Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 januari 2012

ICA-Bengtsson, profitjägaren & Platons vegetativa själ

"Han har varit Ica-handlare i hela sitt liv, har pondus och känner starkt för unga medarbetare. Nej, det är inte reklamens Ica-Stig som chefar över livsmedelsjätten. Men Kenneth Bengtsson är inte långt ifrån."

Så sliskigt inleder en dussinjournalist i tidningen Chef presentationen av Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson (tydligen i radio i helgen enligt SvD).

Blotta nämnandet av en lobbyorganisation som arbetar för bättre vinster för företagare och därmed blir varje anställds fiende, borde skada den myspropaganda hans andra jag, vd:n för ett av ICA-bolagen, har byggt upp genom år av reklamfilm på tv. 

För min del har jag knappt sett en skymt i min stockholmsbutik av den trivsel reklamen målar upp. Trötta kassörskor som sitter timma in och ut och mekaniskt drar varor förbi prisregistreraren. Inför de här resignerade människornas blick och mekaniska "hej..." tappar t.o.m. jag, den talföre, lusten att säga något dagsaktuellt, något trivialt men lättsamt. Jag låter zombiecirkusen, vari jag själv ingår, ha sin gång.

*****

Det är dubbelt träffande att i Kenneth Bengtssons horoskop hitta just den placering för sinnelaget som man kunde förvänta sig av en direktör i matbranschen och en ledande propagandist för arbetsgivarnas intressen: pressa ner löner åt de anställda för att - som det heter med den här människotypens egenartade sätt att fantisera ihop en alternativ verklighet - stärka företaget så att det kan utvecklas. 

Med det menas naturligtvis den grupp av aktieägare som förväntar sig ett bra resultat så att de kan få utdelning på sina investerade pengar. Vad araberna anser om de hundar som tjänar pengar på pengar (eller värdepapper), noterades i den jämförande studien av Islamiska Utvecklingsbanken och Riksbanken, apropå en bra artikel i SvD.

Det jag talar om i ICA-Bengtssons horoskop är förstås sinnelaget i Kräftans tecken - känd som modersprincipen, matmamman men också som Moder Naturs totala overklighet, naturens ständiga hunger (gränsande till girighet) efter något nytt att konsumera, då Kräftan som den instinktiva självbevarelsedriften som är inbyggd i våra tillfälliga kroppar saknar intelligens nog att förstå att Döden bara är en chimär. 

Kräftan ärver aldrig Himmelriket, den symboliserar tillsammans med de två andra Vattentecknen platonismens vegetativa själ - vårt biologiska liv som särskilt svenskar dyrkar på bekostnad till och med av deras intresse för att bilda sig och nå den intellektuella nivån i livet - den nivå som krävs för att slutligen tippa balansen över till den sk. rationella själen, den del av medvetandet som är odödligt.



ICA-Bengtsson och svenska folket tillhör tyvärr de själar som svältfödda lämnar detta sitt enda liv, de har inget att ta med sig tillbaka till Evigheten. Den skräpkultur de odlade under dagarna på jorden, återvinns och används för att bygga något annat i naturens eviga kretslopp. Man kan säga att ett liv som materialist, dyrkare av sinnesintryck med mera, är ett bortkastat liv - ett liv som själen bara satt av - i centrum av Naturens cellulära tillfällighetsbygge.

En själ var på jorden för att ta tag i rodret men kulturen sporrade istället egot att kröka sig in i sin egen själviskhet. Själen stängdes ute i kylan. Inte ens den "tysta inre rösten" hörs sedan man reducerat sig till just bara zombies i detta självspelande aktstycke. Ingen kontakt med den inre Observatören, ingen förståelse om varför man egentligen är här. 

I det läget mår Svenskt Näringsliv utmärkt, för en andligt död människa blir en desto bättre anhängare av Satans substitutreligion, Konsumismen.

*****

Månen och primitivistens bevekelsegrunder

I brist på exakt födelsetid kan bara psykets utblick på världen skådas via Chandra lagna, "månascendenten". Eftersom denna per definition är referenspunkten kan inte Mån-Kräftan se det jag just har sagt, dess subjektiva verklighet är just denna enkla instinkt: "Vid hunger, jaga!" 

Vattenelementet representerar djurets emotionella intelligens, till skillnad från t.ex. Jord-själen, som bara resonerar mot kroppsliga ting, dvs full objektifierade (och därmed döda) företeelser, må det vara fysiska föremål, världshistorien, eller de enskilda ord som bygger textuella strukturer. Det finns inte ens någon Själ i Jordelementet, bara objekt som kommer ivägen för sinnet (och ytterst andesjälen) och via konflikt stimulerar de högre fakulteterna.

Det är inte så konstigt att Fredrik Reinfeldt, Solen i Kräftan, dragit ner Sverige till apornas nivå, och vädjar till alla att - likt honom själv - fungerar på just denna primitiva Vattennivå. 

För att säkra att all kultur och nobless lämnar landet har han infört en helt misslyckad (det kan sägas helt säkert nu efter fem år) "arbetslinje", vars bestickande ingrediens inte är att den givit medelklassen aningen mer i månadslön, utan på det sätt varpå detta har skett: genom att straffa de i samhället som blir sjuka eller - i enlighet med Svenskt Näringslivs önskan om att upprätthålla en viss arbetslöshet som lönedämpande åtgärd - skada de som drabbas av den för systemet nödvändiga arbetslösheten, och skada den enkla människan så svårt ekonomiskt att hon accepterar slavarbeten till slavlöner!

Häri ligger Reinfeldts djupt rotade inhumanitet - hur kan en människa finna ett sådant system värt att arbeta för? Kom vi inte ut ur djungeln för hundratusentals år sedan? Var fanns Reinfeldt medan vi andra återföddes om och om igen för att mödosamt lära oss vad en verklig människa är?

Således kallade jag Reinfeldts politik för "socialdarwinism" i det allra första av många inlägg om denna man som uppenbarligen just blivit utsläppt från helvetet (bara för att som en vaneförbrytare göra om samma misstag igen). Han kan inte lastas, egentligen, för hans själ är så här outvecklad.

Tanken att i fria val välja någon som är bättre än en själv och som tillvaratar ens - och folkets - gemensamma intressen, den tanken kantrade helt i Sverige under 2000-talets första årtionde. Reinfeldt och Svenskt Näringsliv kommer att reducera Sverige till en I-världens bakgård där "hushållsnära tjänster" är allt som produceras. Högerns marknadsliberala visionslöshet om vad ett land kan vara är skrämmande. När staten förklaras vara ond, då har mänskligheten begått kollektivt självmord och bestämt sig för att återvända till naturfolkens nivå.

*****


Eldsjäl men en dunkel planläggare...

Bortsett från sin enkla orientering mot magsäcken och ständig behovstillfredsställelse, är Svenskt Näringslivs ordförande Bengtsson en typisk eldsjäl. Det finns säkerligen många gamla blogginlägg som lovprisar axeln mellan Tvillingarna och Skytten för dess sattviska vakenhet och förmåga att förändras med skiftande villkor. Horoskopet är absolut inte Reinfeldts mörklagda, tamasiska tjurskallighet (ren obegåvning faktiskt) i ideologisk fanaticism.

Samtidigt kan man bekymra sig över vad det innebär att se Saturnus - organisatören och kontrolleraren - till synes samarbeta av den halshuggna demonen Ketu i frågan om Venus/Pengar.

Skulle jag släppa fantasin helt fri skulle jag säga att det här beskriver extremt slug skatteplanering eller konsten att mörka hur mycket pengar man tjänar på sina kunder! Saturnus visar här konsten, inte bara att hålla i stora pengar utan också att få dem att synbarligen försvinna! Skicklig bokföring eller skatteplanering så att säga...

Exemplet är trivialt, men minns den mångåriga tv-kampanjen för varumärket ICA och de roliga butiksanställda individerna: hur väl har de inte lyckats mörka det faktum att ICA - åtminstone vissa butiker - är en av de dyraste matvarukedjor man kan välja att handla hos.

Jag undantar här nattöppetkedjor, som förstås har en helt annan prisbild med rena ockerpriser på allt, inklusive godis: jag upptäckte för många år sedan att godistillverkarna har mindre innehåll i påsarna hos dessa kedjor och likväl kan påsen vara några kronor dyrare. Där har du din vän Svenskt Näringsliv, och alla de trick de tar till för att blåsa dig och tjäna mer pengar för egen del!

Nej, Kenneth Bengtssons soltecken ger inga friska direktiv till Månen i Kräftan, detta hjälplösa och instinktiva sinnelag. Välgöraren Jupiter står omringad av idel "onda" planeter vilket kan förutspås leda till förmögenhetsplanetens korruption på känt sätt: "klipp", "lätta pengar" etc. Omoraliska Mars bestrålar Jupiter från Tvillingarna, ett typiskt handelsmanstecken.

Merkurius är skadad i Skytten och bestrålad av omoralens Mars, därmed blir merkantilisten Merkurius inte en ärlig part i frågor om Jupiter - förmögenhetsansamling. Märk att dessa är domsorden över Svenskt Näringsliv! Och som om det inte räckte är "lätta pengars" Jupiter också involverad med den stora illgärningsmannen Saturnus, som vi redan sett kräva full kontroll över pengarnas Venus (och gärna, via Ketu, "skimma" eller gömma överflöd). 

Svenskt Näringsliv är helt enkelt mötespunkten för dem som enligt den hedervärda islamiska synen på pengar borde utlösa Guds vrede och vedergällning. Se vidare horoskopet för Svenskt Näringsliv - ingen skön syn att skåda med den stora Hycklaren på topp!


Ultimat filosofi

Men det föds ju människor som ICA-Bengtsson hela tiden, människor med livfulla men moraliskt tvivelaktiga stjärnkartor? Korrekt. Alla får ständigt nya kroppar att antingen använda för att lära sig grunddragen av konsten att vara människa eller också för att fortsätta förfiningen av vissa talanger.

Världen kommer kanske aldrig att bli bättre, och det har heller aldrig varit poängen med den här experimentverkstaden. "Världen" är bara summan av vad alla själar tillsammans projicerar mod den vita filmduk som vi kan kalla "100% ren existens eller odödlighet".

Vissa själar sägs lämna kretsloppet helt, de har blivit för bra för det taskspel som män som ICA-Bengtsson driver mot övriga mänskligheten. Andra, likt Buddha, sägs komma åter till världen fast befriade, för att upplysa människorna om de verkliga bojor som binder dem. Konsumismen är vår tids slaveri.


Tillägg.

SvD: "Lyssnarna fick också veta att Kenneth Bengtsson tjänar mycket pengar samt på vad han lägger de på. Bland annat nämndes '’flera motorcyklar'’."

Detta är en klassiker i spänningen Tvillingarna - kommunikation och kommunikatinsmedel - och expansiva Skytten! Mars i Tvillingarna tycks dra åt motorfordon, Håkan Juholt med samma placering har också uttalat sig offentligt om gamla vrålåk eller om det möjligen var hot rods.

(Pratshowsvärden och hysteriska fordonssamlaren Jay Leno har dock inte denna axel, däremot också han en opposition som involverar just Mars, Jupiter och Saturnus men mellan två andra Eld/Lufttecken. Låt mig föreslå att det är mobiliteten, rörelsen, i positivt polariserade Eld och Luft som kan vara en nyckel här.)

Inga kommentarer: