Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 8 juni 2012

Materialism sänker begåvningen

Lasses blogg (vänstersympatier) skräder inte orden när det kommer till en korrumperad journalist som låter moderat profitmentalitet genomsyra den tidning, Dagens Samhälle, han chefar över. Tidningen är ett enda långt gallstensanfall över att Dagens Nyheter skulle ha ljugit ihop vårdskandalerna i privata Carema hägn.

Ett fall som måste undersökas!

Hur hårt måste man inte kämpa och påminna sig att de kalla negativa elementen Jord och Vatten ibland faktiskt också ger trevliga människor när man ser detta "missförhållande" från början till slut! En själ tecknas som den här gången valde att falla så djupt ner i materialistiskt tänkande det överhuvudtaget är möjligt.



Likt Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och andra dominanta PenningNissar i Sverige just nu har vi en födelse till Oxen, tecknet som instinktivt identifierar sig med det materiella. Oxen står också för äganderättens villfarelse och dess förlängda symbol Penningen. Oxen är tecknet där all känsla att vara en andlig varelse på besök på jorden slocknar ut helt och är individen trogen denna typ handlar allt bara om konsumtion.

Månen når sin kriminellt överbelastade position Jungfrun redan strax efter fem på morgonen och vi vet från tidigare blogginlägg att just detta sinnelag tycks ha svåra problem med sanningsenligheten. Det har förstås att göra med att sinnets härskare här är Merkurius som vinklar och vrider sinnesdata så att de ska passa individens egna syften. Antik astrologi höll Jungfrun så lågt att dess sjätte hus bara avfärdades med ord som "Olyckan" eller "Fienden"! 

De som studerat den sideriska Jungfrun vet att självkänslan inte är den bästa, det är som om Lejonets oerhörda stolthet och hederskänsla ett tecken tidigare lämnar ett vakuum och ett mörker i vilket försåtligt lurendrejeri och egennyttiga planer smids. Solen i Lejonet är verkligen en ärbar och kraftfull natur, efterföljande "natt" med Månen i Jungfrun en statistiskt sett tydlig skitstövel. (Märk här att vi talar zodiakens eget liv utan att på förhand döma någon enskild Mån-Jungfru.)

Eftersom Merkurius också är journalisters och kommunikatörers gud, ökar även det sannolikheten för en födelse med Månen i Jungfrun, och särskilt om man besinnar att mannen sysslat med i huvudsak ekonomisk journalistisk tidigare i sin karriär. Här kombineras monetära Sol-Oxen med sinnelaget i profitsökande Jungfrun perfekt! Vi har att göra med en verklig typ. 

Jag brottas för övrigt med exakt samma figur, en butiksägare med Solen i Jungfrun och Månen i Oxen. Företagarens brist på yrkesmässighet är så extrem att jag knappt kan förklara hur otaktiskt det vore att lova "fri frakt" i hans webbutik enbart för dyra produkter med så bra marginaler att han inte känner av "offret" att ge den gratis frakt som är ett vanligt argument inom hans bransch.

Han förstår inte de Feta Plånböckerna som köper dyra saker inte bryr sig om gratis frakt eller ej, det är småpotatis för dem. De är de små kunderna som ska stimuleras att plocka på sig varor för t.ex. tusen kronor och glädjas över att då få frakten betald. Men i hans plan finns inga favörer för de små - de får fortsätta betala frakten. Fri frakt var bara för de som inte behövde den! 

Ja, det låter verkligen som ett barn av Reinfeldts moderater: rövslickar dem med pengar och söker spela med "fri frakt"-skyltar som lockbete men som ändå inte gäller de mindre kunderna. Han tycks inte ha intellekt nog att förstå hur minskad marginal på EN VARA kommer igen mångfalt genom att den nu börjar säljas i större VOLYMER genom löftet om fri frakt. Affärsplan som t.o.m. nybörjare måste förstå för att lyckas.

Detta är då värsta versionen av den snåla och själviska Jungfrun med sitt mikroskopiskt begränsade perspektiv som tittar på varje såld vara och negativt ser reda pengar försvinna från den sålda enstaka varan men saknar konstruktivitet nog att förstå hur små förluster återbetalar sig i formen av kommande större volym och bättre totala intäkter. 

Detta exempel beskriver troligen väl också denna ekonomireporters vurpade verklighetsuppfattning, särskilt om man noterar vilka fler katastrofer som ligger på denna himmel.

*****

Det går inte att komma från intrycket att den onda stjärnan Algol faktiskt gör en människa derangerad eller viskar korruptionens ord i hennes öra så att det sunda omdömet försvagas. Frågan är hur långt t.ex. Solen måste ha lämnat Algols sällskap innan man kan "friskskriva" patienten... Här är Solen bara 3° förbi Satans huvud och klassas därför som rätt akut smittad av Hin Håle. Lasses blogg har troligen rätt i sin svidande kritik!

Och det är ändå bara början på eländet. 1956 var året för de mäktiga svenska idrottsmännen Björn Borg, Ingmar Stenmark och Linda Haglund. Men enligt bloggen var det ett svårt år eftersom den hårda Saturnus låg inflätad månnodsaxeln detta år, och därtill i "den sataniska axeln" för en extrem materialistisk bindning, allt tydligare då Bindaren Saturnus (rådaren över karma och gammal, långdragen surdeg) befinner sig i svarta syndens Skorpion tillsamman med den "hungrande" Rahu. 

