Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 januari 2012

Den synska polishjälperskan

Fast ämnet är fascinerande hittar jag bara 17 sparade horoskop med anteckningen "synsk" eller "psychic". Jag har aldrig kommit mig för att söka eventuella minsta gemensamma nämnare för denna gåva.

Vad sierskan i DN säger är att det är svårt, kräver träning och koncentration. En märkligt "arbetaraktig" beskrivning av en gåva som verkar vara det lättaste i världen hos andra, t.ex. Uri Geller där ju på senare år t.o.m. svenska och skeptiska journalister häpnat över hans tankeläsarförmåga på tu man hand - utan något underhållningsglitter.

Från min dagliga meditationspraktik vid de tidiga tjugo minns jag hur otvunget tidigare liv-minnen spontant presenterade sig, precis som den fascinerande läkaren Robert Hahn berättar på sin blogg. Men det kanske är en annan sak att söka information som redan är lagrad på någon verklighetsnivå bortom den fysiska hjärnan och att ge sig ut i den här 3D-världens terräng och söka fånga in skepnader eller särdrag i miljön där den saknade befinner sig.

Den begåvade Anna-Lena Vikström har också just ett horoskop med zodiaktecken som älskar att tala om möda och hårt slit. Viktiga placeringar är t.ex. sinnet eller psyket i Jungfrun, hon som hackar och påtar i jorden, och energiska Mars, som här står ytterst stark i Stenbocken ett annat Jordtecken som därtill är ett tecken som signalerar fysiska strukturer. 

Och märkligt nog kastar denna oroliga och lägre eld en aspekt mot sin egen disponent Saturnus - formernas och skepnadernas planet. Och den ligger i just i det tecken där synens planet Solen sägs vara upphöjd, badande i Vädurens upplysande Eld. Mellanhavandet mellan de fysiska strukturernas Stenbock och den alert observerande Väduren är faktiskt ännu tätare för Mars och Saturnus råkar vara tecknens härskare och här byter de plats för en ömsesidig reception.



Så varför har kvinnan så svårt att "se"? Kanske för att Solen - vårt inre andliga öga i lika hög grad som våra yttre ögon - är fallen mittemot, i Vågen, och därtill i en opposition till restriktiva formgivaren Saturnus. Denna opposition mellan två svurna fiender (Solen gränslös/Saturnus begränsande) brukar tas som en hämmande inverkan, en begränsning av synfältet eller tunnelseende. I värsta fall låg intelligens.

Men mest intressant är att Saturnus också står för "det svåra", "det koncentrationskrävande"! Den synska kvinnan har således en förmåga att se men den kräver ansträngning - precis som hon själv säger!

I bloggens tidigaste skede trodde jag inte Jordelementet om att kunna representera andlig klarsyn, men det måste jag - trots alla negativa konnotation i antika texter - ta tillbaka. På ett visst sätt kan man faktiskt förstå Vikströms Måne i hyperdetaljerade Jungfrun som en tillgång här. Månen är det inre sinnet och eftersom Jord är så konkret skulle i teorin en synsk människa kunna bidra med bra detaljrikedom.

Jag tror nu inte Månen eller det inre sinnet ("manas" på sanskrit, jfr engelska "mind") som i sig representerar den synska förmågan utan Merkurius eller Hermes - hos indierna Buddhi eller "intelligensen". Hermes som den hermetiske, mystiske eller osynlige är ju guden som färdas genom alla världar, och kanhända den mest passande astrologiska symbolen för det som kallas "frisjälen" - men vem har annat än bilder för att beskriva dess processer?

Rimligen bör riktigt högkvalitativ synskhet komma ur en mix av Jupiter och Merkurius eftersom Merkurius är en resenär medan Jupiter också representerar akasha eller rymden vari all information i fenomenvärlden lagras. Även vårt levande nu ligger egentligen ett steg efter den verkliga verkligheten och "materialister" ägnar sina liv åt att jaga efter skuggor som redan är döda.

Originalet till den värld vi tror oss befinna oss i, stressande och kämpande, ligger ett steg innan och konstrueras i "eterdimensionen" eller "tomma rymden". Det förefaller rimligt att Merkurius har någon släktskap med Etern eftersom astrologin placerar Merkurius och Jupiter som komplementpar (Tvillingarna/Skytten samt Jungfrun/Fiskarna).

Låt oss lista alla 18 (med Vikström) som jag antecknat:

18 synska människor
Sol Måne Merkurius Jupiter
Arthur Ford;8.1.1897;10:30 Skytt Våg Stenbock Kräfta
Arthur Guirdham;9.3.1905 Vattum Vädur? Vattum Vädur
Berit Kroon;4.9.1957 Lejon Skytt Lejon Jungfru
Doris Ankarberg;3.10.1930 Jungfru Vattum? Lejon Tvilling
Edgar Cayce;18.3.1877;15:03 Fisk Vädur Vattum Skytt
Eileen Garrett;14.3.1892; 5:30 Fisk Jungfru Fisk Fisk
Ellie Crystal;17.2.1943;12:00 Vattum Kräfta Stenbock Tvilling
Ingo Swann;14.9.1933; 2:30 Lejon Tvilling Jungfru Jungfru
Jane Roberts (Seth Speaks);8.5.1929 Vädur Vädur Oxe Vädur
Marie-Louise Hahn;7.4.1953 Fisk Skytt Vattum Vädur
Märtha Louise;22.9.1971;17:07 Jungfru Våg Lejon Skorpion
Olga;5.8.1900 Kräfta Skorpion Kräfta Skorpion
Rudolf Steiner;25.2.1861;23:15 Vattum Lejon Fisk Kräfta
Sylvia Browne;19.10.1936;14:00 Våg Skorpion Jungfru Skorpion
Uri Geller;20.12.1946; 2:30 Skytt Våg Skorpion Våg
Walden Welch;30.12.1943;22:13 Skytt Vattum Stenbock Lejon
Anna-Lena Vikström;6.11.1969 Våg Jungfru Våg Jungfru
psychic sees the dead;27.9.1954 Jungfru Jungfru Våg Kräfta

Planeterna kan sammanfattas under de fyra elementen...

Sol Måne Merk Jup
ELD 6 6 3 5
LUFT 5 6 5 3
VATTEN 4 3 4 7
JORD 3 3 6 3

...men det är alldeles för få deltagare för att säga något. Siffrorna dansar dock lustigt när det gäller den supralunära sfärens herre andligt seende Sol och den ignoranta sublunära sfärens Måne (tar bara mot spegelbilder av den högre verkligheten). Som synes krymper synskheten ju mer Sol och Måne lämnar den transparent (klärvoajanta?) Elden, synens element, och når ner mot Jordelementets lägre svängningstal.

På sitt sätt bekräftar den här fallande ordningen hos både Sol och Måne den antika tanken om Eld som den nobla och Jord som den simpla och mest snarlika den onda materien.

Men på en punkt visar sig Jordelementet nyttigt: kommunikatören Merkurius gör sig bra i Jord bland dem som återberättar sina intryck! Precis som jag spånade om Jungfrun och detaljrikedomen här ovan innan jag gjorde denna sammanställning.

Jupiter "högre medvetande" och till och med gudomlig allvetenhet (akasha) visar sig flitigt förekommande i konjunktion med någon viktig planet eller i någon av sina två välsignande aspekter (120/240). En tredjedel har Sol eller Måne "expanderad" av Jupiter som i antik kosmologi expanderar och fyller hela Världssjälen ända ut till Saturnus yttergräns. Men här finns specialfall också, och jag exkluderade polishjälperskans märkliga Jupiter som löst kan sägas påverka Solen då dess disponent Merkurius redan kilat in i soltecknet!

Den som har kontakt med Jupiter har i teorin all kosmisk kunskap tillgänglig på ett ögonblick. Inga "ut ur kroppen resor" nödvändiga, likt Ingo Swans berömda "psykiska rymdresor" när for ut efter NASA-satelliter i rymden och berättade - helt korrekt - hur de i detalj såg ut (fast han aldrig sett dem i förväg).

Notabelt är att det bara är en enda Jupiter i Jord med Måne i Jord men hela fem Jupiter i visuell Eld i kontakt med Sol-ögat eller Mån-sinnet i Eld.

Sedan måste en reservation infogas för fusket i branschen. Arthur Ford och Sylvia Browne har båda anklagats för fusk och hur utvecklad är egentligen norska Märtha-Louise synskhet. Hon ser/känner auror/änglar. Vad betyder det?  Den sista utan namn vet jag inte var jag fått ifrån och Olga var egentligen inte en synsk utan en pensionär jag träffade som ung som led av paranoida vanföreställningar om "mystiska män med ljus inne i skogen". 

När hon därför bara några dagar innan statsminister Olof Palme gav mig ett förseglat brev och vädjade att jag omedelbart måste ta mig till Rosenbad och "varna Olof Palme" för att "jag är rätt att det blir som med Anna Greta Leijon" (försök till kidnappningsdrama som kunde kostat politikern livet), trodde jag inte på kvinnan. Dagen därpå upprepade hon sin vädjan och jag viftade bort det hela som griller. Tre dagar senare var han mördad och nästa gång jag mötte Olga förnekade hon hela episoden och gav en helt annan förklaring till brevet. 

Närmare än så har jag aldrig kommit till att ändra historiens gång, men jag förmodar att min klentrogenhet var ofrånkomlig. Kvinnan Olga var uppenbarligen ett sprucket kärl och hon läckte information som ett såll. Notera att samtliga testpunkter står i Vattenelementet - symbolen för Herakleitos "våta själ" som antikens tänkare menade att man måste få kontroll över. 

Ett annat namn är den "vegetativa själen" eller den "irrationella själen". I den här domänen kan det vara si och så med urskillningen och fabler blandas vild med korrekta intryck. Månen/sinnet har ju sitt härskarläge i Kräftan och illustrerar hur den inre föreställningens teater dels mottar falska ekon från de fem yttre sinnena men dessutom kopplar åter till planeten jordens ackumulerade minnesbank.

Indisk astrologi placerar dock själens minne hos Merkurius vilket stämmer, för Månen slaktas skoningslöst efter ett slutfört liv, och när vi reinkarnerar får vi ett nytt sinnelag. Merkurius såsom Buddhi eller andens intelligens är evig och själens egna minnen tycks placerade utanför rum och tid. Fast om dessa ting har väl knappt ens de andligt lärde någon absolut sanning att förmedla. Läkaren Hahn uppger att bara tidigare liv-minnen upplevda under affekt "sparas". Jag har visserligen några "upprörda" minnen men även sådana som alls inte byggde på den vegetativa själens svallande.





Anmärkning. 

En läsare påpekar att Arthur Fords årtal var felskrivet: Månens och Jupiters placeringar har korrigerats i tabellerna och i texten. Samma läsare påpekar att Eileen Garretts födelsedatum är osäkert, men detta är det enda datum som finns. Att gallra bort t.ex. födelsetider, för att de inte är verifierade intill exakt minut, skulle lämna astrologin helt utan arbetsmaterial. Jag misstänker en detaljälskande Jungfru bakom dessa viktiga förtydliganden. :-) 

Intressantast är att den fuskanklagade Ford tappade Jupiter i Eld och fick den i mytomaniska Vattentecknet Kräftan! Det stärker i mina ögon misstankarna om att viss medialitet är uppblandad med subjektiva fantasier (se fallet Olga).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Arthur Ford var född 1896, Eileen Garretts födelseår och datum osäkert, och Jane Roberts var född 23.30

Seaward sa...

Flyttar ett felplacerat anonymt inlägg hit:

Ur en suverän biografi om Uri Geller; Magician or Mystic, vilken kan läsas Online här:

http://www.uri-geller.com/books/magician-or-mystic/chapter2.htm

"Mixed mediumship is, then, the idea that paranormal powers and deliberate illusionism sometimes co-exist in the same person, and might even in rare cases be different ends of the same stick. Such a concept is an absolute blessing for anyone of a mind to debunk the paranormal.

The debunkers' argument, and it is not a bad one superficially, is that if an alleged psychic ever cheats, ever tinkers with the effects he produces, be it to please an audience, an experimenter or his mum, then everything he does or ever has done and claimed as being paranormal is instantly nullified.

He is a henceforth a proven cheat, and therefore a complete fraud. In reality, as we will discover in a later chapter, a large proportion of stage magicians admit in private that they rely on such paranormal effects as telepathy (sometimes calling it sheer luck) alongside trickery - and that the majority of psychics are also quite well versed in the arts of magicianship.

In reality too, the desire to cheat, to enhance what one can do by legitimate methods with a spot of deception, is common in many fields. In the 1986 World Cup Finals, Diego Maradona of Argentina, the greatest soccer midfield player of all time, knocked England out of the quarter final with a goal he knowingly scored illegally, using his right hand to push the ball into the England net; although this is used as an example of the Argentinian's tricky nature, it is rarely employed as an argument that Maradona was incapable of playing legitimately.

In Uri Geller's case, there is substantial evidence, as we will see in his subsequent career, that like Maradona, he has the ability to do amazing things without resort to cheating. Yet from early childhood, the very nature of what Geller found he could achieve, in that it was close to what conjurors do by trickery, exposed him to the knowledge of methods of cheating.

Sometimes, it is safe to assume, he happed on ways of deceiving audiences himself; other times, even today, magician friends, of whom he has dozens, will tell him of their methods. In an ideal world, perhaps, Uri would somehow un-know such secrets, but for all practical purposes, he is stuck with them."