Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 februari 2012

The Sun - nu 10% mer etik




Murdochimperiet startar om tabloiden The Sun och tillsätter en ingrediens de först lärde sig att den existerade - etik! (DN, SvD)

Med första numret ute idag, kan vi efter konstens alla regler ställa ett komplett horoskop baserad på tidpunkten 00.00. Går det att skymta någon etik på kartan, eller är det bara ett av Nya Moderaternas nyspråkstrick som Murdoch kör med?


Jo, men titta - tidningen visar visst gry. Prinsessan Estelles födelsehimmel har nu förändrats till sinnelaget (Månen), och visst är det på den punkten samma sjaskiga skittidning nu med. Månen i Vatten under attack från omoralisk Eld från Mars. Eld och Vatten ger precis vad jag döpt den här föga sensibla konflikten till: sensationalism.  Eftersom publiken är Månen (folkmassorna) är det alltjämt en "low brow"-läsekrets som adresseras och som man tänkt sig tjäna pengar (Venus) på genom dramatiska nyheter om illustra individer (Mars i Lejonet indikerar förstås skandalkändisar alternativt känt folk i trångmål).

Men det finns ändå ett moment av etik i horoskopet: Vågen stigande ger en böjelse åt sagda folkliga Venus. Men Luft i öster resulterar i just detta fall i att just tidningsfolkets planet, Merkurius, blir tillfällig ägare av det bästa huset i varje horoskop, det nionde som befattar sig just med etik genom dess association med religion och filosofi.

Det skrivna ordets Merkurius är i de flesta fall en verksam välgörare för dem födda med Vågen stigande. Undantag finns. Jag har en bekant med svåra problem att formulera sig logiskt och en kraftfull dyslexi, här står intelligensplaneten Solen fängslad i åttonde korruptionshuset, aggressiva Mars attackerar ascendenten och fler problem därtill... Men som tumregel har Vågascendenten glädje av Merkurius och som ägare till det goda huset är den inte i sig disponerad till den här rackarens olat: lögn eller vinklad information. Sådant kan likväl introduceras genom andra problem i horoskopet...

Den pånyttfödda, etiska The Sun har emellertid en hyperstark Merkurius, för den placerar sig i vad som är varje horoskops nästbästa hus, det femte. Första, femte och nionde bildar en utveckling - från ego eller simpelt rollspel, till individualitet och till sist en genuint fullvuxen människa - nionde husets religiösa människa. Minns hur också existentialistfilosofen Søren Kierkegaard såg en tillväxt i tre språng, från esteten, via den moraliska människan till den religiösa människan. 

Danskens trestegsraket kan mycket väl appliceras på horoskopets tre dharma- eller plikthus. Första huset kräver väldigt lite och är därför det minst goda av dessa tre. Egot är så att säga givet och på den här nivån räcker det med att spela med. Starkt förstahusdominerade individer brukar visserligen bli narcissister man jag har samtidigt noterat hur osäkra de är - ibland rena vindflöjlar. Deras egocentrering suger all energi ur dem och de har ofta groteska kunskapsluckor i allt som inte deras ego valt att omge sig med som "livsstilsattribut".

Tyvärr för den nya brittiska tabloiden är själva dess väsenskärna - Solen - en aktiv illgärningsman! Rupert Murdoch... Solen är naturligen en illgörare, men här extra mycket så eftersom Vågen i öster alltid placerar Lejonet (Solens tecken) i det 11e huset. Och detta hus, "förmögenhet av tiondehuskarriär" betraktas som ondskefullt i indisk astrologi. Märk väl att detta inte beror på någon allmän fientlighet mot pengar. Andra ekonomihuset anses inte ondskefullt. 

Jag känner inte till vad indierna har för skäl till att 11e inte är ett gott hus, men kanhända passerar man en gräns när man går från ekonomi som håller den egna kroppen vid liv (andra huset stöttar det första) till att använda karriären (tionde) till att bygga en förmögenhet på jorden. Det är här pengar blir till skada för själens långsiktiga utveckling. 

Bloggen har noterat hur t.ex. Nicholas Cage raserade sin karriär genom penningfixering: både andra och elfte huset kraftigt betonade. Eller Fredrik Reinfeldt i samma position och synbarligen inte med något i huvudet alls förutom pengar - en beklämmande ytlighet av en som utsetts till att leda ett land.

Eftersom också Mars är en verksam illgärningsman i Vågascendentens liv uppstår nu den ytterst delikata frågan: överlever nyvaknade och etiska publicistplaneten Merkurius umgänges med en fullständigt barockt ondskefull axeln mellan Mars och Solen? Kan en sådan här tidning överhuvudettaget vara etisk - går det inte mot hela Murdochimperiets väsen?

För mig är saken avgjord. Det finns en distinkt vilja till ansvarsfull publicism. Och den kommer snart att vara glömd eftersom horoskopets själva hjärta klappar för förmögenheten, klappar aggressivt för förmögenhetsackumulation.


Inga kommentarer: