Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 februari 2012

Lamentation över förgängligheten eller krig mot den?

AB/Kultur fäster uppmärksamheten på tyske författaren W.G. Sebalds släpiga romankonst. Engelska Wikipedia noterar att hans författarskap kretsade kring minnesförlust och individers, civilisationers och tings bortruttnande.

Horoskopet bekräftar ett av bloggens tidigaste förslag: att Vattenelementets koppling till hinduiska "moksha" inte så mycket ska läsas som att detta är ett tillhåll för höga och själar just på väg att nå upplysningen utan att det mer handlar om att organiska kroppar upplöses i vatten. Det är troligen härifrån tanken om att döpa sig i vatten, renTVÅ sig från synder och tvaga sin smutsiga stofthydda kommer. 

Ytterst syftar Vatten till att eliminera Jordelementet eller vår fysiska tillvaro. Därför är döden på ett eller annat sätt kopplad till alla tre Vattentecken.


Sebald tycks ha ägnat mycket av sitt författarskap åt nazismen och Förintelsen denna människoföraktets ideologi iscensatte. 

Skrämmande nog föddes Sebald med ett horoskop som på ett kuriöst sätt sammanhänger med det för judeutrotningslägret Auschwitz. Båda entiteterna föddes i Oxens tecken, det som fokuserar människan som objektivt fysiologiskt faktum. Fastän Väduren och 1a huset sägs stå för jaget/egot, är detta den nyfödda människan som levande subjekt - egot som tittar ut på världen och som nyfödd ännu inte medveten om att vara fängslad inuti en kropp. Det är helt klart i nästa tecken, Oxen, fokus har skiftat till hennes stofthydda med dess behov av näring.

Sebald föds dock när Solen och den hångrinande Satan står på rak linje. Satanisk syn på skillnaden mellan ariska och underlägsna raser? Jag noterar att Oxen disponeras från Venus i arierns tecken Aries (Väduren). Men också att denna Vädur, detta egocentriska perspektiv i grunden är skadat: Mars är fallen i Kräftan men förstärkt av distorderande Drakhuvudet och ytterligare förstärkt av "framgångsrika" Jupiter. 

Den här krafthärden som fokuserar på minoriteter (Kräftan) eller på livets slutfas (en annan "kräft-special") attackerar Vattumannen - tecknet för hela folk eller för ideologier. Störningen från privatintresset (Kräftan) som skadar det allmänna goda (Vattumannen) såg vi hos en sjukvårdschef i privatiserade Stockholm - där människor bestämt sig för göra vinster på andras ohälsa. Kort därpå hittade jag ännu en sjukvårdsmänniska med samma attack från Kräftan mot Vattumannen/ideologin. (Se även Moderaternas maffiamentalitet.)

Den tyske författaren visar således att det självklart inte är en förbannelse man måste lyda, att ha en störning av det här slaget på himmelen. Men störningen låste författaren till en viss typ av funderingar...

Hans ryktbarhet för en nästan arkaiserande tyska ser jag förstås i Oxen, den traditionalistiska (ofta orala) kunskapsförmedlaren. Men Saturnus i skriftspråklighetens Tvillingarna ger en snarlik indikation eftersom Saturnus är Tidens herre och till naturen konservativ.

Winfried Georg Sebald föddes samma dag som musikern Albert Hammond föddes i Gilbraltar. Hammond tillhör mina tidigare minnen av popmusiken med "Free Electric Band" och "It Never Rains in Southern California". Fyra dagar tidigare hade Hollywood-giganten George Lucas fötts och fem dagar senare fick Sverige sin egen förunderliga skådespelerska Lena Nyman. 

Det ligger helt klart stor gestaltningskraft i den här laddade Kräftan, trots frågetecken kring den fallna Mars. Men som läran om planeters "verksamma natur" visar Mars "godare" kvaliteter några timmar varje dygn. En titt på George Lucas, där födelsetiden är känd, visar - inte otippat - att han definitivt har "action-planeten" på sin sida! Aktivistiska Väduren stiger i öster och Mars blir per automatik en av de goda för honom.



