Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 23 april 2012

Seriöst om struktur

Läs i DN den strama analysen av en professor i etnicitet om den kulturbefriade moderata kulturministern (inom moderaterna ger man sken av att läsa Läckberg-deckare och äta på McDonalds). I slutändan är det en hård och ovedersäglig anklagelse mot den strukturella rasismen i det västerländska samhället. 

Och ordet är "struktur" - är det inte förunderligt att den gamla babyloniska zodiaken visar exakt rätt tecken när det kommer till den här typen av diskussioner. För vilket annat tecken ägnar sig som Stenbocken åt ytans strukturer och hur objekt i rummet förhåller sig - hierarkiskt och på andra sätt - till varandra? 



Att sedan notera etnicitetsforskarens Sol i Fiskarna, symbolen för samhällets olycksbarn, bara understryker den äldsta zodiakens spöklika förmåga att bistå med de perfekta symbolerna som korrekt synliggör de grundprinciper det inte är givet människan att ytterligare bryta ner.

Platon och klokt folk före honom hade förstått att människans funderingar kommer långt ner i en hierarki av realiteter som totalt får den förfallna västerlänningens värdesubjektivism att komma på skam. 

Den ursprungliga babyloniska zodiaken - skapad av "oss, det vackra svartskalliga folket", som irakiernas förfäder titulerade sig själva, visar vilka vi är och det är symptomatiskt att det är i det hyperrasistiska väst människor hyllar en zodiak som slutat fungera för många århundraden sedan och i samma andetag håller sig för att ha förstått mer än några andra kulturer.

*****

Just det här Chandra lagna-horoskopet innehåller en kuriositet som verkar stämma väl med verkligheten. Olyckans Mars ligger i olycksaliga sjätte huset för underdogs, slavar och fiender. Mars diskriminerar hårt i Tvillingarna eftersom stridens herre alltid sår split och Tvillingarna redan från början är "duala" eller tenderar mot klyvnad. 

En av de mest intriganta smygrasister - men bara mot vissa folkslag! - jag mött, föddes faktiskt samma år och i samma soltecken! Detta påminner om hur varje timma på dygnet och varje dag ser symbolerna byta funktion i helheten. Den här professorn har hamnat på "rätt sida", och Stenbockens tecken har säkert stor förtjänst i detta.

Visserligen anses sinnelaget "skadat" i Stenbocken, tecknet mittemot den irrationella själens hemvist i vattniga Kräftan. Men samma resonemang kan anföras här som för den "fallna" Solen i Vågen och dess "upphöjelse" i Väduren. Den senare placeringen är så självtillräcklig att den visat sig överrepresenterad i brottsdömda horoskop, och fastän "fallen" visar den förra (Våg-Solen) vara just den lektion som berikar själen enormt: här upptäckter den att ingen människa lever för sig själv allena. Själviskheten som plågat zodiakens första hälft blir i Vågen till en insikt och därav rättvisans vågskålar, inte bara "jag" utan "jag och du".

Vad gäller Månen i Stenbocken kan den visserligen upplevas som torr, torftig, överdrivet saklig, men å andra sidan är Månen i härskarläge i motsatta Kräftan överdrivet blödig, sentimental och - rasistisk! Jämte Månen i Jungfrun är sinnelaget i Kräftan enligt bloggens undersökningar mest benägen av alla placeringar till en klanisk och inskränkt tendens som gör världen långt mindre än nödvändigt. Ur det perspektivet är professorns Mån-Stenbock raka motsatsen: en typisk sociologplacering, en student av samhällsstrukturer där Mån-Kräftorna uppriktigt sagt oftast skiter fullständigt i hur orättfärdig världen är, bara de har sin egen trygghet säkrad. 

Faktum är att professorn ligger så tungt förankrat i zodiakens sista och expansivt universalistiska tredjedel att illgöraren Mars i Tvillingarna mest ser ut som den syndabock eller det osunda intellekt som han studerar. Notera hur Mars enligt indisk aspekt förpestar den objektiva strukturer i samhället som Stenbocken så tydligt representerar (minns också att socialdemokratiska politiker hade Stenbocken tydligt markerad medan moderater helt skiter i samhällsansvaret - i det lägret rådde en skriande brist på Stenbock)

*****

Jag har ritat in en liten dos "dissociation" i horoskopet: Mars i diskriminerande eller åtminstone kritiska Tvillingarna visar på en osund attitydmässig bas - dess disponent, Tvillingarnas Merkurius, står fallen i Vattentecknet Fiskarna, den utsatta människans tecken. Men åter menar jag att sinnet stabiliseras placeringen i Stenbockens tecken (särskilt ett år när strukturens Saturnus är hemma i härskarläge). De här kanske inte några muntergökar, de här människorna, men seriositeten och en idealistisk vilja att omsätta högre sanningar i den jordbruna verkligheten är påfallande. Jfr George Clooney, en annan årgång 61, och hans påfallande "världssamvete".


Inga kommentarer: