Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 februari 2012

Postkapitalism & närstudie av moderat mentalitet





En serie artiklar om hur kapitalismen ska överleva det systemfel den faktiskt är pågår i DN. Senast en inlaga av vänsterpartistiske nationalekonomen Johan Lönnroth. Inför hans horoskop går åter en ilning av osäkerhet genom mig. Trots flera statistiskt signifikanta samband mellan beteendemönster och astrologiska symboler fortsätter frågan att anfäkta mig: går det att se politisk hemvist via stjärnorna? Kan man se den grundläggande tudelningen av mänskligheten i den själviska gruppen och den som nått längre än så? 

Svaret lutar åt nej eftersom det går att angripa ett horoskop från så många synvinklar och där vissa indikationer säger ett på en nivå, men byter skepnad vid en mer komplex analys. Den möjligheten har jag tacksamt utnyttjat för att skriva små politiska pamfletter på den här bloggen!

Och hur definieras det politiska landskapet till att börja med? Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, (m) och (s) har helt klart horoskop som står varandra närmare än någon av dem och nye (v)-ledaren Sjöstedt. De förra är anhängare av en tillväxtekonomi och båda typiskt nog födda i Kräftans tecken, i den verklighetsnivå Platon kallade det mest overkliga av tillstånd: världen som ett ständigt hungrande efter existens men som världen ändå aldrig kan uppnå.

Vattenelementet är tvärtom dödens eller upplösningens element och det är kampen mot detta ovedersägliga slut som föder girigheten, vars största och mest förödande uttryck - näst efter Naturen själv - är myten om att "tillväxtsamhället" är den enda gestaltning en civilisation kan ta sig. Som om människan bara var ett djur och tvingad att enbart reprisera den giriga naturen där alla äter alla! Som om det aldrig funnits stora tänkare som berättat för oss att vi är något mer än djurets själviska överlevnadsinstinkt! Som om Svenskt Näringsliv lyckats i sin äckliga kampanj att svartmåla högskoleämnet filosofi som "olönsamt"!

I studiet av en högerskribent på DN som inte kunde släppa ämnet Juholt utan en sista gång sökta lägga allt klander på honom istället för på högerns mediedrev, nämnde jag att Skytten tycktes symbolisera det marxistiska budskapet, universaliseringen av välståndet. Tyvärr tittade jag fel på kartan när jag skrev detta, men tanken står inte och faller med ett horoskop. Den är en följd av zodiakens egen konstruktion. Kommunismens eller den sociala demokratins sublima idé, perfekt gestaltad av gruppen "Allt åt alla" som arrangerade den härligt satiriska överklassafarin nyligen. 

För låt oss dekonstruera Skyttens tecken: Eldelementet, Sattva-kvaliteten och härskaren Jupiter, dvs. det noblaste elementet som vissa antika filosofer (Plotinus) t.o.m. tenderade att upphöja bortom de tre lägre och ge en plats i den andliga världen. Som ljus eller ren transparens kan Eld faktiskt jämställas med Logos, eller den skapande förnuftsprincipen som "tänker denna värld" och därmed upprätthåller den. Logos är Gud i Guds inomvärldsliga aspekt, den som uppenbarar sig genom tillvaron i stort.

Skyttens härskare Jupiter indikerar den expansiva kraft som uppfyller allt eller blåser upp hela kosmos. Jupiter, som både den gudomliga och den mänskliga välviljans planet söker alltså "allt åt alla" eftersom Jupiter de facto genomsyrar Världsalltet. 

Det här är vi inser att de klassiska planeterna inte är de materiella klumparna "där ute" utan tillvarons grundprinciper, men för syns skull kopplade till fysiska kroppar. Det är den bakomliggande intelligensen Jupiter vi talar om och inte den gasartade himlakroppen Jupiter.

Eftersom grundprinciper i sig själva inte har någon utsträckning i rummet utan är universella, faller astrologikritikers argument mot denna lära. Det handlar inte om någon "kraft" som utgår från vare sig Månen eller Jupiter och som påverkar livet på jorden. Det handlar om en uppsättning logoi, eller förnuftsprinciper som i själva verket är tillvarons lagar, och ingen lag är väl så nobel som Zeus/Jupiter - Lagens självinstantiering. 

Universums grundprincip "Jupiter" söker som sattvisk planet - Skyttens tecken tillhör också Sattva guna - upplysa mörkret och öppna alla levande varelsers sinne för den enda sanningen: privatintresset är en följd av en mental blackout! Alla levande varelsers kooperation - utan egna vinstintressen - är hur universum egentligen fungerar. 

Skytten är således zodiakens absoluta höjdpunkt och indisk astrologi förklarar också det nionde huset vara det allra bästa. Högre än filosofin som öppnar medvetandet går det inte att komma! På en lägre och betydligt mer prosaisk nivå är det just detta sekulära människors utlandssemestrar syftar till. Nionde huset står också för utlandet. Men den mörklagda turisten förstår inte vad han/hon egentligen symboliserar med sitt eviga jagande efter nya exotiska mål. Han/hon har inte knäckt den kod som tvingar sig på gång på gång och som driver individen att upprepa dessa utfärder. 

Den som inte förstår vad han håller på med landar till sist i slentrian (omedvetenhet) och den typen av utlandsresenär kan naturligtvis inte längre sägas representerad av det noblaste tecknet eller huset. Lika lite som turister som stänger in sig i ett all-inclusive-boende på fjärran ort och i princip sysslar sig åt samma onda livsstil de säkerligen praktiserade även hemmavid: privatism. 

Minns att poängen med Skytten och nionde var den gränslösa expansion där allt blir en del av allt, ett tillstånd där alla kontraster eller motsatsförhållanden får ge vika. Detta är ingen utopi! Politiskt är det den sociala demokratin och på individualpsykologisk nivå motsvarar den extremt klärvoajanta människor som i själva verket ser igenom andra människors yta och kan avläsa deras tankar. 

Alla dessa jordiska exempel är naturligtvis klena och halvdana. Vad Skytten och Jupiter/Zeus beskriver är inte fullt begripligt i denna skuggvärld, bara i originalvärlden. Men målet är naturligtvis att himmelriket även ska komma till jorden i så hög grad det är möjligt. Det är ingen slump att helvetets kvalitet Tamas guna, återkommer som "storkors" hos både Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och den korrumperade kristendomens partiledare Göran Hägglund, ett parti som inte ens tar parti för de sjuka och svaga som deras "andliga grundare" Jesus uppdrog dem!

Efter att ha noterat den förunderligt välsignade himmel under vilken Vänsterpartiets nye ledare Jonas Sjöstedt föddes (f.n. 3 inlägg om det märkliga horoskopet), och där Skyttens tecken excellerar, är det bara att konstatera att arbetarklassen, dvs. löntagare i allmänhet, universellt, även i den vänsterpartistiske nationalekonomen Johan Lönnroth har ett språkrör.



Horoskopet lyser inte som partiledarens, men de "missfärgningar" jag adderat söker illustrera hur tecknets planetära härskare i sin egen placering ingjuter en högre komplexitet i grundbudet. Likt Sjöstedt har vi Solen i Skytten, men den universalistiska välmågan själv är klen, den har "fallit" i snåla Stenbockens tecken, i arbetsgivarens tecken. 

Emellertid är arbetsgivaren inte den man först tror - Jupiter ägs i sin tur av Stenbockens härskare Saturnus, och den planeten, den ultimata auktoriteten, står i det klasslösa, anti-hierarkiska tecknet Fiskarna. Dessa fiskar är de fattiga, världens olycksbarn och de lider här därför att deras härskare, den generösa Jupiter har tappat stilen i ett tecken som insisterar på hackordning och löneskillnader. Lönnroth föddes förstås i en tid då målet syntes avlägset och många hinder återstod. Människans sämsta sida, att vilja vara lite märkvärdigare än någon annan (Stenbocken, hierarkiprincipen), är inte lätt att utrota eftersom ojämlikhet tillhör den materiella världen själv. Men människan är inte bara materia! Hon bär på högre principer!

I DN-artikeln talar Lönnroth om att det klasslösa samhället som gjort upp med ReinfeldtSveriges djävulska inriktning att skapa vinnare och förlorare (hela slaskpressen kommer att lägga ner, all hjärnförstörande tv-smörja tyna bort - intressanta människor kommer inte längre att vara lika lätt räknade som idag) - att denna kommande verklighet ännu kan ligga ett århundrade bort. Han låter nästan som han läst in sig på den astrologiska tidsåldersläran där diskussionen är het om huruvida vi faktiskt redan påbörjat den vuxna människans - Vattumannen - tidsålder, eller om övergången ännu ligger ett eller flera hundra år fram i tiden. För mig är internets tillkomst ovedersägligt tecken på att det nya tänkandet redan börjat ta delar av mänskligheten i besittning.

Både vänsterledaren Sjöstedt och nationalekonomen Lönnroth har intressant nog Solen i Skytten och Månen i Jungfrun. Det är uppenbart att detta Jungfru-sinne INTE är det låga, själviska och profithungrande som bloggen hittat i samband med kriminella och rasister. Som jag sagt tidigare kan svaga planeter kompenseras av andra som är starkare. Här är förvisso Månen i det privatistiska Jungfrun inte en stark placering, men uppenbarligen avhjälps detta när direktivet - Solen - är så starkt som i den universalistiska Skytten. 

Ett exempel: Återvänder man t.ex. till studiet av 53 moderata politiker och den signifikanta överrepresentationen av Månen i Oxen (åtta stycken) visar sig vid närmare studie av dessa sju sinnelag, där Oxen indikerar identifikation med penningen, följande särdrag:

Anders Borg har en Sol i Skytten som vill mer, men Solens förfogare Jupiter i Lejonet har ännu inte nått universaliteten utan står och stampar i ett individualistiskt tecken. 

Anna König Jerlmyr har en Sol i egocentriska Väduren (den första personalistiska tredjedelen) och en all-generös Jupiter som i Tvillingarna är raka motpolen mot Jupiters sanna natur (i Skytten).

Hans G. Wessberg, göteborgspolitiker och anklaga för kännedom om valfusk, har Annas egocentriska Sol och därtill Jupiter i Väduren

Leif Gripestam, kommunalråd hemma i Reinfeldts Täby, försvarar sin månadslön på 72.000 med att han har "stort ansvar". Här toppas faktiskt den primitiva monetära Månen i Oxen med en Sol i universalistiska Vattumannen samt också Jupiter i Vattumannen. Han har således en ytterligt mental (Luft) inställning till sitt handhavande med pengar och skattar sig därmed högt (Jupiter = rikedom). Man kunde hävda att den här typen behöver ett andra utlåtande, en objektiv utomstående som kan korrigera honom i hans överskattning av sig själv. Lustigt nog har också Sveriges nationalhoroskop denna Sol/Jupiter i Vattuman och nog tror sig svenskarna om för mycket!

Roberta Alenius, Reinfeldts "hotfulla" pressekreterare (för den som orkar minnas hennes protester mot en DN-artikel regeringen inte tyckte var tillräckligt smickrande) har samma Sol som Reinfeldt, den överdrivet ängsliga beskyddartecknet Kräftan. (Reinfeldt har alltså skaffat sig en kvinnlig dörrvakt!) Jupiter når heller inte bortom zodiaken första primitivt personliga tredjedel: Tvillingarna.

Sofia Arkelsten, moderat partisekreterare med intressant bildningsnivå - inte minst svensk 1900-talshistoria - har Solen i akut kritiska Skorpionen där egot måste dö och öppna sig mot den universalistiska och stora bilden! Jupiter primitivt placerad i monetära Oxen (likt Reinfeldt).

Stefan Möller, skånsk lokalpolitiker som tjänade extra på att ha förståndshandikappad i kallt uthus. (Upprinnelsen till Fas 3?) Ännu en Sol i Skorpionen och nu också Jupiter i samma korruptionens och egodödens tecken. (Om man svarar på Skorpionens utmaning är en öppen fråga, naturligtvis. Ingen är "dömd" att bli materialist bara för att Månen står i Oxen - den typiska grund vi här granskar i djupet hos moderata politiker.)

Sven-Ove Littorin, som Reinfeldts regering raderade ur rullorna på bara några timmar efter sexskandalen, var en extrem Oxe. Förutom vår referenspunkt Månen även giriga Rahu, sexuella Mars, kommunikativa Merkurius samt Solen. Jupiters allmänna välvilja även här klistrad i den första rejält själviska tredjedelen av zodiaken.

Testet är för litet för att vara vetenskapligt eller stabilt, men jag tror min poäng är klar: tar vi den mest signifikanta sinnelagsplaceringen: en Moderat är en människa som vill komma åt pengar och frossa livet som ett enkelt kreatur, så saknar den här typen alla, som Reinfeldt säger, "drivkrafter" att förädla sig bortom egoismens simpla nivå. Anders Borg är den enda med "den sociala demokratins" solära ambition, men här orkade inte den stora välviljans Jupiter hålla nivån. Den stannade i rätt egocentriska Lejonet - där den storvulenhet byggs upp som sedan möter som en djup förstockad syndare i Skorpionen och där egot permanent måste läggas åt sidan för att själen ska komma vidare.

Det överbetalda kommunalrådet i Täby var det enda fall där både Solen och universalistiska "välvilja åt alla" både nått långt i zodiaken, men ändå visar det sig vara en förfallen egoist som överskattar SIN rätt till en alltför stor del av kakan. Varför håller inte Leif Gripestams Vattuman måttet, varför har tecknets förnämliga universalism kapsejsat så här illa? Svaret visar hur komplex astrologin är: Han är en av de sorgliga människor i 60-talets början som har giriga Drakhuvudet i giriga Kräftan och som när omoraliska Mars faller i samma tecken, ger en våldsamt girig attack mot Vattumannen! Han har helt enkelt en så sjuk Vattuman att han inte har vettiga perspektiv på något alls.

Det visar sig alltså att "grundtypen av moderat politiker" - en materialist som älskar pengar, INTE I NÅGOT ENDA AV DESSA ÅTTA FALL, har en fungerande kontakt med det högsta budskapet som finns för människan: att vi är universalistiska gudavarelser och att vad du gör mot en av dina minsta, den skadan har du orsakat dig själv. Många moderater kommer att återfödas fattiga och sjuk i nästa liv. Och bara för att girighet och själviskhet var allt de faktiskt hade inombords i detta.

Jag har inte utfört detta intressanta test på socialdemokrater eller vänsterpartister, men har en aning om att åtminstone det senare partiet kommer att visa på betydligt bättre gry än detta vita pack som tyvärr kommit att dominera Sverige på grund av den allmänt låga bildningen hos folk i gemen. Frågan är hur man kan lyfta ett land som så totalt kollapsat vad gäller tankeförmågan? Kanske måste kapitalismen breda ut sig maximalt över hela världen först, så att alla länder dras ner i en Världsbrand och mänskligheten sedan reser sig ur spillrorna. Detta är vad religionerna kallat världens undergång eller Harmageddon. Kanhända ett tredje och totalt Världskrig? Krig brukar ju få fart på "ekonomin"...



Efterord. 

Så började jag skriva ett inlägg som betvivlade möjligheten att se politisk hemvist utifrån ett horoskop men landade i ett minitest som faktiskt styrkte tanken att det finna ett A- och B-lag på jorden där de själviska (här expemplifierade av det mest prominenta sinnelaget bland moderater) kämpar med att få grepp om zodiakens sista tredjedel, den där total egendomsgemenskap och solidaritet inte längre är en åsikt utan en insikt i hur skapelsen själv är tänkt att fungera.

Sista ordet är inte sagt i frågan om människan faktiskt är predestinerad till liv som skitstöverl och liv som helgon, och om man kan byta sida halvvägs...

Den generellt omogna nivån på välviljans Jupiter hos alla utom en moderat (och han hade den svårt korrumperad av partisantecknet Kräftan) har naturligvis lite att göra med Jupiters tolvåriga cykel. Samtidigt äntrar folk politiken vid lite olika åldrar så det är svårt att utifrån detta enda kriterium hävda att vissa årgångar aldrig borde tillåtas att bli yrkespolitiker eftersom de sprider split och själviskhet genom sin blotta idé om vad som utgör "framgång".

Inga kommentarer: