Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 februari 2012

Lars Vilks trött på martyrrollen?

Newsmill något som kan tolkas som en veklagan från ikonoklasten Lars Vilks. Han börjar tydligen inse att det han raljant kallat en pågående konstinstallation med sig själv som en integral del, är en del av hans permanenta livsöde. Att vissa saker inte kan göras ogjorda. 

Han har i sitt "vittnesbörd" om alla muslimer som potentiella terrorister med bomb i huvudbonaden själv blivit martyr, i det ordets senare betydelse av "offer". Alla som tar ställning blir ju faktiskt på ett sätt offer för sina utsagor, för som det kusligt djupa trancemediet Edgar Cayce (1877-1945) sade, "thoughts are Things"!

En sista titt på Vilks på ytan typiskt idédrivna horoskop, där just Luftelementet synes stå för den tanke- och yttrandefrihet som västerlänningen så överbetonad att man helt glömt bort att förankra kommunikationen i ett större perspektiv. Ett perspektiv som också innehåller frågor om respekt för en annan kulturs yttersta värden. Genom att skända Profeten, otaliga miljoners mest identitetsskapande symbol, har Vilks verkligen visat hur illa det kan gå när idéerna fladdrar iväg utan någon som helst kontroll. 

Återstår att se om Vilks kommer att nå den individuella mognad i detta liv att han ber hela den muslimska världen - hela jordklotet! - om förlåtelse för vad han har ställt till med. Om det ens är möjligt. Sådana här klavertramp kan bara det sekulära väst producera. Andra kulturer har medel att eliminera byfånarna på ett tidigt stadium, i allmänhet för att andra kulturer är mindre ensidigt tankeorienterade än den sekulärt västerländska, har en mer "organiskt" eller komplett bild av verkligheten.

Men vad säger horoskopet, nu sedan Chandra lagna-metoden börjat användas med viss frekvens på bloggen? Om man utgår från Månen eller sinnesförfattningen och utifrån denna låter planeterna inta tillfälliga roller som välgörare eller illgörare, kan man då se om Vilks handlat i god tro och därför bara är just en naiv svensk byfåne som inte riktigt fattade vad han gav sig in i med en banal tes om "yttrandefrihet till varje pris"?



Låt oss utifrån reglerna för planeternas verksamma natur och lista var och en av de sju klassiska planeterna:

Månen/sinnet - fascinerande nog är sinnet individens egen värsta fiende när Vattumannen stiger i öster på den "psykiska nivån".

Tekniskt sett beror detta på att Månen äger 6e huset, "fiendens" sektor. Redan här ser vi att vi är på rätt spår! Vilks psyke är hans värsta fiende men han söker fienden på annat håll, men muckade tyvärr med en hel världsreligion.

Saturnus - när Vattumannen stiger i (det psykiska) öster, blir naturligtvis dess härskare en verksam välgörare. Men hur illa Saturnus står placerad i sitt försök att göra rätt! Där Vattumannen står för förståelse av stora koncept, hela ideologier, hela folkgruppers tankesätt, där tappar Saturnus i attitydstinna, räddhågsna, och helt oreflekterande Vattentecknet Kräftan allt grepp! Saturnus verkar på ren pöbelnivå jämfört med vad Saturnus representerar.

Vilks horoskop liknar därför i hög grad Humanistordföranden Christer Sturmarks kritiska störning mellan revirinstinktens Kräfta och den Stora Ideologins Vattumannen. Ja, Vattumannen är symbolen för Människan som evig idé, men Kräftan korrumperar idén och krymper ner den till vänskapskorruption. "Bara vi i vårt land, vår tankesfär är fullgångna människor, alla andra är lägre utvecklade."

Så här låter den värsta sorten av mental förvirring. Det kan faktiskt liknas vid en form av sinnessjukdom. Vatten/Luft leder ofta till sådana här skeva luftslott byggda enbart för att rationalisera och legitimera egna attityder, vilka aldrig lyfts upp till ytan och vädrats ut.

Märk att Vilks dessutom har en ömsesidig reception mellan Månen och Saturnus. Detta stärker i teorin banden mellan två hus (tecken). På gott och ont, har den här bloggen upptäckt. När dessutom den ena parten är Saturnus, grekernas Kronos, blir bandet dessutom kroniskt. 

Och det är nog det Vilks tröga skalle nu börjar förstå: det här får han leva med, att han ur ett ohyggligt inskränkt hemmaperspektiv (Kräftan) lekt personlig "yttandefrihet" med hela världen. Han är inte mycket bättre än Adolf Hitler, vars rasistiska fantasier bokstavligen kostade judarna enorma mängder liv (oavsett hur man ställer sig till det magiska talet "6 miljoner").

Trots att Saturnus är en verksam välgörare dominerar således det problematiska med denna ömsesidiga reception och sinnet (känslan av privatism) ÄR illvilligt. Därav smädandet av en kulturikon. (Som att bränna svenska flaggan.)

Genom att direkt i Månen hittat horoskopets problem blir det mindre intressant hur de övriga planeternas verksamma natur utfallit. Men låt oss kvickt lista dem.

Merkurius - kommunikatören är neutralt verksam, vilket ungefär stämmer med Merkurius egen androgyna natur. Dess grundtillstånd är att vara ängeln eller budbäraren som varken lägger till eller drar ifrån från det budskap den är utsänd för att kommunicera. 

Merkurius står dessutom i det femte konstnärshuset och i sitt eget mentala Lufttecken Tvillingarna. Det är detta den obegåvade delen av svenska folket hörsammar och hejar på. Sveriges horoskop har avsevärda problem med omdömesförmågan och det förvånar därför inte att gemene man missar hela den saturni-lunära problematik som beskrevs här ovan.

Solen - också neutral för Vattumanascendenter och också den i femte konstnärshuset ur psykets perspektiv! Här har vi således en själ på jorden som lyckats förverkliga sin psykiska hunger efter att leva ett skapande liv.

Venus - verksam som välgörare, i linje med sin essentiella natur. Venus i Kräftan står med välgöraren Saturnus och det är nu vi förstår att Vilks verkligen trodde på det han höll på med! Han är en ärlig medlem av en obildade pöbel som aldrig tagit steget ur sin instinktiva och på revirinstinkten baserade världsbild. Olyckligtvis flyttade han upp den biologiska naturens dumhet till en konceptuell-intellektuell Luftnivå - med förödande resultat!

Mars - verksam som illgörare, i linje med sin essentiella natur. Eftersom Vilks verkligen tror han stått för det rätta, upplever han säkerligen denna Mars som just hotat han sökt håna (turbanbombare). Man kan tyvärr notera att denna alltigenom onda Mars tillhör hans eget psyke via opposition. Här finns vissa likheter med Anders Breiviks Måne. Mån-Mars tycks leta upp någon grupp att projicera sin egen inre "bombare" på! 

Jag har tidigare sagt, halvt på allvar, att militanta feminister verkar födas med Månen och Mars och vad är enklare och mindre intelligent att som kvinna välja den mest uppenbara skiljelinjen, den mellan de två biologiska könen för sitt livs vilja till krig. 

Naturligtvis finns det ett tumult i den här själens tidigare liv som återklingar på den nuvarande födelsehimmelen. Det är fullt möjligt att dessa faktiskt var förtryckta kvinnor i ett tidigare liv och nu samlat så mycket harm (eller skada) att de inifrån manas att ta strid den här gången. Ödets vindlingar går knappast att se utifrån ett horoskop annat än i principiella drag.

Jupiter - den naturliga välgöraren verkar här som illgärningsman och det tyder på att engagemang i religion och filosofi inte gagnar Lars Vilks ur perspektiv av hans sinnes subjektiva upplevelser. Detta sinne är från början negativt (verksam för det onda) och med en negativ Jupiter kan bara religionen bli demoniserad.

Som sagt, "det goda" i Vilks är en sorgligt liten Saturnusformaliserad Venus i provinsiella hemmatecknet Kräftan som inte lyckas fylla ut det egna sinnets informationsintag (Månen i Vattumannen exponerar sig för väldiga koncept) och som tvärtom krymper och sluter sig in mot sig själv i Kräftans typiska "taggarna utåt"-beteende. Rondellhunden var med andra ord egentligen bara Vilks naturliga och inte alls onda spontana reaktion på vad han upplevt av världshändelserna men inte lyckats sätta in i ett korrekt tankeperspektiv. 

Resultatet blev en grov förolämpning mot en stor del av världens människor och han har lockat fram tallösa andra med samma intellektuella handikapp som han själv. HAN, Lars Vilks, har själv skapat sin egen fantasis fiende! Ett märkligt jordeliv och man kan undra vad slags trauma han varit med om i tidigare liv för att bli en sådan här "ensam gärningsman".


Inga kommentarer: