Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 20 juli 2012

Vatten och vimsighet

Vanligen observante filmkritikern Johan Croneman nästan förolämpar Family Guys geniale skapare Seth McFarlane när han med typisk svensk genuskorrekthet menar att aktrisen Mila Kunis (Ukraina) är bortslösad som feminint våp (DN).

Naturligtvis dräglar Croneman över den sexiga Kunis men kan inte medge det, och se här hur perfekt McFarlane satt henne i rollen som urblåst brud, vi har en hemma i Sverige som gör allt hon kan för att tjäna ett gott levebröd på att absolut inte utveckla några som helst personliga karaktärsegenskaper:


Jag reagerade på Wikipedias foto (och flera andra) och gjorde spontant kopplingen till Gry. Sedan visar sig mycket riktigt båda vara födda med ett starkt inslag av den sideriska Kräftan, symbol för själen som bara lever efter sina sinnens hungersignaler. 

Fotot på Gry är från någon gammal reklamtidning som ramlade ner i brevlådan och där hon totalt spelar ut i rollen som tanklös shoppoman. Så extremt att jag var tvungen att spara bilderna. Idag, med den sideriska zodiakens precision, kan Kräftan verkligen kopplas till den puls som driver den sk "marknaden". (Detta avslöjas av att Sol-Kräftan faktiskt Stefan Löven (s) är en bedräglig marknadskramare fastän sosse, och i mångt och mycket ännu en Fredrik Reinfeldt - Sol-Kräfta - men ännu inte med eroderat förtroendekapital.)

Jag skulle vilja påstå att Seth McFarlane sett essensen i ukrainskan bra mycket djupare och sannare än DN:s filmrecensent. Kräftan är "våpet" eller den feminina essensen om man med detta menar Moder Natur, som filosofen Herakleitos menade "älskade att dölja sig". 

Det enda vi får se av "den evigt Feminina" är hennes hunger efter nya inköp, nya skiftande former att klä sig i. Hon är själva utgestaltningen av själens klavertramp ner i det obeständiga, i sinnenas lögnvärld, i tanklöshetens territorium. Där politiker tycks kunna lyckas i Sverige och utomlands (Obama, Löfven, Reinfeldt, Cameron, Merkel - ruskigt att den hungrande typen styr världen!)


Men Mila Kunis humor kommer till ett pris. När Vattnets irrationella instinkter angriper logikens Luft och derangerar den uppstår ofta en naturlig talang för vimsig komik. Men personerna blir inte sällan blyga eller rent hämmade i främmande sällskap eller situation. 

Exakt denna fallna Mars i hemkära Kräftan i attack mot psykets Måne i Vågen har jag fört på tal flera gånger i samband med en person med uttalad torg- och hisskräck. Hon hade exakt samma "sötma" i sin karismatiska utstrålning och tjänade gott på det under tio år som en ständigt återkommande modell i en stor svensk damtidning. 

Privat har Gry också den där vimsiga humorn skulle jag tro, och att jag spontant gjorde kopplingen till henne beror troligen på det märkliga faktum att hon har Sol och Måne i omkastade element i förhållande till ukrainskan: det är Månen som ligger i Kräftan hos henne och Solen i Luft. Men inte i Vågens Luft utan i Vattumannens.

För andra kvinnliga Kräftor med naturlig "tajming" se t.ex. utvikningsbruden Jamie Pressly, som etablerade sig i genren, grova collagefilmer och spoofs på andra filmer, och sedan har kunnat ses som den obildade snärtan i buskisserien "My Name Is Earl". Hennes tidiga roller var bara skräp och löjligt överspel, men åren i "Earl" har sett henne göra sin hillbilly-roll allt bättre - de få gånger jag hamnat vid en tv för ett avsnitt.

Den sprittande kvicka och kul "ICA-Cindy" var inte Sol-Kräfta utan Oxe - minnet svek. Men med samma Saturnus i Vågen som ukrainskan, Mars i kvicka Tvillingarnas Luft och en Måne i Vatten (Fiskarna) har vi ändå en i stora stycken snarlik berättelse. 

Dissociationen mellan Luft och Vatten som man kan låta löpa nästan helt fritt med galna vinklingar som följd. (Konstnären använder denna störning på annat sätt än den fula pr-mannen eller desinformatören som kalkylerar med falska ord avsedda att trycka på det aningslösa folkets känslosträngar.)

Solen i Oxen - matens och penningens tecken - indikerar väl mer att Cecilia Forss kommer att göra ICA-spottar så längre det går att krama ännu en krona ur den rollen. Sverige är som bekant ett u-land där artisterna får hora som ingenstans annars i västerlandet. Alla ger ut kokböcker, skivor och deltar i frågeprogram i en enda deprimerande följetång. Goda artister vägrar att spela med i travestin och blir svennar istället.

Svenskarna hatar intressant nog kultur men älskar bonniga banaliteter, som t.ex. den långlivade serien om ICA-butiken. Fast min ICA-handel verkar inte de uttråkade kassörskorna ha det lika roligt som i reklamens tillgjorda värld.

Inga kommentarer: