Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 augusti 2012

Diane Lane - den goda Jungfrun men med Olyckan i hälarna


Diane Lane är en aktris, ett halvkänt namn i mina öron. Jag blir alltmer häpen när jag läser hennes karriärbiografi på IMDB, för här är berättelsen om Jungfrun som Olyckan. Den serveras i en sådan följetång av missade chanser och filmer som floppar att jag inte trodde sånt oflyt var möjligt för en som debuterar ung, hamnar på Time Magazins omslag och kallas Hollwyoods nya löfte. Sen stannade karriären. Inte en gång, inte två, utan tre gånger!



Men hur detta stämmer med kvinnans måntecken, där Månen i Jungfrun har en högst oönskad påhälsning av olycksplaneten Mars. Faktum är att två traditioner här kommer samman, för där den hellenistiska astrologin kallade Jungfruns sjätte hus "Olyckans" sektor, och indisk tradition såg "Fienden" (alltid oönskad) i samma sektor på/under himlen, där hade de gamla babylonierna redan fastslagit att planeten Mars var Nakru, fienden.

Typiskt nog tvingas Diane Lane starta om sin karriär genom att spegelvända Jungfrun genom att ta roller som anspelar på sex och till sist också en roll som en hora (fast med hjärta)! Det är vad den besudlande Mars kan göra med även en god människa. 

Det är lätt att glömma i raljerandet om Olyckan Fredrik Reinfeldt (Mars stigande i öster i Jungfrun) och vad landets svaga utstått under hans regim, att Mars förutom dem med planeten i första huset, i allmänhet möter olyckan som en helt extern problematik. 

Mars behöver inte alls ha med individen själv att göra. Och återigen kan Mars ha den verksamma rollen som välgörare i vissa horoskop, då har vi en stridbar kämpe för det goda, en kulturens spjutspets.

Diane Lane är en av de Hollywoodstjärnor som inte släppt ifrån sig sin födelseuppgift så ett månhoroskop är allt som bjuds.

Märkligt nog är det här också ett 1965-horoskop, fast ett halvår tidigare än Fredrik Reinfeldt. Det är alltså "hans" Mars i Jungfrun som här kombineras med ytterligare en detalj som ligger fast i tiden: Saturnus i Vattumannen vars folklighet har ett problem här eftersom planeten står i spänt förhållande till asociala symbolen Skorpionen. (Ja, Skorpionen är inte asocial i sig, men sammantvingad med Vattumannen uppstår lätt det sämsta av båda världarna.)

Då slår det mig plötsligt att också Reinfeldt slog igenom med dunder och brak, bara för att dala i popularitet - likt Diane Lanes ändlösa rad av filmer som inte föll publiken i smaken. Nu känns hans och hans "Nya Moderater" lika ofräscht och oärligt som alla de andra kallt kalkylerande bovarna på högerkanten. 

Men om det finns något om ett oinfriat hopp över både aktrisens och politikerns horoskop (och där det nämnda sociala utstötningssyndromet kanske är viktigare än det ser ut att vara), så innebär det inte att det är samma typ ett halvår senare. Tvärtom, Diane Lane är född i motsatt soltecken till Reinfeldt och de borde således kontrastera tydligt i sin övergripande orientering. Reinfeldts Kräfta är en överlevare, många har skrattat åt mannens patetiska försök att till varje pris klänga sig fast vid makten.

Diane Lane säger i biografin det mest fantastiska jag hört, och exakt ett sentiment som tillhhör den principfasta Stenbocken: I all ävlan för att få karriären att fungera hade hon glömt bort vad det egentligen var som fick henna att börja med film överhuvudtaget. Strongt! Inget man någonsin skulle tro att Reinfeldt var ärlig nog att medge, att han blivit en maktkåt nolla. Lane såg att hon började avvika från sitt solära motiv och kommenterade det i raka ord. 

Nu ska inte Reinfeldts Sol i Kräftan lastas alltför hårt för sin ryggradslöshet. Kräftan är visserligen både ett ryggradslöst djur i verkligheten och som astrologisk symbol en indikation om överlevnad till varje pris. Men det som gör Reinfeldt så beklämmande är att ett antal problem kommer samman på hans himmel och bildar bilden av en politiker från helvetet, en snyltgäst man inte blir av med när den väl klibbat sig fast.

Diane Lanes tröga karriär kan utläsas som att tröga Jordelementet hämmar Eld och vice versa. Kartan visar hur de planetära disponenterna introducerar en främmande substans i tecknen.

Även om hon glömt vad som fick henne att börja med film, visar horoskopet det: den nativa Vädurens hopp om att bli "ansiktet". Mars både stimulerar Jupiter men skadar den här ambitionen. Vad gäller hennes otroligt vackra ansikte är det dock inga problem Mars/Månen ger henne ett utseende med viss intensitet.


Inga kommentarer: