Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 juli 2012

Syndafallet & De Fyra Elementen

En enkel introduktion till den antika läran om de Fyra Elementen, förföriskt enkel som naturlära och kraftfull som metafor för människans fall ner i blind inbilskhet. 

Den kanske vanligaste successionen hos de Fyra Elementen är följande:

ELD -- LUFT -- VATTEN -- JORD

Ibland i omvänd ordning, om man står stadigt i det antika världsalltet och betraktar Jorden som centrum. Men som Absolut Negativitet - kontrasterande med Eldens Absoluta Positivitet - är Moder Jord också ändhållplatsen för själens fall ner i ringhet. Här slutar resan ("The Well of Souls" från första Indiana Jones-filmen - vad menades?)

Det fyrdelade fallet kan också beskrivas så här, i engelska termer:

COGNITION

MENTATION

EMOTION

IDENTIFICATION

Eld är ren kognitiv kapacitet, Intelligens med stort I i viss bemärkelse, även om det människor kallar begåvning snarare hör hemma under Merkurius sluga fifflande och pusslande med fakta. Eld eller Solen själv behöver inte denna travesti, och dock är Merkurius Solens högra hand. Ja se, dessa handräckare!

Mentation saknas i svenska språket (det är inte detsamma som intellektualisering, och därav engelskan), men Luftelementet indikerar de intellektuella Former som är besjälade varelser eftersom de alla bär Solen eller Elden i sitt centrum. Det gåtfulla amerikanske mediet Edgar Cayce (1877-1945) yttrade ur trance, "thoughts are Things!"

Luftelementet anknyter till "andlighet", men för den fallna människan, en Adolf Hitler, är det bara "livsluft" åt lungorna eller "Lebensraum", luftrum att röra sig, och då ett livsrum rensat på ohyrans projektion av sitt elände på andra, som målas ut som undermänniskor. 

Stockholms Moderater, med ohyra som Fredrik och Filippa Reinfeldt i spetsen, ägnar sig sedan många år åt en nazivision som de låter puttra på så svag låga att ingen i närmiljön märker sin egen degeneration som människa eller hur de rensar huvudstaden på den mångfald av människor som alltid finns - tar ifrån hemlösa ett dagcenter på Söder eftersom högerdjävlarna gjort den gamla livfulla arbetarstadsdelen till ett trendställe och kör ut de hemlösa i en avlägsen söderförort. 

Koordinerat höjer Stockholms Lokaltrafik samtidigt priset på tunnelbanekortet för att agendasättarna någonsin ska slippa se de fattiga och hemlösa på citys gator igen. Moderater är våra dagars nazister. De gasar inte ihjäl sjuka, arbetslösa och hemlösa, men deras politik är likvärdig. De fruktar och hatar människor som inte är som dem. Hur har detta släkte fått fotfäste i Sverige, och hur kunde de som bäst ha långt över 30% av folkets gillande? Var har utbildningen brustit, att svenskarna inte kan genomskåda monster i kostym?

Problemet med stockholmarna själva är deras mediokra genomsnittlighet (den enda fullständigt odugliga förordningen efter den andra har utgått från Rosenbad de senaste sex åren). De är så mediokra att de aldrig kommer att förstå tankarna i detta blogginlägg. Vi andra måste alltså ta kontroll över sakernas tillstånd. En moderat saknar begåvning. De står allt för långt från den RÅA INTELLIGENS som bildas när Eld och Luft förenas till perfekt varseblivning av vilka tankemönstren inom politiken eller ideologin egentligen är.

Människor i Stockholm tillhör en andlig underklass på jordens yta, och det bevisade de tydligt genom sin nya slogan, Stockholm, Capital of Scandinavia, fast påståendet är falskt hur man än väljer att se på det. Stockholm är en region i Sverige som sjunkit lägre i andlighet än troligen hela övriga landet. Hit flockas de sämsta människorna - de som tänkt ta sitt syndafall ner i blind individualitet ännu ett steg.

*****

I fyrelementsläran sätter krisen in först nu, i gränslandet mellan Absolut Positivitet och Absolut Negativitet. (Gränsen har många beskrivningar, en annan från bloggen och antikens tänkare är den supralunära och den sublunära sfären.) 

Med Vatten uppstår känslor inför det som andesjälen varseblir i himmelen, i de två övre elementen. Och, skippande flera steg i redogörelsen om hur "Ordet (logos) blev fysisk kropp", kan noteras att vatten i folkmun kallas livets förutsättning. Det biologiska kroppsliga livet, inte det riktiga livet.

Med Vatten dominerar nu den negativa polariteten och Absolut Negativitet utgick alltså från det lägsta elementet Jord. Och känslan som uppstått ur seendet och förståendet av logiken (begripligheten) i allt, leder lekande lätt över till identifikation. 

Från och med nu är själen fast i ekorrhjulet av emotion och identifikation. Och det enda själen förnimmer är Jordelementets konkreta prylar med vilka den fullständigt identifierat sig och vilka utlöser emotioner och än hårdare bindningar i det förfallna tillståndet.

Därför kan med rätta Jordelementet kallas andesjälens totala död. För det som själen skådade som Visioner i himmelen och som vissa själar började hysa känslor inför, resulterar för ytterligare några Syndafallet där de slutligen helt identifierar sig med sina Visioner via den livsfarliga Känslan. 

Nu blir Ordet Kött, och inom sinom tid kommer prästen att lakoniskt mässa "Av jord är du kommen..." medan han skyfflar några skopor smuts över det skräp som resulterade av en själ med utomordentligt dålig styrsel.

Stockholms högerröstande själviska befolkningssegment - Reinfeldts anhängare - är själar som wobblar groteskt när man ser på dem med oförställd blick. De är sorgliga att se i sina små chica livsstilsprojekt. Men än sorgligare är den smörja som fyller deras hjärnor - de tror sig faktiskt sitta inne med en legitim syn på samhällsordningen. 

I själva bryter deras ideologi mot alla insikter om vad som utgör den Goda Människan, vilka mänskligheten med möda funnit fram till. Det är som om Vilddjuret i kostym plötsligt tagit över i dessa yttersta tider. 

Att detta kunnat ske måste förklaras som att materialismen eller Absolut Negativitet är deras enda "drivkrafter". Reinfeldt älskar att prata om drivkrafter för ditt och datt - hans soltecken Kräftan tillhör mycket riktigt de symboler som är i Passionens våld eller i indiskt språkbruk Rajas guna.

Moderaterna är helt enkelt Djävulens barn. Språket är ålderdomligt men det säger precis vad dessa själviska gnagare bekänt sig till i sitt val. Det är ju uppenbart att det är Moderaterna som är de tärande! Se på deras riskkapitalister, vilka civilisationens fiender är de inte, dessa som bara har lust att jobba när Vinsten hänger framför den dumma åsnan som en morot.

Aftonbladet påminner (åter) i en angelägen politisk krönika om vad Fredrik Reinfeldts Stockholm sysslar med, människohatets pyrande centrum som i sin tur föder metastaser som småfolkets tendenser till "sverigedemokratiskt" främlingsförakt. Men minns: sjukdomen började i maktens centrum.

Rensvält - utrotaren av bidragstagande
och sjukfejkande samhällsparasiter



2 kommentarer:

Anonym sa...

I min engelsk-svenska ordbok står det "själsverksamhet" för "mentation". Ordböcker är bra att ha...

Hoppas du ursäktar, kunde inte låta bli...
S

Seaward sa...

Absolut. Fast med tanke på den förvirring som råder i svenska språket om vad som menas med en själ, var nog det ett av de sämre översättningsförslag jag sett! :-) Svenskan har helt enkelt inte vokabulär för antikens raffinerade kartläggning av den andliga världens olika skikt.

Det verkar som språkvetaren tänker sig mental = själ, medan "mentation" kopplat till Luftelementet som metafor för anden tillhör det noetiska plan som ligger en våning "ovanför" själen i platonismen.

Men som sagt, det är bäddat för problem att översätta såna ord...