Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 februari 2012

Von Sydow - maximal karaktär

Jag fingrade på orden "den optimala linslusen", ofta så träffsäkra i samband med jag-principen Väduren. Men i fallet Max von Sydow förringar det hans skådespelargärning. Han tillhör en annan sort. DN intervjuar honom.

Efter en granskning av födelsehimmelen - i vanlig ordning med firade svenskar utan känt födelseklockslag - stannar sinnet vid den särdeles intressanta synergin mellan åtstramaren Saturnus och utvidgaren Jupiter, båda placerade i det Eldelement antikens tänkare var helt lyriska över. 

Romerske filosofen Plotinus bedyrade att det var här - genom Ljuset - världens materia övergick i andevärlden. Inte för inte är Solen vårt världsallts Logos, vår styrande förnuftsprincip. Indisk astrologi liknar Solen vid vår enskilda levande själ, vad indierna kallar jiva-atman. Själen "i roll", i denna världen.



Ordet karaktär - som i karaktärsskådespelare - kan inte knytas till någon annan planet än åldermannen Saturnus, i antiken även uppfattad som själens platonska Form, dvs den synliga representationen för Världssjälen själv. Som mikrokosmiska instanser är vi själva levande (via Solen) uttryck för Världssjälens status vid tiden för vår födelse och lycklig den människa som föds i ett vidsynt tidevarv!

Ett sådant tidsfönster som det Max von Sydow anlände genom. Visserligen anses Saturnus bara neutralt placerad i Skyttens tecken, Jupiter och Saturnus är båda medvetna om att såväl expansion som strama tyglar behövs för att en värld alls ska bli till, men i termer av framgång i utlandet, global framgång, måste den här Saturnusplaceringen vara en tillgång.

För inte bara indikeras en permanent kontakt (Saturnus är Kronos, den kroniske) med frågor rörande Skytten/utlandet, Saturnus dolde regissör är förfogaren Jupiter som befinner sig i månhoroskopets första hus för det egna jaget, personen!

Som synes har vi här fått något så mycket större än bara en linslus i flugviktsklassen, Saturnus lägger gravitas eller karaktär till anrättningen!

Och vem kan med facit i hand förneka hur skrämmande exakt antikens bildade människor konstruerade detta system (innan västerlänningarna degraderade och korrumperade det till den sorgliga nivå dagens astrologi i väst håller)? Intill denna dag är Max von Sydow en efterfrågad skådespelare. Saturnus, åldermannen, visar just på detta i sitt fina samspel med framgångens och expansionens Jupiter - och så filtreringen ner till det mest personliga vi kan komma åt i avsaknad av exakt födelsetid: sinnelagets Måne.

Sista stycket i DN-artikeln summerar exakt vad det innebär när det personliga sinnet möter själens form och elementen är nådiga!

*****

Anmärkning. Solen i mångfacetterade Fiskarna är utmärkt för en som kan ta på och lägga av roller lite hur som helst! Ett mycket "laidback" och avslappnat "mission statement" för detta jordeliv. Det är Eld och Vatten för nästan hela slanten här, en utmärkt kombination för dem som arbetar med dramatik.

Anmärkning 2. "Missfärgningarna" i horoskopet söker illustrera hur den bakomliggande planetära disponenten introducerar det element (Eld, Luft, Vatten, Jord) eller den kognitiva stil inom vilken den verkar. Kommunikationen har nu aldrig varit Sydows starka sida i engelskspråkg film, och här ser vi också den rena Luften i 3e kommunikationshuset något underminerad av Vatten och en vag Merkurius i Fiskarna. Dissociationssyndromet eller - här mycket passande - "lost in translation", som jag inledningsvis kallade det undanglidande förhållande Vatten och Luft tar till varandra.

Men det är som sagt Elden som är hans forte snarare än svenskens hyggliga förvärv av engelska språket. Jag tror mig ha läst att Sydow ränt in i språkproblem fler gånger, nu senast med franskan, och det är rätt typiskt att kommunikationen är akilleshälen. Hur passande med en roll som helt tyst. Ska han få en Oscar för just den känsligaste punkten i horoskopet? Fascinerande i så fall.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var intressant att se von Sydows horoskop, för det påminner mycket om det för en god vän till mig... det är jupiter och venus som skiljer bara - där expanderar jupiter i vatten solen istället för månen, och venus är i oxen.
Men jag kan inte hålla med om det där med kommunikationsproblem när det gäller den personen - tvärtom - han har engelska som modersmål men har lärt sig utmärkt svenska på några år, och vurmar t o m mycket för språket och tycker inte om anglifieringen av det! (Har samma "syndrom" själv förresten, med marstvilling och merkuriusfisk i mitt navamshahoroskop...
S

Seaward sa...

Ett påpekande här: Ren logik säger att det inte går att ta ett horoskop som "mycket liknar" Sydows och utifrån detta underkänna min analys av Sydows stapplande engelska, för att inte den andra personen nöjt sig med ett halvdant uttal. Du riggar ett falskt argument här, en sk straw man.

Om din goda vän också har ett Chandra lagna-horoskop där problemskaparen Mars ligger i tredje och "slirar" mot en fallen Merkurius i tolfte, _då_ kan man som bäst konstatera att Sydows "veka punkt" i hans horoskop, som stämmer så bra med fakta, inte fyller samma funktion i det andra horoskopet. Detta beror i så fall troligen på att de båda personerna har olika "fysiska" ascendenter, där vännens trycker tillbaka Luft/Vatten-glidningen i prioriteringslistan medan Sydows verkliga ascendent inte på något sätt maskerar denna lilla egenhet.

Allt detta har vi pratar om i tre år nu i dessa spalter. Ta inte det jag skriver som bokstavliga sanningar för vart och ett fall. Alla födda med Månen i Skorpionen blir inte mördare bara för att bloggen påvisat att det fanns eld bakom den antika traditionens rök. :-)

Anonym sa...

Lite språkbegåvning måste väl även von Sydow ha, för han var bra på småländska i alla fall vill jag minnas...

Och gudskelov för att alla skorpionmånar inte blir mördare för då skulle vi väl inte bli många kvar här... en del nöjer sig ju med att bara mörda folk i böcker, som tur är... som min lilla undersökning visade... ;-)

Seaward sa...

Så sant. Se liten utvikning om språkprecision i nya inlägget om Herman Lindqvist.