Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 juli 2012

Malin Berghagen & Janet Jackson



Malin Berghagen ger ut en bok och berättar om ångest och ätstörningar (AB). Född bara fem dagar före Janet Jackson kanske hon ändå ska vara glad att hon missade det verkliga bottennappet i tiden och bara blev kändis i Sverige. För När Janet föddes var det på själva den dag där Solen smälte samma med antikens onda stjärna Algol - Satans huvud! 

Jackson är idag USA:s sjunde rikaste kvinna i nöjesindustrin och man minns hur Djävulen sökte fresta Jesus med all världens rikedom. Svenskt Näringsliv har t.ex. Satans stjärna som sin piratflagg i horoskopet och det är faktiskt märkligt att inte också Nya Moderaterna har den. En mer endimensionell människotyp får man leta efter.

När AB visar något klipp där Janet Jackson fångas mitt av kamera mitt i en örfil mot någon minderårig släkting spanar jag efter (före detta?) sångerskans födelsetid på nätet. 

Det första jag hittar är ett amerikanskt forum för astrologer (enligt västerlandets zodiak) där en självutnämnd expert trovärdigt förklarar hur han på vetenskaplig grund - genom att bara jämföra med ansikten som åtföljer verifierade horoskop - kunnat bestämma att Janet Jackson har en (tropisk) Stenbocksascendent. Rund ansiktsform bla, bla...  En hyllningskör av osjälvständiga besökare stämmer in och jublar över guruns klokhet. Det var så nyligen som i januari 2011.

På en annan sajt spekuleras det istället om att hennes sensuella beteende tyder på Vågen stigande - ett extremt osäkert antagande om man bara tänker efter det allra minsta!

Ingen i USA surfar tydligen sajter utanför det egna landet (de är ju störst och bäst), men franska Astrotheme har faktiskt börjat ge källan till sina födelsedatum, sedan när vet jag inte. Och det visar sig att Janets födelsetid fanns i tryck 2004, i ett magasin som hette The Blender. Det är förstås lätt hänt att en sådan uppgift kommer och går igen och missas av det astrologiska samfundet, vilket tycks ha hänt här. Gurun som genom all sin vetenskap så tvärsäkert visste att det måste vara tropiska Stenbocken skulle sjunka genom jorden som satsas all sin trovärdighet på ett enda kort.

I själva verket har Janet den sideriska SKORPIONEN stigande i öster, och genast stämmer allt mycket bättre. För hennes "oavsiktliga" bröstexponering i pausen under SuperBowl-finalen för några år sedan saknar naturligtvis all den Vågens charm och finess som någon clueless astrolog fantiserade om, men passar desto bättre in på den helt gracebefriade och faktiskt rätt plumpa Skorpionen. 

När jag i minnet gått igenom mitt livs olika bekantskaper och eskapader via den sideriska zodiaken visar sig fler av de mest (sexuellt) framfusiga bekantskaperna ha haft en dominant Skorpion, i några fall som ascendenttecken men i andra som måntecken. Det mest lättsinniga minnet av alla hade dock inget i Skorpionen men väl en Tvillingascendent som i Indien just porträtteras som ett promiskuöst tecken.

Bortom småskolans identifikation av zodiaktecknen som isolerade storheter finns naturligtvis astrologins mellanstadie: hur planeter blandar sina valörer och där har jag noterat svåra sexuella beteendemönster (sex som ångestdämpare) när Vatten möter Luft. Inget av detta förstod jag på den tiden, för den västerländska astrologin ger så suddiga besked att det är helt omöjligt att identifiera tecknen och elementen. Den som sparar efter planeterna ser naturligtvis Saturnus dröjsamhet och Mars överilade framfusighet...

Bara en eller två snabba iakttagelser som tyder på att Janet Jackson verkligen har Skorpionen stigande.

Grammybelönad och framgångsrik i egen rätt, är hennes liv ändå bara ett sidofenomen till hennes ofantligt berömda storebror, Michael Jackson. Ett mer oturligt, olyckligt och underlig liv får man nog leta efter, trots hans musikaliska framgångar. Det är därför inte så konstigt att den generella signifikatorn för män i en kvinnas omgivningar är Solen och Solen här kopplar till den hungriga (äregiriga) Rahu och ytterst till Djävulens planet, han som utlovar alla världens rikedomar och sedan ändå blåser en total i slutet. Jag kan faktiskt inte tänka mig en bättre sinnebild för Michael Jackson, nickedockan i skivbolagets händer, som blev större än livet själv och därför måste dö.

Men låt oss inte tala i schabloner. Indisk astrologi har faktiskt en tudelning i horoskopet och man kan studera yngre syskon - i största allmänhet - genom det tredje huset, och äldre syskon via det elfte.

I Janet Jacksons fall ska vi alltså hitta något besynnerligt i elfte (och återigen överskuggar Michael övriga syskon med tusen solars styrka). Ser det mystiskt ut?




Ja, verkligen. Äldre syskon i Jungfruns tecken - det för förvisso tankarna till Jacksons påstådda bakterieneuros, pipiga röst och förkärlek för förpubertala barn. Som om han vägrade gå in i könsmognad och den vuxna människans sexuella erfarenheter.

Det här är kanske att göra för mycket av Jungfrun i elfte, för vad är detta om inte att läsa in kända fakta på Jungfruns tecken! Men man måste medge att Jungfrun passar som handen i Michael Jacksons rena vita handske på de beteendemönster som med lätthet kan knytas till Jungfrun.

Det viktiga är dock var signifikatorn för äldre syskon befinner sig. Det är förstås Jungfruns härskare Merkurius - återigen en symbol som har som en av sina primära associationer små pojkar på 5-14 år! Och, i Janets horoskop ligger "Michael Jackson"-indikatorn i det sjätte huset för Olyckan, inte långt från den sexuellt aktiva och extremt impulsdrivna Mars. Men detta är förstås inte bara berättelsen om Michael Jacksons olyckliga pedofili (som inte tycks bekomma hans störda fans överhuvudtaget!), det är i lika hög grad Janet Jacksons egen olyckliga lusta och - tydligen - dåliga humör när det kommer till örfilade småbarn.

För hennes exceptionella framgång, så handlar det förstås mindre om att hon är en av de Hyperbegåvade och mer om att hon med hela familjen Jackson befann sig mitt i branschen. Tittar man på hennes karriärtumme med Djävulen, så är hjältinnans eller idolens symbol Solen som sagt megaförstärkt av den giriga demonen Rahu (Drakhuvudet) men framför allt ser man vad som pågår bakom ridåerna via Ox-Solens ägare Venus.

Skönhetens och konstarternas Venus ligger med makthavare och producenters Saturnus i femte huset för artistisk kreativitet. Saturnus tenderar ibland att reducera saker till bara yta, och Janets R&B är åt h-e för mycket mainstream för att jag ens skulle orka med en hel låt. Indisk astrologi placerar nu visserligen allmän kreativitet i femte huset men menar att teater, sång och dans hör hemma i det merkuriska och kommunicerande tredje huset. 

Men historien upprepar sig i vilket fall, för nu är det Stenbocken eller Saturnus som styr, och den har vi redan noterat med konstplaneten i det andra kreativa huset! Kvinnan var destinerad (Saturnus) till artisteri. Kopplingarna mellan Saturnus och Venus i dess ägarskap över idol-planeten Solen är påfallande. Och det redan innan Djävulen lagt sig i med sitt löfte om all världens rikedomar bara man säljer sin själ till männen med penningbuntarna.

Malin Berghagen föddes som sagt några dagar tidigare. Solen hade ännu inte ingått den totala dealen med Djävulen (men hennes båda föräldrar, i synnerhet modern, har sålt sig mer till rampljuset än några andra svenskar jag kan komma på). Månen i Stenbocken mår påfallande ofta dåligt, så det är inte så mycket att säga med den saken, och som indikation på Lill-Babs är Mån-Stenbocken just en kvinna som sålt hela sitt hem till veckopressen. Ingen privat detalj är för hemlig för att inte gå att göra mynt av. Jag misstänker att Malin Berghagen i själva verket nu ägnar sig åt yoga för att reparera denna fullständigt förvärldsligade Måne helt utan djup. 

Faktum är att hon och Janet Jackson inte är helt olika. Även amerikanskans Måne är helt tillplattad av den formalistiska klippdocke-planeten Saturnus. De här människorna med ett sinne angripet av Saturnus löper risken - om de är i kändissvängen - att börja bli den de läser om i medierna. De börjar plagiera bilden av sig själva och sedan är blockeringen mot själen och förståndet total. Själen börjar revoltera mot att dess kanal nedåt, mot kroppen, är igenslammad. Saturnus klassiska sätt att signalera problem är genom depression och t.o.m. suicidala tendenser.

Men man kan samtidigt se hur slitiga båda himlarna är, för på båda ser man Väduren som den absoluta linslus den är. Det gör ont i själen, men den vill synas och bekräftas! Janet Jackson verkade nästan plågsamt introvert i intervjuer när hon var i början av karriären, men visa sig ville hon. 

Det här komplexa draget är uppenbart en följd av den väldig introverta Skorpionascendenten vars planet Mars dock brinner av att komma ut och vissa sig i den unga och naiva blottarens tecken. Och så blev det en nip slip ett antal år in i karriären, säkert för att hjälpa upp krympande försäljningssiffror. (Den som vill se Vågens grace kanske i Jackson kanske själva verket ser den här betydligt mer komplexa konflikten mellan en självrepressiv Skorpionpersona och en ogenerad blottare i den underliggande Mars-Väduren!)

Janet Jackson är det mest osexiga fabrikstillverkade och artificiella stycke "sensuell artist" jag varit med om. Naturligtvis har hon proffs omkring sig och har fått en och annan välskriven låt - vem minns inte "That's the way loves goes", som gav henne en Grammy i urtiden, så perfekt i sitt slag att kunde lägga ner hela R&B-genren. 

I rustika lilla Sverige har vi inte så många kvinnliga artister som spelar på sex, Lena Ph som 007 i svart läder - allt detta är ju bara bonnläpperier och buskis! Malin Berghagen har väl som bäst varit "söt", vilket stämmer så väl med Månen i Stenbocken som här vilar på en "huslig" Saturnus som dock sötats en del via den upphöjda Venus. 

Berghagens Sol precis i slutet av Väduren gör gemensam sak med energiska Mars - och de vill verkligen SYNAS dessa eldplaneter! Men Månen är extremt negativ och här har det uppstått något vakuum mellan den pushiga linslusen och den mer konservativa Månen. 

Janet Jackson har inte den akuta spänningen för hon har Solen i Jord och Månen i Vatten och allt blir bara en kroppslig sensualistisk gegga. Månen med Saturnus tyder att hon är rejält objektifierad i sitt eget sinne! R&B-kvinnan som männens knullfantasi. För jag vet inte vilken kvinna som skulle finna sån musik intressant eller ha Janet Jackson som en förebild.

6 kommentarer:

Susanne sa...

Apropå födelsetiden för Pelle Svensson: ibland behöver man inte läsa biografier, det kan räcka med att läsa kvällstidningar. I en minnes bilaga över Lill-Babs syns ett antal gamla tidningsklipp, och med förstoringsglas kan man läsa om Malins födelse, med längd, vikt och födelsetid angiven. Den senare är kl 23.45, vilket ger en skyttascendent. Solen och mars i 5:e ser ju lyckosamt ut, men problemet för henne är väl illgöraren saturnus som från 4:e tar grepp om ascendenten. (Och verksamma illgöraren venus där dessutom.) Och denna planet är dessutom disponent för månen.

Även om Kristin Kaspersens födelse finns ett klipp med födelsetid, men t o m med starkt förstoringsglas är det omöjligt att se om det står 06.30 el 08.30. Så det är antingen jungfrun eller vågen. (Född 30/9 1969 i Oslo, du har publicerat hennes horoskop här förr.) Jag vet inte vilket som är mest sannolikt. Med vågascendent liknar hennes horoskop faktiskt mitt lite... men man vill ju inte likna nån med 'löskokt hjärna' :-) Men jag lämnar ascendentfrågan öppen för egen del och lämnar åt dig att analysera vilket som är mest sannolikt.

Seaward sa...

Sannerligen, du är mer detektiv än jag!

Förstoringsglaset påminner om brittiska astrologen Charles Carter som liknade Merkurius-i-Tvillingarna vid normal analysskärpa meden Merkurius-i-Jungfrun för honom var fakta på mikroskopisk nivå!

Han talade visserligen illa (!) om Jungfrun i sina essäer om de 12 tecknen (ligger och dräller på nätet någonstans), och eftersom han introducerade hinduiska metoder i någon bok som aldrig återutgivits sedan tidiga 1900-talet kan man förstås undra om han, som sideriskt får en Jungfruascendent, var extremt självkritisk!

Att man måste ha känt till den sideriska zodiaken är uppenbart, men han var nog realpolitiker (Solen i sideriska Stenbocken) och insåg att Englands långa tradition baserad på den tropiska zodiaken inte gick att välta över ända om så den sideriska zodiaken och den hinduiska traditionen är den som bäst förklarar hans kritiska beskrivning av Jungfrun. (Jfr. mitt lilla bidrag i upptäckten av hur sjätte huset är ett ensidigt negativt hus och anknyter till teman som återfinns under Jungfruns tecken - jordbrukaren och fientligheten mot inkräktare på fältet...)

Vågascendenten låter rätt för Kristin K, om övriga horoskopet är "mjukt" blir dessa vindflöjlar som söker spela med i alla lägen som "harmoniska förmedlare". Lite av det intrycket har jag av henne, men jag läser ju inte veckopressen så bilden är löslig...

Men...6.30 och en Jungfruascendent ger en "verksamt ond" Jupiter prominent i 1a huset och det stämmer inte bara med att hon föddes som ett celebritetsbarn utan har också slagit igenom senare i livet genom relationen till den onda Wolf, girig bankdirektör. Dålig Jupiter i profittecknet Jungfrun om något. Eftersom Solen sägs uttrycka sig genom en kvinnas val av män blir Solen med Jupiter närmast pinsamt tydlig här. (Solen i första innebär å andra sidan att hon själv bär karriärindikationen via sin egen kropp = landmärke på den svenska celebritetskartan)

(Jfr Leonard Cohen också Sol-Jungfru i 1a huset men med den onda rikedoms-Jupiter i en mer obskyr position i 2a huset - Jupiter här uttryckt som hans yngre år av kvinnotjusande och dryckenskap i enlighet med 2a husets simplistiska och sinnliga natur)

Susanne sa...

Tja, man behövde helt enkelt förstoringsglas om man ville läsa de gamla klippen...

Det slog mig att det nog bara är kungliga barn och Lill-Babs barn som rapporteras i pressen med födelsetid och allt! :-)

Seaward sa...

Fullständiga data - stärker teorin om Lill-Babs som Vattenbärar-landet personifierat, en kunglighet även hon! :-)

Susanne sa...

Och nu har hon hastigt och oåterkalleligt lämnat landet... som ännu ett tecken på "Sveriges identitetskollaps"...

Seaward sa...

Ja, det "gamla" försvinner nu raskt som kulissväggar som lämnar över till nya...