Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 juni 2012

Europas senaste undergång

Kors i taket! En bra och historisk artikel från marknadskramaren Peter Wolodarski i DN! Det är som om högern fått stora skälvan och inser att regeringen Reinfeldts och hans europeiska likar håller på att driva västcivilisationen mot ännu en undergång. 

Bara häromdagen lät fd. moderata propagandaminister Schlingmann mer socialdemokratisk än någon sosse (Juholt undantagen) låtit på länge. Härvidlag intar ekonomijournalisten Katrine Kielos en betydligt välvilligare läsning än då jag häromdagen bara såg ytterligare ett steg i Moderaternas motbjudande nyspråksoffensiv. Kielos tycker sig i stället uppfatta ett genuint förändrat sinnelag hos Schlingmann.

Kanske är det så, att t.o.m. fler och fler på högerkanten börjar se att Marknaden i den starka Statens frånvaro förvandlas till ett monster. Nu ropar Marknaden på hjälp efter sin Förmyndare! Just som jag till leda tjatat några viktiga tankar om ståndens inbördes maktfördelning i Platons "Staten" på den här bloggen. 

För näringsidkare är och förblir ett närigt pack - deras drivkrafter är inte de som kan tillåtas att ha sista ordet, vilket har skett under den marknadsliberala epiken. Väst är kört i botten därför att nasare har kommandot, människor som har så lite kultur i sig att de likt Svenskt Näringsliv försöker straffa bort högskolestudier som inte direkt kan översättas i pengar!

Jag har flera gånger pekat på den synnerligen näriga zodiaksymbolen Kräftan inte för inte satts att råda över "inre angelägenheter", "hemmet", "det privata", "internt välbefinnande" och liknande. Likväl hittar man det ena vanskötta landet efter det andra där högsta huvudet fötts under Solen i Kräftan - upp-och-nedvända världen. Jag har särskilt pekat på att engelsmännens Cameron och svenskarnas Reinfeldt är av samma släkt, och nyss fick sossarna också en Löfven, också Kräfta och en formidabel vän av privata "vinstbehov". Detsamma tycks gälla Frankrikes nya president Hollande, Sol-Kräfta.

Dessa är alla män som drivs av en primitiv medvetandenivå, inte alls de typer Platon visualiserade som de klarsynta samhällsledarna. Och häri ligger demokratins tragik, förutsett redan i zodiaken: det är ju Kräftan som symboliserar den irrationella och driftstyrda folkmassan - dessa som i demokratin har att besluta om sin representation i riksdag och regeringen. Vi har därför en ond rundgång i västdemokratierna: banala ambitioner tillsätter sig själv i ledarroll. Folket och Marknaden är båda uttryck för vad som tycks mänsklighetens förbannelse: att arten är så ointresserad av att kultivera sig och bli mer än ett konsumerande snaskigt pack.

Det är Solen i opposita Stenbocken zodiaken utmålar som ett lands överhuvud, och Stenbocken med sin härskare Saturnus representerar just en centralstyrning, en reglering som är rena antitesen till den köttsliga och svaga själens ständiga gnyende efter mer. Marknaden, denna sjuka best, är som sagt Kräftan, den lunära ebb-och-flod-principen. "Tillgång och efterfrågan som styrande princip" kan bara ha yttrats av en mångalen, dvs. otillräknelig, individ.

När nu Peter Wolodarski berättar hur väst rekordsnabbt har förträngt att det just var lutherska moralister som skapade Depressionen som öppnade för en Adolf Hitler och Andra Världskriget. Även den tiden hade sina Anders Borg som moraliserade och vägrade stimulera ekonomin - även för de svaga grupperna - i en svår tid. USA:s dåvarande president Herbert Hoover tillhörde en av dem som praktiserade laissez faire-mentaliteten ut mot samhällsskeendena men höll hårt i statens plånbok i hoppet om att det onda skulle värka ut av sig själv. Istället gick Europa under!

Och har man sett! Också Hoover tillhör detta Kräftans tecken, så märkligt skicklig på att ta sig fram till ledarposition bara för att där misslyckas å det gruvligaste. Förklaringen är förstås att Kräftan är Månens tecken och som sådant bara ett återsken av den verkliga LejonKungen och Solen.


Apropå en passiv låt gå-mentalitet som överlåter till "naturen" att sanera sig själv, blir presidentens horoskop knappast tydligare. Samtliga sju antika himlakroppar står i den negativa polariteten, i materialistiskt Jord och Vatten.

Födelsetiden är DD-rankad ("dirty data") men turligen ett godartat fall. Hoover visste sig vara född runt midnatt och det ledde till att han både använt den 10 och den 11 som sin födelsedag. AstroDatabank diskuterar födelsetiden utförligt och med den antika astrologins mer förlåtande modell, spelar det ingen större roll. 

Det verkar under alla omständigheter vara Oxen som stiger i öster då han föds, vilket ger oss penningens Venus i sitt fall i Jungfrun tillsammans med en expansiv Jupiter som är "skadad" ("detriment") i samma vinstlystna Jungfru. Detta stavas därför "det gigantiska fallet för penningen/välmåendet" = Depressionen! 

Notera att denna skrämmande usla kombination dessutom ligger kopplad till Hoovers egen person (1a huset) och därtill är en del av hans ONDA ÖDE. För planeter i femte huset har en sk. dharma-position, dvs. de är vad man måste realisera i livet för att vara sin natur trogen. Hoover föddes alltså med ett "negativt livsöde". En del ÄR här för att vålla skada genom sina egna tillkortakommanden (se Borg och Reinfeldt!) och de har i detta nyckelroller i den Kosmiska Planen.

Ett tydligt skäl till Hoovers passivitet är förstås den extremt klena Mars i Kräftan (fallen) i kombination med en nymåne som inte alls är den nystart i välmåendets och det sunda begärets tecken som Kräftan som bäst är. Här har vi istället den stora Ödesskaparen Saturnus i opposit läge och den omintetgör bokstavligen allt genom den passivitet den introducerar. Man kan alltså notera att presidentens Sol är vad han propagerar för, eftersom det över honom finns ett större öde som i varje läge säger "immobilitet". Hoover var en av dessa patetiska små figurer som fruktade Staten för att den skulle kväsa den lilla människan. 

Så resonerar människor som i grunden är små och inte förstår att individen utan en stat inte är mer än ett djur som ränner runt och kämpar för sin överlevnad. Det är påfallande hur mycket simpla djur som i vår tid tycks ha återfötts i mänskliga kroppar och omedelbart resonerar med högerpolitiken, som är det primitiva djurets politik, inte det sociala djurets.



Och, som trivial slutkläm: ser inte Hoover rätt lik ut chefredaktören för marknadskramande Expressen? När man sedan inspekterar bådas horoskop (Mattssons här) börjar man kanske ana lite av den karaktärslöshet som resulterar när en människa knådats av enbart Jord och Vatten, men där Gud glömde blåsa in sin livsande! 

Även om det finns turliga undantag, är och förblir Vatten och Jord symboler för den prosaiska och andefattiga människa som inte ens i princip intresserad av att höja sig till Platons sublima insiktsnivå. 

Astrologin har naturligtvis flera sätt att beskriva denna "failure of ideation", och apropå Christer Sturmarks trötta och totalt förutsägbara litania över religionen och kyrkorummen lagom till skolavslutningarna, så räcker det ofta med att sinnelagets Måne parkerat sig i den döda materiella världens element för att blockeringen ska bli total. Jag anar dessutom att rubriksättningen till Sturmarks artikel, "Ge prästen ledigt..." kan ha att göra med den här bloggens "Ge Sturmark ledigt" - vilket skulle teckna en litterär talang på åtminstone förskolebarnets nivå.



PS. DN:s Wolodarski hänger upp sin artikel på president Hoovers finansminister, bankmannen Andrew Mellon. Hans horoskop illustrerar inte lika väl den ledarskapets princip jag återvände till här. Mellon var en allsysslare, vilket märks på det splittrade horoskopet. Men "låt-gå"-mentaliteten kan där kanske skönjas genom att Solen/Mars i rörligt, sattviskt Vatten attackerar sinnelagets Måne i rörlig Luft (Fiskarna --> Tvillingarna).


Inga kommentarer: