Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 februari 2012

Lucy Lawless: miljöaktivistens horoskop

Xena, krigarprinsessan, registrerade inte hos mig. Fel åldersgrupp. Men det är intressant att den här kvinnan, som jag läst blev en lesbisk ikon - väl för rollfigurens extrema look och sitt hårdnackade oberoende - är en vänlig själ som helhjärtat ägnar sig åt välgörenhet och ger av sina pengar. Hon har också blivit miljöaktivist och bordade med flera andra Greenpeaceaktivister enligt DN ett oljefartyg på väg att leta olja att exploatera i Alaska.

Hur "miljö" ser ut astrologiskt har vi fått ett bra grepp om: Jord förvisso, men framför allt Vattenelementet som ger förutsättningarna för jordiskt liv.



Visst kan man dra av en historia utifrån Lucy Lawless västerländska Vattumanascendent, ord om "ideal" och liknande, men den sideriska zodiakens Stenbock (Jordelementet) kommer mycket närmare pudelns kärna! Lägg sedan till den massiva betoningen på Fiskarna (Vatten) och vi har en veritabel repris på den här bloggens favorithoroskop för biologistiska ateister: Humanisten Patrick Lindenfors. 

Naturligtvis får inte Charles Darwin glömmas i ett natursammanhang, Månen i Stenbocken och även här en tung post i Fiskarna. Eller Darwins vakthund, biologen Thomas Henry Huxley, en formidabel lergröt via fullmånen mellan Oxen och Skorpionen och Moder Naturs eget tecken Kräftan stigande med Jupiter upphöjd i öster!

Men tack vare Lucys födelsetid (från Astrotheme.fr - och den här känns verkligen rätt) ger t.o.m. husen signaler om närheten till naturen. För samtliga tre Vattenhus "brinner" en ascendent i Jordelmentet! Vågar man gissa att när också "aktivisten" Mars står i ett sådant hus att vi får miljöaktivism? Mars är extremt explosiv och handlingsbenägen i härskarläge i Väduren och här välsignas den dessutom av en starkt placerad Jupiter i Lejonet. Intressant nog i åttonde huset som har med miljöförstöring att göra! Välviljans Jupiter, således, i det värsta av alla horoskopets hus! Och Solen ("livsmissionen") och Jupiter befinner sig dessutom i ömsesidig reception.

Jag har tittat för lite på verkligt goda själar och hur lätt kunde det inte ha varit att tro flera planeter i de onda husen skulle ha givit en oregerlig person! Vissa horoskop är bara helt mystiska!

En andra utlåtande från den kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden visar att Lucy troligen hade en hård uppväxt och kanske t.o.m. blev misshandlad. Kineserna tar till sitt värsta omen, tema 44, KOU, "Hon som bjuder ut sig", berättelsen om hur vissa människor har det i sig att bli prostituerade om inte familjen vidmakthåller extra strikt disciplin vid uppfostran. 

Kineserna beskriver Lucys grundläggande stämningsläge under hela sin unga livshalva. Hon är som en som blivit pryglad över ändan och går stapplande. Men hon har därmed tuktats och inser att horans väg inte lönar sig. Det är ett födelseomen som nästan förvirrar ännu mer! Men på något märkligt sätt börjar man ana hur hon introducerat "Lucys känn kärleken-dag" i Nya Zeeland...

Fiskarnas tecken är ju den empatiska, lagd åt välgörenhet. Men här finns också den hårda och kallt disciplinära Saturnus och Rahu som antyder en förstärkning. Av vad? Jo dels Lucy Lawness nymåne i kombination med den stiliserande Saturnus - hon var född att bli en könlös ikon! 

Men Rahu är också megafon för den underliggande disponenten Jupiter som från onda åttonde i Lejonet samverkar med den här röran av planeter och ger ett Eld/Vatten-krig mellan åttonde huset för fixerade attityder och tredje huset för rörelse, kampsport och kommunikation. (Tredje husets karaka eller signifikator är Mars, kampsportaren.) 

Det går inte att undvika känslan att horoskopet träffat mitt på prick vilken hennes barndom än var. För hon blev dock Xena, krigarprinsessan!


Inga kommentarer: