kunder som DN, men i värsta fall just en person som inte kan läsa bloggtexter på ett intelligent sätt, en sådan som troligen skulle censurera även allegorier och satirer som varande "irrelevanta":


Vilket perfekt enkelt nybörjarhoroskop. I denna överspända fullmåne illustreras perfekt hur Överheten tar sig ton mot det enkla Folket. Stenbocken med självförhävelsens demon Rahu opponerar sig mot den "avhuggna" Månen i Kräftan - det maktlösa folket. 

Horoskopet beskriver en formidabel fursteslickare, en som hittar sin plats genom att sparka neråt mot kvinnor och maktlösa. Ett passande horoskop för hela Interaktiv Säkerhets affärsidé när man tänka närmare på saken. Att isolera makthavarna från "träcket"! Merkurius, för IT- och kommunikation, ingår så klart i den här störda fullmånen.

Men det fula har inte ens börjat än. För notabel är också den tekniskt svaga placeringen för Stenbockens härskare, stryparen Saturnus. Här baserar sig Saturnus på rent godtycke - på Vädurens subjektiva bedömningar! Saturnus är fallen i Väduren. Och Saturnus angriper sitt eget tecken med följden att vi får ett av bloggens verkligt allvarliga egenmäktighetssyndrom eller, som jag ibland kallat det, diktatorskomplexet! Fullmåne och diktator!

Det här räcker egentligen. Individen borde snarast gå i terapi för att förstå sitt orimliga behov av makt och att tysta sitt inres onda andar genom att tysta andra! Men går vi till Vädurens härskare Mars för att se hur svår perspektivstörningen är, hittar vi Mars i negativt härskarläge i Skorpionen, känd för att vara en hopplöst attitydlåst placering. 

Jupiter ingjuter måhända en god vilja att garderar mot det onda skorpioniska mörkret, men man kan lika gärna läsa det som en barockt uppblåst skattning av sekretess/undertryckande!

Jupiter förefaller inte kunna lösa upp de knutar som fullmånen och Saturnus attack mot Stenbocken medför. Det är ett oerhört komplexfyllt horoskop och det brukar man kunna säga redan av enbart Månen i Kräftan som ständigt "snöar in" och "patologiserar" ymnigt över det ena eller det andra. Månfaserna gör att det alltid finns något nytt att begråta. I vår värld avlöser sorgerna varandra.

Månens tecken lever för den ständiga känslorörelsen, "den fuktdrypande själen" är så konstruerad. Den tycks också varsebli biokemins medvetandenivå mer än andra och tycks ofta vända sig inåt mot sin kroppslighet när den återföds till människa.

Båda dessa lergrötshimlar (Jord och Vatten) är tänkvärda för frågan om att tysta avvikande röster nere i det "verkliga" livet på jorden. Här har vi dem som på uppdrag av överheten mockar stallarna!

*****

Jag kallade översta kartan ett horärt horoskop, uppritat för tidpunkten då en fråga ställs. Frågan är förstås tipset till AB och implikationen - fast jag inte tänkte den tanken - blir: "Kommer AB att agera på tipset och gräva?"

Fast horära kartor tillhör astrologins äldsta metoder sysslar jag inte med den, så det här är ett nybörjarexperiment. Jag känner inte till om indisk astrologi har avvikande metoder, men låt oss använda Wikipedias beskrivning. Den ser ut att bygga på indisk astrologi eftersom den nämner dussthana-husen (6, 8, 12)...

Frågeställaren ("querent") är här ascendenthärskaren Merkurius (väldigt passande eftersom ämnet är undertryckande av kommunikation). Merkurius är extremt välplacerad i första huset, upphöjd i Jungfrun och enligt avashta-läran maximalt kapabel (i det mellersta sexgraderssegmentet).

Men Venus, relationernas planet, är fallen, och den minglar med begränsaren Saturnus - allt detta kan tolkas som att Merkurius lyskraft (Solen) är skymd. Censurerad kommunikatör, en vars budskap inte tillåts nu ut till DN:s läsare.

Det frågan rör ("quesited") hör förstås till tredje huset tillfälligen i greppet på kolsvärtans Skorpionen, vilket ger signifikatorn Mars. 

Så långt reproducerar det "horära resonemanget" vad som redan sagts. Frågan rör mer merkurial företeelse (en blogg) och Mars faktiska placering i Kräftan indikerar en aktivering av "försvarsinstinkten" vilket är lika med att rigga upp ett försvarspansar (kräftans skal): censur och svartlistning.

Svaret på frågan om AB vill granska tipset om censuren ligger alltså med Mars. Rent spontant måste man ju tänka att AB alls inte är intresserade! Denna Mars har ju inget krut i sig alls, den är enbart mån om att sopa rent runt sin egen dörr - ett patologiskt och neurotiskt tecken på att det finns något "ont" innanför tidningsväggarna även här.

Tipset kanske utlöser Aftonbladets egna problem med "mobben"... Sideriska siktet klumpas urskillningslöst samman med en helt annan problemställning, nämligen rasismen i tiden och detta förtar intresset av att gå till grunden med DN-censuren. Alla tidningar, oavsett politisk färg, är eniga om att folket "där ute" för ett väldigt väsen.

Mars i Kräftan är visserligen fallen och saknar energi att gå utanför dörrarna. Att den enligt avashta har maximal styrka förändrar inte i den saken. Frågan är om man inte ska betrakta Mars som maximalt stark att visa sin fallenhet! Det vill säga, en beter sig ännu sämre än om Mars stått i ett nyfött läge (mot slutet i ett negativt polariserat tecken som Kräftan eller i början i ett positivt tecken).

Dessutom står den i ömsesidig reception med sin ultranegativa disponent Månen i tredje journalisthuset och den här journalistkåren är dessutom missfärgad av Rahu.

Här föds en from förhoppning om att tipset har en chans just för att en Måne med Rahu i publicisthuset skulle kunna indikera att tidningen hungrar efter snaskiga nyheter, skandaler, övergrepp, missförhållanden! Wikipedia nämner ömsesidiga receptioner som mycket viktiga i horär astrologi.

Men jag kan inte bedöma om Frågans signifikators disponent är en affirmation mitt i sin degraderade hunger efter det sjuka och vanställda (sensationsjournalistik). 

Vad som kunde tala mot att AB spinner på tipset är att Saturnus från första huset aspekterar Månen i tredje. 

Argument: "Censuren mot bloggen ÄR självförvållad!

Första huset utgår ju från frågeställaren/bloggen själv. Jämför t.ex. hur Fredrik Reinfeldts Mars i Jungfrun i 1a huset vittnar om en diskriminerande grundpersonlighet, synliggjord i hans sjukvårds- och arbetsmarknadspolitik, en attityd som VILL se klasskillnader växa större i samhället. 

Blotta det faktum att jag skrivit sådana här saker skulle alltså - om AB är riktigt slappa - kunna anföras som ett argument för att censuren är naturlig och inget att göra nyheter av.

Å andra sidan... Även om Frågans signifikator Mars är essentiellt vek (fallen i Kräftan) är dess husplacering mycket fördelaktig. Elfte huset är ett av de "bra" husen. Och elfte huset rör ju faktiskt den mundana eller världsliga effekten. 

Hela DN-frågan är mest en kuriositet för mig och det är bara att le åt att det är på denna blogg åsikten framförts att Sverige f.n. beter sig helt sinnessjukt med hänvisning till onda tendenser i nationalhoroskopets tredje hus!

Men jag odlar en mild förhoppning om att Frågesignifikatorn i 11e idealhuset faktiskt indikerar "ja", att tipset om stora drakens svartlistning av min och vem vet hur många andra bloggar kan vara värt att följa upp.

Vi får se vad som faktiskt händer. Det är i vilket fall ett bra fall att bättre förstå sig på horär astrologi lite bättre.

Notera dock att Wikipedia-artikeln förefaller vara en röra av dels hinduisk astrologi och engelsk 1600-talsastrologi modell den horäre specialisten William Lilly! Så går det när det är fritt fram för alla att lägga sitt till artiklarna...


Inga kommentarer: