Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 juni 2012

Nyttan med Filippa Reinfeldt

Jag hoppas naivt att stockholmarna en dag ska vakna ur sitt sjukliga ointresse för något utöver sitt privata liv. Men de älskar sina moderatsänkta skatter och bryr sig inte ett dyft om dem som med sina liv och sitt välmående betalar den obildade men i egna ögon så smart och "köpstarka" urbana medelklassen. Det är länge sedan nu Orup sjöng att Stockholm blivit kallt, och det har knappast blivit bättre.

Morgonradion repriserar ett beklämmande inlägg om stockholmsbor som joggar för att framstå som dugliga inför sig själva. Vilken ångest deras kroppar signalerar genom denna helt onödiga verksamhet! Men fångarna förstår inte att kroppen skriker och vill bort från den livslögn den tvingas följa med i.

Genom att Stockholm fyllts av det värsta packet från landet - små varelser på jakt efter den individualitet som dittills gäckat dem - har moderata politiker enkelt kunnat destruera staden. Man behöver inte ens tillgripa härska genom att söndra-tekniken, för det finns från början ingen sammanhållning pga sagda inströmning från dem som jagar illusionen om en köpt identitet.

Likväl, om inte Filippa Reinfeldt och moderat anhang döms som de förbrytare de är, som slumpar ut folkets sjukvårdsanläggningar och skolor till privata vänner för en spottstyver, då har all ärbarhet lämnat landet. Då är svenskarna numera bara välklädda, joggande gangsters. Människor helt utan vettig världsbild.

Brittiska sångerskan PJ Harvey släppte för en tid sedan en uppbragd skiva om hur Englands högerpolitiker dragit ner hennes land i total misär - de ligger några år före moderaterna där. Döm om min förvåning när jag inför ett foto på den begåvade brittiskan får en känsla att hon är en bättre version av Filippa Reinfeldt. Det finns en utseendelikhet mellan dem, svag men ändå där.



Vågar man använda Filippas säkra placering av Månen i Lejonet som argument för att Polly-Jean Harvey har densamma? 

Brittiskans sinnelag lämnar Lejonet runt lunch, men så modemedveten och med sig själv i centrum för alla sina kreationer är hon, att man väl kan tänka sig den sceniska och dramatiska Lejoninnan.



När Månen efter lunch når Jungfrun för en nymåne, tappar rimligen Tiden momentant sin kreativa strålglans och istället uppstår två dygns fokus på den perfekt rätlinjiga tjänstemannen eller kritikern - se kritiska samhällsdebattören Dilsa Demirbag-Sten, som ser än mer lik PJ Harvey ut, och född högst 24 timmar efter henne.

Det är märkligt det här med hur sinnet uppfattar folk. Där en ser likheter ser en annan ingenting. Astrologiskt är det inte säkert att min spontana tanke på Reinfeldt inför fotot på Harvey beror på att båda har Månen i Lejonet. Men associationen kan lika gärna ha utlösts av horoskopens påfallande möte runt Jungfruns 24e grad.

Där PJ Harvey har en god människas strävan - Solen förenad med välviljans Jupiter (så god som "bakåtvänd" Jupiter nu kan vara, men räkna med att hon är en extrem musikalisk perfektionist!) - där blir istället Filippa Reinfeldt den onda kusinen från landet. Hon stämmer in i den kosmiska sympatin men bidrar inte med Jupiters välvilja utan med illgärningsmannen Mars. 

Och märk detta: Filippas Mars befinner sig i Jungfruns 24e grad hela dygnet. PJ Harveys Sol når inte den 24e graden förrän strax före midnatt, men det handlar om en avvikelse på mindre än en grad, och krympande. Så man kan verkligen säga att de två har en stark minsta gemensam nämnare. Både Mars och Solen har en eldnatur, vilket också kan bidrar till känslan att det finns någon koppling mellan dem.

Huruvida Harveys backande Saturnus i Väduren, bara två grader från Reinfeldts Drakhuvud förstärker snarlikheten, vet jag inte. Men det är ett faktum att den moraliskt löskokta politikerkvinnan har ett ondskefullt Drakhuvud som förstärker den planet härskar över Väduren, Mars. Och det var ju Mars som så totalt koinciderar med Harveys Sol. Därmed kan man tänka att den formella eller strukturella Saturnus i brittiskans horoskop också bidrar en smula till det här halvdana look-alike-paret.

*****

Som tidigare noterat är förstås även Filippa god - på ett visst och mycket begränsat sätt: hennes välviljas Jupiter och kärlekens, pengarnas och komfortens Venus befinner sig i "kompisklubbens" tecken Kräftan. Det är därför hon som politiker egenmäktigt skänker bort skattebetalarnas gemensamt ägda inrättningar till sina kamrater. Maffiamentalitet kallas sådant här i sydligare trakter.

I den här korta presentationen av PJ Harvey hittar jag en träffsäker kommentar: "One critic described her career as 'brilliantly mercurial' with her songs "leaping between the intimate and the mythic."

Föga anar förstås skribenten att PJ Harvey vars starka Sol/Jupiter-konjunktion skulle gälla för att utspela sig i Vågen i västerländsk astrologi i själva verket inträffar i merkuriska Jungfrun enligt den sideriska zodiaken!

Och då Merkurius ligger hemma i härskarläge i Jungfrun blir Harvey enligt den korrekta astrologin verkligen ett fulländat exemplar av Jungfrun. Det är just därför jag så gärna vill se hennes sinne i vidöppna Lejonet som en behövlig motvikt till det perspektivlösa plotter som Jungfrun annars kan gröta in sig i. Hennes storslagna artisteri tycks antyda Lejonet - ibland ett rasande lejon!

Filippa 'Clueless' Reinfeldt däremot, har inte samma nytta av sitt Mån-Lejon eftersom Solen i Oxen vill så lite. Det är bara pengar, pengar, och konsumtion som motiverar Oxen, och därmed blir Mån-Lejonet bara en reflektion i megaformat av den mest prosaiska livsuppgift zodiaken känner. 

Sol-Oxen och Mån-Lejonet är inte en särskilt särskilt vass kombination, den har satt ribban för lågt, och därför är sinnet i Lejonet här mer benägen till olämpliga överdrifter. Filippa Reinfeldt kommer senare i livet att ångra det mesta i sin politiska gärning, kan man misstänka. Hon ser inte vad hon håller på med nu, men med ålder och distans kommer insikten... 

Inga kommentarer: