Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 juli 2012

Lejonets hunger efter prakt och storhet





Föregående inlägg om generaldirektören som beklagande ursäktade personalgruppens excesser med ord som att GRAND HOTEL var det billigaste alternativ de kunnat tänka ut (!) är så fascinerande i sitt storhetsvansinne, att jag måste följa upp en av det horoskopets alla ledtrådar: kombinationen av Mars och Venus för överdriven libido och Venus i "kungaskaparen" Regulus omedelbara närhet. 

Jag argumenterade där (och även tidigare) för att Venus är en passiv planet som mer "attraheras" till Regulus än tillför något för att själv skapa kungavärdighet. Man kan tänka sig att en Regulus "filtrerad" genom Venus perspektiv förskönas så att det bästa uttrycket är extrema esteter, men lika troligt individer som snöat in totalt på stiliga män eller kvinnor. Folk som inte vuxit ur barnsagorna om kungar och drottningar och alltjämt tar dem som objektiva mål.

C-G Jung såg ju till en del kristnas irritation t.o.m. Gud som en arketyp bland många, en urbild eller styrande princip som lotsar själen fram mot en förnimmelse av sin egen unika individualitet. Typiskt Jung att producera denna tanke, själv född i Kräftan, steget just innan Solen i Lejonet - den exakta motsvarigheten i astrospråk till målet för hans individuering. 

Men kan dock påminna sig den hellenistiska astrologin här: femte huset är dock inte Guds hus, utan Lyckans hus. Guden anmäler sig först i nionde huset för grundforskning, filosofi och religion. Som bäst är femte huset, Solen och Lejonet relaterade sätt att beskriva den lilla strimma av ljus eller gudomlighet som bor i centrum av varje individ. Jungs "individuationsprocess" syftade väl till att aktualisera denna upplevelse hos patienterna.

Jag genomsökte min lilla samling med 6.100 horoskop, till 95% bestående av celebriteter och offentliga personer, med siktet inställt på samma passionerade åtrå till storhet och prakt som i generaldirektörens horoskop.

Med utmärkta programvaran ZET:s skript (instruktioner) ser urvalet ut så här:

ve.leo[2.58-8.58] & ma.leo

Venus måste ligga inom ±3° från Regulus i 5°58' Lejonet och sedan räcker det att också hetlevrade Mars befinner sig i samma tecken för att sätta fyr på Lejonets lägsta och mest animaliska sida.

Jag måste säga att redan ett av namnen som dök upp här, perfekt illustrerar Lejonet, zodiakens store Älskare, när tecknet fullständigt korrumperats: porrfilmens legendariske John Holmes, den homosexuelle mannen med det gigantiska könsorganet som sedermera dog i AIDS. Vilket katastrofalt förfelat liv, vilket freak, vilken yvig urspårning av vad som måste ha varit det sista i en serie av alltmer derangerade liv för den själ som dolde sig bakom John Holmes skepnad! 

Men varför inte notera även de andra träffarna för dem som horar för kungar (eller drottningar). Som vanligt är det väl att minnas att ett horoskop är bräddfullt av yogas (kombinationer) och att den signatur som här inspekteras kan möta mothugg och t.o.m. neutraliseras av andra faktorer! Mars och Venus i det Godas tjänst kan bli en eldsjäl världen sällan skådat! 

Problemet med Lejonet är kanske att tecknet markerar öppningen för zodiakens individualistiska mellanfas (Lejon-Jungfru-Våg-Skorpion) och inte sällan faller Lejonet kort om sin uppgift att som KUNG leda och inspirera andra till det goda. Den galne syriske diktatorn Bashar al-Assad är bara den senaste i en rad Lejon som visar hur Lejonets storhet ligger snuddande nära övermodets galenskap.

Just i syrierns fall finns dock ett fascinerande tydligt undantag: han har också "horbocksdriften" Mars + Venus, men i själva antitesen till Lejonet, det föregående Kräftan, vars natur är att inte stå upp och framställa sig som större än livet utan tvärtom att krypa in i sig själv och i värsta fall praktisera försvarsställningens skyttegravskrig mot allt och alla inbillade eller verkliga angripare. 

Jämför al-Assad med två svenska ogudaktiga främlingshatare födda bara några dagar bort i tiden: Humanisternas ordförande och en av medlemmarna i rasistiska gruppen Ultima Thule. Här ser man hur Lejonets "super size" i själva verket bara tjänar att förstärka det sämsta hos Kräftan.

Lejonet och Kräftan representerar nämligen Kärlek och Fruktan respektive. Det är Kräftans Fruktan som i nästa episod av Vattenelementet övergår i Skorpionens Hat, precis som Lejonets älskvärdhet i nästa steg blir rent gudomlig i Skytten, Gudens arketyp. 

Här vill jag återknyta till namnet Wolfgang Smith, katolsk rymdflygingenjör i USA som, fast intellektuellt ohyggligt stimulerande (en nästan helt ren Luftvarelse) visar en svaghet när det kommer till att bedöma samtida andlighet. Han avskyr milt sagt jungianismen och ser den som en pseudoersättning för den kristna läran, men har inte ens lyckats uppsnappa att Jungs "individueringssymbol" Solen, Lejonet eller den goda Lyckan egentligen inte är Gud själv. 

Guden möter man först när man vuxit upp och tagit sin identitet som gudagnista i besittning (ett arbete som kan se antingen i femte huset, via Lejonets tecken eller närhelst Solen är horoskopets viktigaste planet). I ett tidigare inlägg utmålade jag Wolfgang Smiths filosofiska Jupiter i Jordelementet som den blindfläck som fick honom att så totalt missa nyanserna i Jungs vision.

Nå, äntligen över till de andra celebriteter vars attraktion av "kunglig storhet" antagit en horbocks eller horas oförmåga att lägga band på sig. Var John Holmes en enstaka lyckträff (för undersökningen vill säga, knappast för honom själv), eller hittades fler som var på samma väg?

  • Gustaf Adolf Reuterholm;7.7.1756
  • Martin Heidegger;26.9.1889
  • John Holmes;8.8.1944
  • Sue Lyon;10.7.1946
  • Jonas Milton;22.9.1953
  • Segolene Royal;22.9.1953
  • Martin Klepke;24.8.1955
  • Sandy West;10.7.1959
  • (Jan) Xzenu Cronström Beskow;9.8.1976
  • Audrey Tautou;9.8.1976
  • Rhona Mitra;9.8.1976
  • Lauren Pope;29.9.1983
  • Meghan Heffern;3.10.1983
  • George Zimmerman;5.10.1983
  • Anonym;xxxx.1991

Storvesiren och svenske "politikern" Reuterholm minns jag inte varför jag inkluderat i horoskopsamlingen, svenska Wikipedia kopplar honom till hävandet av "Gustav III:s censur", vilket förvisso är helt i linjen med det närmast exhibitionistiska Lejonet.

Kräftan är den som stänger dörrarna, som Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt snart nog drog på sig ett rykte om att gömma sig i Rosenbads korridorer och sittande regeringens ofog att hemligstämpla för att slippa ta diskussioner - Kräftan SKA vara så här harig för annars skulle inte den frihet och rakhet Lejonet representerar ha någon mening i det astrologiska universat.

Men storvesiren lade också ner Svenska Akademien! I det här bildningsföraktet har vi uppenbarligen också andra problem i horoskopet som faller utanför vår nuvarande undersökning. Wikipedias minimala biografi ger tyvärr inga uppslag, men då får man inte glömma att den stora bilden är så tydlig att man bara därför kan missa den: han tjänstgjorde i praktiken som kung eller i en kunglig funktion medan Gustav IV Adolf var omyndig. Någonstans bland dessa tusentals bloggsidor har jag betecknat Mars i Lejonet som en mer ojämn Sol, abrupt och uppblossande men utan Solens konstans och varaktighet. Det skulle kunna passa bra: Venus attraktion till Regulus kunglighet och så en av Mars uppblossande "episoder" som förde honom nära Lejonet som Enväldig härskare.

Tyske filosofen Heidegger. Det här var inte helt enkelt, medger jag. Figurerna kräver åtskillig inblick i deras levnadsöden. Här kommer dock redan hans primära intresse och källa till ryktbarhet till undsättning, de filosofiska undersökningarna av Varat eller Existensen. En treenighet i indisk filosofi som beskriver Guds väsen är Sat, Chit, Ananda - Vara, Medvetande, Lycksalighet.

Eller som en anonym kinesisk filosofi uttryckte saken för några tusen år sedan: "Det största med livet är att Det Lever!" En berättigad förundran som zombieaktiga västerländska materialister tycks ha allt svårare att uppbåda!

Den indiska treenigheten kan med visst fog skohornas ned i astrologins Primära Triad: Eldelementets interna berättelse. Existens eller Vara är exakt det Väduren triumfatoriskt firar genom att Solen upphöjs i detta tecken. Kristendomens, "Fadern förhärligar sig genom Sonen". Fadern är förstås Lejonet, där Solen härskar. 

Därmed får vi nyckeln till CHIT, det rena medvetandet, som vid närmare påseende kan liknas vid den rena Intelligens som indisk astrologi kopplar till Solen, Lejonet eller det femte huset. 

För dem bevandrade i drogernas värld, finns en typ av hasch som bär smeknamnet chit, och som i alla hamparelaterade frågor är det naturligtvis frågan om indiska eller österländska influenser. Begreppet CHIT eller ren intelligens är perfekt valt, men tyvärr är de flesta själar på jorden så smutsiga i sitt inre att de inte blir värst mycket klarare av att röka på. 

Jag upptäckte direkt detta under några vilda ungdomsår och valde att inte missbruka den heliga plantans egenskaper genom att sitta bland bespottare och ogudaktiga slemproppar. Örten vänds då emot brukaren och öppnar för demoniska angrepp. Chit föder chit om det är det man vill, och jag är övertygad om att jag hoppade över tre ytterligare meningslösa liv genom att medvetet accelerera mitt medvetande en smula i ungdomen.

Den indiska treenighetens lycksalighet förefaller matcha det sista Eldtecknet Skytten, där hellenismen såg Zeus eller Guden framträda. Jupiter/Zeus är ju lyckans planet. Lite rörigare blir det av att det är det femte huset som bär appellationen Lycka i hellenistisk astrologi (som i senare tradition blivit till Lek och Kreativitet), men Solen och Jupiter har mycket gemensamt. 

Dessutom stämmer indisk astrologi in här med sitt bhava karaka-schema som associerar lyckans Jupiter med det femte huset och som barnens särskilda beskyddare eller emblem. Barn, lek, kreativitet, lycka... Jesus hade ganska mycket att säga om nödvändigheten att blir som ett barn för att förstå sig på himmelrikets vägar. Detta har att göra med att själen inte är någon stiff räknenisse typ Reinfeldts nyttomentalitet. Så ser livet i helvetet ut!

Martin Heideggers allt uppslukande intresse för Existensen och hur man intar ett autentiskt förhållande till denna uppfordran inifrån oss själva att inte krypa i gyttjan eftersom vi är levande själar stämmer högst förträffligt med de åtbörder mot "lejonmässighet" som Venus/Mars och kopplingen till Regulus ger upphov till. Dessvärre var Heidegger rasist en del av sitt liv och tycks ha hämtat den hånfulla bilden av icke-existerande människor från det krökta och förtryckta judiska folket i exil i Europa. Här anar man samma smolk i bägaren som fick Reuterholm att lägga ner Svenska Akademien, den fula Mars brist på genuin kungavärdighet. Den med tid och ork kan analysera vart och ett av horoskopen närmare i jakt på tecken på hur väl eller dåligt Mars och Venus sköter sig.

John Holmes är redan nämnd, men intressant på temat "hor- och horbockssyndrom" är förstås aktrisen Sue Lyon som sedan hon gjort den unga Lolita väl redan klarat av sitt "livs roll". Rabalder var bara förnamnet och inte ens årtionden senare gick det att göra en ny filmatisering på boken om den unga nymfetten, filmen censurerades ihjäl av ett rubbat nytt västsamhälle.

Jonas Milton var en jurist och vd som den sataniska högerns agenda trogen gjorde väsen i något sammanhang om "frysta ingångslöner under tio år" för att de rika skulle kunna dra ifrån ointagligt och slutgiltigt permanenta Fredrik Reinfeldts vision om de fattiga och de rika och ett kommande inbördeskrig i Sverige. Här anar vi den allra sämsta sortens Lejon, de hjälplösa hororna för lyx och prakt för egen del.

Och som en direkt kontrast franska socialistiska kvinnan Royal !!! Se bara hennes efternamn. Regulus som satt sig redan i släktnamnet.

Martin Klepke var ett namn jag reagerade på till följd av någon synnerligen välskriven och intelligent artikel. Han är politisk redaktör för LO-tidningen, och nu har vi ett formidabelt problem på halsen: för den 22 september föds båda avgrundsvarelsen Milton och franska Royal, med visioner ljusår från varandra i fråga om mognad och förståelse om vad sann lejonlik storhet innebär! 

Samtidigt verkar hennes privatliv så trassligt att det är väl att minnas alla de andra horoskopinslagen. Hon har t.ex. stämt sin egen far, och det här Regulus-Lejonet (älskande fadern) står i det onda åttonde huset för korruption och död. Royal är ett av de få horoskopen i den här gruppen med känd födelsetid och hennes socialistiska vurm kan mycket väl vara en ytlig klädnad, en radikal pose hon tagit i reaktion på sin reaktionära födelsemiljö. 

Därmed kanske hennes och Jonas Miltons horoskop får sin förklaring. Den läskiga vd:n har en födelsetimma som låter hela dygnets sämre sidor läcka fram obehindrat; Royals kända Stenbocksascendent ger den "upphöjda" Saturnus mandat att dra en rättrådighetens gräns. (Royal har faktiskt den perfekta kombinationen av Stenbocksascendent och härskaren Saturnus upphöjd i rättvisans Våg OCH i tionde makthuset.) 

Sandy West var kvinnlig trummis i kända amerikanska rockgruppen The Runaways på 1970- och en bit in på 80-talet. Joan Jett blev väl den ikoniska figuren vars karriär överlevde det bandet. West dog 2006 i lungcancer/hjärntumör. Horoskopet visar ett komplext förhållande mellan Solen och Liemannen Saturnus samt en extrem anhopning runt kungliga Regulus som knappast kan ha varit odelat positiv: Månen med Venus och även Mars i 1a graden, på ingång mot Regulus. Men "kungavärdigheten" fanns där eftersom detta var ett av rockens första kvinnliga högprofilband. (Naturligtvis en kalkylerad skivbolagsprodukt skapad i Kalifornien.) Sahara Hotnights var säkert inte omedvetna om var deras tradition började...

Cronström-Beskow är en sexualpervert och RFSU-aktivist och sorterar därmed utan problem i just den bag som John Holmes så perfekt illustrerade och som var vår initiala hypotes: den demoraliserande lustans Mars och Venus och horet som "kungen" i dessa människors liv.

Audrey Tatou, en hjärtesmältande söt aktris känd från filmen Da Vinci-koden och intressant nog i rollen som den sista levande medlemmen av en blodslinje som leddes tillbaka till Jesus och horan Maria från Magdala. En så märklig bekräftelse på Venus och kungen Regulus - och så "olyckan", "omoralens" Mars! En blick på Tatous sterila Måne i Stenbocken påminner om att hon "bara" är en formalist, en gestaltare och inte nödvändigtvis själv del av de dramatiseringar (Lejonet) hon deltar i. Faktum är att jag ofta sett mixen av Stenbock och Lejon hos människor i röriga maktkamper - inte sällan om barn (Lejonet = barnkärleken). Stenbocken står i dessa lägen förstås för vårdnaden eller ansvaret (en patriarkal, ansvarstagande planet).

Rhona Mitra är en annan aktris född samma dag. Leta upp foton på båda två. Här finns överraskande paralleller om mitt minne inte felar. Hennes mörka och ändå strålande karisma står inte Audrey Tatous efter. Jord och Eld på en och samma gång. Mitra tycks hamna i våldsamma filmer och kanske är det åter Mars som gör det här för grovhugget och turbulent för att kunna vara en äkta Sol-konung.

Meghan Heffern är en annan aktris uppsnappad från någon av tonårsfilmerna American Pie. Tydlig Lejon-utstrålning, pondus, behärskning, medvetenhet, men nedtonad i utspelet. Och Solen i Jungfrun gör henne lustigt nog till den här sökningens mest exakta parallell till Tillväxtverkets lyxhungriga generaldirektör! 

Se det inlägget för i princip exakt samma funderingar över varför inte den "upphöjda" Saturnus i Vågen gör maximalt gott. Meghan Heffern är som direktör Lugnet född ett Saturnusvarv senare. Det är också notabelt att American Pie-filmerna (vet inte om hon lyckats göra sig ett namn senare) just bara är ett firande av ungdomens omåttlighet (överdrivna Mars/Venus-libido) och resulterande pinsamheter.

George Zimmerman är den boende i ett Reinfeldtskt grindsomgärdat kvarter som sköt ihjäl en ung pojke med en godispåse i handen i februari i år. Född två dagar efter Meghan Heffern och ett måntecken längre fram är det således total ridå. Den egoistiska Jungfruprincipen, dess önskan att få leva själv utan att behöva lida slum och livets patrask överreagerade så till den grad att den blir en mördare. Precis som regeringen Reinfeldts sjukvårdsreformer och hantering av arbetslösa. 

Jag nämner nymånen i Jungfrun eftersom den så totalt täpper till excesserna i Lejonets tecken ett steg dessförinnan. Allt kring Zimmerman-dramat berättar Jungfruns historia: viljan att stänga in sig från världen i ett skyddat boende (precis som Reinfeldts Täby förvandlat sig själv till en fasciststat i Sverige och dit ingen är välkommen om de inte vill leka pengaspelet och kan ÄGA sin egen privata boyta.)

Till sist ett anonymt fall, barnet i en uppslitande skilsmässokonflikt där fadern kallade ex-hustrun hora. Horoskopet tillhör en exceptionellt vacker ung kvinna som börjat uppvisa moderns patraskbeteende (ja, jag tar faderns sida här, fast han älskar sin dotter och inte ser att det är mammas flicka hela vägen, en lycksökerska). 

Den antydda dramatiken syns fullt ut i Solens och Månens helt oförenliga placeringar: Solen med Jupiter och Regulus (och horsyndromet) och den fallna Månen i Skorpionen (och således baserad på Mars som utgör en drivande kraft i hor- och horbockssignaturen). 

Men åter: det här är den kanske vackraste kvinna jag sett någon i bekantskapskretsen producera. Och så fylld av skit i själen vid ankomsten till jorden! Utsidan berättar ibland en helt annan berättelse än samma planeter lästa som naturens disposition. 

Samtidigt vet man inte vad framtiden har i beredskap: Den solära sidan är starkare än kvinnans mörka, månskorpioniska start i livet. Kanske kan hon höja sig över horans vilja att nå mannen med stor M och Jupiters rikedomar som bara lyx och prakt. Modern var white trash med just samma banala ambitioner som tycks genomsyra Tillväxtverket via deras generaldirektörs karaktärssvaga himmel.

Jag hoppas någon sett hur tydligt hypotesen faktiskt lyst fram hos flera av de här livsödena. Hos några har den dämpats ut av andra motiv, och hos filosofen Heidegger krävdes det filosofisk allmänorientering för att se att det var på den nivån Lejonet verkade. Kanhända innehöll hans personliga liv andra episoder som närmade honom till den här inte fullt kungavärdiga varianten av Regulus i Lejonets tecken.

Inga kommentarer: