Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 22 maj 2012

Facebook och simpel pengahunger




Facebook - för katastroferna till människor, dvs merparten av den sekulära västerlänningen. FB som tryckventilen som gör kontorsslaveriet lite mer uthärdligt. Dummifieringens och det sociala självförtryckets verktyg i händerna på självstympande dårar. Fostran av det mest falska och tillgjorda i människan. Ytan. Kunde börsintroduktionen bli annat än ett fiasko?

Wall Street Journal har utmärkt klockslaget för starten på aktiespekulationen, detta adelsmärke för den sjuka människan. Och den här bloggens väldigt udda beskrivning av zodiaken visar sig än en gång hålla streck.

Det är Kräftan, symbol för den irrationella och giriga delen av själen som stiger i öster i New York klockan 11.00 på förmiddagen!


Med mycket Tamas guna (mörkrets kvalitet)
kan saker tendera att tappa fart


I några fall av osund fixering vid ekonomismen, detta siffertrollande som den sekulärt ihåliga människans religion, har jag pekat på ett astrologiskt mönster som kanske faktiskt håller som generell tolkningsprincip. Det är alltid svårt att veta vad som är en kort serie "lyckliga" sammanträffanden och vad som faktiskt är Världssjälen som upplåter något av sin inre verksamhet.

Den monetärt fixerade skådisen Nicholas Cage hade mönstret som syns på kartan här ovan. Han drev sig i armod med sin excessiva nyrika stil. Och Fredrik Reinfeldt med sin politik som kramar dem som likt också han själv numera har något på bankboken, har samma signatur. Den mannen tycks också körd nu! Jag uppsnappar tecken i medierna på att de äntligen börjar vakna upp, ta sitt ansvar, och påvisar hans bisarra politik: att stjäla från dem som minst har och ge till dem som inget mer behöver.

Vilken är då signaturen? Jo, en tydlig emfas på båda de primära monetära husen, det andra ekonomihuset (räknat från det första egohuset) och det elfte huset som fungerar som det andra räknat från det tionde huset för karriär. Indisk astrologi ser framför allt ambitionen att skapa sig en förmögenhet via karriär i det elfte. När båda dessa hus härbärgerar tunga planeter, då kan det finnas skäl att fråga sig om inte materialismen fått en osund kontroll över själen...

Horoskopet är fascinerande också pga. de många olycksbuden i just den fråga som rörde Facebooks börsintroduktion: klipparna som handlar i värdepapper, de märkliga själar som försöker få pengar att förtjäna mera pengar. Och mycket. Och snabbt.

Man ska minnas att spel och dobbel sorterar under det kreativa och lekfulla femte huset, och att man faktiskt kan se barnen som ränner runt på golven i världens börser som SOLENS BARN. De har kul medan de tjänar storkovan, och energin är på topp. Det femte huset är den indiska astrologins nästbästa, efter det nionde huset, där filosofi och religion (av nödvändighet) reglerar lekfullheten i det femte.

Bloggen har tittat på horoskopet för den definitiva Hollywood-studien i mänsklig girighet, Oliver Stones film "Wall Street", och även på horoskopet för dagen då NASDAQ-börsen föddes. Inget av dem har den dubbla betoningen på andra och elfte huset och i det förstnämnda fallet är ju det begripligt. Filmen är en tragedi, en sedelärande historia om girighetens uppgång och fall. NASDAQ-börsens horoskop däremot var intressant för dess kraftfulla betoning på Rajas guna eller lidelsens kvalitet - de där själarna som inte har någon ro för att både Ljus (Sattva) och Mörker (Tamas) sliter i dem från varsitt håll. 

NASDAQ-kartan uppvisade också den hypermaterialistiska och strebrande fullmånen mellan Månen i Kräftan (ett renodlat tecken på irrationell instinkt att vilja lägga mer och mer och mer till sitt förråd) och den bara alltför rationella Stenbocken som skapar förutsättningarna för sin irrationella sämre sida.

I Facebook-horoskopet är det andra spännande indikationer som tycks stämma bra med utfallet av börsintroduktionen så här långt (investerarna har förlorat pengar jämfört med två hela SKF på bara två dagar, säger SvD).

Dels har vi den kraftfullt placerade krigaren och olycksskaparen Mars i Lejonet men i det andra ekonomihuset. Verkligen inte det hus man vill ha Mars i, om det är bra affärer man vill göra. Än värre om man är en klippare, eftersom Mars här angriper femte huset, som i detta sammanhang har betydelsen av ett spekulationens hus!

Dels har vi eländet i det 11e huset för förmögenhetsuppbyggande. Man kunde ju ha trott att både Venus (pengar) hemma i monetära Oxen skulle vara en perfekt placering för förmögenhetsalstrande, särskilt ett år och precis de dagar då lätta pengars Jupiter nått in i Oxen. Båda välgörarna samlade i huset för förmögenhetsansamlande! Och dessutom är Solen, själva hjärtat eller motorn, i förmögenhetshuset.

Men det sket sig rejält och därför måste vi checka av det som händer i elfte. Varför stämmer inte de "ytliga" iakttagelserna?

Bloggen har nyfiket lekt med den indiska läran om "planeters verksamma natur", som tycks ha något som talar för sig. Den västerländska (och österländska) läran om "brända planeter" verkar bara vara nys och likaså den indiska avashta-teorin om planetens åldrande i fem steg. Detta var lätt att falsifiera med hjälp av samtliga Nobelpristagare i fysik: det rådde ingen brist på pristagare med en "döende" Sol!

Beträffande "verksam natur" har jag  inte ens försökt göra några kvantitativa studier, inte med bara 1.400 horoskop med känd födelsetid. Och reglerna är så komplexa att jag inte ens vet hur man skulle lägga upp ett test även med 10.000 celebritetshoroskop och 10.000 för ordinära människor!

Till en början ser Kräftans ascendent ut att stärka Mars - den äger här både ett triangulärt och ett angulärt hus (5e och 10er) och kallas därför en yoga karaka, en skapare av ett samband (den materiella, angulära verkligheten kopplas samman med den triangulär, andliga verkligheten).

Intressant nog leder Kräftan till att den impulsiva Mars tillfälligt äger precis de hus som bäst passar ämnet: Facebooks introduktion på börsen. På engelska är det ännu mer tydligt: "Facebook goes public" - tionde publika huset - genom börs- eller femtehusintroduktionen.

Och Mars står själv i ett simpelt, otroligt simpelt hus som bara handlar om pengar (eller föda för att hålla kroppen vid liv). 

Jag blev själv entusiastisk över att t.o.m. en naturligt "ond" planet som Mars kunde ta rollen av en verksam välgörare, men sedan läste jag röster om vedisk astrologi som manade till besinning. Mars är olyckan, men det goda den gör som "verksam välgörare" kan vara att sticka in en rådlig olycka som skyddar från än värre dumheter! Men försök inte säga det till någon som lidit skada, att det var för hans/hennes eget bästa! Att se den stora spelplanen är väldigt få människor förunnade, och inga materialister alls.

Kräftan stigande gör förstås den irrationella eller hungrande sinnessjälen till en verksamt god kraft. "Greed is good" som den onda figuren i filmen Wall Street sade. Jag skulle likna en sådan Måne vid ett ständigt fysiskt sug efter något mer, vilket då är exakt vad den bisarra Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt syftar på när man ständigt talar om sina "drivkrafter". Han ville sätta Sveriges svaga helt på bar backe för att han i sin förvirrade världsbild tänkte att deras "drivkrafter" eller vilja att överleva den omänskliga djungeln behövde stimuleras. Karln är fanemej inte riktigt klok!

I Facebook-horoskopet ockuperar Månen horoskopets mäktigaste hus, det publika. Eftersom Månen också står för otrohet (inkonstans) och nyckfullhet, och dessutom ligger i oberäkneliga Väduren, inser vem som helst att talet om "en verksam välgörare" måste tas med en nypa salt.

Särskilt som en av de allra viktigaste planeterna för handel av alla slag spelar rollen av en verksam illgörare här: wheeler- och dealer-typen Merkurius!

Det tredje huset för transaktioner rymmer också den retrograda Saturnus som just hade lyckats backa sig ur sitt fina läge i Vågen till mer småsinta och egoistiska Jungfrun när Facebook gick upp på börsen. Det är med andra ord dubbelt dåliga signaler kring det tredje köp- och säljhuset. Och detta smittar förstås ner även Månen i tionde eftersom den ONDA HANDELSMANNEN MERKURIUS befinner sig där. 

Merkurius äger också den onda ängelns tolfte hus, som står för världsliga förluster! Och Merkurius släpar fram dessa sina tillfälliga egenskaper inför allmän beskådan, i det tionde publika huset! En hel värld av anonymt småfolk (Månen) med den svenska nationalsjälens enkla hunger efter snabba klipp dras in i den dåliga affären.

Och till sist måste man också ställa sig den oundvikliga frågan om Algol, antikens onda stjärna i Oxens tredje grad. Den får tydligt grepp om lätta pengars Jupiter just som den nått in i Oxens första grad. Och detta år ligger dessutom den "strypande" eller halshuggna Draksvansen (Ketu) i Oxen så att de båda förmögenhetsskaparna faktiskt kan sägas ha fått sina huvuden kapade, de också! De två månnoderna färdas genom zodiaken och tycks märka ut "heta platser" där man kan räkna med kalabalik. 

Fastän inte på något vis gradexakt, är det en remarkabel koncentration på Penningens tecken i detta horoskop för det historiskt haussade företaget! men om den huvudlösa Draksvansen Ketu har sista ordet (draken - ännu en satanisk symbol - har en klar koppling till Månens psykologi).

Från den åttonde sfären Algols inflytande och närmast jorden den mörka Draksvansen. Mellan dessa två negativa inflytanden färdas de två välgörarna i sina banor. Kan man tala om att de är belägrade och hindrade från att berika 11e huset med förmögenhet?

Om man jämför med typige Charlie Sheens vilda framfart (i filmen "Wall Street" och i det liv han privat levt därefter, får man en känsla av hur kombinationen av Algol/Satans huvud och Rahu, drakens huvud, beter sig i Oxens tecken. Det är en liderlighet som saknar självbehärskning. 

Det är verkligen en beskrivning av Oxen som människan som enbart lever för sina fem yttre sinnen. Det är därför Jesus inte tycks ha fäst sig vid denna världen, utan tvärtom talade om Djävulen som "denna världens herre". Hur han öppnat sitt inre öga och genomskådat det lägre falsariet är en annan historia.

Men Facebook-horoskopet har alltså inte den giriga halvan av månnoderna, utan den "avmätta" Ketu. Och börsintroduktionen kan inte kallas något annat än en gigantisk flopp.

Så apropå inlägget om den ekonomiska journalisten Katrine Kielos och de Ox-baserade horoskop som för tillfälligt sätter dagordningen och förkrymper svenskarnas medvetanden genom en fattig världsbild - här då horoskopet för historiens kanske mest haussade börsintroduktion. Och det är äganderättsliga Oxen än en gång!

Jag har sett flera recensenter skynda till för att såga Katrine Kielos nya bok om den ekonomiska fantom eller kanske demon som styr västvärlden just nu, och så ivriga är de att man tydligt känner igen lögnspridaren eller Djävulen som är ute för att misskreditera Kielos. Precis om högern gjorde när Håkan Juholt råkade påminna om att Sverige en gång var ett bättre och mer mänskligt samhälle än räknenissarnas. 

Intressant nog handlar kritiken mycket om att Kielos skruvat sin presentation (ekonomister är ofattbart fantasilösa och tråkiga människor, de förstår varken similer eller allegorier). Detta stärker i sig misstanken om en tidig födelse för ekonomijournalisten, då Månen ännu befinner sig mycket nära Algol. 

Notera hur närmast perfekt sågandet av boken (med råge i AB och en ren lynchning av någon illasinnad kvinan i SvD) - hur väl detta timar med Facebooks börsintroduktion. I båda fallen, 1983 och nu 2012, har vi Mars-Lejonet som attackerar Skorpionen. Och 1983 låg månnoderna omkastade jämfört med nu, så att svaveleldarna pressar mot den "förminskade" Ketu. Naturligtvis kan man läsa Mars-i-Lejonet som "vrede och indignation från de makthavande" (Lejonet= chefer).

På många sätt är Kielos horoskop en fascinerande motbild till det misslyckade Facebook-horoskopet - Jupiter har t.ex. också bytt till det motsatta tecknet och blir en Jupiter-Skorpion, framgång och expansion genom kritik av den nativa Oxens fixering vid det materiella. Men här är som sagt journalistens himmel extremt paradoxal eftersom Månen/sinnet är kopplat till den ultramaterialistiska och hungrande Rahu! Klart att det finns något lustfyllt och världsligt i henne som på avstånd minner om Charlie Sheens spjuveraktiga och ohämmade framfart.

*****


Om FB-floppen i medierna: SvD/Näringsliv, DN

DN har också den mest sympatiska (och lärdomsrika) recensionen av Kielos bok.


Inga kommentarer: