Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 januari 2012

Två sidor men samma Penning?

Kräftans tecken enligt Platons filosofi: den vegetativa själens instinkt att säkra sin egen eller artens överlevnad. Det är början och slutet för den här grundprincipen, dess skäl till existens i tingens större ordning.

Som sjukdomen cancer: vansinnet att sprida sin egen omättliga hunger vidare från cell till cell, från hushåll till hushåll, så att hela samhället slutar som ett enda sjukdomstillstånd av små celler som girigt griper omkring sig. Jfr Moderaternas huggsexa över Stockholms stads sjukhus och skolor!




Innan jag sent omsider insåg att filosofi också har ett politiskt korrelat och var tvungen att göra upp med min stockholmska njugghet och engagemang, hånade jag socialdemokratin på bloggen för dess horoskop tecknade gruppegoism. Men historiskt hade den arbetande människan inget val - den tidens "1%" var slavdrivare, precis som nu.

Av två yttringar av samma "kräft- eller självbevarelseinstinkt" måste Den Giriga Människan som har i övermått men pga den vegetativa själens inneboende tomhet likväl inte blir mätt vara Den Onde.

En idealistisk partiledare - Håkan Juholt - kom och gick. Girigheten i Sverige var så stark att den inte kunde fördra en man som ville rita om kartan och introducera en smula tankehöjd och kultur i landet. Socialdemokratin har med hans ersättare accepterat vem som är Herre och vem som är Dräng. Den nye Löfven saknar totalt idealismens blå Luft i sitt horoskop. Och han är till och med Kräfta, precis som Reinfeldt! Nej, gudarna står inte på svenskarnas sida längre. Det här landet vill sig inte. Elvis har lämnat byggnaden, tillsammans med Juholt.

Men jag har tänkt ett varv till. Löfven må vara född i samma soltecken som Reinfeldt, men det finns flera saker som talar till hans fördel.

Till att börja med tyngs han inte ner av Reinfeldts storkors i dårskapens och mörkrets kvalitet Tamas. Vi har alltså inte en ideologisk fanatiker här, vilket måste sägas vara en fördel.

(Anders Borg lider av samma Mörker och det gör Göran Hägglund också, men yttringarna varierar från svagsinthet till rigiditet - ofta är den dogmatiska inflexibiliteten ett resultat av klen tankeutveckling.)



Med känd födelsetid för Reinfeldt kunde man dessutom med indisk metod fastslå att han var en eländets agent - Mars i första huset indikerar att ohederlighet vidhäftar mannen själv. Detta är inte en oundviklig följd av Mars i den egna personens sektor men indisk astrologi har märkliga och komplicerade regler för att bedöma NÄR Mars just bara är en illgärningsman i ett horoskop. Sveriges sjuka och arbetslösa vet redan vem Reinfeldt är, och skulle hans Välde bli mångårigt kommer många fler, som idag tillhör medelklassen, rasa ner i det helvete han skapat på för samhällets 10-15% på botten.

Löfvens födelsetid är inte känd och månascendentens bud om samma Mars blir därför inte lika säkert. Dess disposition utifrån psykets perspektiv kan fastslås, men inte om den kommer att omsättas i handling. För det skulle en "fysisk ascendent" ha krävts.

Men på sinnelagets nivå, hur fungerar den nya partiledarens planeter enligt läran om deras verksamma natur?

I brist på riktig ascendent blir Månen viktigaste planet, kynnet, sinnet, hur psyket svarar på världens tilltal. (Reinfeldt hade som någon minns en komfort- och kanske t.o.m. lyxsökande Våg-Måne i andra huset för pengar - en bra början för att förstå varför han är så fantasilös och helt utan visioner för Sverige. Han är verkligen bara en revisor, och inte alls en politiker.)

Löfvens Måne äger på den psykiska nivån fjärde huset för det innersta, det privata, det helgade. Det är också det personliga välbefinnandets hus och täcker in många familjefrågor. Men det är ett "litet" hus, klaniskt, en grogrund för partisanskap eller maffiamentalitet. Minns att SAP föddes med fattigdomens Saturnus stigande i öster i just Kräftans tecken. Har den genomsnittliga socialdemokraten blivit lyckligare inombords sedan det sena 1800-talet? Ja, om Löfven är en representant, är svaret "med tvekan ja".

Den förenklade tabellen över planeters verksamma natur listar inte Månen för Vädursascendenten, så en manuell analys krävs: Månen på ingång mot nymåne (ett kvarts varv kvar) betyder en avtagande förmåga att reflektera Solens ljus, dessutom ett dämpat ljus eftersom Solen står under Vatten och inte svarar mot Livets gudomliga principer utan på hur mycket det kurrar i magen, hur mycket den irrationella kroppens hunger bråkar och har sig.

Det är bra att inte sinnet svarar alltför mycket på en så klen Sol, Arbetsgivare eller vad du vill. Att ha samma Sol som Reinfeldt utesluter dock en visionär som leder svenskarna till nya stordåd. Men vi är ju så rädda för visioner i det här landet - "landsfader" Reinfeldt har ju varnat oss för att tänka framåt! Så (s) gör säkert rätt i att lansera Månens eget tecken - ett av de negativa zodiaktecknen vilka alla rör sig sinistert - dvs motsols - i kamp mot Gud och Verkligheten. Ja, vi är i Sverige nu, där våra ledare alla slåss mot Verkligheten.

De som kämpar för Verkligheten är redan medvetna om att den globala marknadskapitalismen kommer att förändras till något hela annat och mycket mänskligare inom hundra år. Men den förändringen kommer Folket att ombesörja, inte politiker eller Penningmänniskor. Arabisk vår och ockupera Wall Street är bara krusningar på ytan. Karl Marx har redan förutsett vad som kommer att hända den dag ägarkoncentrationen når en kritisk punkt. Han räknade grovt fel på hur lång tid det skulle ta, men nu ser vi tecknen i tiden. Vattumannens tidsålder kommer att ge Människan förtur framför Penningen.

Likväl, Månen/psyket hos Löfven är tekniskt en illgärningsman pga. sitt avtagande ljus, och detta ska nu vägas mot reglerna för det hus den äger, det fjärde huset. Som illgärningsman neutraliseras Månen när den äger ett angulärt hus (hörnhus). Detta är mycket bra, för vi vill inte ha illasinnade människor i politiska ledarpositioner!

(Fredrik Reinfeldt har enligt samma indiska spelregler ett illvilligt sinne förutom att illgärningsmannen Mars stiger i öster! Den kinesiska ödesläran Ho Lo Li Shu från Mingdynastin har på helt andra vägar kommit till samma slutsats och kallar honom en så sjuk själ att bara shamanens djävulsutdrivning (hêng) kan rädda honom! Tyvärr är inte en pr-fabrikör som Schlingmann ens i samma liga som shamanen - det går inte att sminka över en rutten attityd till samhället och dess medborgare.)

I det första, snabbt hoprafsade inlägget om Löfven noterade jag bara att Mars anses vara fallen i Kräftan. Och bloggen har sett exempel på hur underligt en sådan placering kan bete sig: minns fall som Humanisternas ateistiska ordförande eller den fallna virilitetens signifikanta överrepresentation i horoskop för homosexuella.

Men den indiska läran om "verksam natur" ger nu ett motbud: för en Vädursascendent är Mars en tillgång, krigshärd till trots verkar den för det goda. Och detta, gott folk, är en avsevärd skillnad mot Reinfeldts Mars i Jungfrun som i koppling till hans personlighet (förstahuset) har visat sig allt mer hopplös att ha att göra med! Han ljuger som besatt och likt frun Filippa går det inte längre för medierna att tala klarspråk med honom. Schlingmann skriver kommunikéer som det står härliga till som sedan kungörs. Reinfeldt har på ett formidabelt sett kommit att likna just soltecknet Kräftan som gömmer sig inuti ett tjockt skal, skyddar sig!

Men Löfvens Mars repareras inte helt från sitt fall i den partiska och klaniska Kräftan. Därmed finns en otrolig passiv envishet när det gäller. Vi talar om djuret som slåss till det dör för att rädda sitt liv! Ja, så korkad är Naturen, när instinkten kopplar på, låser sig hela varelsen i ett enda "combat mode" - det är därför Kräftan INTE kan bli ledare - se Kräftan Tolgfors i rollen som försvarsminister, DÄR är rätt man på rätt plats! Det är ingen slump att Kräftans revirtänkande hålls i schack av en högre kraft, som kallas Stenbocken.

Oavsett dessa gnissel, finns det två saker kvar att redovisa: de bästa. För en Vädursascendent, låt vara att vi enbart talar om sinnelagets utblick nu (månascendenten), är samtliga tre eldiga planeter verksamma som välgörare. Mars har vi redan noterat. Men denna indiska regel betyder att Löfven paradoxalt nog också har den lågmälda Solen-i-Kräftan på sin sida. (Reinfeldt nådde bara "neutral" för sin Solen-i-Kräftan.)

Och framför allt: den naturligen goda Jupiter passerar kontrollen och får helt godkänt. Den är en verksam välgörare och då spelar det mindre roll att den inte har något höjdarläge i materialistiska och rätt själviska Jungfrun. Det är inte den kriminellt profiterande Jungfrun som aviseras, utan just bara en normal typ: Jungfrun som den anställde, som tjänaren och dess naturliga vilja att få något ut av sitt slit på fältet. Återigen kan jämföras med Reinfeldts förstahus-Jungfrun som pga omoralen Mars dubbla bannlysning som naturligt ond OCH verksam för det ondas sak, beskriver just en myglartyp eller en profitör.

Sammantaget ser vi alltså att det är sant, det som sägs om arbetarrörelsen: det är hyggliga människor. Löfven får representera den här gruppen. När Fredrik Reinfeldt 1993 skriver sin kryptofascistiska bok om ett svenskt folk som snyltar på det socialdemokratiska välfärdssamhället beskrev han inte verkligheten - han talade rakt ur sin - och hustrun Filippas - korrupta mentalitet. Men han lastade över skiten på svenska folket.

Efter den här genomgången tror jag faktiskt att (s), (v) och (mp) kan göra något åt den moraliska koma Sverige har försatts i sedan Reinfeldt "den sovande" tog kontroll med ljuva löften som inte infriats på något vis.


Men trots detta vidhåller jag förra inläggets rubrik: Högerns seger över den sociala demokratin. För är Löfven positiv till det EU-mygel Reinfeldt just håller på med, då är han sannerligen inte morgondagens politiker utan en som helt verkar inom den kapitalistiska tankeramen.

*****


Se även:

Capitalist Realism - Is there no alternative? av Mark Fisher
Amerikanska Amazon har i mina ögon faktiskt skarpare referat av boken än engelska sajten, trots att Fisher är britt. Är den radikala amerikanen mer begåvad än den brittiska? Kanske lider britterna av sviterna av den intelligensbefriade punkrockvågen (från vilken Fisher stammar).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hörde att Löfven läste idehistoria på lunchrasten när han jobbade i industrin. Det får väl sägas vara ett gott tecken. Man kan svårligen tänka sig att Reinfeldt skulle ha gjort samma sak. :-)
S

Seaward sa...

Vill inte verka övermodig, men AB tycks hålla ett öga på den här bloggen och stjäl regelbundet idéer, bl.a. till betalartiklar. Kort efter mina 161 mördare i Skorpionens tecken hade de skramlat ihop 164 mördare och sitt spinn på samma idé. Och så vidare. Uppgiften om idéhistoria skulle för all del kunna kontrasteras mot Svenskt Näringslivs famösa "högskolefilosofi är inte lönsamt (i pengar)" från förra sommaren, men tankarna går ändå till den här bloggens formulerar:

"Men tro inte att ingenjörsutbildningarna erbjuder några kurser i filosofi eller idéhistoria. Det ligger inte i samhällets intresse." (Om att Reinfeldts giriga instinkter måste tuktas.)

Eller: "Tyvärr gräver få så djupt i sin - västerlandets - idéhistoria att de upptäcker varifrån den moderna rättsstaten stammar - Lagen ligger kodifierad redan i zodiaken." (Om en underhållande bok om astrologins förmedling via araberna - inläggets titel kopplar åter till Nya Moderaterna och OBILDNINGEN bland dessa.)

Jag kan ha fel. Men det viktiga ju, som du antyder, intresset av att se flerdimensionellt på en fråga, t.ex. att kunna se den i sitt historiska sammanhang!

Anonym sa...

Det är många bloggare som upplever att tidningarna stjäl idéer från deras texter så du är inte övermodig eller ensam om saken.

Anonym sa...

Intressant fråga det här: "Är den radikala amerikanen mer begåvad än den brittiska?"

Mycket möjligt att så är fallet. Efter att ha utbildats i 4 år av en radikal (judisk) professor från NYC i ämnen som rör samhällsekonomi/storföretagens parasitism, miljö och teknik, samt om korrelationen mellan ekonomiska, sociala och miljö- kriser, föll britterna bort. Vart fan tog de vägen på allvar? De försvann efter att grundprinciperna i min utbildning lades, tror jag. En rejäl skam att min lärare levererade skarpare analyser om grunden till sverigedemokraternas intåg i Riksdagen än vad svenska analytiker lyckades med. Hur som helst...läser man amerikansk radikalism är chansen större att hela ens värdegrund läggs om. Jag är honom evigt tacksam.