Som upphovsman till Star Wars-filmerna (och den ofattbara förmögenhet de givit honom) är det typiskt att hitta Mars med förmögenhetens Jupiter och "förstärkaren", den giriga Rahu i Kräftan, i sitt eget naturliga fjärde hus för inre lycka. Och fjärde, med dess koppling till dyra kapitalvaror, är faktiskt också en indikator på en förmögen människa.

Indikationerna på våldsam rikedom MÅSTE INTE ligga i 2a eller 11e huset, även om dessa är uttryckliga finanshus. Men för att ingen ska missa vad det handlar om, har Luckas Solen i den monetära Oxen i Oxens naturliga 2a hus för pengar, och disponenten, Venus (Pengar) ligger i Lucas första hus: JAG OCH PENGARNA!

Men med upptäckten av George Lucas i ungefär samma Världssjälens andetag kommer en oväntad idé: tysken skrev hela sitt liv om ondskan eller förfallet som fräter sönder människor och fysiska föremål. För detta har han blivit klassificerad som producent av höglitterärt stoff. 

Lucas i Hollywood snodde ihop en påkostad barnsaga om kampen mellan det Goda och det Onda och lär väl aldrig gå till historien som producent av finkultur. Men är det möjligt att båda två - i kraft av sina näraliggande födelser - båda cirklat runt samma motiv, fast var och en på sitt sätt, och Lucas definitivt utan den ångestskapande Månen i Vatten och angrips av malande fixerande tankar från Saturnus i Luft?

Är det kanske i själva verket så att det är Lucas som kommit längst som själ av dessa två och åtminstone påmint tallösa miljoner människor om kampen mellan det onda och det goda?
För vad är det vi minns från Stjärnornas krig-filmerna om inte Ondskans Ansikte i Darth Vaders mask? Är inte detta, precis som i fallet med Johnny Depp som dödskallemärkt pirat den hångrinande Satans huvud som fångar vår fantasi?



Men där Johnny Depp i mina ögon tycks ha slukats av Djävulen föddes Lucas till ett kristet hem och har i hela sitt liv fördjupat sin förståelse för mytologi och religion. Trots att Solen står så nära Algol är han inte ett verktyg för Den Lede! Jag var aldrig något större fan av Stjärnornas krig, men gick inte historien om Darth Vader som så att också han en gång varit en jedi-krigare och stått på Ljusets sida, men avfallit? Och är det inte precis samma myt som brukar tillskrivas Djävulen under namnet Lucifer (den nedstörtade ljusängeln)?

I samma andetag är det värt att påminna sig den judiske Satan som en Guds ängel, som testar människan. Det tycks passande att den antika judiska astrologin väljer att uppfatta just den tydligt lysande Algol i Oxens tecken som den punkt varifrån prövningarna utgår! 

Det är ju Oxen som representerar en blott animalisk medvetenhet, en djurisk identifikation med den egna stofthyddan. Men i detta tecken således något som skaver och söker bryta upp andens sömn i materien. Denna otacksamma roll har Satan! Han jävlas med folk bara för att de egentligen kan bättre, och det är hans roll som sparringpartner att få dem att begripa det! I så måtto tycks inte den tyske elitförfattaren alls ha hörsammat Satans hån och tagit det på rätt sätt. 

Kan det vara för att hans djupt instinktiva Måne i Vatten saknade en tillräckligt framåtsträvande Sol, en sådan som nyligen noterades hos tre stormrika män (Jobs, Gate, Buffett)? När båda Ljusen ligger i Jord- och Vattentillståndet finns risken för en slö materialism. Men det är förstås en utsaga som många gånger inte stämmer, pga. andra faktorer...

Wikipedia skriver om George Lucas att han "lovat" donera halva sin förmögenet till välgörenhet, vilket placerar honom bland de goda superrika Warren Buffett och Bill Gates.

Lucas är därför glädjande nog ÄNNU ett bevis för att inte alla som föds starkt under Vattenelementet förblir giriga hela sina liv igenom! Här var som sagt Mars "verksamt god" trots att dess fallenhet i Kräftan ofta stavas problem. (Lucas har enbart adopterade barn och då Vatten/den vegetativa själen har med fortplantning att göra, kan man undra om det finns ett dolt problem här...)


Inga kommentarer: