Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 februari 2012

Gina: Vem är du, vem är jag? Levande charader...

Humoristen Gina Dirawis horoskop sågade jag i samband med något uttalande som kunde tolkas som antisemitism. Nu har hon lett schlageruttagningen i SVT och enligt pressen blivit svenskarnas älskling. 

Jag läser på Wikipedia om hennes libanesiska ursprung och den antydan om identitetskris som kan följa när Främre Orienten möter bakvattnet Sverige. Inte en lätt sits! Nu förstår jag bättre den klassiska tankevurpa som kan ha legat bakom antisemitismen: människan som känner sig som lågstatus måste hitta någon annan lite lägre att förhäva sig mot. 

Det här är svårare än bara den patetiska svenska tendensen att dela in i allt i två läger och sedan tror det räcker att vara för det ena och mot det andra, det här är inte israelvännen mot palestinavännen, det här är inte en dikotomi utan en trikotomi - och de tre polerna syns faktiskt i hennes horoskop:


Notera det eviga kretsloppet som bildas mellan sinnelaget i kritiska och diskriminerande Mån-Jungfrun, ägda av Merkurius i utlandstecknet Skytten, i sin tur ägd av välviljan inom den egna klanen (Jupiter i Kräftan) som i sin tur ägs av Månen i kritiska Jungfrun!

Smaka på den loopen en stund! (Ringer inga klockor, läs SvD-intervjun i länk nedan.)

Jag kan förstå att den enda vägen ur detta dilemma är att kommunicera som en skälm: Merkurius med oseriösa Satans huvud (Algol)!

Således: komiker som driver med stereotyper. En utmärkt begriplig variant på hur den onda stjärnan Algol kan verka på ett nästan neutralt sätt, som den oseriösa jycklaren. Men bakom ytan ligger något annat. 

Jag läser att tidningarna allt nu med typisk drevmentalitet förklarar henne vara så "naturlig". Och det är bara att granska fördelningen på de fyra elementen. "Naturen", dvs. ren biologi, hittar vi i Jord och Vatten. Vad exotism eldiga Skytten (utlandets tecken) kan bidra med, döljer Dirawi nogsamt i sitt allra innersta - det fjärde privata huset - enligt denna karta som bygger på Månen som ersättare för den okända ascendenten.

Schlager-Arjas gamla dänga kom osökt i mitt huvud och jag tror rubrikens ord ganska väl sammanfattar Algols grundproblem: att hitta identifikation med sin fysiska grundval - och detta mitt i ett tecken (Oxen) som annars just beskriver rofylld identifikation med det materiella. 

Nöten med den gåtfulla stjärnan Algol är långtifrån knäckt än, den tycks kunna injicera hur många oväntade turer som helst. Men i underhållerskan Dirawi har vi definitivt en parallell till ironiske Charlie Sheen - och han hade inte ens en särskilt tydligt koppling mellan Algol och sin Ox-ascendent. Även Dirawi kallar sig halvknäpp.

*****

I medierna: AB, DN, SvD (intervju)

Inga kommentarer: