Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 23 juli 2012

En perfekt Idé blir halvdan här nere

Batman-dramat i nyheterna fredagen den 20e fick mig att glömma en bok som låg väntande hos postombudet. Astronomica är den äldsta astrologiska lärobok västerlandet besitter, ett didaktiskt poem från det första århundradet av den romerske tänkaren Manilius. 

Det anses vara en hårresande svår text och påminner om att det var den yttersta intelligentian som sysslade med astrologi då det begav sig. I perfekt versmått framställer han komplexa astrologiska tabelluppställningar och spelregler! 

Inte undra på det tjocka förordet, fyllt av den typ av illustrationer av olika astrologiska principer vi är vana att se i vår intellektuellt förslappade tid. (Men det är sant, en bild säger mer än tusen ord!)

Jag ägnade dock boken en tanke redan på fredagen och undrade varför den anlände samma dag som den onda nyheten om Batman-morden. Vad var det för usel tid att dyka upp i? 

Som ansvarig "förälder" till inköpet borde man naturligtvis helt ha avstått från att köpa en bok när åskmolnen tornar upp sig - inköpet motsvarar så att säga konceptionsögonblicket - om det fångas upp - är ett ännu mer äkta horoskop.

På natten drömde jag en lång och vindlande dröm som tog avstamp i den ännu inte uthämtade boken och jag förundrades över "fantasiversionens" noggrant avmätta versrader (de såg inte alls ut så i trycket när jag nu preliminärt bläddrar genom sidorna).

Det slog mig att det var samma nymåne i den korrupta sinnevärldens tecken Kräftan även under lördagen när jag väl hämtade boken och så fort jag sprättat upp paketet såg jag varför. Boken var ett missfoster eller åtminstone missbildad.

Som Platon lärde ut: den perfekta Idén därovan blir inte sällan en blek eller till och med korrupt avbild här nedan. Det är fallet ner i den sublunära sfären som förorsakar ofullkomligheten i denna värld. I bokens fall handlade det om att intrycket av denna vackra lilla inbundna utgåva i serien Loeb's Classical Library förtogs en del av att en sida inte var korrekt beskuren och delvis slitits sönder när pappersarket fastnat i tryckeriets apparater. 

Med tålamod, klister och en lätt hand lyckades jag limma ihop den flera centimeter långa revan i sidan, men det synlig "ärret" samt tryckskador på de intilliggande sidorna är ett bestående minne av att denna bok var barn av den korrumperade avbildens nymåne. Månen var sin egen i Kräftan och Solen underordnade sig Månen! Det lämnade fältet öppet för den annars svaga yttersta formdanaren Saturnus, vid denna tid attackerad av olyckans Mars.

En perfekt illustration av astrologins egna bakomliggande filosofiska principer, faktiskt, och jag, en gång i tiden pedant, lider inte längre av materiens ondska nu när de eviga Idéerna stigit fram på ett så konkret sätt genom upptäckten av den sideriska zodiaken. 

Mitt exemplar av den perfekta Idén Astronomica kom till mig skadad för att Tiden så dikterade. Det var i mitt säkra lilla hörn av verkligen en svag fläkt av de massmord och den ondska som fyllde världen just denna nymåne när allt gick i den världsliga förgänglighetens färger, Jord och Vatten.

*****

Nyfiket provade jag nymånen i Kräftan plus formfulländningens planet Saturnus i nuvarande position i fysiska Jungfrun. Vilka bland de 6.100 sparade horoskopen kunde tänkas ha nått celebritetsstatus under sådana omen? (Jag eliminerade Mars attack mot Saturnus i insikten om att fyra separata kriterier på sannolikhetslärans grunder troligen skulle lämna mig helt utan resultat.) Och framför allt, handlade deras kändisskap på något sätt om de defekter och missbildningar som ett så fallet budskap som helgens indikerar?

Tre ynka individer hade registrerat på mina näthinnor med Vattnets primala nymåne och ett år då Saturnus stod i Saturnus. Och jag trodde knappt mina ögon när det första namnet var en levande studie i mänsklig ofullkomlighet, den mentalt svårt härjade (och av svenskarnas älskade) sångaren Freddie Wadling. (Svenskarna älskade honom från den dag han av rent ekonomiska hänsyn gjorde en "folklig" skiva, och så var det men den saken). En man som givit psykisk sjukdom ett ansikte och påmint om att allt inte är ont även då demonerna har övertaget.

Det är Wadling som i mystiska och smått förvirrande ord hänvisat till den otyglade ondska han upplevt i andevärlden bortom vår. Han tycks ha vistats i samma dimma som både kan uttrycka sig som massmord på en biosalong eller i en afrikansk by, och som en tillverkningsprocess av bokkopior där något hänger sig.

Samma dag, månad och år som Wadling föddes också Riksdagens talman Per Westerberg som den korrupta politikern Fredrik Reinfeldt såg till att få i den positionen. Det är bra för lögnens eget parti Moderaterna att ha talmannen på sin sida. Rimligen borde någon från socialdemokraterna, det enskilt största partiet under det valet, ha tillhandahållit talmannen. Här kan vi då se nymåne-Kräftan som politisk korruption eller svågerpolitik, vilket ju är just vad klantecknet Kräftan som princip handlar om!

Den tredje celebriteten var John D. Wren, vd för gigantiska reklamföretaget Omnicom Group. Här är det åter uppenbart från själva nischen att vi har att göra med Kräftans ibland måttlösa sinnesmissbruk och begärsnatur i kombination med Jungfruns sluga profitlystnad och Saturnus vilja till makt. 

För vad är reklam om inte sinnevärldens glittrande retningar, allt i syfte att hålla oss slavar under den vegetativa, irrationella lägre själen. Vilka klockrena exempel, var och en på sitt sätt, av Kräftans olika schatteringar!

På frågan hur rimligt det är att sammanlänka en "missbildad" bok (tillverkningsfel) och reklambranschen som sådan, kan bara sägas: läs antingen den här bloggens 5.000 sidor eller en bra bok i klassisk filosofi. Hela den västerländska konsumtionsmänniskan är ett missfoster jämfört med hur mänsklighetens progression var komponerat i partituret Ovan Där. 

Den missbildade själen tycks bli som tydligast när Själens Form står i profitlystna jordtecknet Jungfrun (en sann handelsman) och den alltid lika tomma sublunära sfären (Kräftan) vars hunger efter Originalen Ovan Där leder jordborna till att bete sig spastiskt, vanvettigt och orimligt. 

Med rätta kan reklammannen Wren, nummer 11 på Forbes lista över världens rikaste, räknas bland de missfoster som den nysslidna nymånehelgen lät passera revy. Missa inte att i helgens efterdyningar kom den första exakta beräkningen på EXAKT hur ofantliga summorna är som marknadsliberalernas och bankernas gunstlingar, riskkapitalisterna, stjäl från världens nationer! Även denna milstolpe till rapport måste sägas ha som subjekt den sjuklighet som helgen manifesterade. Eftersom zodiaktecknen är osynliga grundprinciper vilka spänner över ett spektrum och relaterade fenomen, kan det se ut som om en illa tillverkad bok inget har med företags girighet eller reklamkampanjer att göra. Eller ett massmord utlöst av underhållningsvåld. Men allt hänger ihop.

Det är för att t.ex. islam står närmare den antika och korrekta synen på tillvaron som de ser saker om västerlänningen som västerlänningen inte längre ser om sig själv. Vi är Den Store Satan kollektivt, och därför kommer marknadsekonomins terror snart vara ett minne blott. Universum har redan kommande stadier förberedda för den motsträviga mänskligheten. För allt detta var skrivet redan innan Genesis eller kapitel ett publicerades i den så kallade sinnevärlden.

Inga kommentarer: