Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 april 2012

Hälsofara oavsett hastigheten

Man kanske skall ställa horoskop för döda föremål om man verkligen vill se vad zodiaktecknen betyder? Människor är så oförutsägbara och uppenbarligen kan vissa göra något gott även av bedrövliga födelsehimlar (och livsomständigheter).

Tanken stöds av ett intressant uppslag i en bilartikel i DN, där jag för första gången hör om den bedrövliga bilen Corvair som ett stort amerikanskt företag tillverkade under några år. När lagmannen och konsumentvärnaren Ralph Nader avslöjade bilens förskräckliga egenskaper i "Unsafe at Any Speed" var biltillverkarens strategi, inte att förbättra bilen utan att smutskasta juristen! Billigare så...

Berättelsen om bilen på Wikipedia innehåller t.ex. episoden om hur de två första exemplaren inte gjorde så väl ifrån sig under tester, en voltade och den andra lyckades inte ens fullborda sträckan. Horoskopet här nedan är för den första generationens Corvair (1960-63) den som Ralph Nader hade invändningar mot.



Frågan gäller alltså resenärens säkerhet - hur skyddad man är - och nog är det paradoxalt att ännu en gång hamna i Jungfruns tecken och dess huvudstjärna Spica som i antiken ansågs vara den oskyddade eftersom den visuellt ansågs stå ensam och sårbar på himlen. Kopplingen till den oskyddade ungmön, vars alltför tidiga sexuella debut skulle dra familjen i vanära är förstås en del i samma tankekomplex.

Faktum är att nymånen i Jungfrun detta år är horrendös! Allt som kan skada, skadar den sårbara!

I det här Chandra lagna-horoskopet ligger sinnelaget i fokus, men Månen står ju också för slutna rum och andra skyddsmekanismer, så det passar förträffligt att i avsaknad av den exakta timman då Chevrolet presenterade sin nya bil, använda den här planeten.

Det gör också - precis som i fallet Fredrik Reinfeldt - bilen till en riktig olyckshärd! Mars skadar människor och det enda moderaternas "arbetslinje" lyckats med, är att skada sjuka och arbetslösa svenskar! Reinfeldts år vid makten har varit som en Chevrolet Corvair - lika livsfarlig för dem som åker med honom vare sig han brassar på med sina "sjukvårds"reformer eller bara passivt gömmer sig inne i Rosenbad. UNSAFE AT ANY SPEED.

Horoskopet är så övertydligt att det inte behöver kommenteras i detalj. Köregenskaperna måste verkligen ha varit botten och designen (bilens tyngdpunkt m.m.) en katastrof. Saturnus i Eld försöker men förmår inte greppa de fysiskaliska realiteter som Jordelementet representerar. Vi har så att säga Goethes talesätt "anden är impotent" (relativt jordisk tjocka) under den här perioden.

Merkurius som transportmedlens signifikator drabbas av inte mindre än tre illgärningsmän, Saturnus, Mars och Drakhuvudet och applicerar man läran om planeters verksamma natur på ett månhoroskop så är den verksamt goda Merkurius (den är dock i sitt eget tecken och vid månascendenten) angripen av både en verksamt ond Måne, en verksamt ond Mars och en blott verksamt neutral Saturnus (vilket gör att dess naturliga tendens att hämma och begränsa alltjämt kan ge besvär).

Sammantaget är den här nymånen i Jungfrun 1959 extremt kritisk, och jag skyndar genast att bland strax över 6.000 kartor söka efter eventuellt andra, mänskliga, födslar, vid samma tid... Faktum att jag lättar lite på kriteriet och frågar efter alla nymånar i Jungfrun där båda Ljusen samtidigt bestrålas av en ineffektiv Saturnus i Eld.

Resultatet är intressant eftersom jag råkar ha viss kännedom om alla tre anonyma födslarna:

  • Ruhollah Khomeini; xxxxx - Iransk politiker
  • Ray Charles;23.9.1930 - Amerikansk sångare, blev blind som liten
  • Bengt Brülde;1.10.1959 - Professor, praktisk filosofi: "inte lycka - ansvar!"
  • Staffan Jordansson;3.10.1959 - Korrupt artistmanager
  • Anonym 1;3.10.1959 - "Korrupt" människa, homosexuella närmanden, senare i livet funnen med importhustru från asiatiskt land. Modern dog när han var liten. 
  • Anonym 2;3.10.1959 - Mild gränsande till helt karaktärslös människa, religiösa böjelser
  • Anonym 3;21.9.1960 - Mild gränsande till helt karaktärslös människa, son till känd statsplanerare men velade runt i alla frågor, inklusive en självutslätande kvinna som fick klartecken efter femton års velande
  • Mohammed Merah;10.10.1988 - Fransk massmördare av algerisk härkomst
Apropå det karaktärslösa hos flera av dessa personer - homotrevaren som tog en postorderhustru (som sedermera lämnade honom) och de andra, måste jag också anföra detsamma om Ray Charles, fastän han är legendförklarad. Mannen saknade artistisk integritet. Spelade den musik som gav klirr i kassan. Här anas återigen den pekuniära sidan i Jungfrun, den saknar idealism och är en strikt nyttotänkare, en pragmatiker.  Naturligtvis måste Ray Charles haft en mycket hög intelligens som rörde sig så fritt mellan genrer och spelstilar.

Märks något "osäkrat", "värnlöst" hos dessa? Ja, jag tycker det. Bortsett från massmördaren, där massmord likt General Motors smutskastning mot juristen kan tolkas som "anfall är bästa försvar" för en sjukligt rädd och värnlös människa, finns här också Ray Charles olycka, blindheten och homo/Tai-hustruköparen som förlorade modern i unga år. Den milda kvinnan med religiösa böjelser luktade "brustna familjeförhållanden" lång väg (träffade henne ytligt några gånger).

Den i mångas ögon otäcke ayatollan Khomeini ingick i träffresultatet (20 sep 1900). Men vid en extrakoll med Wikipedia har denna födelsedag ändrats till den 22 september 1902, vilket ger en Jungfru med Månen i dogmatiska Oxen). Samtidigt tycks inte heller detta datum säkert enligt en sajt som säger att, hans födelsetid har uppskattats till allt mellan den 17 maj 1900 och 24 september 1902. Fundamentalisten Khomeini utgår därför. 

Hans puritanism och återflyttande den sedelöst västanpassade iranska kvinnan från Shahens USA-vänliga Iran till ett annat årtusende, ger annars tydliga signaler om Jungfruns värnande om "det rena" och obsessande över föreorening och skadligt inflytande från främlingar eller främmande makt.

Det intressanta är alltså att en Jungfru i väst kan bli en privatist och med näbbar och klor försvara sin rätt att leva för sig själv allena, utan att bry sig att folk går under runtomkring henne - minns Nya Moderaternas Jungfruascendent, Reinfeldts Jungfruascendent samt och mängder av Månen i Jungfrun bland brottsdömda, rasister och främlingshatare. Men också socialdemokratiska politiker - jag förmodar att en socialdemokratisk Mån-Jungfru är den prudentliga sorten, den där sortens människa som är så stolt över att "göra rätt för sig" - slavens enda sätt att rättfärdiga sin ringa existens. 

Går man österut, hittar man samma zodiakala princip, lika diskriminerande men på ett annat sätt! 

Jungfruns zodiaksymbol har verkligen lyckats sopa igen de historiska spåren efter sig och likt sökresultatens flera intill självutplåning diskreta figurerna hålla sig obemärkta. Det är nog det zodiaktecken som förvånat mig mest under den här bloggens studier. 

Den hellenistiska astrologin har uppenbarligen bevarat ett eko av en äldre kunskap, som kallar Jungfruns sjätte hus för "Olyckan" rätt och slätt (och den indiska astrologins, som kallar sjätte huset för "Fienden")! "Hälsa och egenvård" är det självförljugna västerlandets sätt att misshandla och förstöra alla gamla sanna traditioner. Men originalzodiakens brutala ärlighet sipprar fram. 

Och horoskopet för Corvair, en av de mest livsfarliga bilar som skapats, understryker vilket osäkerhetsmoment Jungfrun för med sig - eller i sin egen person är - kanske en Olycka, kanske en Fiende? 

Inte undra på att en så osäker människa som Fredrik Reinfeldt spred en själviskhetens unkenhet över Sverige. Men "det sovande folket" vaknade och förstod att de blivit mindre som människor under hans ledning. 

Frågan är hur i hela friden Löfven ska kunna göra dem större igen? Svenskarna, slår det mig plötsligt, verkar fortfarande stämma bättre in på 1809 års Jungfru-betonade horoskop än det då 1974 års stora grundlagsändring meddelades. Se åter horoskopet för Riksdagsvalet 2006 då den lågmält trivsamme Fredrik Reinfeldt vann, och se hur den livsfarliga bilens horoskop till stor del upprepades: Sol, Merkurius, Mars och Drakhuvudet - väldigt likt dagen då Chevrolet Corvair debuterade...

Jo, horoskop för döda ting verkar faktiskt lyfta fram de verksamma principerna som just då fyller Tiden...


Inga kommentarer: