Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 februari 2012

Typexempel: Skattevägraren




SvD återger ett härsket uttalande från New Jersey-guvernören Chris Christie som inte håller med den rike Warren Buffett att människor med stor förmögenhet bör ta ett proportionerligt samhälleligt ansvar. Buffett "alarmerade" om situationen i USA där han själv betalade mindre i skatt än t.o.m. sin normalt avlönade kontorspersonal. Hur lågt kan då en människa ha fallit, för att som Christie motsätta sig en uppmaning till det självklara?


Det är lätt att peka på den starka Solen i härskarläge i Lejonet. I detta horoskop med sinnelagets Måne som ascendent ser vi att Månens begärsnatur drömmer den psykiska drömmen om att bli en stor Sol i tionde makthuset. Och Christie har förvisso realiserat denna karriärdröm. Ett bra exempel på hur Chandra lagna-horoskopet fyller en god funktion i de många fall där födelsetiden är okänd.

Men det är sinnelaget självt som förklarar varför denna man är en girig gris. Månen har fallit i Skorpionen och sinnets underliggande disponent är inte mer altruistisk än den själviska skorpionen som slåss med näbbar och klor mot den individuella undergång som förefaller torna upp sig i nästan varenda situation för dem i dödsmotivets grepp. Disponenten Mars avviker i sin placering i Luft från den instinktiva aversionen i Skorpionens mörka Vatten. Varje affekt av Skorpionens protesterande grundtyp får Mars i Tvillingarna att i det mentala rusa till någon kritisk eller sarkastisk rationalisering för att slippa "dö" den nesliga skorpiondöden, dvs. tänka om eller reformera. 

Dessutom visar Chandra lagna-horoskopet att psykets disponent själv står i det åttonde skorpionfärgade huset, och detta är en korruptionens och dödens zon. I termer av aktuell sinnesförfattning och dess eventuella potential att förändra sig (tanken introducerades här), vittnar guvernören om en distinkt potential att bli en sämre människa under livets gång. Var gång hans sinne negativt värjer sig mot steget från självisk Skorpion till altruistisk Skytt aktiveras den underliggande Mars att väva luftslottsargument som för individen längre och längre in i vanartighet. 

Accepterar man den indiska tanken att det är själen som via disponenten Mars avslöjar sig bakom den manifesta kvaliteten i ett skorpionsinne förhärdat i sin avsky mot att behöva ge upp ett enda öre, då visar den här kartan en själ som föddes som det rötägg den är. Här är en av de onda människorna, och se hur de hittar fram till maktpositioner!

Allmänt om horoskopet ger Solen i livs- och lyxdyrkande Lejonet naturligtvis en dramadrottning när sinnet i Skorpionen lever i ständig fruktan för att någon ska komma och ta bort det ljuva livet! Det här är en djupt dysfunktionell kombination av Sol och Måne som visserligen inte alls utesluter stordåd och karriär, men som i mina ögon verkar förgrova individerna, och göra dem till skithögar. Dessa är födda brats och kommer senare i livet att bli som grisar - som fotot härovan omvittnar. Det stämningsläge Christie uppvisar genom sitt minspel röjer en girig gris återfödd i människokropp.

Och visst, det här är 1962, året då den giriga demonen Rahu (norra månnoden) passerade den omättliga hungerns tecken Kräftan. Vi har sett SEB-chefen "Fallskärm" Falkengren med begärets Måne invid Rahu, ett bra exempel på vilka som dras till bankbranschen dit de svagaste människorna dras, och faktum är att Chris Christie har precis samma indikation som den kvinnliga bankdirektören. Hur då? Jo, för att Rahu agerar som en förstärkande megafon åt härskaren över det tecken där demonen ligger. 

Och i Kräftans fall förstärks Månen som hos Christie redan från början var korrumperad (via disponentens position i åttonde huset för korruption och andras pengar). Vi har med andra ord en sju resor värre typ av girighet här än i fallet Falkengren (som sökte tillbakavisa anklagelser om girighet kort efter att det stormat som värst om hennes fallskärm och de generösa aktieutdelningarna mitt under brinnande ekonomisk kris 2008-9).

Vi kan studera Christies horoskop ytterligare och känna igen hela uppsättningen av suspekta zodiaktecken när det kommer till självisk hunger och ovilja att delta i ett gemensamt arbete med övriga mänskligheten: sinnelaget vägrar således dela med sig, Skorpionen ligger under en sten och tjuvhåller på sina tillgångar. 

Detta är ett välkänt beteende hos detta tecken, det blir generöst först när det krafsat åt sig så mycket att den dämpat symbolens ständiga kontakt med temat "död och egen undergång". En del lyckas aldrig döva den här undergångskänslan och blir därför sjukligt snåla och begärsfyllda. De brukar sluta som narkomaner som fyller sig med så mycket gift att de blir skorpioner som stinger sig själva med själva den död de söker hålla på avstånd. Samma beteende gäller uppenbart Christie, men överfört på pengar. Han kommer att dö i gemenhet.

Men bakom sinnet, som kan sägas vara ett ödesbestämt faktum (en familj med mörka hemligheter, kanske)  ligger som sagt själen, här illustrerad av Mars i Tvillingarna. En själ som flänger runt och snor sig, ovillig att möta ifrågasättanden om dess dröm om vulgär framgång (Solen i Lejonet). Men även denna dolda Mars, kan betraktas i termer av sin disponent. Och här når disponentkedjan sitt slut för Merkurius står i sitt andra härskarläge, ett lika själviskt tecken som Tvillingarna, och därtill det som närmast förknippas med tänkandet på att göra sig individuella vinster utan att behöva dela med sig. 

Detta är Jungfrun och Greta Garbos replik, "I want to be left alone". Ett tecken som dominerar Moderaterna, inte minst för att PR-konceptet "Nya Moderaterna" skapades under en partistämma i Jungfruns tecken och inte minst för att dess partiledare själv har samma tecken stigande och därtill den omoraliska Mars i tecknet för en människa som ständigt ljuger i försöken att slippa offra något. 

Senast denna morgon kontrasterar Morgonradion P1 pinsamt Arbetsförmedlingens siffror som visar hur eländig arbetslöshetssituationen för många i Sverige är med Reinfeldts kallhamrade lögn från januari i år, då han i riksdagsdebatt presenterade situationen i exakt motsatta ordalag! När Tvillingarna, Jungfrun eller Merkurius spårat ur, och horoskopet innehåller ytterligare allvarliga problem, då finns det ingen hejd på lögnen längre. Då har vi en fullständigt moralisk bankrutt människa.

Chris Christie har uppenbarligen nått en hög karriärposition, men det står inte i motsättning till hans extremt korrupta horoskop. Den "verkliga" kartan med en fysisk ascendent, skulle säkerligen visa att t.ex. framgångsplaneten Jupiter stöttar honom i den makthunger som är extrem i detta horoskop, som visar ett förgiftat psykes sätt att se på livet.


Se även horoskopet för Christies partivän Mitt Romney, som heller inte betalar någon skatt att tala om och visserligen vet att det är en black om foten i hans försök att bli presidentkandidat men inte heller han vill göra rätt för sig. Samma Måne i Skorpionen igen, fast i en extremt komplex och motsägelsefull kombination med både "stora och lätta pengars Jupiter" men också "halshuggna" motpolen till giriga Rahu, den södra månnoden Ketu. 

Det är besvärligt att reda ut vad så här sammansatta och motsägelsefulla symbolkombinationer ger i principen. Men att Mitt Romney gick ut med fakta om hur mycket han tjänade och hur lite skatt han betalade, var ju för att undvika att någon annan skulle gräva upp information och skapa en skandal. 

Här kan man faktiskt se hela hans Skorpionnatur som detta skamfyllda sprängstoff som han självmant lyfter fram: Ketu med det avhuggna drakhuvudet kan tyda på en tendens till repression - av hans privata (Månen) snuskiska förmögenhetsförhållanden (Jupiter). 

Jag vill påminna att jag bland en handfull självmordsförsök hittat inte mindre än två fall där halshuggna draksvansen låg i första huset för den egna personen! Precis som dessa försökt "skaffa undan" sig själva, eller halshugga sig, ser vi i rovkapitalisten Mitt Romney en tendens att via undanhållaren Ketu söka mörka den privata förmögenheten. Som om inte redan Skorpionen i sig är en mörkläggare!

Inga kommentarer: