Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 juli 2012

Som om hela USA och Kanada slocknat...

DN använder ett stort ord i sin rubrik om ett gigantiskt elavbrott i Indien (även i SvD), men vidden går ändå inte fram lika bra som när händelsen i en Floridatidning beskrivs i en rak jämförelse: som om hela USA och Kanada samtidigt skulle ha slocknat. Nu fattade jag plötsligt hur stort bara EN DEL av Indien är!

Hur beskriver man ett kraftnät eller elförsörjning astrologiskt? Själva nätet är ju bara budbäraren så det torde vara Merkurius i antingen sin luftburna eller jordbundna skepnad, illustrerade av Tvillingarna och Jungfrun respektive.

Kraften som sådan måste rimligen vara SOLEN eller dess världsliga lokus i femte huset. Bara häromdagen fick jag av någon anledning lust att studera möjliga astrologiska signaturer för blindhet, och spåren ledde tydligt till det femte huset för ögat (och kraften). Och så kommer nu denna bekräftelse från norra Indien:


Om man vill se det så, var den indiska statens val Lahiri-korrektionen för att hålla den sideriska zodiaken i rörelse i takt med jordklotets vinglande i universum. För kraftens förmedlare Tvillingarna stiger just i öster i sin första grad då det indiska elnätet kollapsar, om nu 2.30 är en något så när exakt uppgift (2.29 ger Oxens sista grad i New Dehli, 2.34 har den andra graden av Tvillingarna börjat stiga).

I ett sådant här läge är det svårt att bortse från det femte strömförsörjningshusets härskare Venus som ligger nästan konjunkt med ascendenten, men dock i det tolfte huset för världsliga försakelser. Venus i tolfte: förlusten av komfort (typ: luftkonditionering i hettan) med andra ord.

Men det går att se olyckshoroskopet ur flera perspektiv: Månen står för folkmassor, folk i vidaste mening. Månen är fallen i "strömlöshetens" Skorpion och denna folkmassa förpassas i samma ögonblick transportören Tvillingarna börjar stiga ner i sjätte olyckshuset. Folket som kraftförsörjningens fiende. Den giriga demonen Rahu visar att det är folkets girighet som blir deras fall. 

Elnätet är underdimensionerat läser jag, och hettan, fukten och avsaknaden av vind fick det indiska folket att knäcka sitt elnät i sin komfortlystnad. Sannerligen, den sataniska axeln (Oxen/Skorpionen) ägnar sig enbart åt detta livets goda och därav bloggens beteckning. Njut och plundra jorden idag, för i morgon kommer du ändå att dö, viskar Satan i örat på näringsliv och materialister. 

Föga anar någon i den sekulära världen att de kommer att få betala med kommande liv i rena ökenlandskap, födda till folkspillror utan någon högteknologi alls. Ja, de ondaste och mest egoistiska västerlänningarna kommer faktiskt att återfödas till äldre tider och som straff plågas i bokstavlig mörk medeltid. Men vad vet den egoistiska stockholmaren som röstar på moderaterna om vad den egna själen har i beredskap?

Det bästa katastrofominat har jag sparat till sist, och det är verkligen komplext. Det var tio år sedan ett avbrott av den här storleken inträffade men det vore naivt att tro himlen såg exakt likadan ut då. Astrospråket är rikt och raffinerat och en sak kan sägas på flera sätt.

Här är t.ex. ascendenthärskaren Merkurius kombinerad med själva kraftkällan Solen och dessutom i orala eller konsumerande andra huset. Ett resurshus. Men elproduktionen (Solen) och dess förmedlare är inte oavhängiga här. De står i Kräftans tecken vilket betyder att det är Månen som tagit kontroll över den här produktiva resursen. 

Som vi såg "gick proppen" just när folkets Månen i den destruktiva Skorpionens tecken sjönk väster, symbol för döden. Vidare saknar detta folk, denna Måne kraft från sin disponent Mars som själv står pyrt till i närheten av gränsdragaren Saturnus, som i sig är beroende av Merkurius, sin disponent. Men Merkurius... Och så är rundgången i den negativa Tärande polariteten total. 

Solen står i sublunärt Vatten och är i strikt mening inte heller en närande energikälla utan har kidnappats av den lägre tärande halvan av kosmos. Dessutom står den i ett negativt eller ickeproduktivt hus. 

Andra ekonomihuset beskriver visserligen den föda som krävs för att nära kroppen men som resurshus krävs arbete för att fylla den här ladan. Och se vad andrahusets ägare Venus sysslar med !!! Den står passivt och njutningslysten i sitt negativa härskartecken men i tolfte huset för materiella förluster.

Vi har ett horoskop som beskriver vad som är fel med världens nuvarande mänsklighet: de är negativa och slappa och vill be försörjda med alla livets komfort. Indiska staten hade inte ett elnät dugligt nog för miljoner människor som vant sig vid att ha luftkonditioneringen på dygnet runt.

Domedagen närmar sig snabbt. Att elavbrottet kan ha inträffat samma minut som Budbäraren Merkurius steg i öster, är inte ett omen att ringakta. Detta var ett av de viktiga varningsbuden till mänskligheten. Ett område lika stort som hela USA och Kanada...

Tänk då när showen sätter igång på allvar! Tidningen med tidpunkten nämnde att ett tjugofyra timmars strömavbrott i Indien för inte så länge sedan skapade upplopp. Svensken kanske känner sig överlägsen i kraft av lite mer bildning och längre framförhållning. 

Men vad när komforten aldrig kommer tillbaka? Vad om en Reinfeldt som i sex år skiter i att kompensera stödet till sjuka och arbetslösa för inflationen och bygger upp en ny underklass som tidigare inte fanns i Sverige. Vad kommer den här nya underklassen på sikt att ställa till med? När högern tillräckligt har förbrutit sig mot landet de ansvarade för, vad kommer då också svenskarna att vara i stånd till? Låt några städer på västkusten spolas ut i vattnet och vi har en härlig röra även i det här landet.

Jag tror få livsstilsmänniskor utan perspektiv på något har en suck om vad som redan i deras livstid kan komma att hända. Och då sitter de verkligen på pottkanten eftersom deras varje tanke i årtionden varit så ohyggligt trivial. 

Hur ska en sådan människa på kort tid hinna ställa om sig till ett globalt, kanske apokalyptiskt perspektiv? De går under direkt, dessa illa anpassade cafelatte-varelser. Välkommen till världen, svensk. Nu ska det gamla kapitalistiska systemet rivas och Moder Natur tycks vilja hjälpa mänskligheten på traven. När det blir tillräckligt mycket globala katastrofer, då kommer människan naturligen att hamna i centrum. Penganissarna kommer inte att våga smita som Reinfeldts moderatbesmittade regering f.n. inbjuder dem att göra med folkets skattemedel.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Merkurius är dessutom retrograd nu...

För att ta lite mindre domedagsmässiga tecken på vad som kan hända då så har det ju på kort tid varit två stora tågstopp pga elfel mellan Stockholm o Uppsala. Tågstopp kan ju inträffa när som helst, men kanske inte två stycken så nära inpå varandra, och på Sveriges mest trafikerade sträcka dessutom.
Inbillar mig dessutom att det faktum att berg-och-dalbanan på Furuvik plötsligt har gått sönder, inte en utan två gånger denna sommar, så folk har fått evakueras ur vagnarna, har med Merkurius retrograd att göra. Dessutom har Berg-och-dalbanan på Liseberg också slagits ut en gång. Att något liknande händer nån gång per sommar är inte ovanligt, men tre gånger...
S

Anonym sa...

Solstorm?

Seaward sa...

"inte så nära inpå varandra"

-Jo om det är ett systemfel kommer problemen att upprepas tills rotproblemet åtgärdats.

Du har tidigare anfört retrograd Merkurius i samband med fallerade kommunikationer. En klassiker men på egen hand väl simplistiskt. Som del av en "multipel attestering" en viktig iakttagelse.

Jag skulle dock ge den astrologiska tesen underkänt. Med den frekvens som kommunikationer och elprylar går sönder i dagens samhälle tror jag det skulle visa sig hopplöst att återföra allt detta på en retrograd Merkurius.

I indisk och hellenistisk astrologi är tanken dessutom omvänd: retrograda planeter visar sitt rätta och gudomliga ansikte (men för inte lika mycket väsen av sig i jordbornas öde). Man får nog finna sig i att astrologin släpar på mycket bråte, talesätt och helt enkelt klantigt genomtänkta påståenden.

Bloggen har visserligen hittat statistiskt signifikanta beteenden som matchar gammal tradition, men det är fortfarande så få "säkrade" iakttagelser att det strikt talat inte skulle bli mycket till astrologi.

"Retrograd merkurius" är troligen bara en astrologisk floskel som vanemässigt rabblas närhelst det råkar stämma med någon inställd tågavgång, precis som kritiker anklagat denna blogg för att i efterhand förklara händelserna utifrån horoskopet. (Dessa kritiker kommer ofta in via tidningslänkar och ser inte att det också finns tester som sökt utvärdera de astrologiska teserna.)

Det intressanta är hur även "floskler" med framgång tycks kunna adderas ("multipel attetstering") i astrologens huvud och leda till en intuition som i sin tur blir en förutsägelse som sedan visar sig stämma.

Men den chansen att imponera på klentrogna har man förstås inte om man sitter i efterhand och "förklarar" allt. I den meningen har kritikerna rätt. Bloggen samlar, som du vet, observationer på hög, vilka då och då föder impulsen att göra ett metodiskt studium av någon egenhet.

Seaward sa...

PS. Jag inser att mitt svar inte riktigt täckte din radda "urspårningar". Men även exemplet med Furuviks två trasigheter låter som sliten mekanik/elektronik.

Min tanke är att födelsehoroskopet måste till för att man ska kunna säga om just den nöjesparken, karussellen, eller rälsen är hotad av retrograda Merkurius (vilket är ett galet uttryck eftersom Merkurius själv bara aviserar och inte framskapar).

En sommar av "urspårningar" är förvisso en förutsägelse som skulle kunna omvända någon, jag vet faktiskt inte i just detta fall (veckans arbetsuppgifter har börjat distrahera).

Anonym sa...

Apropå "inte så nära inpå varandra" - vad sägs om det nya, senaste strömavbrottet i Indien då! ;-)
Vem vet, kanske rentav Tvillingarna var stigande då med, eller Jungfrun...
Det är klart att inte en retrograd Merkurius allena kan förklara strul av detta slag, det ska mer till, vilket du också visar i horoskopet ovan. Men det kan vara en försvårande komponent i det hela.

Det där med att retrograda planeter "visar sitt rätta och gudomliga ansikte" har jag läst tidigare på bloggen, och det är intressant att tänka sig. Men nog tror jag att det kan märkas på mer triviala sätt här nere på marknivå också...
S

Seaward sa...

Ingen rök utan eld sägs det ju. Om du samlar ihop, säg, 200 remarkabla strömavbrott och hittar en retrograd Merkurius vid ett signifikant antal av dessa tillfällen, då ska jag publicera din grundforskning på "viktiga sidan" och hylla dig som bloggens (och den sideriska astrologins) mest betydelsefulla bidragsgivare!

:-)

(Kort sagt, jag tröttnar ibland på astrologin och mina egna inlägg för att så mycket är löst tyckande och anekdotiska iakttagelser. Min prominenta strukturplanet Saturnus törstar efter mer substans, efter tydliga, vetenskapligt acceptabla belägg.

Jag är mer vetenskapare än saligt new age-wacko, vilket få som släpper kommentarer här, tycks ha sett. Men det beror väl på att det är svårt att greppa ett stort ämne och en bloggs förhållningssätt efter bara ett enda inlägg - i något infekterat ämne där man själv "tycker" annorlunda. :-)

Jag har förgäves försökt hitta tillbaka till stycket där Ptolemaios beskriver denna märkliga (och tveklöst kosmo-ideologiskt motiverade tanke om att backande planeter efterliknar universums normala medsols rörelse). Jag tror inte det är någon mening att du utlägger texten för hur denna ideologiskt motiverade utsaga skulle ha någon praktisk tillämpning, annat än att en retrograd Merkurius visar vad guden tycker om mänsklig kommunikation och mänskliga kommunikationssystem. Nämligen INTE. Merkurius som en Trickster som i ren ovilja tillfogar världen kommunikationsavbrott. Men kanske är det så, "Divine discontent" är bara hur vi ser det eftersom den jordbundna själen redan från början har fått allt, precis allt, om bakfoten.

Anonym sa...

Jag kunde inte hålla mig... förra veckan var det stora tågförseningar i sydsverige, och i morse såg jag denna artikel i tidningen, som berättar att vart tionde tåg blev försenat i juli: http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.4972357-mer-forsenat-an-i-januari
Dessutom stannade berg-och-dalbanan i Furuvik en tredje gång förra veckan, utan att vara trasig denna gång: En anställd råkade komma åt nödstoppsknappen! :-)
Nu är ju världen större än Sverige, och hur det varit i andra länder vet jag inte (annat än händelserna i Indien som bloggen beskriver) men så har ju just Sverige, som du påpekat, problem med Merkurius under denna Dasha...

Men några 200 strömavbrott som statistiskt underlag kan jag förstås inte släcka din Saturnus' törst med... :-)
S

Seaward sa...

Egentligen är detta rätt: räkna omen tills man nött ut motståndet! :-) Richard Tarnas "Cosmos % Psyche" från 2006 har mig veterligen aldrig bemötts eftersom han ansamlade sådana massiva mängder exempel från Europas historia att ingen orkar försöka falsifiera honom i tanken om att historiska tilldragelser ligger upphängda på de ptolemaiska aspekterna!

Tre exempel gäller för en "trend" i P1 Spanarna även om ingen skulle komma på tanken att använda så lösa kriterier i "vetenskapen". :-)

Jag kunde bidra till högen med evidens att en webbserver fick knäppryck häromdagen och skickade iväg ett mejl som inte borde gå att sända... Men det låter ju väldigt prosaiskt när man tittar på det som ett enda bidrag. Kanske kommer övertygelsen bara i det medvetande som själv håller räkningen?

Anonym sa...

När någonting aktualiseras så man börjar hålla utkik så ramlar exemplen in - ett välkänt fenomen! (Ungefär som det står i parentesen i ditt senaste inlägg).
Rubriker från dagens tidningar: "Signalfel gav nya tågproblem" "Elavbrott på Grönan - folk fast i Fritt fall", och "Fyllde 100 - Doris fick inga grattissamtal" (1800 hushåll utan telefon sen 9/7!). Fast det senare får man tillskriva Telias förb... dåliga service, och den gäller året runt!

Fast det där med ett mejl som skickas fast det inte borde kunna skickas, det låter som en uppochnervänd retrograd! Brukar vara tvärtom. :-)
S
S

Seaward sa...

Eller en hacker som kapade mejlservern. Merkurius retrograd skulle också betyda tjuveri eller lära sig snålåka på annans mailserver, ofta i syfte att skicka spam.