Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 18 juni 2012

Astrologi & ohälsa - fyra MS-horoskop

Precis som svenskarna rördes när Louise Hoffsten fick den underliga nervsjukdomen multipel skleros, påverkas nu britterna av att Ozzys son Jack fått den, bara 26 år gammal. 

För ett antal år sedan undertextade jag ett avsnitt eller två av den tråkiga Osbourne-spinoffen som fokuserade på unge Jack. Han framtonade som en gnällig kverulant som dummade sig inför kamerorna om sina "mörkare sidor än nån kan ana", och fann honom ett särdeles negativt stycke bortskämd nolla. 

Men sådana tankar är det lätt att ångra när man läser om insjuknandet. Var det i själva verket sjukdomen jag såg, fast då ännu bara på den psykologiska nivån, åren innan negativiteten vandrade ner till det somatiska stadiet? Det kan tyckas hemskt att skuldbelägga sjukdom genom att hänvisa till en föregående sinnelagsnivå! Mary Baker Eddy med sin Christian Science predikade samma sak i slutet av 1800-talet men när hon blev fysiskt sjuk, vem rusade då genast till en konventionell doktor för att få vård?

Ämnet är likväl fascinerande, för man anar att psyke och kropp på något sätt bara är två sidor av samma mynt, fast jag på den här bloggen ivrigt söker friköpa individen från deras usla horoskop och säga att den levande själen dock är något annat och högre än den horoskopkarta som "bara" visar den materiella väven som själen behagat ta plats i.

Från AB-artikeln tar jag slaskcelebriteten Jack Osbournes, komikern Richard Pryors och sångerskan Lena Hornes horoskop - alla tre visar sig ha känt klockslag. Och till det lägger jag svenska Louise Hoffsten, som sed i det här landet är, utan officiellt födelseklockslag (vi nåddes aldrig av högkultur, på den tiden det ännu fanns en sådan i Europa).

Finns det någon eller några minsta gemensamma nämnare i dessa fyra kartor?



Apropå bloggens upptäckt av Vattenelementet som ett missbrukarnas - och känslomissbrukarnas! - element och tillika "syndafallets" symbol, är det troligen en första ledtråd att samtliga tre horoskop med känd födelsetid har ett Vattentecken stigande i öster.

Osbourne den lunära Kräftan, Pryor och Horne båda den jupiteriska Fiskarna. Hoffstens månbaserade pseudoascendent bortser vi från här eftersom MS inte längre tillhör "föreställningens" värld utan verkligen är kännbar för den som identifierat sig med Ondskan, dvs. materien (rumtiden).

Men jag vill peka på en annan och mycket märklig sak. Olycksplaneten Mars uppvisar ett gemensamt drag för hela tre av fyra horoskop: den attackerar sig själv på ett eller annat sätt, pissar på det golv den själv står på!

Osbourne: Mars i Jungfrun kastar sin onda "8-aspekt" (dödsaspekt) mot Väduren, där den ju är härskare. Det onda Drakhuvudet är på plats och förstärker denna ondska som når tecknet.

Hoffsten: Mars i venusianska Vågen kastar sin onda "8-aspekt" mot venusianska Oxen medan Venus själv är "fallen" i ohälsans och olyckans tecken Jungfrun. Det onda Drakhuvudet på plats i Oxen förstärker denna ondska.

Pryor: Också Mars i Vågen i ond aspekt mot Oxen. Venus förvisso i härskarläge i Vågen men därmed skadad av Mars och dessutom utsatt för en slitsam attack från onda Saturnus och goda Jupiter. Så oerhört komplext!

Horne: Mars nu istället i venusianska Oxen och skadar här Jupiter och skickar sedan sin onda aspekt mot jupiteriska Skytten. Där står, som vanligt onda Drakhuvudet och förstärker den onda attacken.

Observera att ascendenttecknet och dess härskare är utomordentligt viktigt för hälsofrågor. Här är alla tre MS-sjukas ascendent- eller kroppshärskare djupt involverad i problem med olycksbringaren Mars. Osbournes Måne kombinerad med Mars (i tredje huset för mentala kvaliteter).

Hoffstens horoskop får stå över i ascendentfrågan men Pryors Jupiter angrips av båda illgörarna Saturnus och Mars, medan Hornes Jupiter angrips av Mars (och disponenten bakom detta drama, Venus, själv angrips av en planetär vän, Saturnus, som jag inte tror gör Venus något gott i Kräftans tecken, särskilt inte som Kräftans disponent ligger i det onda åttonde, vilket försämrar omina för det annars så fina femte huset).

*****
Inga direkta slutsatser har dragits men här finns sannerligen en dos data som räcker för en djup funderare! Flera skrämmande tydliga "minsta gemensamma nämnare" mellan horoskopen och en påminnelse att "planet + tecken" är astrologi för småbarn. De verkliga budskapen är mycket mer komplexa och involverar ofta tre eller fler faktorer! 

Indisk astrologi har kartlagt signaturer som kan innefatta upp emot sex kriterier! Inte konstigt att västerlandet hånar astrologin - få människor har ens intellekt nog att kunna arbeta med så många variabler i huvudet samtidigt. 

Det är därför man kan ta Humanisterna och Vetenskap och Folkvett med ro, de är nästan imbeciller i sina furiöst antireligiösa angrepp. De förstår inte ens varifrån vårt vetande kommer - från antikens djupa tänkare som förmådde skapa t.ex. astrologiska system så komplexa att vi idag är för dumma för att förstå hur de egentligen tänkte. Den här bloggens tre år långa försök att förstå det här systemet har knappt ens börjat skrapa på ytan, men jag vet att indisk astrologi har mycket att säga om planetsystemet och kroppslig hälsa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här fick mig att titta på horoskopet för en ung kvinna (8/8 1980 asc okänd) som drabbades av MS för några år sen (ingen ärftlig disposition). Det mest anmärkningsvärda är betoningen på kräftan. Speciellt mht till att kräftmerkurius är disponent för flera planeter, bl a "illgörarna". Samt en reception mellan merkurius och månen så det blir en evig rundgång mellan kräftan och tvillingarna.
S

Seaward sa...

Med ditt fall har vi nu 3 Mars i Jord och 2 i Luft, varav 2 olycksbringare i (o)hälsans tecken Jungfrun... I övrigt nystar du från annan ända här, och det är klart, ämnet är troligen gigantiskt och det finns troligen flera "signaturer" som kan utmynna i samma eller liknande åkomma.

Det är knappast underhållande läsning, men Charles Carter skrev på 1920-talet sin Encyclopaedia of Psychological Astrology - med en särskild blick mot somatisk sjukdom. Det kan tyckas en bisarr studie och att han gjorde det utifrån den tropiska zodiaken minskar bokens värde.

Men sideriskt tycker man sig förstå varför detta blev hans första större verk: han föddes inte som hans själv trodde under Vågen utan under den sideriska Jungfrun - (o)hälsans tecken, som vi sett så tydligt som ascendenttecken hos Fredrik Reinfeldt i hans förnekande av sjukdomens realitet! Reinfeldt som har Mars i Jungfrun, som vi redan har två exemplar av i denna lilla MS-studie.