Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 juli 2012

Batmans fader & den arketypiska Ondskan


Batman - två maner, båda 1967
 
Hur har jag kunnat glömma att göra horoskopet för Bob Kane - Batmans far - i alla år? Seriehjälten hette Läderlappen förr och satte så djupa spår i mig att jag redan runt 8-9 började rita mitt eget plagiat Läderloppan och Robban - en pastisch på superhjältarna. Jag tror jag höll liv i min egen version i två år innan andra intressen tog över.

Läderlappen blev i undertecknads händer en ineffektiv superhjälte eftersom han drevs av två motsatta tendenser, symboliserade av en pingla i vardera fladdermusörat. Den ena manade honom till hjältedåd och den andra var en negativ nej-sägare.  Var och varannan serieruta bestod av en intensiv dialog mellan de två pinglorna och så en skelögd Läderloppa i mitten som varken visste ut eller in. Det blev inte många bovar fångade men däremot många tillfällen till situationskomik.

Många år senare skulle jag inse hur snarlik den här idén var med t.ex. den judiska läran om Yetzer ha-Tov och Yetzer ha-Ra - människans två tendenser eller dispositioner (för gott eller ont, där negativ feedback kommer från Den Onde). Eller, i viss mån, den kinesiska Yin och Yang-läran som jag naturligtvis torskade på totalt i övre tonåren. (Under en period i Kinas historia var faktiskt inte Yin och Yang neutrala komplementärkrafter utan Yin eller Mörkret ansågs moraliskt ont och Yang eller Ljuset moraliskt gott. En människa skulle arbeta på att eliminera all Yin inom sig! Se Holmes Welch: "Taoism - The Parting of the Way", 1957)

*****

Och inte kommer man någonstans i mognaden! Efter den onda tendensen fått sin illustration i den "mörka stjärnan" Algol dök för en tid sedan "kungavärdighetens" Regulus upp. Läderloppans två konflikterande krafter återigen! (Jag lämnar här därhän Freuds Eros och Thanatos, en duad som inte riktigt stämmer med poängen som jag försöker komma till.)

Det tog många år att slita sig från de fenomenala första årgångarna (1966) av serietidningen Läderlappen med en fantastiskt bra serietecknare som gjorde fullt bruk av kontraster på de svart-vita sidorna. Han ritade i mina ögon Batmans mask perfekt. Precis som med serietidningen Fantomen sörjde jag djupt när ett nummer innehåll någon annan sekunda tecknare som inte hade det bästa maneret, inte fångade superhjälten som jag tyckte han skulle se ut.

Riktigt häpen blir man faktiskt när man inser att den dystra och djupt moraliske Batmans skapare föddes i samma stjärntecken som hans hängivna beundrare, rättvisans tecken Vågen!

Och eftersom Bob Kane inte lämnat efter sig något födelseklockslag uppstår den fenomenala möjligheten att han själv ar en lika kluven själ som Christopher Nolans Batman-filmatiseringar bättre än några tidigare lyckats återge (DN). Något som kanske t.o.m. nioåringen i mig uppfattade som en inre kamp i mellan två krafter och som jag sökte göra humor av!

För det är ännu några timmar kvar på New York-dygnet när klockan 19 sinnelagets planet Månen den 24 oktober 1915 lämnar den förvisso stridbara och heroiska Väduren och rasar in i den mörka stjärnan Algols våld!


I Bob Kanes egen psykiska kontakt med den mörka sidan skulle vi därför ha en perfekt astrologisk parallell till de arketypiskt perfekta skurkar han uppfann. 

I fallet med The Joker blir det nästan löjligt tydligt, med tanke på hur jag provat att koppla Algol/Satan till de nordamerikanska indianernas Trickster-figur, en oseriös skämtare som har en tydlig släktskap med judarnas Satan, som av Gud tillåts håna och pröva Job för att se om karln är av rätta virket. Satan som korruption stämmer perfekt med de kaosbringare som Bob Kane välsignade Gotham City med.

... ... > Al-Ghul > The Joker (DC Comics)

I övrigt stämmer den här himmelen också perfekt med den grupp jag undantagit från den dissociativa och i värsta fall helt mentalt rubbade glidningen mellan instinktivt Vatten och rationell Luft: artister kan leva i bägge världarna. För många andra blir det bara beklagligt tummande på sanningen eller t.o.m. avsiktlig desinformation.

Samtidigt verkar faktiskt unge Bruce Waynes bittra pojköde - att se sina föräldrar skjutas till döds - tecknad redan på Bob Kanes födelsehimmel. Den fallna Mars i "skyddade miljöns" Kräftan och i attack mot Vågen där den älskade fadern (Solen + kärlekens Venus) befinner sig.

Bob Kanes fantastiska konceptuella gåvor syns tydligt av den stora triangeln i Luftelementet, vilket naturligtvis också återkopplar till att Batman verkar trivas bäst när han flyger runt i den solkiga stadens luftrum...

Halshuggna Draksvansen med attackens Mars är en annan signatur som går att utveckla vidare i samband med Batman som en självutnämnd hämnare...

*****

Så avtrubbad var jag att jag inte ens fattade poängen när Liam Neeson gjorde skurken Ra's al Ghul i filmen "Batman Begins"! Namnet var ju ett direkt lån från arabernas namn på den onda stjärnan Algol som judarna dessförinnan kallat Satans huvud (Rosh ha-Satan)!

Det var inte Bob Kane själv som skapade just den här skurken, men det är inte nödvändigt. Kane är attraktorn och kring hans öde (och horoskop) klustrar sig sedan relaterade fenomen. "Fall in i ledet."

Evidensen (i denna vidare mening) tyder alltså på att Bob Kane kan ha varit född om kvällen för ett sinne känsligt för Den Ondes korrumperande inflytande. En som kort sagt upplever ondskan i tillvaron extra starkt (i den händelse man inte dukar under och själv blir dess instrument.) Inte mindre än två superskurkar kan direkt härledas tillbaka till samma "mytheme" eller arketypiska komplex.

Skulle Bob Kane till äventyrs ha fötts medan Månen ännu stod i Väduren återstår den möjligheten att Algol stod i ett starkt hörnläge på hans himmel för att så att säga nästla sig in i hans liv, lite grann som Svenskt Näringsliv faktiskt seglar under denna oseriositetens piratflagg, precis som den penningstinne Johnny Depp, som väl ingen längre anser ägna sig åt konstnärlig verksamhet sedan han föll in i Jerry Bruckheimer-sfären...

11 kommentarer:

Havsörnen sa...

Tropiskt har Kane Solen 0 grader Skorpionen och Månen i Oxen, precis som jag. Man kan ju dra paralleller till det mörka och nattliga i GOTHam City, den svarta dräkten, batgrottan i underjorden där förvandlingen (Skorpionens ledord) till alter egot sker. Påminner lite om den italienska seriefiguren Diabolik (inspirerad av Fantomas), som liksom Batman har en medhjälpare, partnern Eva. Mästare på förklädnad, helsvart dräkt och rattar en svart Jaguar. Åtminstone i filmen från 1968 bor han i en underjordisk grotta. Men det är klart, fladdermusen är ju ett luftburet djur.

Jokern = Narren i tarotleken, just det kort som tillskrivs elementet Luft.

Kommer att tänka på Vågen Thomas Di Leva, född samma dag på året som jag, 23 oktober.

Narren är både nummer 0 och 22 (Uranus).

Di Leva släppte 1991 albumet "Noll".

"Thomas" = 22
"Sven Thomas Magnusson" = Själstal 22 (alltså vokalerna sammanräknat)

Ja, det blev lite off topic.

Seaward sa...

Det är intressant det du säger, men dessa mörka och fuktiga ting förklaras bättre av aggressorn Mars som ur urgrottan Kräftan (moderlivet!!!) hotar det sociala (Luft) livet, den sociala balansen, i Gotham City.

Mars är också en hämnare i negativa tecken (istället för offensiv aggressor i positiva tecken) så redan denna placering ger oss Bruce Waynes komplexa barndomsproblematik och den Hämnare som uppstiger ur familjehemmets mest dolda inre. Kräftan täcker in Hemmet, Det Privata och otaliga andra aspekter av Batmanmyten på ett sätt Skorpionens tvära resistans och även i övrigt mer begränsade symboliska räckvidd inte gör.

Du kan se tidigt avlidna Brittany Murphys Mars-Kräfta i attack mot nymånen i Vågen som hennes val av en ”trashig” klädstil i fina Hollywood och det psykologiska inferno som brann i hennes inre grotta. Ett vandrande Gotham City (eller Wayne Manor) tills det tog slut runt 33. Vågen som medveten estet undgår sällan att vurpas en smula av attacken från Mars-Kräftan, jag har sett fall på nära håll (och med samma oförlösta inre problem, gestaltade via Mars som glöder inåtvänt i Kräftans slutna rum).

Problemet, som jag ser det, med ditt förslag, är att den tropiska zodiaken tappar hela poängen med figuren Batman om den sideriska Vågen fimpas. Huvudmotivet är trots allt kampen för harmoni i det sociala stadslivet. Att de tre Lufttecknen står för den sociala dimensionen har västastrologin i princip helt tappat bort.

Batman är då förkämpen för medborgarnas trygghet och harmoni, låt vara att kampen drivs utifrån Waynes demoner (fladdermöss) i bagaget. Denna komplexitet i motivet går förlorad genom att leda tillbaka så många aspekter av seriefiguren på en enda simplistisk form (Skorpionen) jämfört med det här inläggets presentation är en psykologiskt komplex och forcerad ”dubbelform” : Mars-Kräftans attack mot Sol-Vågen.

Lustigt nog körde DN nyss ett propaganda- och mysfaktorhöjarreportage om Fredrik Reinfeldt, som i ett annat liv velat bli psykolog: Solen i sideriska Kräftan/Månen i sideriska Vågen (dissociation mellan instinkt och rationalitet). Att den mannen lider av fobier mot sjuka och arbetslösa kan ingen betvivla efter 6 års moderat politik...
:-)

Men visst är Batman en fascinerande seriefigur, och det går säkerligen att klämma Bob Kanes horoskop på ännu mer information, även om månplaceringens (sideriska) osäkerhet är tråkig. Det kanske är ärkeskurken The Riddler vi ser i frågetecknet kring skaparens eget sinne?!
:-)

Havsörnen sa...

"Can't hold my BREATH much longer myself." Väl vald illustration ovan.

Luft är det enda av elementen som kan sägas vara mer ande än materia. Jag noterar att Bob Kanes kollega Will Eisner (1917-03-06), skaparen av Spirit, har Solen, Merkurius, Venus och Mars i lufttecknet Vattumannen, sideriskt alltså. Månen dock i Lejonet. (Tropiskt hamnar Merkurius och Uranus, Vattumannens härskarplanet, i tecknet).

Från answers.yahoo.com:

"Bruce Wayne's Golden-Age birthday is April 7, 1915. Modern tradition places Bruce Wayne's birthdate on February 19th."

Diabolik är mer Skorpionlik än Batman, som är en betydligt dystrare figur, ja. Den förstnämnde är dessutom inte hjälte utan superskurk. Första numret publicerades 1 november 1962, i tropiska Skorpionen.

Påhittade födelsedatum tycks fungera. Ex Ian Flemings skapelse James Bond (ingendera har tidigare omnämnts på bloggen).

James Bond 007, född 1920-11-11, Wattenscheid

"James Bond" = 29 = 11
1920-11-11 = 34 = 7

(Alt. datum 1924-11-16 = 43 = 7:a och Skorpion igen)

Tropisk Skorpion med Månen i Skorpionen el. Skytten. Siderisk Våg med Månen i Skorpionen. "Dark, cruel good looks." Spion. Ensamvarg (7:a). Kommendörkapten i marinen, gillar vattensporter. Dykning förekommer ständigt i filmerna.

"Ernst Stavro Blofeld" = 74 = 11
"Blofeld" = 29 = 11
"Casino Royale" = 56 = 11
"Secret Service" = 61 = 7

Först att spela Bond, i TV-episoden "Casino Royale" 1954 var Barry Nelson:

1917-04-16 = 38 = 11 (plus 7:ans närvaro i 16 samt Själstal 11)

"Sean Connery" = 52 = 7.

Roger Moore
1927-10-14 = 43 = 7. Sju Bondfilmer.
THE SPY WHO LOVED ME premiär 1977-07-07 = 38 = 11

"Daniel Craig" = 56 = 11
1968-03-02 = 29 = 11

Off topic igen.

Seaward sa...

Oj! Bildvalet tänkte jag inte ens på (vilket ger arketyperna/det omedvetna fritt spelrum). Batman behöver livsluft men är i trångmål pga. Vattenelementet! Jag googlade på "Batman" och "1967" pga. minnen av hur vissa nummer hade en tecknarstil jag gillade bättre.

spirit = pneuma = luft.

Det är avgjort ett korrekt spår, detta. Med den lilla extra komplexiteten att "animal spirits" verkar vara mer Eld än Luft - spermas tänka start i hjärnan (Solen/Eld upphöjd i huvudets tecken Väduren, Platons tanke om att själens säte är i huvudet för att det är mest sfäriskt av alla kroppsdelar. De kosmiska fröna använder så att säga först till huvudet/själen och utifrån denna idévärldens perfekta sfär växer sedan en kropp med dess lemmar ut.

Eisners existens var jag inte ens medveten om, en viktig person enligt Wikipedia! Tack! (Enorm Vattuman vilket passar perfekt med orden om att han ANVÄNDE MEDIET FÖR INSTRUKTION - låter det som Saturnus via Luft?).

Siderisk Måne i Lejonet dock först fom 15.00 i New York så det är en öppen fråga även i det fallet. Om Månen i Vatten i så fall en rätt typiskt radikalism Ande ÖVER Sinnesvärlden. (Guds Ande svävade över Djupen/Vattnen, 1a Mosebok - hans namn tycks dessutom judiskt...)

Jag tittar på dina numerologiska släktträd men kommenterar inte eftersom det inte är "min väg" (i detta liv). Det matematiska sinnet ser troligen mer mening i vissa värdens återkomst än den mer mytologiskt intresserade. Helt klart dock är att talen är organisatoriska principer! :-)

Seaward sa...

PS. Skummar Wikipedia om Eisner och noterar hans livslånga förtegenhet om sin älskade dotters död i leukemi. Det låter som Månen med Liemannen Saturnus i cancerns tecken snarare än en Måne i Lejonet... Definitivt en komplexitet här mellan det dödande Vattenelementet som basis för all överbyggnad i saturniska Vattumannen och som går tillbaka till hans judiska påbrå (Månen i ett saturnusmärkt hem). Intressant livsöde, där särskilt siderisk Jupiter i pionjären Väduren visar viljan att bryta upp med vad som än föregått...)

Havsörnen sa...

Jag tittade på Eisners tropiska Månplacering (21 grader Lejonet) och glömde dra av 24 grader.

Kane och Eisner var vänner sedan high school.

Hittade den här länken där det påvisas att Kanes samarbetspartner Bill Finger var den som namngav Batman och gjorde figuren till just en fladdemus och inte en fågel!

http://dialbforblog.com/archives/389/

En annan notering: Diabolik är en supertjuv och skaparen Angela Guissani föddes 1922-06-10. Tropisk Tvilling med Merkurius i Kräftan (noll grader). Siderisk Oxe med Merkurius i Tvillingarna. Tvillingarnas härskare Merkurius = tjuv, trickster (med mera, förstås).

Havsörnen sa...

John Phillip Law spelade Diabolik i filmen från 1968. I siderisk astro har han följande Merkuriusanknytningar:

Asc. i Tvillingarna, Månen och Merk. i Jungfrun

Mars i Skorpionen. Se skorpionblicken här:

http://jonmwessel.files.wordpress.com/2012/01/diabolik-eyes1.jpg?w=604

"Diabolik" = 36 = 9
JPL född 1937-09-07 = 36 = 9

Fast Jungfruns verkliga härskarplanet ska vara den ännu oupptäckta Vulkanus. :)

Tropiskt blir JPL Jungfru. Det finns en koppling mellan Jungfrun och Skorpionen. Skorpionens symbol är ett M med en erigerad stjärt/marspil, medan Jungfruns M har en extra del som täcker över samma ställe = sexuell återhållsamhet. Historien om Pluto och Persephone kan dras som parallell här. Persephones mor är skördegudinnan Demeter, jmf Jungfruns koppling till jordbruk.

Havsörnen sa...

Korrigering:

Uranus kopplas till Narren, eftersom det är Lufttecknet Vattumannens härskarplanet. Men numerologiskt är 0 Pluto.

Hittade just den här sidan som diskuterar krånglet som uppstår när vi använder det decimala systemet istället för det duodecimala. Det universella talet är tolv, inte tio.

http://www.librarising.com/esoterica/planetsandnumbers.html

Kabbalan har ju tio sefirot, men det finns ju så att säga tolv företeelser på Trädet om man räknar med den osynliga Daath samt det (i och för sig tredelade) gränslösa Ayn Sof ovanför trädet, ur vilket de tio emanationerna strömmar.

Seaward sa...

Otroligt spännande upptäckt du gör där (, för den sideriska zodiaken): att Bob Kanes egentliga tanke var en fågel - mer blå luft/grace och mindre ångestskapande, mörk och fuktig kvinnlig livmoder/Mars-Kräftan (Läderlappsgrottan som den hette tidigare i Sverige).

Vad kan man göra av det? Betrakta Bob Kanes MEDFÖDDA attack från Mars mot Solen som man ofta gör det: en påträngande bråkmakare som stör den egna visionen (Solen) och så att säga inympar nya attribut om än inte essentiella egenskaper hos Solen i Vågen?

En musikerbekant var alltid kluven om först tagningen av en låt var den "sannaste" eller om den vann på att bearbetas mer och mer...

Med Diabolik (och relaterade spin-offs) är det nog läge att öppna ny tråd, nytt blogginlägg - det går att nysta i evigheter och aldrig nå pudelns kärna.
:-)

Seaward sa...

PS. Artikeln om hur Bird-Man morfade till Bat-Man är tankeväckande. Speciellt det om Bob Kanes uppenbara tendens till plagiarism, en "åkomma" jag tidigare knutit till Vatten/Luft (om jag minns rätt).

Man kan då se Mars-Kräftan som dessa krusningar i den sensoriska vattenytan, alla i syfte att stärka upp den centrala tanken om en individ (Sol) i harmoni med luftelementet (fågelmannen). Spännande djupdykning i arketypernas "hemliga liv"!

Seaward sa...

Artikeln slutar med några ord som påminner om Bob Kanes dominanta krig mellan Vatten och Luft, ofta kallad "desinformation" eller "efterhandsrationalisering" på bloggen:

The spotlight-hungry Bob Kane had long insisted that Finger's claims of involvement in Batman’s creation were “hallucinations of grandeur.” Kane had RATIONALIZED his attitude by claiming, with some justification, that “The Fingertrouble with being a ghostwriter or artist is that you must remain rather anonymously without credit. If one wants the credit, one has to cease being a ghost and become a leader or innovator.”

Det här vänder ju upp-och-ner på branschens påstående om att Batman är en moralisk serie! Åtminstone om man ser på ting som en obruten emanation ur en Källa. Dess grundare hade den demoraliserande Mars-Kräftan på sig från första dag och insisterade i hela livet på att han ENSAM skapat Batman!

I själva verket var Bill Finger, som du så riktigt upptäckte, den kanske viktigare av de två skaparna - en något senfärdig och alkoholiserad pedant som förlaget grovt utnyttjade och sedan hycklande hyllade sedan han väl dött. Finger sparkades för att ha föreslagit att DC Comics skulle inför någon form av sjukvårdsskydd för de anställda. Näringslivet = de verkliga skurkarna

Lärorik spin-off blev detta på ett snabbt hoprafsat blogginlägg!