En förstärkt "dödsdrift" (thanatos), kommenterade jag apropå nästa kull som föddes med den här axeln och där vi hittat två svenska skådespelare som begick självmord, samt en kallhamrad ung svensk mördare. I två år gamla inlägget om psykologerna Anna Freud och Melanie Klein noterade jag häpet att den freudianska dödsdriftens popularisator var född just ett år då Rahu (norra månnoden) signalerade "hunger på döden".

Horoskopet har en planet i Luft (pengarnas Venus i journalistikens tecken Tvillingarna - Oxens pengafixering "sublimerad" genom att "ventilera" eller "lufta" åsikter om ekonomi). Men här saknas Eld och eldiga Solen är helt utslagen genom den nästan helt exakta oppositionen till kylslagna Saturnus. Och notera att oppositionen redan från början utspelar sig i den döda eller fallna negativa polariteten - den materiella världen där Djävulen är bossen. En djävul som är aktivt involverad i den här journalistens solära livsuppdrag.

Man kan säga att han valde ödet att spela "the bad guy" redan innan han föddes till jorden. De här människorna behövs, för att de som står på randen till ett uppvaknande ska gå hela vägen. På så sätt gör även de onda en stor nytta i föreställningen.

Den andra "lergyttjiga" axeln av Jord och Vatten är intressant. För här är förmerandets eller förmögenhetsbyggandets Jupiter "upphöjd" i den i sig näriga Kräftan. Och impulsgivaren Mars står opposit men själv lika stark, "upphöjd" i den reglerande och organisatoriska Stenbocken.

Men det är uppenbart att denna axel inte är den dominerande. Det är den sataniska axeln med en djävulskorrumperad Sol, dubbelt angripen genom även den materialistiska Vatten-Saturnus kalla hunger. 

Med Mån-Jungfrun som ställföreträdande ascendent uppstår det problemet att läran om planeternas tillfälliga natur här för människans eget sinnelag (Månen) till en verksam illgörare. 

******

Men vad om Månens disponent Merkurius? Kan den inte som verksam välgörare neutralisera sinnelagets dragning mot själviskhet och t.o.m. rena lögner om dessa tjänar den egna saken? Kortsluter inte den indiska metoden sig själv genom att först säga "ond" om sinnelaget men sedan upprätta den förlorade hedern igen eftersom förstahusets ägare (här: Merkurius) per definition brukar vara god (med ett intressant undantag då Oxen stiger i öster där Venus är verksamt ond, som för att understryka att även indierna ansåg det var något lurt med dem som älskar denna världen mer än andens liv).

Svaret är verkligen inte enkelt och när inte den "äkta" ascendenten är känd blir det än mer spekulativt. Men detta kan sägas: är den verksamt goda Merkurius helt fråntagen all världslig makt (genom att t.ex. stå i den onda ängelns 12e hus) saknar den högre rationella själen (Merkurius) helt makt att styra det onda, materialistiska Jungfrusinnet i rätt riktning. Och vi har ju statistiken som visar hur mycket brott som begås av Mån-Jungfrun som påminnelse. Placeringen drar snett om inte Merkurius (ibland känd som "tjuven") är stark nog.

Jag har inte läst många böcker om indisk astrologi, men det är inte osannolikt att de delar den ålderdomliga hellenistiska astrologins tanke om att planeters aspekter mot t.ex. Månen i Jungfrun äger företräde framför sinnets dolda disponent. Claudius Ptolemaios är mycket uttrycklig med att planetens bakomliggande disponent eller förfogare tar över showen bara om planeten i sig saknar aspekter och så att säga är isolerad.

Men ska man vara strikt och följa indiskt tänkande är planeter ofta isolerade pga. det indiska aspektschemat sparsamhet så jag tror inte man ska importera Ptolemaios lära till det indiska systemet.

Istället får man bedöma om den verksamt goda Merkurius står tillräckligt stark för att dominera över den verksamt onda Månen, dess skötebarn. En svag Merkurius skulle som sagt tillåta den låga och irrationella sinnessjälen att följa sin egen simpelhet.

Jag kan tyvärr inte med bästa vilja i världen se något gott i tidningsmannens Merkurius. Den ligger visserligen i ömsesidig reception med Venus (återigen en bindning mellan skrivande och pengar - ekonomijournalistik), men indisk astrologi anser ju att båda månnoderna är demoner, skapare av ont. Och givet attacken från naturligt onda Saturnus ser det här ut att vara just den dåliga sortens Merkurius, den lilla springpojken som var känd som lögnare och tjuv. Lasses blogg har tydligen dragit helt rätt slutsats:

Tidningen har uppenbarligen under Mats Edman förvandlats till en PR-megafon åt Caremas moderate toppkonsult och krishanterare Henry Sténson.

Och falsk information kan mycket väl placeras under Satans huvud och den vrångskalliga tjurighet (Taurus!) som den förmedlar till den planet som råkar passera i närheten. Oxen vet bättre, har jag ibland noterat, men den vill bara inte. "Djävulen" har flugit in i kroppen på besten och Djävulen är antingen oresonlig eller falskt resonemang, förvrängda versioner av sanningen. De som lever i en enda lång lögn märker naturligtvis ingenting. Se åter horoskopet för Svenskt Näringsliv för dyngspridare av samma kaliber som Edmans propagandablad "Dagens Samhälle".

Inga kommentarer: