Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 augusti 2012

Hippielåtens sångare & hans svenska look-alike




Nog liknar avlidne sångaren (DN) till vackra hippielåten "San Francisco", Scott McKenzie, och Svante Thuresson varandra. Det är dels en fråga om några ansiktsdrag som matchar men lika mycket en cool stämning som tycks fylla dem båda inifrån.

Att lägga de sideriska horoskopen över varandra ger flera märkliga paralleller:



Scott McKenzies födelse i den filosofiskt eller religiöst motiverade frihetens tecken Skytten, var perfekt uppbackad av Jupiter i ideologins tecken Vattumannen för att i sin enda hit bli språkrör för en ny kollektiv tanke. Harry Amsters minnesruna i SvD påminner om att han dock lätt rätt betryckt när han sjöng raderna och jag väljer därför att flytta fram Månen några timmar detta dygn från det yviga Lejonet till Jungfrun som talar med mycket mindre bokstäver!

Att Svante Thuresson i än högre grad uppvisar Eldelementets flyktighet kan väl ingen ha missat. Och han här ännu mer Skytt än McKenzie med Jupiter hemma i härskarläge och det personliga sinnelaget. Thuresson har något som märkligt som en god människas horoskop. Det är så uppenbart när man ser och hör honom. En sådan själ som alla människor sliter med att så småningom bli.

Vad gäller utseendelikheten är det så många ledtrådar här, att det är svårt att veta vad som gäller. Tanken bör slå en att det är imbecillt att leta ett enda zodiakteckens utseende och att likheten snarare beror på ett sammanflöde av omständigheter. 

Vad vet vi idag om t.ex. Venus båda männen har i Vattenelementet och därtill båda i samma grad (åtminstone under en stor del av dygnet)? Kan Venus påverka utseendet?

Eller Mars? Båda männen har Mars i Vågen på bara två graders avstånd! Är det Vågens harmoni som eldiga Mars fyrar av och som skapar en utseendelikhet?

Bidrar det att männen har ena Ljuset (med stort L) i Jordelementet, ex-hippien en Måne i Jungfrun och Thuresson en klipplikt stabil Sol i Stenbocken (en intressant dubbelhet finns hos honom, för han är både stabil och flyktig som en rastlös eldsflamma på en och samma gång).

Scott McKenzie hade också de två stora ödespenslarna Jupiter och Saturnus i en ömsesidig reception, vilket knöt samman de två största tecken till just det som var hippieerans alltför kortlivade sanning: Vattumannen som en allmänt delad ideologi, baserad på Fiskarnas bortomvärldslighet och beredskap att offra det materialistiska profittänkandet.

Bara detta styrker tanken att McKenzie faktiskt hade sinnelaget i Jungfrun så att han i opposition mot Fiskarna med betryckthet i rösten (för Jungfrun tror ju på profit och privata vinster) kunde beskriva kärleksbarnen som dansade runt mittöver som ett fiskstim! 

Jag tror ingen någonsin funderat över om McKenzie verkligen själv trodde på det han sjöng. Enligt den här bloggen var låten snarast ett försök att kapitalisera (kommersiellt) på kärleksgenerationen mittöver i zodiaken. Samtidigt var hans Sol driven av frihetens Jupiter i och så mått avslöjar horoskopet en människa i konflikt med sig själv! Är det därför han inte låter riktigt så glad och yster som man skulle kunna förvänta sig från ett helhjärtat hippiebarn?

Är det en äkta hippie man vill höra, välj istället Svante Thuresson. Här ÄR kärleksplaneten i sitt bästa läge, i uppoffringsvilliga Fiskarna, och den drivs av Fiskarnas egen härskare Jupiter, som händelsevis är trygg i sitt positiva, eldiga härskartecken Skytten. Thuresson är utan tvekan en av de artister som hjälpte svenskarna till godhet, innan reklambyråeländet Nya Moderaterna stormade in med sitt egoistiska budskap - och folk drällde iväg i helt fel riktning som ett pack!

Jag vet inte var Thuresson står politiskt, men det vore ett nederlag för astrologin att höra att ett så här nobelt horoskop röstade på ett högerparti.

Faktum var att den brittiska singer-songwritern John Carter hade hört om hippiefenomenet på ett tidigt stadium och redan spelat in sin "Let's Go To San Francisco" INNAN Scott McKenzies låt var utgiven. För mig blev denna Beach Boys-pastisch den definitiva hippielåten, fastän inspelad i ett gråkallt England och inte i Kalifornien! 

Carters horoskop är roligt på det viset att hans Sol faktiskt befinner sig i ett venusianskt kärlekstecken, Vågen, för bra uppfattning om hur de amerikanska kärleksvibbarna skulle låta, men att Venus själv står i den kyligt instrumentella Jungfrun. "We're only in it for the money." Hans hippielåt var bara på skämt, men hippiebarnen köpte den med.

PS. En ministudie av pengafixerade horoskop är under förberedelse. Där kommer Jungfrun I VISS MÅN att frikännas från de tydliga tendenser till profitmentalitet som anekdotiska presentationer av enstaka horoskop tytt på. I VISS MÅN.

Inga kommentarer: