Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 juli 2012

När "religionskritiker" maskerar sig till astrologer

En läsarkommentar inkom om den segslitna frågan om siderisk eller tropisk zodiak. Ärendet måste ventileras om och om igen eftersom bloggen blivit så förvuxen att det är ett visst arbete att ta reda på vad som redan sagts i en viss fråga. 

En länk bifogades till en artikel med kritisk udd mot österlandets astrologi skriven av ingen mindre än en medhjälpare till Astro.com-teknikern som skapade de efemerider som snart sagt varje datorprogram använder för att beräkna planeternas positioner. Som argument mot den sideriska zodiaken är dock länken helt förfelad och frågan om hur en gigantisk artikel relaterar till den här bloggen smått måttlös, långt bortom den tid som vart och ett av bloggens inlägg brukar ta. Men jag lägger två morgontimmar på ett helt inlägg eftersom tyske dataprogrammeraren Dieter Koch ägnar sig åt välbekant och i många stycken redan vederlagd kritik mot den indiska astrologin.

T.ex. hävdar tysken att zodiaken importerades från västerlandet, fast assyriologin redan klarlagt att zodiaken kom från öster, och att man i Indien ännu på 800-talet använde Bagdads koordinater i vissa beräkningar! Om detta har bloggen redan skrivit, vilket kunde ha besparat kommentatorn en länk som ställer frågor som redan är besvarade.

Se vidare Franscesa Rochbergs "Babylonian Horoscopes", särskilt sidan 19 som beskriver hur babylonierna konsekvent använde sig av planeternas sideriska longitud och hur hon konsekvent lyckats återskapa de ursprungliga sideriska positionerna genom att begagna en korrektionsfaktor om 4°28' för år -100 för "lambda-värdet" i formeln för transponering av ett dataprograms tropiska positioner till den ursprungliga babyloniska zodiaken.
λBabylonian = λTropical + Δλ
Be mig inte förklara vad som pågår här! Jag har ingen aning hur dessa konstanter (?) producerats. Babylonierna studerade i vilket fall en genuint siderisk zodiak - det var senare kulturer som flippade ur eller fick problem med teorin. Det är märkligt att Koch söker skriva den "vediska" astrologins historia utan att ens nämna den verkliga huvudlinjen!

Naturligtvis korsbefruktade kulturerna varandra även i antiken så det ska till en synnerligen tendentiös person att dra jättelika växlar på upptäckten av vissa termer i den indiska astrologin som har grekiskt ursprung. ALLA BILDADE TALADE GREKISKA EFTER ALEXANDER DEN STORE !!! Så även persisk-babylonisk kunskap lär ha diskuterats på det språk som band samman alla parter.

Vad om frågan om den sidersiska och tropiska zodiaken då? Går man tillbaka 2.000 år förstår man osäkerheten om hur kosmos skulle uppfattas. Man hade redan på grekernas sida indikationer på att det fanns en precession men tydligen hade inte alla köpt in sig på teorin eller ens var medvetna om den. 

Både indier och greker var arvtagare till de babyloniska stjärnskådarna och de följde verkligen himlavalvet men tydligen utan känna till precessionen och utan att ana att detta var rätt förhållningssätt. Slumpen har stort svängrum i mänsklighetens vacklande väg fram mot bättre vetande!

Den ”felaktighet” som Platon talar om i relation till den lägre sublunära sfären kan faktiskt vara en tidig insikt om att jordklotet wobblar (och gör fixeringen av zodiaken vid vårdagjämningen tokig), för Platon talar också om jorden som en sfär (tvärt emot våra obildade idéer att man trodde jorden var platt i antiken). Inte för inte kallas precessionens fulla varv numera ett "platoniskt år" och en tidsålder (t.ex. Vattumannens tidsålder) en "platonisk månad".

Men tyske författaren Dieter Koch – som uppenbarligen gjort sin livsinvestering i den västerländska zodiaken – är inte helt ärlig i sin beskrivning av den ”vediska astrologins” framfart i väst sedan 1995. Han insinuerar att indisk astrologi presenterar sig som ”vedisk” för att vinna kredd och är i detta en klassiskt oärlig debattmetod. 

Redan 1996 invänder sig de europeiska astrologerna de Fouw och Svoboda mot detta inexakta språkbruk och deras bok blev klassikern i ämnet. Den heter Light on Life med den mycket medvetna undertiteln, ”...the Astrology of India” – inte ”vedisk astrologi”. Några år senare, 2001, påpekar den amerikanska astrologen James Braha samma sak – de vediska skrifterna innehåller inte astrologi och väljer för sin del att tala om hinduistisk astrologi mer allmänt.

Men här kommer nu en filosofi/programmerare och i sin omarbetade bok från år 2012 låter han som om det alltjämt är 1995, innan terminologin var klarlagd - händelsevis samma år han började som programmerare på tyska AstroDienst.

Det är något lurt med den här mannen, och det är bara att rita upp (den sideriska) kartan för hans dag för att se att den 4 juni 1959 är en jordbunden Oxe. Hela hans natur kämpar emot den högre insikten, eftersom han är född till identifikation med det Platon kallade ”Felet” – att överhuvudtaget ha identifierat sig med det jordbundna perspektivet som förblindar den naiva människan från det faktum att jorden inte alls är en klippstilla Referens utan tvärtom boven i det drama Platon kallade förgänglighetens värld (i kontrast med stjärnhimmelens upplevda evighet).




Att Oxen sammanfaller med Platons ”Fel” betyder inte att det saknas intelligens när Solen passerar detta tecken. En snabb titt på hur Solen fördelar sig jämnt på de tolv tecknen hos Nobelpristagarna i matematik och fysik visar att en Sol alltid är en Sol. 

Hur mycket av dess inre väsen (ren Intelligens) den visar upp tycks inte bestämmas av de fyra elementen  - vilka dock tydligt tycks ge Solen en viss disposition. Kroppslighet är tydligare under Jordelementet än under Eldelelementet eller Vatten – i det senare har vi tvärtom olika typer av vanföreställningar om den egna kroppen (fantasier om att man är för smal eller tjock som enbart är sinnets eller den fundamentala vattenplaneten Månens bidrag)

Men vad tydligt hörs hos Koch är en fördold främlingsfientlighet, han beskriver en snarstuckenhet hos sina fiktiva ”vediska” astrologer och en fundamentalt kunskapsfientlig ”traditionalism” som lustigt nog är precis det som man brukar kunna beskylla den sämre sortens Oxe för. 

Den här bloggen har t.ex. upptäckt att tre av de fyra främlingsfientliga skandinaviska partiledarna är födda i den sideriska Oxen och den fjärde har svåra angrepp mot Oxen (Den här illustrerade look-alike-artiklen innehåller länken till den upptäckten - omvägen är värd att ta). 

På  djupet kan man alltså se en främlingsfientlig retorik fast Koch kanske inte ens är medveten om vilka bottnar han resonerar mot! Här pågår subtil smutskastning av den österländska astrologin under det typiska främlingsfientliga begreppet ”kritik” (jfr svenska rasisters ”religionskritik”). 

Förvisso har tyskarna en lång tradition av berömda indologer, men det här är något nytt, något typiskt för vår tids allt mer djävulska och negativa mentalitet. Smutskastning i hela samhället pågår. Snart kommer väst att ligga begravt under sina egna spyor riktade mot allt och alla. Inte ens den här bloggen är helt opåverkad av de signaler om domedagen som hotar västerlandets livsstilsprojekt. En stundande Fördömelse kastar en skugga från framtiden in i vårt nu - och de råttor som snart ska dränkas fördömer varandra hejvilt. Vad om det som dystopi!?

Misstanken om förtäckt främlingsfientlighet hos tysken blir tydligare när man väger in hans sinne, samma Måne i personliga och egocentrerade Väduren som svenska folket har. Men i tyskens fall får detta sinne dåligt stöd från sin disponent, för krigaren Mars står i det distinkt främlingsfientliga Kräftan, fallen och neurotisk över att främmande makt är på väg att trampa in på ens eget område. Mars i Kräftan tycks programmerad för att enbart se det dåliga och hotfulla! I viss mån gäller det Mars i samtliga negativt polariserade tecken, men den här placeringen och Mars i überkritiska Jungfrun är verkligen inte roliga. Jag har flera erfarenheter genom livet på att här finns problem att reda ut.

Det här hotet från ”vediska astrologer” som tysken upplever och beskriver som deras underlägsenhet jämfört med tysk rationalitet, motsvarar alltså vad obildat småfolk i Europa inbillar sig om araber. Det man lära sig av Koch är att inte ens en akademisk examen i filosofi kan skydda från den psykiska nersmutsning som vissa zodiaktecken så tydligt varnar för eller själva är kanaler för. 

Vi har hos tysken nämligen samma infekterat överexalterade ”horbockssyndrom” som driver den religions- och troligen främlingsfientliga ordföranden för Humanisterna, en man som en uppmärksam läsare påpekade var född samma dag som en av musikerna i extremt främlingsfientliga rockgruppen Ultima Thule.

När därför Koch begråter sina upplevelser av mötet med öst, då låter han exakt som Christer Sturmark som ständigt brukade bedyra sin ”ödmjukhet” i debattsammanhang, tydligen omedveten om att han gick in i censurerande panikläge så fort han fick det minsta mothugg och blir extremt ovarsam med fakta:

”...some of them are not willing or able to discuss the matters in a sober and objective way but respond with aggression, tell their opponents that they have no competence at all, ridicule them, or accuse them of telling lies or wanting to destroy Hindu culture.”

Koch beskriver helt enkelt sin egen övertaggade ”horbock” Mars/Venus, som i Kräftan skapar en överprotektionism. Men den avlastar han sig genom att beskylla öst för inskränkt och ofritt tänkande (medan han själv naturligtvis är det perfekta exemplet på rationell tysk ingenjörsmentalitet).

Dygnets sista tredjedel ser dock ett sinne i början av Oxens tecken och då en begynnande eller total infektion från korruptionens stjärna Algol. Nu har disponenten ägnats till Venus, men i konjunktion med den fallna Mars i Kräftan är det likafullt samma varning för inskränkthet och panikångest över alla som kommer utanför den egna "trygghetszonen".  Hela dygnet är "kört" vad gäller sinnets sundhet. Enbart i extremt lugna och skyddade omständigheter lär det fungera väl.

*****

Faktum  kvarstår: det är den negativa fallna delen i den antika och astrologiska världsbilden som producerar problemen, alltmedan Eld och Luft (typiskt) söker introducera klarhet för de djupare fallna bröderna och systrarna.

Faktum: vid 52 kan jag börja summera ett liv av bekantskaper och relationer – och det blir så tydligt via den sideriska zodiaken som återger de fyra elementen deras ansikten: Vatten är för evigt kverulerande och ”patologiskt” (i en relation med en Fisk reducerades jag, den förbindliga Vågen, genast till en lyssnare till den oavbrutna störtflod av ”låghet” som ett Vatten i färd att rena sig från själens smuts släpper ifrån sig.

Jord, särskilt i ascendenten, är så tilltäppt i sina andliga porer och så rigid att det inte ens går att diskutera. Lägg Eld till denna Jord (kampen om vem som har rätt ”objektivt” perspektiv) och det kan bli rent våldsamt. Intellektet skadas inte sällan svårt av Eld och Jord i envig. Jord och Vatten i vissa kombinationer blir mycket listiga och effektiva människor, och synnerligen materialistiska och med tendenser till sinnesmissbruk. 

Så där kan man hålla på, just för att den sideriska zodiaken återställer de faktiska tecknen som alltid legat och väntad mänskligheten på den psykologiskt väldiga nivå varifrån astrologin en gång skapades: av människor som själva mätte sig med Världssjälens djup och rymd. Det är inte konstigt att en tysk som Koch blir spastisk när han inser att väst är på tillbakagång i det Europas galningar tror är en följd av arabisk infiltration.

Eld och Luft, astrologiska metaforer för det rena förnuftet har naturligtvis sina egna överdrifter. (Koch alluderar i sin boktitel förstås till tyske filosofen Kants kritik av det rena förnuftet, vilket han menade hämmad av de ”åskådningsformer” som är nedlagda i människan och bortom vilka vi inte kan smygtitta). 

För Eld och Luft var bloggens första tanke ideologisk extremism. Och den avarten kvarstår eftersom den är så uppenbar när det handlar om RENT FÖRNUFT (Luft) och DET VISUELLA (Eld) – tankar om de synliga fenomenen kan dra oerhört snett, särskilt om man baserar sitt tänkande på enbart det egna, subjektiva synintrycket (läs: Väduren).

Vågen är den Luft som söker tänka dubbelt, dvs intellektualisera även den andres ståndpunkt och sedan skapa en syntes av båda perspektiven, men även här kan det spricka betänkligt. Minns den unga massmördaren, tyske eleven Tim Kretschmer i ett av bloggens allra första inlägg (mars 2009). Efter det upptäcktes ytterligare full- och nymånar och spruckna livslinjer.

*****

Jag kan visserligen levande föreställa mig att Koch mött den ”vediska” astrologins patrask i fora eller var han nu samlat sina intryck. Men det är för att hans eget horoskop har en så ”låg” vibration han hamnar i kontakt med den fallna delen av mänskligheten. ”Lika barn leka bäst”-principen gäller totalt i frågor om vilka element och tecken som attraherar varandra för att en gång för alla manifestera vad just det kapitlet av livet handlar om.

Till sist: Kochs presentation av hur den österländska guru-astrologen hjärntvättar eleven till en viss världsbild låter exakt som en xenofobiska västeuropén av idag låter. Det skulle inte alls förvåna mig om den här astrologiska datorprogrammeraren sitter på sin introverta nördkammare vid 52 (lika gammal som undertecknat) och hatar turkar i Tyskland, fast på ett mer pseudo-intellektuellt vis än dönickarna i folkdjupet.

När t.o.m. astrologer börjar producera sånt här material, då vet vi att européerna har bestämt sig för att skapa problem – en gång till! – till följd av sin egen inneboende ondska. Rationalitet utan Nåd är bara en simpel mördare (jfr det indiska visdomsordet: ”Sinnet är banemannen”.) Att starta Hitlers slutgiltiga strid genom att skylla sina egna mörka skrymslen på araber eller indiska astrologer är lika patetiskt som tragiskt för mänskligheten. Den har verkligen gått makligt, den här evolutionen mot den verkliga Människans födelse i Vattumannens tidsålder.

Titta på Kochs nåderika Jupiter i Skorpionens 2a grad. Är detta helt säkert en god filosofi som bekämpar den "onda Algol" mittöver? Vad man vet är att båda parter förändras av en opposition, och med en fallen härskare (Mars) bakom den vanligen nåderika och goda filosofins Jupiter, ser jag Koch som en som faller kort om Jupiters normala duglighet. Hans filosofi kämpar inte mot Satans lögner, han har själv blivit en av lögnspridarna. Mitt i ett hav av i sig korrekta historiska detaljer döljer sig den Ondes hångrin och en agenda som enbart den österländska zodiaken kan upptäcka. För Den Onde har t.o.m. korrumperats västerlandets verktyg för att tolka de verksamma faktorerna. 

Jag häpnar över att finna en påstådd filosof och historiker som deltagit i något så värdefullt som produkten av en tabell för datorberäkning av planetpositioner producera slik smörja på nätet – en kverulant som gnäller över andras inskränkthet istället för att själv producera ny och originell kunskap. Låt de inskränkta gå fast sig i sina egna hjulspår, det finns ingen anledning att själv fastna i samma lera. 

*****

Dock! Koch gör kanske någon nytta ändå i det kosmiska spelet. För med den mikroskopiska målgrupp han har i siktet: fundamentalistiska juniorastrologer som ännu inte lärt sig tänka självständigt, förtjänar det alltid att påpekas att det egna omdömet till syvende och sist måste avgöra. Och, när jag flyktigt ögnar igenom materialet, beskriver han vad jag kan se rättvist hur den sideriska medveten smög sig på indierna och faktiskt fick genomslag. När araberna på 7-800-talet såg problemet vågade de inte ändra i västs "urkunder" och på så vis kom de att förmedla en intellektuellt underlägsen astrologi till västerlandet.

Men även som historiker beter sig tysken subtilt som en smutskastare. För en av de större amerikanska östastrologerna, James Braha (fyra böcker i tryck),  berättade att HANS indiska guru lärt honom att tänka självständigt. Om Koch inte ens läst James Braha, har han uppenbarligen väldigt tunt på fötterna innan han börjar beskriva östmentaliteten och dess importerade västform.

Främlingsfientlige Koch vill tydligen betona schablonbilden av en förtryckande, hjärntvättande österländsk guru. Han blir därmed genant för det astrologiska samfundet, och dubbelt så eftersom han också betecknar sig som filosof. En filosof söker sanning, han bidrar definitivt inte till propaganda som bygger upp antipati mot österlandet, varifrån astrologin ursprungligen kom!

Av just det skälet kallar sig den här bloggaren inte filosof, särskilt inte efter ett års inlägg med många utopistiska inlägg om livet efter Satans och hans marknadsliberala modell. Det är den modellen för en civilisations smörjmedel som just håller på att driva västerlandet i botten – med fula bölder som främlingsfientliga toner och bisarra tyska astrologer som tydlig följd.

*****
 
Anmärkning. Denna kommentar begränsar sig till introduktionen av Kochs essä. Jag förstår hans poäng men fann det inte mödan värt att följa hans kritik på de enskilda punkter som startar vid första underrubriken. Bara orden om att zodiaken skulle ha importerats till Indien från Grekland stack ut så beklämmande, att jag såg den detaljen.

Jag orkade läsa tysken så långt som att jag ser han triumferande söker avfärda hela den sideriska zodiaken på basis av läran om "trepidation" (tvekan, bävan). Jag kände inte till denna lilla och insignifikanta aspekt av indisk astrologi som härför från ett mer spekulativt skede än den strikta babyloniska observationen av den sideriska himmelen.

Hade jag haft intresset skulle jag börjat med att följa upp möjligheten att tysken missrepresenterar indiernas trepidation eller har rört in en variant av den medeltida europeiska läran om tre himmelska rörelser där trepidiation och precession inte alls är samma sak (se denna artikel.) Koch medger ju själv att de gamla indiska texterna är mycket otydliga, så hur kan någon vara säker på att just han - som inte ens vill ge den sideriska zodiaken någon kredd - korrekt har lyckats förstå dem rätt?

Förmodade skäl bakom en start för zodiaken vid 0° Väduren kan man ha och mista, nu finns zodiaken där och har funnits så ända sedan världens äldsta kända personhoroskop gjordes, baserade på den sideriska zodiaken. Och de horoskopen var från Babylon.

Eftersom det är osäkert vilket zodiaktecken som sinnet verkar genom/inom, blir metoden med "planeters verksamma natur" helt ovanvändbar här. Och fastän suggestiv är också den bara en tolkningsparameter av många.


Inga kommentarer: