Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 20 juli 2012

Solidaritet versus Zlatan


I ett videoklipp på SvD förklarar Frankrikes (vice) budgetminister att Zlatans löneläge är helt otillständigt i en tid när Europas ekonomi krisar. Den som följer bloggen förvånas naturligtvis inte. 

Zlatans soltecken Jungfrun är känd för sin andliga blindhet, genom att (miss)bruka sin härskare Merkurius intellekt och endast applicera dess skärpa på att stycka upp jorden i lotter vilka den sedan individualistiskt (egentligen egoistiskt) brukar för att maximera sin egen vinning, har detta zodiaktecken sedan kanske äldsta tid varit förknippad med fiendskap och olycka.

(Historiker ser, kanhända lika mytiskt som zodiakens eviga berättelse, jordbruket som början på en mänsklighet i strid om vem som ska få mest av kakan! Ogenerositetens begynnelse, där den som inte arbetar tillräckligt flitigt enligt Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldt ska lämnas av den övriga stammen precis vid svältdödens gräns.)

Faktum är att den enda man genom åren jag känt som oavbrutet kritiserade andra och pissade på dem som en inkontinent kvinna var född med Solen i Jungfrun och Månen i läckande och behovsfyllda Vattentecknet Kräftan! Härska genom att hårklyva och söndra uttrycker Merkurius när den saknar högre direktiv. Och han var hyperobservant på pengar. Inte alls olik Zlatans himmelska grundkonstruktion, som synes.




I dagens urvattnade astrologi märks knappt något alls av detta kärnfulla budskap MOT privat vinning. "Olyckan" har i västastrologin blivit till Jungfruns sjätte hus som en sektor där man plåstrar om sina skavsår och satsar sin hälsa. Man söker så att säga maximera de vinster som går att få ut av sin egen kropp. Det är ingen slump att jag hittade Sol-Jungfrun i topp bland de flickor som visar brösten för pengar i brittiska skittidningar. Jungfrun - den sexuellt orörda - är paradoxalt nog zodiakens hora medan omvänd den besudlade Fiskarna mittemot också är zodiakens Florence Nightingale, den barmhärtiga samariten, skökan Maria Magdalena nu redo att lyssna på Jesus lärdomar om livets mening!

Inför de här kraftfulla och tydliga bilderna som antiken lämnade till oss hundar att spotta på eller bara ignorera. Att de flesta bara ignorerar människans primära utmaning - att bli en bättre människa - framgår av SvD:s förstasida som sedan några är ett rent skämt. Var och varannan rubrik handlar om pengar och i riktigt fula stunder avslöjar rubriksättarna hur vanskapta deras sinnen är: 



En normal människa skulle främst glädjas åt att de humanitära arbetarna räddats med sina liv i behåll. Men i SvD anser man att det är de många penningarna det kostade som är själva nyheten. Så här ser en tidning utan heder och ära ut - en medlöpare till en utgången människotyp, fast det är få än som tycks förstå hur sent på jorden det är för den ekonomistiska människan som jag är säker på att Katrine Kielos skrev utmärkt om i sin aktuella bok Den ekonomiske mannen (jag har inte läst den). 

Svenskarna har börjat ana och skäms så nu över sin högersväng över till den fula privatismen att de inte ens vill svara på frågor om arbetslösheten i enkäter! (På morgonradion; DN utelämnar exemplet med arbetslösheten. DN återkommer under fredagen med en full rapport.)

Att vägra svara på enkätfrågor är psykologins instinktiva reaktion "förnekelse" eller "mörkläggning" - det första tecknet på att svenskarna förstått hur fel vägen var som de valde när de gav Moderaterna förtroendet. Sen kan DN skriva ett "mänskligt porträtt" om dagen om en Reinfeldt som kunde tänka sig att bli psykolog (!). Svenskarna vet att de råkade komma bra nära platsen dit de fördömda buntas samman och får brinna.

(En dystrare tolkning är att svenska folket, trots Moderaternas fall från favör nyligen, likväl befinner sig på ett slutande plan av moderat typ. Självisk privatism på tilltagande, man vill inte ens ge SCB de minuter det tar för att bygga upp en intressant och lärorik bild av vart landet är på väg. De tomma hålen i SCB:s redovisning berättar i sig en berättelse av att svenskarna inte längre är av det rätta virket.)

Jag är säker på Kielos bok fast jag inte läst den. För att det visar sig att franske budgetministern och den ekonomiska journalisten delar en påfallande snarlik passion för rättvisan.




Precis som med den moraliske serieskaparen Bob Kane, vars hjälte Batman röjer upp bland tjuvar och patrask i Gotham City för folkets väl, råder en viss osäkerhet om hur budgetministerns sinnelag står placerat. 

Men precis som Kanes skurkar (Jokern, Gåtan, Pingvinen m.fl.) är spektakulärt skruvade, misstänker jag att också budgetministern har sitt sinne i början av Oxen för att verkligen ha Den Onde, satansstjärnan Algol i sin egen puls. Han valde dock att ägna sig på pengar i detta liv!

Fransmannen hittar Zlatan som sin egen samvetslösa superskurk, totalt renons på integration med tiden och vad tiden kräver - ett isolerat ego som bara tänker på sina egna rikedomar. En äkta Moderat (vars partihoroskopet ser pengarnas planet Venus stiga i öster i Jungfrun, händelsevis dess "fallna" placering - den hora jag just talade om i ännu en skrämmande tydlig astrologisk bekräftelse).

Budgetminister Cahuzac behöver bara vara född runt tio på förmiddagen eller senare för att ha ett sinne (Månen) i mer eller mindre akut kontakt med den onda stjärnan Algol, och sedan är det upp till övriga horoskopet vad man gör av Korruptionens kraft så in under det egna skinnet.

Med reservation för att klockslag saknas och det säkert med lite tålamod går att hitta något exempel som uttrycker sig åt motsatt håll, vill jag ändå peka på hur förträffligt väl budgetministerns solsida fungerar.

Ponera att hans sinne är fullständigt infekterat av Djävulen och dess ständiga spinnande på materiella faktorer. Faller då den viljemässiga Solen in under samma budskap eller tar den materialistens förfallna konsumism någonvart? 

Gör fransmannen något åt det som stundligen pulserar inom honom själv? Ja! Solen i Tvillingarna är ingen trogen - inte ens värdkroppens eget sinne! Tvillingarna huserar också pengarnas planet så att Djävulen trots allt inta har sista ordet över ens den lägre, materialistiska sidan av det här livsödet. Och det blir ännu bättre, för Merkurius, Solens ägare, är hemma i härskarläge i sitt obundna intellektuella Luftelementet. Här är en frisjäl som svävar ovanför Oxens lilla täppa och på distans kan se Djävulen viska falska ord i örat på jordens små inbyggare. 

Lägg till det att illgöraren Mars kan vara krigare för en ond eller god sak. Bedöm själva Mars placering i rättvisans Vågskålar så att det är Tvilling-Venus som ur djupet råder över dess attacker angående rättfärdigheten eller inte i Zlatantypen av tilldragelser i en svår tid.

Budgetministern föddes intressant nog ett helt Saturnusvarv före Zlatan så att också han har det fixerade ödets Saturnus i den privata vinningens tecken Jungfrun.

*****

För att Kielos ska ha samma sinnliga förhållande till denna världens goda krävs en tidig morgonfödelse. Sedan lämnar Månen mer och mer den akuta "Algolinfektionen", även om hela Oxens bredd tecknar själens förlust av självmedvetenhet pga. identifikationen med sin fysiska kropp. Kielos exceptionella kläd- och stilmedvetenhet tyder på en som delvis "gömmer" eller "glömmer" sig via det fysiska. 

Om jag inte missminner mig har hon skrivit om en våldtäkt i yngre år, vilket både skulle kunna tyda på en Måne i Satans omedelbara närhet och därmed en påföljande psykisk distorsion som förvandlar det fysiska till ett flyktmedel. Stil och medvetenhet som en ny kropp byggd ovanpå den förra, den naturliga men av Satan skändade. 

Satan agerar på Guds uppdrag, och då Kielos medgav i en DN-intervju nyligen en visserligen bara traditionalistisk, nedärvd katolsk-kristen tro - men ändå - och hon bör därför vara fullt medveten om Jobs prövningar iscensatta av Satan. Gud testar sina favoritsjälar och ger dem till och med åtkomst till nya förmågor genom motgångar.

Varför Kielos födelsehimmel påminner om franske (vice) budgetministerns, är förstås återigen rättvisepatosets Vågskålar. Det kom en läsarkommentar till inlägget om Batmans skapare Bob Kane en siderisk Våg, som föreslog att den mörka tonen i Batman-serien kanske hellre ska kopplas till den tropiska zodiaken i vilken Bob Kane var född Skorpion. 

Min kommentar var att den mörka och instinktiva Skorpionen - ligger lågt i det längsta och agerar enbart för att avskräcka och freda sin egen zon (en slags perversion av privatistiska Kräftan) - är en symbol utan Batmans vilja att skapa sinnesro hos Gothams medborgare. Skorpionen saknar rättvise- och fredsmomentet. Detta var tydligen centralt för Bob Kane och den nya Batmanfilmen hyllas för att den lyckats bevara serieskaparens moraliska substans. (Minns George Clooneys patetiska lättvikts-Batman för ett antal år sedan.)

Det är egentligen obehövligt att regrediera eftersom bloggens studie av horoskopen för 161 morddömda tveklöst visade att det är den sideriska Skorpionen och inte den tropiska som alltjämt verkar genom tillvarons psykiska skikt. Västerlandet är här som i så många andra frågor helt bortkopplade från verkligheten. (En skrämmande tanke, att en hel civilisation lever inne i en inbilsk luftbubbla och inte ens reagerar på verkligheten utanför!)

*****

Katrine Kielos skulle förbli Sol-Våg även med den västzodiak som sakta håller på att glida västerlänningen helt ur händerna, snart ett helt tecken sned, men sideriskt hamnar Saturnus inte i Skorpionen utan i sitt upphöjda läge i rättvisans Vågskålar. Kielos är med andra ord ett förkroppsligande på jorden av den Rättskiparen i dess rådligaste läge. Att Saturnus och Sol är ömsesidiga fiender (Lag och Struktur tenderar att ta glädjen och leken från Solen) kan ses i hennes modeintresse, en vacker porslinsdocka tycks vara hennes ideala uttryck - men skyll det på den negativa återkopplingen till Jordelementet via Månen och Satan. 

Det intressanta budskapet - med den ursprungliga sideriska zodiaken - är att Själens Form (Saturnus) här hittar en andesjäl (Solen) villig att gå den perfekta Rättvisans ärenden. Kielos har också verbalitetens Merkurius i Vågen så att man sammantaget får en pennfäktare, en som kämpar för jämlikhet och rättvisa via Luftelementet. Saturnus upphöjelse till sann rättvisa är nu ingen garanti, genom detta 2½ år långa tid långa tidsfönster dök det även upp själar mindre lämpade för politik.

Saturnus ÄR maktorienterad i det att struktur är något tvingande och basen, undertecknad med storkors i Ljusets eller Sattvas kvalitet har aldrig varit i närheten av makten eftersom den tycks mig som en ren tvångströja - se Borg och Reinfeldt med storkorset i Mörkrets kvalitet - är det värt denna imbecillitet bara för att bossa runt med ett folk och föröda landet i galna och orealistiska reformer som från början till slut bara avsåg gynna ett fåtals jakt på skamlösa rikedomar - pengar ryckta ur händerna på samhällets svaga och behövande? 

Nej, indisk astrologi har rätt, Ljuset står i allmänhet för insikter i sammanhållningens krafter. När Göran Hägglund, också med storkorset i Mörkret, talar om "verklighetens folk", då menar han i sitt förmörkade sinne människor i en så fördunklad andlig periferi att de inte längre vet vad som är gott och ont. De är förlorade i "det yttre mörkret", förförda av den materiella ytan, fullständigt själsdöda.

Saturnus "upphöjd" i Vågen söker också makt men på Luftnivån, den önskar etablera sig som en normativ tänkare, och det har Kielos också gjort. Hennes soldag (födelsedag) indikerar att hon som själ har ett karma eller en koppling till Saturnus i Vågen, men eftersom det gäller så många nyfödda under dessa år, säger heller inte det särskilt mycket.

Men Vågens månad 1983 är intressant eftersom den uppvisar en ömsesidig reception mellan Solen och Venus, i sämsta fall en fixering vid Venus som pengar, i något bättre fall en fixering vid skönhet (och på den nivån stämmer Kielos in på det himmelska budskapet). Men framför allt tror jag hon är en reinkarnerad kunglighet och det tror jag att jag skrev redan i första inlägget om henne. Jag får extremt "franska vibbar" bara jag provar tanken.

Man kan leka med astrologins små tidsluckor som öppnas och stängs och fundera på om dessa distinkta signaturer representerar själens egna tidigare liv eller om det är planeten jordens egna minnen som "frigörs" under viss himmelsk "bestrålning". Jag har samma ömsesidiga reception mellan Sol och Venus, Våg och kungliga Lejonet, och har dunkla minnesfragment av två blåblodiga liv. Det här maktlösa livet måste vara en timeout, en kortsemester innan plikten (Saturnus) åter kallar!

Men går man vidare på den tankelinjen når man till sist insikten att den egna själen i själva verket aldrig har levt några tidigare liv överhuvudtaget. Själen nedlåter sig inte i den besmittelse som jordmänniskorna ägnar sig åt! Dess natur är så annorlunda än vad en människa någonsin förmår tänka sig att vi lika gärna skulle kunna betrakta den som en Alien, en parasit som topprider de organiska små kryp som kallas människor. 

Men åter; dessa kryp hade bara varit ylande apor om de INTE varit toppridna av Främlingen. Hos stora delar av mänskligheten är det Apan som styr både tanke och gärning och det är därför högerpolitik överhuvudtaget existerar på jorden. Främlingen (som Carola kallade Översjälen i sin genombrottslåt) har ännu inte lyckats penetrera Apans vegetativa själ (Månen). Merkurius har svårt att kommunicera hur långt ner i mörkret som helst. Därför har vi den "upphöjda" Merkurius i Jungfrun, som ett första tecken på att "de små grå" börjat röra sig i det annars helt döda (rent animaliska) Jordelementet.

Den franske budgetministern har posterat Gränsvakten Saturnus här, och den tycks i kombination med rättrådiga Vågen säga: det är inte okej att göra en Zlatan, dessa sololirare är samhällets största svikare. Och att föra ut politik, som Moderaternas, är faktiskt att medge att man är civilisationens fiender, samhällsförstörare.

*****



Främling, vad döljer du för mig?

Carolas sång "Främling" är medvetet dunkelt skriven, men hon förstod det säkert som kristendomens personliga ikon Jesus. I äldre och mer bildad tid låg inte fokus på den oviktiga personen Jesus utan på Kristus, en märklig syntes av judiskt och grekiskt tänkande. 

Kristus som den med olja smorde alluderade till judarnas väntan på en jordisk konung (vilka rituellt smordes i ämbetets begynnelse), men den första hellenistiskt kristna teologin byggde på den grekiska filosofin, i synnerhet tänkaren Platon, och kryddades med stänk av stoicismen (som för övrigt var en hängivet "astrologisk" filosofi som predikade själens totala förutbestämmelse till följd av "den kosmiska kretsens" lagbundna rörelse). 

Främlingen eller Kristus är i den här meningen snarast att likställa med Logos, den aspekt av Gud själv som har uppfyllt kosmos med sin osynliga närvaro. Det märks tydligt att redan den romersk-judiske missionären Paulus har den här uppfattningen, för när han talar om tingens uppfyllelse, då "Kristus är Allt i Alla", syftar han på Världssjälen när den helt vaknat till självinsikt om att den är en varelse. 

Detta är inte möjligt så länge vi har eftersläntrare som Zlatan och den franske ekonomen har således rätt i sin kritik. Partier som Nya Moderaterna avslöjar redan i sitt horoskop att de håller världsförbättringen tillbaka, och de är alltså, som indierna sade om Jungfruns sjätte sektor: Fienden. 

Det sätt varpå Fienden - Djävulen kommer under många namn och former! - avslöjar sig, är alltid att den går emot Lejonets eller Solens unitiva budskap och predikar "nyttan med själviskhet": att var och en för sig själv ska äga, profitera, och så vidare.

Sett ur Solens och Lejonets perspektiv rör sig Jungfrun åt vänster (sinister) och tillhör alltså Avfällingens väg. Bara tecknen som går åt höger (astrologins "positiva polaritet") tillhör dem som söker lappa ihop världen (förbättra den). Det skulle vara intressant att i en gigantiskt anlagd test studera om redan astrologins mest fundamentala indelning i positiv och negativ polaritet återspeglas i politikers eftermälen, om de ansågs ha tillfört världen något eller bara subtraherat (tärt på den). 

Det första namn som kommer i huvudet, Adolt Hitler, var född Sol i Väduren, ultrapositivt polariserad, så det finns en misstanke om att den här tolkningsparametern är alltför generell för att i sig kunna studeras. Å andra sidan har ju zodiaktecknen visat sig kunna "mätas", men minns att de representeras en högre komplexitet:

1 tecken är en sammansatt form (se Platon om former av olika komplexiste som lever inom varandra) och den består av en av 2 polariteter, en av 3 kvaliteter och ett av 4 element!

1 + 2 + 3 + 4 = 10. Kanhända döljer astrologin Pythagoras talmystik fast i en egen dialekt...


4 kommentarer:

Anonym sa...

Om Kielos: Jag läste också intervjun i DN. Och jag uppfattade inte det som att hennes tro var "bara traditionalistisk och nedärvd". Hon sa att hon var född katolik, men också att hon vårdar sin personliga relation till Gud, och på frågan om vad tron betyder för henne formulerade hon sig på ett sätt som tyder på en aktiv andlig medvetenhet, och som jag själv känner igen mig i, kunde ha sagt det själv: Den (tron) ger mig inspiration till att bli en bättre människa, mindre rädd, mer öppen. Kanske också kraft att våga göra det som är viktigt på riktigt (...) och tillägger: "Det tror jag är något som vil alla kämpar med". Det tror jag också.

Det var f ö intressant att läsa hennes karakteristik av sig själv i relief till hennes horoskop och det du har skrivit om det. Extremt lillgammal och introvert. Nästan tvångsmässiga problem med auktorieter, som hon själv beskriver det. Sol/saturnus, och dessutom mars (och venus) i lejonet i attack mot jupiter i skorpionen.
S

Seaward sa...

Formuleringen "bara traditionalistisk" är, inser jag nu, svår att ta till sig för läsare som inte tidigare tagit del av bloggens esséisk/ebionitiska inlägg och kommit att se katolicismen i kontext av den ursprungliga, betydligt mer "judiska" kristendomen.

Till den typen av oinitierade läsare hör dock inte du, så du ser här - i reflektionen - ditt eget horoskopets dominanta tendens, Sol-Jungfruns ambition att bryta med sammanhanget för att skapa en individuell vinkel. Och det är också den tendensen du, säkert med rätta, tillskriver Kielos: att hitta sin egen väg i den mottagna traditionen! :-)

Det introverta och lillgamla kommer sig säkerligen en Saturnus som håller Solens lek kort. Skillnader och likheter kan ses hos "Batman-mördaren": Solen hållen kort av Saturnus men nu i Skorpionen!

Anonym sa...

Jag menade att just det att hon vill "hitta sin egen väg inom den mottagna traditionen" alltså katolicismen, visar att hon inte bara är oreflekterat troende "av födsel och ohejdad vana" s a s, vilket "bara traditionalistisk" lät som, tyckte jag.
Jag kan som sagt själv skriva under på hennes formulering, men är inte uppväxt med religiösa föräldrar.
S

Seaward sa...

Hon beskriver sin katolska tro som ett krafttillskott, att våga mer, etc. Allt detta är i mina ögon traditionalism av den "negativa" typen: Vad religionen kan göra för MIG. Egot i fokus snarare än människans tjänande sin djinn.

Men det är klart, upplever man att man blir modigare och mer utåtvänd av en bön kan ju i nästa steg något gott komma ur det, och då skådar världen i stället för en traditionalistisk troende (för vilket egenvärde ligger i det?) en kreativt verksam kraft. En ande, en Eld i världen.

Det finns, helt rätt, två läsarter av ”bara traditionell” och jag var inte tydlig. Jag blev kanske mindre upphetsad än du av en tro som får mig att ”våga mer”.

Det är alltjämt inte riktigt den kristendom som t.o.m.Nya testamentets texter delvis bevarat. Till och med kvinnan vid den samariska brunnen får sig en dos filosofi serverad (liknelsen om det levande vattnet vari ligger individens ursprung), men förstod hon inte liknelsernas kosmologiska implikationer (och t.o.m. bortomkosmiska tankar), så fanns ändå någon slags elementär uppbygglighet i berättelsen. Som ligger där idag som en hinna av traditionalism som väntar på att bli spräckt.

Kristendom som krycka är kanske inte den verkliga kristendomens budskap, även om man kan applådera modet att ens säga att man är troende i denna tid. Det här judiska gänget var kosmologer, skriftlärda med en extrem böjelse åt metafysik.

Bland Jesus närmaste föregångare frodades som sagt både astrologi och det som senare fick namnet kabbala - ”mottagen tradition”. Ja där var visst traditionalismen igen! :-) Fast nu som en mystikers sökande Gud via komplexa läror om Den Enes emanationer och gradvisa utveckling av en skapad värld. Judarnas version av Platon, så att säga.

Det är därför Jesus och Platon umgås obehindrat på den här bloggen, för båda nystade i samma ämnen. :-)