Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 februari 2012

Loreen, Saturnus och jordanden




Loreens pophistoriska medvetenhet kanske inte sträcker sig så långt tillbaka eller också kanske hon söker mörklägga klonandet av Kate Bushs gamla videor när hon i DN beskriver upprinnelsen till fenomenalt suggestiva numret Euphoria: inspirationen kom från Schwarzeneggers Terminator!
(Se även SvD, AB)

En liten dubbelexponering av Loreens födelsedag utanpå Kate Bush bekräftar bara till del min misstanke. Och det bara under förutsättning att Loreen föddes före fem på eftermiddagen, då den ytterst viktiga Månen eller sinnelaget lämnar Stenbocken, som hon intill dess har delat med den originella och en gång dansanta brittiskan.



Astrologin har många sätt att skildra det som i slutändan kan påminna om varandra, men två Månen i Stenbocken skulle ge två hyperformalister, och koreograferad dans är verkligen schemaläggaren Saturnus i sitt mest jordbruna och konkreta uttrycket: fysikalism, kroppar!

Eftersom Saturnus också drar gränser för den struktur den ritat upp (Saturnus är enligt antikens tänkare själens form) och då är mer känd som Liemannen eller Döden, ger Loreens Saturnus i dödens Skorpion faktiskt trovärdighet åt hennes påstådda inspiration från Dödsängeln Terminator! 

Kate Bush föddes under ett storkors i passionens kvalitet Rajas, och fast en sådan fladdrig, rastlöst verksam ådra inte verkar ha mycket gemensamt med mörkrets kvalitet Tamas, har Loreen ett "dramadrottningssyndrom" som löper mellan sceniska Lejonet och intensivt kännande Skorpionen! Ett annat namn är "sensationalism" - Eld bringar den irrationella själens Vatten till kokpunkten. Dansmusik.

Det är således två dominanta komponenter på Loreens himmel: Sol och Måne i Jord - fysisk, kroppslig. Sinnet i Stenbocken svarar på organisation, koreografi, tydlig ledning, den drivande motorn, Solen i Jungfrun, är det fysiska Jordelementet i sitt rörliga tillstånd. 

En sökning på "dans" eller "balett" i en horoskopsamling med cirka 5800 kartor ger mager utdelning - ett eko av astrologens ljumma intresse för den här konstarten. Av de 14 träffarna visar sig dessutom ett antal vara kombinerade exotiska dansöser och porrskådisar - namn från en tidigare studie av människor i porrbranschen och hur planeten Venus beter sig i sådana horoskop.

Amber Lynn/Laura Allen;3.9.1963 (exotisk dans)
Anonym;26.8.1959 (exotisk dans)
Corinne Russell;22.11.1963 (glamourmodell, dansös)
Cynthia Rhodes;21.11.1956 (aktris, "Flashdance")
Emilio Ingrosso;16.7.1965 (dansare, hustrumisshandlare)
Hyapatia Lee/Victoria Lynch;11.11.1960 (exotisk dans)
Jennifer Beals;19.12.1963 (aktris "Flashdance")
Josephine Baker;3.6.1906 (exotisk dans)
Måns Zelmerlöw;13.6.1986 (dansande smilfink)
Marilyn Chambers;22.4.1952 (exotisk dans)
Mikhail Baryshnikov;28.1.1948 (balett)
Paula Abdul;19.6.1962 (dans, sång, koreografi)
Rudolf Nureyev;17.3.1938 (balett)
Vaslav Nijinsky;11.3.1888 (balett)

Säkerligen finns det dussintals ytterligare skådespelare i datasamlingen som är skickliga dansörer, men som jag aldrig tänkte på att etikettera som sådana. Nå, finns någon minsta gemensamma nämnare för alla dessa, något som påminner om antingen klassiskt skolade dansösen Kate Bush eller Loreen?

Nej, ingen minsta gemensam nämnare. Däremot fler än väntat med Kate Bush och Loreens förmodade Måne i Stenbocken! 16 stycken (inkl Bush/Loreen) och 12 tecken ger 1,3 månar i vart tecken men här har vi hela fem stycken. En av dessa är Jennifer Beals, väl i första hand aktris, men blev närmast synonym med sin roll i flickfilmen Flashdance. (Hon hade både Månen och organisatören Saturnus i Stenbocken. Saturnus tenderar att "frysa" eller "låsa" en människa och ger ibland ikoniska kvaliteter...)
 
Osäkerheten om en eller annan måne hunnit in i Vattumannen, mildras när vi ser horoskopet för den mest legendariska "exotiska dansösen" Josefine Baker och påminns om att organisationens Saturnus också råder över Vattumannen, fast nu på det osynliga ritbordsstadium som föregår det konkreta, fysiska uttrycket!



Den massiva betoningen av Luft (energiska Mars + Venus i rörliga Tvillingarna) och ett sinne i gracefullhetens tecken Vågen samt koreografen/strukturalisten Saturnus hemma i sitt egentliga element Luften, visar tydligt vilka ikoniska kvaliteter den kvinnan hade! 

Och samtidigt vilar en djup tragik i hennes sprättande på benen inför rasistiska parisbor. Tionde karriärhuset i Oxen visar att hon vann sin ryktbarhet på inget annat än "bara fysisk negerkropp"! Oxen står just för identifikation med kroppsliga företräden och horoskopet kan på den punkten liknas vid den kriminellt ytliga bankdirektören DN intervjuade häromdagen. 

Men Josephine Baker blev sedermera sin tids supermamma med hela huset fullt av adopterade barn. Det är naturligtvis de tre humana Lufttecknen som indikerar detta. I ett horoskop med Eldascendent landar dessutom Lufttecknen i matchande "lufthus", vilka i indisk astrologi kallas "kama-hus" vilken avser "social instinkt"!

Tittar man på de 14 träffarna en gång till finns utöver Josephine Baker ytterligare två med Månen i Vattumannen. 

Det flyktiga sinnelaget i stramt organiserade saturniska tecken hos möjligen hela åtta av sexton personer kända för dans, det låter extremt!

Sannolikheten av en saturnisk Måne är 2 på 12 (tecken), dvs cirka 17%. Vi borde, om slumpen råder, ha förväntat oss 2.7 stycken dansare med Månen i Stenbocken eller Vattumannen, men hittade alltså nästan tre gånger så många. Detta, i all sin anspråkslöshet är en oerhört tydlig tendens att Saturnus ligger bakom danskoreografi som bara ännu ett yttryck av en rigid mentalitet eller en auktoritetslängtan. 

Saturnus anses "upphöjd" i Vågen, Venus eller konstarternas tecken och Venus på sanskrit heter Shukra - som indoeuropeiska Zucker, socker eller sugar. Och vem är Saturnus om inte den stränge, "koreograferande" fadern. Venus upphöjd i Vågen blir således en "Sugar Daddy" och för några gick det just upp ett förståelsens ljus till varför de exotiska dansöserna åmar sig vid pålen.

Vi på jorden är bara märkliga ekon av Världssjälens inre dans. Och att i hybris hävda att inga gudar existerar bara pressar själen allt djupare ner i dyn.

Inga kommentarer: