Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 27 juli 2012

Look-alikes men utan astrokoppling

[Ett inlägg från den 24 februari som blev liggande...]



Bilden på halvknäppa underhållaren Jonas Hallberg är inte nytagen men hur gammal vet jag inte. Troligen matchar den rätt väl det här nytagna fotot på 11 år yngre och halvknäppa skådespelaren Billy Bob Thornton. 

Problemet för bloggens återkommande look-alike-inslag är att stjärnhimlarna inte matchar på något uppenbart sätt, med mindre man antar en födelse med Månen i Vattumannen för Thornton, dvs först 14.00 på eftermiddagen eller senare. Det skulle ge en opposition till Hallbergs Måne i Lejonet - och motpoler kan ibland bli väldigt lika varandra.

Men bristen på ens en nära gradöverensstämmelse gör antagandet fattigt. Nu är visserligen båda männen födda med Solen och Mars i konjunktion och dessutom i Vatten (Hallberg är Skorpion). Kan det vara båda dessa faktorer som gör det? Opposita månar och ovanligt ettriga solar? Jag vet inte, och det var inte därför jag satte i färd att skriva det här korta inlägget.

Det var Thorntons getskägg som fick mig att skratta till. Så typiskt Månen i stengetens tecken, tänkte jag - tecknet som satsar allt på att gestalta allt via ytan, med konkreta materiella åtbörder! Som hyper-Kräfta måste mannen vara så känslig att han helt enkelt behöver ett starkt yttre pansar.



Men ju mer jag tänkte på saken, desto mer slog det mig att mannen älskar att göra konstiga och lätt vrickade roller, och att detta bättre passar en Måne i mentala Vattumannen - särskilt som den här Månen då blir direkt angripen av den fallna Mars i Kräftan på ett mer problematiskt sätt än den enkla, negativa oppositionen mellan Vatten och Jord. Nu är visserligen redan Kräftan i sig ett av zodiakens "knepigaste" och mest komplicerat nyckfulla tecken. Men tänk då om man dessutom lägger till en präktig dos av "dissociation"!

Sanningen är att Thornton dykt upp i en hel del filmer som är mer "arty" än man skulle räkna med från ett sinnelag i den tämligen politiskt korrekta Månen i Stenbocken. Jag tänker inte minst på den helt bisarra The Astronaut Farmer som utspelar sig i en slags halvdröm.

Faktum är att en Måne i Luft skulle göra horoskopet nästan helvrickat, medvetet helvrickat, för dels lyckas Mars ur undermedvetna Kräftans Vatten destabilisera Vattumannens mentala konceptioner - och Thornton verkar alltid lite "skev", både i leendet och i sina blickar. Och dels skulle i sin tur Vattumannens egen Saturnus, den formsäkra, kasta en repressiv aspekt mot just den instinktiva Kräfta som formligen sjuder av passioner och impulser! Det blir ett excentriskt konstnärshoroskop som heter duga.

Man måste se Thornton i några roller för att inse hur perfekt en Måne i Luft passar hans kynne och speciellt det här spelandet på en märklig gräns mellan tanke och känslomässiga åtbörder. Jag tar därmed tillbaka tankarna från inlägget våren 2009, som utgick från Månen i Jord. Horoskopet omvittnar en skrämmande intelligent människa, faktiskt inte olik Jonas Hallberg på den punkten heller. Kanske har de samma ascendenttecken...


Inga kommentarer: