Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 juni 2012

Lindansaren, 7e generationens cirkusartist


En bild som förklaras i bonusspaningen...
 

Cirkusartister och våghalsar har det varit glest av på bloggen !!! Men nu skriver AB om den förste på 120 år som (dock med säkerhetslina) korsat Niagarafallen på spänd lina. 

Nik Wallenda föddes in i en cirkusfamilj med gamla anor. Han började uppträdda som clown redan vid två och tränade linsdans redan vid fyra. Här, om någonsin, borde man se ett horoskop som liknar gangstertypen - bara det att våghalsar på cirkus hittat ett samhälleligt acceptabelt sätt att uttrycka sitt förakt för natur- och samhällslagar!

Och hur stämmer inte detta!


Våghalsen har en märklig kärleksaffär med Döden: en Venus i detriment (skada) i Skorpionen och Månen i "fall" i samma tecken. Notera här lindansen: att trotsa "fallet" ner i döden!

Men det som horoskopet så intressant är Solen, som med båda den mentala och kroppsliga rörlighetens Merkurius och den atletiska krigaren Mars i "upphöjt" tillstånd, säger: "min aktiva - solära - livsgärning - ska handla om att utmana (Mars) sinnets och min familjs (Månen) tendens mot Döden. Sol och Måne tillsammans ger således dödsföraktet, och särskilt viktigt för att förstå att släkten överlevt i sju generationer är förstås att den fallna Skorpion-Månen här baseras på den ytterligt stark härskare: Mars upphöjd).

Man kan förstås diskutera effekten av att Mars är bränd (osynliggjord) av Solen, men Solen kanske kan sägas "neutraliserar" Mars i termer av olycksplanet. Själv med Solen konjunkt Mars i fredstecknet Vågen, neutraliserade jag min "olycka" genom att vägra göra den primitiva människans militärtjänst (och fick fängelse för det).

Det finns en spännande sak till i horoskopet: Solen i ständigt prestige- eller prestationsmedvetna Stenbocken - verkligen en som gillar att visa sig på "styva linan" inför hela världen! - är i sig inte sista ordet. Bakom sig har Sol-Stenbocken sin disponent Saturnus - som ju är planeten som älskar KONTROLL. 

Även om detta är ett Chandra lagna-horoskop som tar sinnelagets perspektiv, är det anslående att se en närmast hybrisdrabbad Saturnus i horoskopet: Saturnus i sin svurna fiende Solens tecken Lejonet och kombinerad med det giriga Drakhuvudet. Det här ett typiskt omen om ett anspänt förhållande i förhållande till Gränser av alla slag och den hungriga lunära demonens lust att trotsa Gränsen!

Det kan vara signifikativt att horoskopet helt saknar Luft, dvs. det finns ingen naturlig fallenhet för att sitta ner och tänka. Istället är det bara Vatten och Jord - sinnesintryck och fysisk verklighetskänsla. Och så då den troligen helt dominanta släkt- eller traditionsplaneten Saturnus som i kombination med hungerdemonen Rahu, indikerar att han verkar utifrån en lång linje av "trotsiga" eller äregiriga människor. Lejonet är ju något av en dramatiker och kombinationen med Gränsdragaren spetsar till dramatiken! 

(Som synes måste här både Saturnus/traditionen och Månen/familjen måste vägas samman för att se den långa traditionen av Dödsföraktare som den här själen valdes att födas till.)


Bonusspaning.

Årgångar då Saturnus låg i Lejonet och Solen i Stenbocken för en märklig "negativ" ömsesidig reception, samt Månen var fallen i Skorpionen är en högintressant och ganska unik signatur. Därför resulterar bara sex träffar när jag går igenom 6.100 horoskop.

  • Lewis Carroll; 27.1.1832 - logiker och matematiker, skapade (för att lätta på trycket?) den absurdistiska "Alice i Underlandet" (jfr satirikern en bit ned)
  • Steve Hackett; 12.2.1950 - rockgitarrist (Genesis) med klassiska böjelser, åtminstone ett album ("Please Don't Touch") med "absurdistisk" omslagskonst. Faktiskt, omslaget har cirkusdetaljer, apropå studieobjektet lindansaren...
  • Oscar Julander; 3.2.1978 - perverterad journalist, kallade Juholt-drevet "rapportering" och snedvinklade Sahlin OM Juholt. Jfr datumet med verksamheten hos nästa:
  • Liv Strömquist; 3.2.1978 - satirisk, feministisk serietecknare. Jfr "satir" istället för en misslyckad journalist som inte förmår låta bli att snedvinkla sitt mateiral!
  • Jonas Bergström; 23.1.1979 - yuppie, bedrog Prinsessan Madeleine
  • Anna Pohjanen; 25.1.1979 - sportkommentator SVT

Intressant nog släppte Steve Hackett sitt album med ett gycklande cirkus- eller narrmotiv på omslaget samma år som "satirikerna" Julander och Strömquist föddes! (1978)

T.o.m. utan att ta notis om extrema Drakhuvudet ser vi flera exempel på "extrembeteende" bland dessa sex personer! Expressen-journalisten Julander tycks verkligen ha valt fel väg i livet, medan Liv Strömquist, födda samma dygn hittade en ärlig väg för att uttrycka sitt förakt för "Gränsdragaren" Saturnus - som således handlar om att Lejon-dramatisera gränsernas Saturnus. (Saturnus står i sin fiende Solens tecken!)

Kriminalitet - annat än Bergströms episka svek mot en prinsessa eller högerjournalistens oförmåga till saklig rapportering - syns inte vara det typiska uttrycket med vår "treplanetssignatur". Däremot intresset av att böja eller leka med gränser! I den mån 100.000 horoskop (snarare än 6.000) skulle visa att det här ÄR en kriminell signatur, kan man beskriva dessa skurkar som människor utan talang nog att skapa satir eller absurdistiska figurer. Istället agerar de själva ut det lagtrotsiga inne på samhällsarenan istället för i cirkusmanegen eller inom konsten.

Inga kommentarer: