Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 31 augusti 2012

Iskyla ligger i betraktarens öga?


Efter att ha knutit Aristoteles naturalistiska syn på de fyra elementen till astrologin är det naturligt att man hajar till inför en slasknyhet som den om Expedition Robinson, där en deltagande man kallar en annan deltagare den "iskallaste kvinna" han någonsin mött (AB).

(En summarisk artikel på nätet av en pensionerad kemiprofessor om de fyra elementen i judisk litteratur. Kemisten tror naturligtvis att de fyra elementen bara är nys, en simplistisk, förvetenskaplig fantasm som inte motsvarar något i fenomenvärlden.)

Uttalandet är ett gyllene tillfälle att ta ännu ett stickprov på verkligheten, för att se om mannen hallicunerar eller satt fingret på något utanför sina egna sinnesintryck. (Bara en naiv männsiska tror det man upplever i sin hjärna faktiskt existerar "där ute".)

Att döma av AB:s foton ser inte kvinnan anmärkningsvärt kall ut men omslaget på en bok är som bekant inte någon säker ledtråd till innehållet.



"Iskalla kvinnan":



I förstone förefaller Robinson-deltagaren Johnny Leinonen ha uppfattat rätt. Horoskopet är extremt på så sätt att båda de viktiga Ljusen, Sol och Måne båda befinner sig i torra och kalla tecken av Jordelementet. 

Här finns placeringar i Eld, men se vad som händer: planeten Saturnus räknas själv som en frigid planet (trots att den härskar över Vattumannen vars element Luft räknas som varmt om det anknyter till Eld). Motsägelsen beror på att Aristoteles inte sträckte sig längre än till att diskutera de fyra elementen i direkt anslutning till vår jord - hans missuppfattning var att det femte elementet Eter tog vid redan from och med Månen.

Jämför med t.ex. indisk astrologi och kosmologi där endast Jupiter till sin essens består av Eter. Eftersom Jupiter representerar expansionens princip - fyller "Överguden" Zeus/Jupiter hela det kosmiska rummet och i den meningen kanske man ändå kan harmoniera Aristoteles tanke om att allt bortom Månen består av eter! Jag har ignorerat Aristoteles eftersom jag alltid tyckt han degraderade sin lärare Platons sublima tankar, t.ex. genom den helt enkelt falska uppfattningen att själen inte kan existera separat från en fysisk kropp.

Den nyplatonske romaren Plotinus några hundra år senare ansåg att de fyra elementen finns representerade på varje punkt i världsalltet, men i de lysande stjärnorna dominerar t.ex. Eld och bara så mycket negativ och kall Jord finns för att binda Elden och så att stjärnorna håller ihop som kroppar betraktade.

När ett Eldtecken får besök av den frigida Saturnus sker en tydlig temperatursänkning och Saturnus i Väduren anses därtill vara fallen, så att individen ligger nära en kylig och principiell egoism. Men det här budskapet måste också avstämmas med Vädurens härskare och Saturnus disponent Mars.

Den eldiga Mars i Eldtecknet Lejonet måste väl ge strid och hetta? Även här tillstöter problem. Den halshuggna Draksvansen lägger sordin över hela Lejonet så att inte heller här Elden förmår uttrycka sig!

Lägg till detta att Saturnus också opponerar det varma och förbindliga Lufttecknet Vågen med dess två sociala och älskvärda planeter Jupiter och Venus. Jag har ett illustrativt fall av en flygvärdinna född i Jungfrun 1970 med alla de här placeringarna (förutom Månen): ständigt leende och uppassande i flygplanskabinen var hon i själva verket närapå en misantrop och avskydde folk, ville inget hellre än ha ensamhet efter den socialt intensiva arbetsveckan! Man kan spekulera i om Solen framflyttad till det sociala Lufttecknet Vågen hade givit en natur som älskade människor och även efter jobbet ville fortsätta mingla... Här märker man hur det ändå är Solen i Jungfrun som sluter sig och kopplar bort omgivningarna - ett typdrag för detta zodiaktecken.

Av detta exempel kan man sluta sig till att den formalistiska Saturnus i direkt aspekt mot Venus i hög grad handlar om artificiella och påklistrade leenden, Saturnus är diktatorn på himlen och vägrar ingå någon egentlig jämlik förbindelse, den är ensamheten, steriliteten och kylan personifierad.

Så det blir faktiskt ingen värme kvar på den här himmelen.

*****

Men är Johnny Leinonen verkligen rätt person att yttra sig? Bara det faktum att han deltar i Expedition Robinson antyder ju en narcissist eller sociopat med en klart störd självbild. Hur låg är egentligen intelligensen hos männskor som fjantar sig inför tv-tittarna, eller för den delen de som tittar på skräpet? Möjligheten finns ju att Johnny bara projicerar sin egen känslokyla på kvinnan och just i det här fallet bekräftas av den opartiska astrologin.



Det här horoskopet är inte totalblockerat, och ger intressanta ledtrådar om man följer tecknens bakomliggande härskare. Det är dessas placering jag indikerar som ett element som "läcker" in härskarens elementplacering till sitt eget tecken.

Mannen har en enda placering i Eld men det är den aktiva norra månnoden (Drakhuvudet) som indisk astrologi tillskriver mer drag i än den dämpande södra månnoden som höll tillbaka värmen i kvinnans horoskop.

Hans Drakhuvud kanaliserar nu Vädurens härskare Mars som själv befinner sig i Tvillingarna, dvs. det varma elementet Luft. Det här är Väduren med dess underliggande härskare och därför ett genuint omen om Drakhuvudets riviga hetta. Men står de eldiga Solen, Mars och Jupiter då i genuin varmluft?

Nej, för Tvillingarnas disponent Merkurius ligger i kalla och våta vattentecknet Kräftan, vars härskare Månen i sin tur ligger i kalla jordtecknet Stenbocken. Och Månen i din tur disponeras av en frigid Saturnus i vattentecknet Fiskarna.

Detta innebär att Tvillingarnas Luft inte är så het som det giriga och överdrivna Drakhuvudet i eldiga Väduren låter göra gälla. Mannen presenterar sig som en hetare individ än han är. I själva verket är den här Tvillingen en våt och och kyligt luft. Faktiskt den orena och störda luft som bloggen kallar "dissociativ", "desinformerande" med mera. Den är en opålitlig människa av samma snitt som moderata försvarsministern Tolgfors som fick avgå. 

Men framför allt är naturligtvis ett sinne i iskalla Stenbocken, baserat på Saturnus i det instinktiva vattnet som förfaller röras om av mannens egna tankar (eggar sig själv med tankekonstruktioner), på samma sätt som hans tankeliv i Tvililngarna är underminerad av den primitiva och instinktiva Kräftan.

Detta tycker på en kall och hal ål, och knappast den rätta person att uttala sig om andras kyla. Men det är väl den här nivån av horoskop som attraheras av program som Robinson.

En intressant sak är att mannen som anklagar - likt Satan, den store åklagaren - har en placering i Vädurens 30e och sista grad, precis som kvinnan han beskyller för iskyla. Man kan spekulera i att den 30e graden ligger mycket nära Satans huvud (stjärnan Algol) i Oxens tredje grad och att sataniska människor tycker det är bra underhållning att rösta bort och eliminera varandra. Det är egentligen ett sjukt och subhumant beteende som barn likväl lär sig redan i skolan när ungar snart sorterar varandra i A- och B- och C-lag.


Inga kommentarer: