Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 juli 2012

Regulus i de viktiga dharma-husen


Krigaren Mars tecknar
musikern Steve Winwood


En spin-off på inlägget från den 17 juni där jag genomsökte drygt 1400 horoskop efter födslar med kungastjärnan Regulus stigande i öster (med en snäv tillåten marginal om ±3 grader). Ett första utkast hamnade i malpåse i över en månad.

Som jag där påpekade är ascendenten visserligen viktig eftersom det här här Ordet (Logos) blir till kött, dvs det pågående kosmiska intellektet utkristalliserar sig i enskilda individers födelse, men ändå typiskt överskattat. Det finns inget egenvärde i att ha en kropp (som just är vad ascendenten indikerar), och flera fall av narcissistiskt betingad homosexualitet i samband med förra testet påminde om hur sjukligt självupptagna människor kan bli med för mycket aktivitet i första huset.

Det är definitivt en solipsistvarning och på det mest omogna sätt: förstahusmänniskor bygger sig en värld med sitt ego i mitten och stannar ofta på rena "livsstilsstadiet". Och det är just detta stadium, "det personalistiska" som zodiakens första tredjedel (Väduren, Oxen, Tvillingarna, Kräftan) brottas med.

Intressantare är därför att studera kungavärdighetens stjärna Regulus i nästa "oktav" eller via det femte dharma-huset. Detta hus inleder med buller och bång den andra zodiaksektorn, den inte blott personliga utan djupare individualistiska. Att bottna i sin individualitet är ett nödvändigt steg för den blott "personliga människan" innan hon är mogen för det tredje steget, när ascendenten upprepar sig en gång till i det nionde universalistiska dharma-huset. 

Nu har det som först bara var ett ego eller en jag-upplevelse i en kropp (en person) gått via det viktiga femtehusuppdraget och därigenom blivit moget att i det nionde huset ta sig an de stora frågorna som sammanbinder alla enskildheter, frågor som traditionellt hanterats via verktyg som filosofi och religion men som i vår förmörkade tid hamnat på vetenskapens bord - och då pinsamt ofta på den empiriska vetenskapens bord där inget som inte är materiellt och mätbart intresserar.

Eftersom de 30 grader breda husen, här femte och nionde, inte upplevs lika distinkta som det exakta gradtal av ett tecken som stiger i öster, valde jag en annan metod för denna minispaning.

Med gratis programvaran ZET:s skriptspråk såg frågan till de 1400 horoskopen ut så här:

so-sa.leo[4.58-6.58] & (h1.ari | h1.sag)
Uttytt: Någon av de sju klassiska planeterna Solen t.o.m. Saturnus ska ligga inom det smala intervallet ±3° relativt Regulus, och antingen i femte eller i nionde huset.
  • Gabrielle 'Coco' Chanel;19.8.1883;16:00 - hård karriärkvinna, övergiven av sin far vid tolv och fostrad av nunnor några år
  • Vyacheslav Molotov;9.3.1890; 4:45 - politiker, Stalins propagandaminister
  • Kejsar Hirohito;29.4.1901;22:00 - stämplad som folkmördare efter 2a världskriget
  • Ray Bradbury;22.8.1920;16:50 - sarkastisk författare
  • Arthur Janov;21.8.1924;21:18 - psykolog, primalskriksterapin som var trendig runt 1970
  • Peter O'Toole;2.8.1932; 0:15 - karaktärsskådespelare
  • Slobodan Milosevic;20.8.1941;22:00 - politker, folkmördare efter de etniska rensningarna på Balkanhalvön
  • Paul Young;3.7.1944;22:25 - popsångare, depprepertoar
  • Carlos Santana;20.7.1947; 2:00 - musiker, bandledare
  • Steve Winwood;12.5.1948; 5:00 - musiker
  • Antonio Banderas;10.8.1960;21:00 - skådespelare
  • Anonym 1;15.4.1962; 1:05 - arkitekt
  • Anonym 2;8.7.1967;19:30 - arbetskamrat i ungdomen, idealistisk, hade rest i sydamerikanskt land och arbetat med alfabetisering av folket
Tretton träffar är hanterligt. Man ser direkt några gestalter som är raka motsatsen till "kejsarvärdigheten", medan jag genast omvärderade Anonym 2 när jag såg henne dyka upp i listan. Hur mycket större kan ett lejonhjärta bli än att man försakar sin egen bekvämlighet för att hjälpa människor lära sig läsa? Storslaget.

*****


Så här har Regulus placerat sig med sin närmaste planet, och i huset:

Coco Chanel: Solen och Regulus i 9e huset. Naturligtvis en SOL i sceniska Lejonet! Lejonet har med blick för det visuella och kreativitet att göra. Hon blev kung över modet och få andra namn i modebranschen kan mäta sig med namnet CHANEL.

Molotov: I några tidigare inlägg har jag prövat tanken att det goda lejonhjärtat skadas eller hålls utanför individens verksamhetsfär när den stora illgärningsmannen Saturnus blockerar, kommer Molotov som ännu en bekräftelse. Den här mannen slöt ett ickeaggressionsavtal med ingen mindre än Adolf Hitler. Notera det negativa här: ICKE aggression. Saturnus enda dygd tycks hos vissa människor vara att neka, neka och åter vägra gå med på något. Nionde huset.

Hirohito, fokmördaren, är heller ingen vacker syn. Här plockar den lilla illgärningsmannen Mars upp konungsligheten från Regulus som skapar en vurpad karaktär - en krigsherre! Nionde huset.

Bradbury, författaren, är extremt komplex och har redan beskrivits i ett eget inlägg. Men både Jupiter och Solen i närheten av Regulus tyder på en stor själ, en mahatma, och en sanna filosof: placeringarna faller i nionde huset.

Janov, skrikpsykologen: Regulus informerar Solen i femte huset för individens framträdande. Faktiskt inte en dum placering givet ämnet: att skrika bort blockeringar för att rensa kanalen till sin sanna natur! Varför den bisarra fokuseringen på att bröla ses direkt av Janovs sinnelag: Månen i munnens tecken Oxen och i nästan exakt konjunktion med Den Hånleende Satan (stjärnan Algol).

Psykologen James Hillman, också i ropet i 70-talets början, hånade ofta Janov för hans barocka "teori". Samtidigt är primalskriet perfekt beskrivet av denna Måne och Sol, Jord och Eld som inte vill sig med varandra utan råkar i bullrande uppgörelser jämt och ständigt. Här då i två "låsta" tecken för djupt sittande störningar. Janovs horoskop ÄR de störningar han arbetade med hos sina patienter.

O'Toole - "Så kunglig, så Regulus!" tänkte jag direkt när jag såg resultatet. En av sin tids största karaktärs skådespelare. Karaktär kommer inte från första huset utan från det femte för själens individualitet. Och mycket riktigt visar sig O'Toole har den stora välgöraren Jupiter och Regulus i dramatikens Lejon i dramatikens femte hus. Så snyggt! (Kommunikationens Merkurius hänger också med i detta  utvaldhetens omen.)

Milosevic - anklagad för folkmord. Hur förklara detta? Solen och Merkurius på nästan rak linje med kungavärdighetens Regulus i femte huset för individualism? Jag befarade att någon av de onda politikerna skulle slinka igenom på detta sätt, för man lär sig nu snart att astrologin inte är någon simplistisk lära där 2 + 2 nödvändigtvis blir 4 varje gång mönstret visar sig på himmelen. Samtidigt pågår ju flera andra budskap, vilket tydligt framgick av primalskrikaren.

Och den här störde serben har faktiskt problem i Oxen han också: den stora illgärningsmannen Saturnus i rak linje med den onda stjärnan Algol. Borde inte Saturnus i så fall blockera ondskan från Algol på samma sätt vi resonerat att den gör kungliga Regulus ineffektiv?

Jo, om man inte leker med tanken om Saturnus som en bromskloss eller en tendens att hålla i och koncentrera vad som än kommer dess väg och först senare släppa fram det. Milosovic började faktiskt sitt liv som en konstnärssjäl - en man med poetiska ambitioner. Satans stjärna var uppenbarligen inte aktiv från dag ett! Men så kom den krypande in i hans liv.... Han har också den rasistiska eller etniskt begränsade Månen i Kräftan, typiskt livsfarlig spridare av nationalistiska eller insnävade perspektiv.

*****


80-talssångaren Paul Young vet jag inget om. Osjälvständig artisttyp, gjorde vad jag minns bara cover-versioner på äldre hitlåtar. Medfött dyster och surmulen i ansiktet - eller var det bara en pose som skulle matcha hans dystra val av melodier? Young har ett extremt motsägelsefullt budskap i nionde huset: stora välgöraren på rak linje med Regulus, men så kommer illgöraren Mars och "kapar" influensen eller vanställer den.

Mars är dubbelt viktig eftersom den också äger den "fallna" Månen i Skorpionen. Ja, han såg verkligen sur ut med neddragna mungipor. Inte ett leende i någon av de musikvideor jag minns. Som sagt, ett ytterst kluvet budskap om kungavärdighet eller ej. (Hans bästa cover var av Marvin Gayes "Wherever I Lay My Hat, That's My Home" - en anti-kungs bekännelser om något.)

Musikern Santana har intressant nog Månen/sinnet i femte kreativitets- och lekhuset berörd av Regulus nobless. Solen här står i Kräftan (i fjärde "Kräfthuset") och jag tycker mig i detta centrala budskap om Eld och Vatten se hans sjudande latinska rockmusik...

Musikern Steve Winwood kallades underbarn när han blev storstjärna redan runt 16 (i Spencer Davies Group). Hungrande Rahu och Solen stigande i upphöjt tillstånd i "unga" Väduren förklarar mycket, och det är soluppgångens disponent Mars som ligger på rak linje med Regulus i kreativitetshuset.

Månens konjunktion med konstarternas Venus i intellektuellt försigkomna Tvillingarna i Tvillingarnas "naturliga" tredje hus (ett artistiskt hus enligt indisk astrologi) skapar allt man behöver för att gissa på artisteri. Men precis som med Paul Young såg Winwood brutal ut, nästan kriminell med sina skarpskurna drag och glödande ögon! Kan det vara Mars som tillför krigets karaktär, även om man inte som Hirohito går till historien som en krigarkonung?

Banderas har lekt med homo anspelningar så många gånger och har en så underlig hustru (kokainsnortande och extremt plastikopererade Melanie Griffith) att det inte förvånar mig det minsta att han har den karaktärsförsvagande Venus på rak linje med Regulus. Samtidigt ger den här kombinationen honom en sådan älskvärdhet att han närmast i egen person sålt in Spanien till de amerikanska biobesökarna!

Med även hungrande Rahu i Lejonet och i femte kreativitetshuset (jfr Peter O'Toole) misstänker att denna spanjor levt ett extremt degraderat sexuellt liv med sin amerikanske "troféhustru". Medierna har skyddat honom och hans hustru från graverande avslöjanden om en dekadent livsstil, känns det som. Eller också har de skött det snyggt.

Anonym 1 är var en begåvad och ambitiös kvinna som ung och som senare blev en duktig arkitekt. Uppenbarligen mycket negativ till män eftersom den biten kastades överbord tidigt. Detta kan förklaras med en omogen indiviualitet: Solen och Venus i Väduren i 5e huset, där särskilt Venus tycks ha problem i Väduren att förstå att kärlek handlar om två personer och inte om en. 

Kungavärdigheten här faller i nionde huset och det är sinnelagets Måne som plockar upp den. Kvinnan älskade allt stort och vackert! En typisk Eld-människa som levde helt för det visuella, det konstnärliga. Eller som Kierkegaard skulle ha sagt: en som nått det första av människans tre stadier: det estetiska. Och det är nog sant. Månen i nionde, återspeglande ett lägre mognadsstadium än nionde representerar kanske förklarar föraktet för män: Solen i Väduren och kärlekens Venus i Väduren är ju faktiskt en regression jämfört med Månens hopp om att återspegla en Regulus-man, en konung!

Eldsjälen som ville alfabetisera Sydamerika har den vackraste placering som tänkas kan: Skytten stiger i öster för en vilja att se avlägsa länder, och i nionde huset hittas kärlekens Venus i en konjunkton exakt inpå en halv grad när. Dessutom, har denna Venus ett stöd som den saknar i t.ex. Banderas horoskop från sin ägare, Solen.

Spanjoren drog ner sin kärlek till Sol-Kräftans instinktiva begärsplan, medan alfabetiseraren har en perfekt synergi mellan Venus/Regulus i Eld och en eldig Sol i ...ja gissa? Alfabetets tecken Tvillingarna!

Eld och Luft, känsla, vilja och intellekt. Den kvinnan hade jag hårda debatter med som ung (hon trodde nämligen inte på det övernaturliga). En Sol i nästan exakt konjunktion med Merkurius ger naturligtvis en typiskt kritisk (och klentrogen) merkurisk natur, dessa som inte under för uppleva för att de hackar sönder Solens fullhet i småportioner.

Intressant är att båda skådespelarna hade sin Venus i femte huset för skapande lek, medan den seriösa av dessa tre Venus/Regulus hade den i horoskopets "bästa hus" för samvete, filosofi och religion. Och utlandet.

Det slår mig att Banderas blivit känd som "den där mysige spanjoren" - och lik Reinfeldt och Stefan Löfven tycks hans Sol-Kräfta ge honom ett inoffensivt drag. Man kan falla för dem och inte se vad de egentligen har i görningen (om de nu har det). Banderas var nu inte politiker utan bara en kärlekskrank spanjor som uppskattade skådespeleri och att klä sig i kvinnokläder nu och då.

Inga kommentarer: