Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 februari 2012

Själsliga ögon

Jag har redan funderat över beslöjade blickar och "dissociationssyndromet" i samband med aktrisen Alyson Hannigan (American Pie, How I Met Your Mother). Men när jag slögranskar artistlistor på IMDB.com fastnar blicken för en helt okänd tysk aktris, Sandra Seeling, som ger samma känsla av att titta men ändå befinna sig i ett parallellt universum. 

Se här, jag upprepar det nu rätt gamla fotot på Hannigan och med tyskan till höger:




Intressant nog visar sig Sandra Seeling ha ett lika extremt "icke-möte" mellan Luft och Vatten som amerikanskan, och i båda fallen är Månen/sinnet involverat. Med de sju klassiska planeterna har ett horoskop av tre någon form av samtidig aktivering av Luft och Vatten, men intressantast är förstås när VIKTIGA planeter är involverade i fenomenet:


Hannigan: Månen i Vatten-Fiskarna, angripen av den mentala kontrollens Saturnus i Luft-Tvillingarna (den senare för övrigt i samma avmätta frånkoppling via Ketu, hon är född inte så långt efter det svenska nationalhoroskopet). Dubbel dissociation eftersom också Mån-Fiskarnas disponent Jupiter befinner sig i Luft (och disponeras av Saturnus i Luft).

Seeling: Månen i Luft-Vattumannen (ett så värdelöst namn på det tecknet, minns att det hette Kärlet eller Behållaren i Babylon). Det mentala Kärlet står under attack från den fallna Mars i Vatten-Kräftan, som också passar på att underminera det rena förnuftets Luft i Vågen. Här står Saturnus upphöjd, sinnets (Månens) disponent. Den fallna Mars Vatten böljar således under både sinne och sinnets ägare. Och sinnets ägare Saturnus kastar sedan i sin tur en "rationaliserande" kontrollaspekt med den fallna Mars i Vatten (men instinkter svarar inte på förnuft).

Vilka gåtfulla blickar från båda dessa kvinnor. ÄR ögonen själens speglar? När man diskuterar de fyra elementen gör dessa inga anspråk på att representera själen - de är dels antikens "stoff" som allt i universum är sammansatt om, men också indikationer om vilka "verklighetsnivåer" själen befinner sig på. Och just gränslandet mellan Luft och Vatten är extra fascinerande, för det är som att säga att en del av individen ännu inte fallit ner till jorden och den biologiska kroppens blinda instinkter, medan Vattnet indikerar en fallen själ som nu befinner sig fånge inuti ett hormoniellt eller biokemiskt kontrollerat livssystem, en tillfällig värdkropp. 

Är det mötet mellan ande och subtila eteriska strömmar (Vatten) som gör att vissa människor har så fängslande ögon? Då är ögonen inte alls själens spegel, då registrerar enbart materiella energier, inte själen! Men utan materiella energier går det överhuvudtaget inte att se själen, så okej för att ögonen säger mer om människan än en hand, axel eller ett ben.

*****

Anmärkning. Hannigan är född under nymånen i ett sattviskt tecken, tyskan har det tunga och tröga storkorset i Tamas guna. Det skulle säkert märkas om de stod sida vid sida, den förra livlig som en vårström, den senare tung, reserverad och kanske t.o.m. en smula pompös (tänk Reinfeldt, Hägglund, Borg - tre storkors i mörkrets kvalitet).

Anmärkning 2. Ta som motsats till de här "dissociativa" kvinnorna artisten Ulf Lundell, vars blick stirrar så intensivt utåt att kameralinsen nästan spricker. Hos musikern och författaren hittar man den djupast sjunkna Måne som överhuvudtaget kan tänkas, sinnet "fallet" i Skorpionen. 

Bara det är emellertid ingen garanti för stark utstrålning, har sett många Mån-Skorpioner hos personer som ser blida ut. Men lägg nu till sinnets ägare, krigaren Mars i ett starkt läge i demonstrativa Lejonet och attackerande sitt eget tecken Skorpionen! Nu har vi infernaliska eldar som brinner bakom det mörka skorpionsinnet. Och blicken är just sådan. Ett rovdjur på jakt med en sådan livshunger att det är ett under att inte fler sådana här kroppar går under av sitt interna Eld/Vatten-krig!

Om någon inte direkt kan återkalla Lundells sätt att betrakta världen lånar jag med stort tack det här fotot från 1993 och bloggen popgeni - fotot taget av Lennart Jonasson:



Aggressivt liv (Mars-Lejonet) filtrerat genom dödens skorpionsinne: liv mot alla odds!

Inga kommentarer: