Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 oktober 2011

Född med för många organ

 
Nästan tidstvillingar, bara ett dygn skiljer!

Det här är både ett "look-alike"-inlägg och en snabbgranskning av ett märkligt öde med en kvinna med nedärvd genetisk defekt som resulterar i för många exemplar av vissa inre organ (till vänster här ovan). 

http://www.aftonbladet.se/wendela/article13747930.ab

Den astrologiska princip som står för förgrening eller variation på tema är förstås Jupiter, den expanderande. Jupiter är också känd som Lagen, den yttersta referensen för rätt och fel. 

Som syns av kartan är Jupiter involverad i ett remarkabelt snårig härva i ett Jordtecken, som åtminstone i teorin betyder KARMAS SOMATISERING. 

En första blick på kartan tyder på att så kunde vara fallet. Horoskopet är i huvudsak en affär "nere i den mörka geggan" som Jord och Vatten bildar, i den kroppsliga grotta som är vår fängelsegrop.

Platon lekte med grekiskan och kallade kroppen en grav (soma --> sema).  Det här ett känslomässigt och kroppsligt livsöde, fastnaglat till det vardagliga, det praktiska. Livslågans Eld saknas helt, men Luft finns representerad, dock via två emotionella och inte intellektuella planeter (Mars och Venus).




Skulle man vara lite respektlös innebär "karmas somatisering" att det som en syndande själ inte visar tecken att förstå vare sig intellektuellt eller känslomässigt kan förtätas till en kroppslig markering, något handgripligt att fundera över. 

Men svagheten i dylik metafysisk spekulation visar sig när man betänker att den skadliga mutationen är genetisk och har förekommit tidigare i släkten. Vad är då detta, en levande genetisk ström som är reserverad för de inkommande själar som behöver en kroppslig knäpp på näsan? Resonemanget ter sig vid första anblick rent horribelt! 

Eller också får vi omdefiniera begreppet individ och föreställa oss vissa livsformer som långa maskar som krälar genom tid och rum, som att den här "blodslinjen" med sin genetiska egenhet är ett väsen, en organism bland många andra. Indierna ansåg som sagt inte att ego-definitionen på en människa var annat än ren inbillning.

Här kommer djuppsykologen James Hillman in med en tänkvärdhet:
The wider context of necessity or love leads me to believe that betrayal - going back on a promise, refusing to help, breaking a secret, deceiving in love - is too tragic an experience to be justified in personal terms of psychological mechanisms and motives. Personal psychology is not enough, analysis and explanation will not do. One must look to the wider context of love and fate. But who can be certain when love is preseent? And who can state that this betrayal was necessary fate, a call of the Self.

Betrayal (1965, i antologin Senex & Puer, 2005, mina fetningar)
Hillman skulle många år senare skriva storsäljaren Själens kod där han på allvar diskuterar själens preexistens och att våra öden är skrivna redan innan vi föds. Han var något så unikt som en platonsk psykolog!

Situationen kompliceras ytterligare av "tidstvillingen" till höger på bilden ovan. Född bara dygnet innan och uppenbarligen efter att Månen hunnit in i Fiskarna eftersom de ser ut som syskon. Det finns ingen rimlig chans i världen att också hon utan att veta om det skulle ha drivor av extra organ i kroppen. I så fall vore astrologin bevisad i detta nu! 

Men det är intressant nog vem hon är. Tulsa Jansson är filosof med inriktning mot att nå medvetenhet för att stilla vardagslivets plågor och elände. Jag upptäckte henne genom en intressant artikel i DN nyligen - den där tidningen som svartlistat denna blogg fast den också skriver filosofiskt färgade ämnen! Och ja, det var den artikelförfattaren jag tillskrev i ett av mina sex mejl till DN med frågor om hur man kunde få dem att släppa deras översittaraktiga och medeltida bannlysning. De sex mejlen som inget av dem besvarades.

Janssons verksamhet är chockerande nära besläktad med organkvinnans somatiserade öde! Den ena lider av en outgrundlig karmisk återverkan för något som troligen gjordes fel i att avlägset jordeliv; den andra söker skapa en tankens och medvetenhetens distans till det svarta hål som annars det kalla och döda Jordelementet är i tillvarons hierarki. Att filosofens ingång till sitt yrke ligger närmare den lidande organkvinnan än den klassiska bildningsgången framgår av titeln på den bok som kickade igång hennes intresse för tänkandet: "Från Platon till Prozac"!

Utan födelsetidpunkt finns det inget sätt att skilja dessa individer, enligt Chandra lagna, en månascendent är de så att säga samma själ, och man kan tänka sig att filosofins ingång till troligen började vid Prozac. Med den exceptionella spänningen mellan sjukdoms- och hälsotecknen Fiskarna och Jungfrun förefaller det troligast.

Jag kommenterar inte horoskopet närmare, men naturligtvis drar demonen Rahu/Ketu blickarna till sig, den påverkar ju så många planeter på den här himmelen.

*****

Jag tittade på vilka kändisar eller vanliga personer födda i Stenbockens tecken årgång 1969 jag råkat samla på mig under några års strövtåg genom medierna. Med den kvinnliga filosofen var det åtta stycken:

Anonym; xx.xx.1969
Lukas Moodysson; 17.1.1969
Tulsa Jansson; 22.1.1969
Stephanie Romanov; 24.1.1969
Paolo Roberto; 3.2.1969
Roger Mogert; 3.2.1969
Mary McCormack; 8.2.1969
Jennifer Aniston; 11.2.1969

Den anonyma är en vacker och charmerande mor som utkämpat en mångårig kamp mot svenska myndigheter för att hennes svårhanterliga dotter skulle få hjälp. Till sist var adhd-diagnosen satt och medicinering har äntligen hjälpt flickan att få kontroll över sin biokemiskt urspårade kropp. Problemen kunde tydligen (jag har inte så många detaljer) härledas till att fadern företedde tecken på psykologiska störningar, pennalism och kanske värre...

Lukas Moodyson - behövs mer än en fingervisning mot innehållet i hans filmer?

Stephanie Romanov är skådespelerska. Noterade henne i parodin Spy Hard för att hon var en klassisk skönhet av det "saturniska" slaget. (Anonym hade samma "star qualities".)


Paolo... En mångsysslare som försöker lite av varje.

Mary McCormack, ännu en skådespelare, liksom "eviga olyckan i kärleken", Jennifer Aniston, född sista dagen för den här omgången av Stenbockarna. Som negativt tecken är Anistons Sol fullständigt nyfödd i den 30e graden och året som som synes Solens disponent i försakelsernas tecken Fiskarna.

Jag har ännu inte hittat någon förklaring till att planeters färd genom positiva och negativa tecken betraktas olika i indisk astrologi. Kanske kan en närstudie av de två primära tecknen, Solens och Månens, ge någon idé... Tänk Platons myt om själen som ursprungligen var androgyn men rämnade i två halvor, en manlig och en kvinnlig...


"Alla som är i himlarna vet vad som därifrån utverkas. De vet att de himmelska ljusen inte viker från sina banor. ... De ser att Guds verk inte avviker från deras tid att manifestera sig."

"För den rättfärdige är riktningen som månens väg tar sig ljus, men för syndaren är den mörk."

(Henoks bok, III, 1-3 & XLI, 6 - förkristen judisk text i vilken en obskyr astrologi skymtar.)


Jag hoppas filosofen inte misstycker att jag lånat det "öppna" fotot från FB, om hon ser detta. Hör av sig i så fall.

Inga kommentarer: