Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 augusti 2012

JR i Dallas / När de fattiga börjar stjäla från de rika

Zlatan och Helena får statligt stöd (AB)

Aftonbladets rubrik visar Senaste episoden av Dom fattiga och dom rika. Franska staten vill undersöka varför de fattiga har börjat stjäla från de kriminellt rika.

Tidigare avsnitt:

I samma ärende noteras att Dallas kommer tillbaka på tv (serien har redan haft premiär i USA). Kanhända är det kapitalismens allra sista dödsryckning - jag misstänker att den Fula människan ämnar dokumentera sig själv en sista gång. Den Fule kan nämligen inte se sig för vad den här utan har en osviklig förmåga att leva med dubbel bokföring.

Larry Hagman som supergirige JR Ewing - men vad gör
depressive
gycklaren Jim Carrey här? (Svar i slutet)

Det kan ju vara intressant att kort titta på skådespelaren Larry Hagman som gav den onda kapitalisten - finns det någon annan sort? - ett ansikte då det begav sig. Dallas tog hela världen med storm på 80-talet och var en succé hela årtiondet igenom. Den stod för hela det årtiondets moraliska bankrutt. (Nu kommer serien åter i tv - DN)

Under den här eran var korten så bortblandade att det ansågs fint att vara ett svin och en klippare, en intrigant och en lögnare. Västvärlden har ännu inte hämtat sig, fast en och annan nu börjar ana att de hela tiden röstat politiskt på människor som kör världen ner i diket genom att ensidigt gynna dem som redan allt har... 

För vad är lite mer kraft att konsumera om den sker på de redan fattigas bekostnad (typ Fredrik Reinfeldts program för omfördelning av rikedomar bland förlorarna, under- och medelklassen), eller på hela världens bekostnad (typ stormakterna). T.o.m. klimathotsförnekare omvänder sig nu under galgen och inser att de bara egoistiskt sagt nej för att skydda sin horribla livsstil.



Texasfödde Larry Hagman var verkligen rätt man att porträttera den skamlösa rovkapitalismen som varken respekterar människa eller natur. Med det ultimata Jordtecknet Stenbocken stigande i öster har vi automatiskt en betoning av de resursorienterade (dvs. pengaorienterade) tecknen placerade i horoskopets tre dharma-hus, de tre hus som anger själens plikt mot sig själv.

Ja, det finns de som är födda, inte att fly verkligheten genom droger eller sex, inte genom att sublimt sväva ovanför jämmerdalen i en idealistisk filosofi eller religion, utan helt enkelt av sina egna själar förväntas fördjupa sig i frågan om resurser. Det här kan man förstås göra antingen som rovkapitalist eller någon form av aktivism mot världens parasiter.

Men det som naturligtvis allra först slår en att Larry Hagman har den lilla illgöraren Mars i sitt tionde hus för publik ryktbarhet. Folk identifierar honom som en av de onda! Och har man noterat hur grundmurat detta rykte är, måste man väl erkänna att även ascendenttecknet behärskas av den fruktade eller möjligen respekterade men aldrig älskade stora illgärningsmannen Saturnus! I en liten undersökning nyligen verifierades dock att när Stenbockens härskare Saturnus står upphöjd i Vågen och i tionde huset för ryktbarhet, då resulterade en tydlig förbättring av dess annars dystra historia.

Här står emellertid ascendenthärskare i det tolfte huset för materiella förluster (precis som Fredrik Reinfeldts ascendenthärskare förutspår honom en karriär som efter det här livets slut kommer att sammanfattas i himmelen som en förlustaffär - han slutar som en skamfläck i Sveriges politiska historia pga. sin snåla och ondsinta högerideologi). 

Det är naturligtvis riskabelt att använda människan Larry Hagmans horoskop för att tala om den onda karaktären JR i Dallas, men ett tecken på att de båda kanske ändå är samma gestalt får man genom Hagmans byte av njure efter ett liv av hårt drickande. 

Detta stämmer perfekt med ascendent- eller kroppshärskaren Saturnus ("den kroniska") dåliga placering i det tolfte huset, vars moderna betydelse "sjukhem" (m.m. slutna institutioner) mer än en gång i praktisk astrologi visat sig handla om folk som åker in och ut från torken, fängelset, mentalsjukhuset (eller, med astrologins irriterande förmåga att vara både så tydligt och så inexakt samtidigt, jobbar inom sagda områden).

Jordelementen i sig är sällan boven i fall av extrem och självisk materialism. Det är när två negativt polariserade tecken kommer samman i en opposition som resultaten kan bli verkligt hälsovådliga (därav t.ex. bloggens "sataniska axel" för vilken hela livet kretsar kring Oxens näringsbehov och Skorpionens elimination i förberedelse för att stoppa sig full med ännu mer av enbart det materiellt goda).

Larry Hagman har sin resursorienterade Stenbockspersona i opposition med "lätta och stora pengars" Jupiter i sitt "upphöjda" läge i det inkonstanta (måndrivna) och därför ständigt hungriga eller törstiga tecknet Kräftan. 

I den ursprungliga långköraren Dallas var det väl JR:s hustru Sue Ellen som fick spela alkoholisten, om jag minns rätt - helt i linje med att Hagmans horoskop "projicerar" sin egen karaktärslösa girighet på sjunde huset eller äktenskapspartnern.

Det går förstås inte att blunda för att Hagmans soltecken är Jungfrun, tecknet som tar den givna landbacken (Oxen) och dess naturliga rikedomar och börjar bruka marken - helt och hållet i syfte att öka den naturliga avkastningen. Jungfrun introducerar något som det föregående Lejonet aldrig ens tänkt på i sin kreativa utstrålning: att man med lite baktankar kan utföra arbete för egen vinning. 

Från och med nu fylls världen med en massa fiffiga produktutvecklare som hela tiden gör produkterna sämre och sämre genom att som de tidstudiemän de är jaga efter snabbare sätt att driva fram ett slaktfärdigt djur, en lite billigare tillverkningsprocess, lite sämre råvaror från år till år tills produkten måste dras tillbaka från butikshyllorna och, återställd till sin ursprungliga kvalitet dyka upp under nytt namn och till skyhögt pris. 

Den banala ondskan skyr inga medel för att berika sig själv på kundens bekostnad och Merkurius som härskare i det fysiska via Jungfrun är såväl handelsmannen som tjuven/"produktutvecklare". Jag har tidigare på skämt föreslagit att det är Merkurius i Jordelementet självt som förfalskat schemat med planeternas "upphöjelse" för att själv i Jungfrun framstå som det bästa intellekt som tänkas kan. 

Men "upphöjelsen" betyder inte mer än att inget annat tecken kan bli så kallt i sitt hjärta som Jungfrun när hon sätter sina egna baksluga planer i första rummet och är redo att instrumentalisera inte bara åkerjorden utan sin egen kropp för att vinna på det. (Ovanligt många Jungfrur sålde sina kroppar för pengar noterades i en tidigare undersökning av Page Three-flickor i engelska tabloider.) 

Med andra ord, Jungfrun har ett särdeles effektivt intellekt när det kommer till att finfördela och problematisera en helhet. Inte undra på att kungen av Helhet, Solen i Lejonet, överlåter åt sin högra hand Jungfrun/sekreteraren att bryta ner Visionen i mer hanterbara små enheter!

Om man tillämpar den indiska tanken på att nionde dharma-huset är en människas religiösa kall, ger Hagmans Jungfru-Sol ett märkligt bud: Ödet kräver varken mer eller mindre av honom - om han vill vara sin innersta essens trogen - än att han är ett själviskt svin som gör religion av sin egen profitlystnad och likt Jungfrun utan samvetsnöd offrar alla omkring sig. Jungfruns symbol besitter av nödvändighet ännu inte nästföljande Vågens insikt om social balans som en förutsättning för all god aktivitet. I Jungfruprincipens våld arbetar man ännu bara för sig själv och kanske t.o.m. skyr idén om en "parhäst" eller kooperation.

Hos Hagman är det för övrigt den omoraliska Mars i Vågen som understryker att hans andliga mission i nionde MÅSTE uttrycka sig som en "värsting" i allmänhetens ögon, låt vara en charmig värsting. För jag har aldrig mött en Mars-Våg som egentligen är så där väldigt otäck. Ofta är de istället charmiga bedragare, lite som Fredrik Reinfeldts Mån-Våg antyder, med dess disponent Venus i tolfte huset för "saker man gör till sitt eget förfång" (en annan märklig formel för det olyckliga tolfte husets effekter).


Bonusspaning

I skenet av det som redan hade skrivits var det högst belysande att övergå och beräkna horoskopet för första Dallas-episoden i USA. Jag använder här midnatt, universell tid/UT och en solär karta utan hus, som enbart fokuserar zodiaktecknen som synliggörare av Platons "idéer" eller "former".


Hur väl återkommer inte den grundläggande problematiken med de rika och de fattiga på den här kartan. Notera Olyckans och profitens Jungfru med giriga Drakhuvudet och dess opposition till Solen i förlorartecknet Fiskarna och med den extremt dysfunktionella fallna Mars i girighetens tecken Kräftan och dess opposition till ett sinne i Stenbocken som vill ha makt över alla resurser. Larry Hagmans horoskop har för övrigt en fenomenal synergi med det här horoskopet.

Dallas succé i USA och övriga världen berodde delvis på pöbelns klassiska skadeglädje (se där, olycka och andlig misär frodas även bland de framgångsrika!) och delvis på pöbelns eländiga vilja att konsumera de rikas glassiga produktioner och därigenom göra dem ännu rikare. Själv hankar man sig fram från vaggan till graven i ett konstlat liv av tv-substitut som tar sådan plats att det förtvinade intellektet aldrig ens börjar ställa sig de enkla frågorna om vad det är för konstigt ekorrhjul man hamnat i och vem som har bestämt att ett samhälle måste vara uppbyggt på livegenskapens princip.

Det är bara nu när kapitalismen genomgår sina dödsryckningar dess företrädare tappat greppet helt, högermedierna öppet deltar i störtandet av en socialistisk partiledare som Håkan Juholt, Svenskt Näringsliv låter som något som inte borde få yttra sig alls pga. mental insufficiens i glåporden från 2011, att filosofi är "olönsamt", eller marknadens springpojke Reinfeldt som häpet frågar sig vad som pågår - han och andra "etniska svenskar" har ju pengar som aldrig förr! 

När skygglappsseende dominerar och urbota dumhet hörs från dem som har makten i ett samhälle, var då säker på att en kollaps är nära förestående. Tyvärr kommer det att bli ett helvete för alla, men skyll på er själva som så länge låtit er förgiftas av myten om den giriga västerlänningen som en lite smartare människa än infödingen eller de religiösa.


Tillägg. 

Att cirka 100 (s)-politiker visade sig starkt drivna av Stenbocken (som soltecken) medan samma indikation nästan helt saknades bland lika många (m)-politiker var förstås en underbar bekräftelse på att zodiaken har överlevt årtusendena utan korruption. Moderater som grupp skiter fullständigt i Stenbockens fördelningsperspektiv på de materiella resurserna, de attraherar folk av fel sort för att ta ansvar för ett land och till och med en kommun (se den galopperande korruptionen i Stockholm, utförsäljningar, Filippa Reinfeldts sjukvårdsansvariga polisanmälda...)

Så hur förklara att fördelningsmedvetna Stenbocken dyker upp i både Larry Hagmans "fula kapitalisthoroskop" och i det för tv-premiären av denna skröna om girighet och ondska?

Svaret måste vara att varje tecken har "normal" och förvridna uttryck. För att förstå om det är en förgrämd och extremt självisk onkel Scrooge man ser i Stenbocken (den åldrande Saturnus i sin absolut värsta version) eller en rättrådig tjänsteman med en viss idealitet (men ofta dold bakom en tendens till paragrafrytteri - Saturnus är dock känd som en plåga), för att kunna klargöra tecknets "standard", måste ALLA faktorer vägas in. 

Det räcker alltså inte som i Hagmans fall att notera ascendenthärskaren Saturnus klena position i 12e huset. Saturnus är nämligen en verksam välgörare för alla som föds då Stenbocken stiger i öster och Saturnus bör därför visa sina goda sidor: principfast (men lite paragrafryttare...), sparsam och hårt arbetande...

Vad Hagmans 12e husplacering för Saturnus är dock att dämpa fokus på alla dessa kvaliteter, medan Mars i mäktiga tionde i praktiken tar kontroll över horoskopet och tillsammans med Jupiter i sjunde kastar aspekter mot Larry Hagmans personliga Stenbocksuppenbarelse. Nu vill det sig tyvärr inte bättre än att Mars är både en naturligt omoralisk illgörare OCH också verksam som illgörare. 

Därmed kunde man sagt redan vid Larrys födelse att barnet kommer att bli känd som en "onding". Men jag undrar vilken astrolog som kunnat förutse att detta kanske mer var ett yrkesmässigt jags ondska - ärligt, vem kommer att minnas en enda roll Hagman gjort annat än den som JR?

Och den i andra sammanhang stora välgöraren Jupiter byter också ansikte och blir en verksam kraft för det onda/destruktiva osv --- för dem födda med Stenbocken stigande. Därmed har Hagman sitt ansikte på jorden färgat av två krafter som verkar för det onda. Mars Vågen i karriärhuset tecknar din typiska chef från helvetet, falsk och opålitlig i sina allianser (precis som JR i tv-serien). 

Och Jupiter i svampiga "missbrukarelementet" Vatten är just den partner man inte vill ha, ständigt orerande om alla sina behov (jfr näringslivet) - ett hopplöst svart hål av närighet och ovilja eller ren oförmåga att ge något tillbaka.

Detta är, som vi såg, något Sue Ellen fick illustrera i Dallas, men Jupiters aspekt riktar sig mot Hagman själv och hans njurtransplantation berättar den sanna historien. Det är oklart vad som gjort minst skada, att han själv blivit affärsman eller att han blev en ikon för 80-talets girighet tillsammans med Michael Douglas filmkaraktär Gordon Gekko. 

Händelsevis är också Michael Douglas född med Solen i Jungfrun för den som ännu inte börjat ana det skrämmande tajta system som uppstår när man byter ut den korrupta västzodiaken mot den version som verkligen fungerar.

*****

Se även: Göran Greider - tillbaka till Wall Street (Michael Douglas och horoskopet för premiären 1987 av filmen Wall Street).

Jim Carrey: En viss likhet mellan komikern och Larry Hagman slog mig när jag såg 80-talsfotot på JR telefonlur i hand och fylld av självbelåten lycka över att ha rott iland ännu en affär. Parallellen ligger i käkbenet, tandraden och de tunna läpparna. Det finns människor som aldrig ler utan SPÄNNER musklerna och simulerar leenden. De två fotona är prov på detta, särskilt då Carrey. 

Nyckelordet måste vara "spel för gallerierna" och det är det sociala jaget eller Stenbocken som ofta nog skapar både en viss form på käkbenen, ovanligt mycket dödskalleassociation över tandraden, och så det onaturliga och påklistrade leendet. 

Larry Hagman har Stenbocken som ascendenttecken och Jim Carrey som soltecken - med hela sex himlakroppar i Stenbocken 1962, bland dem überkontrollerande Saturnus hemma i sitt negativa tecken. Inte konstigt Carrey blev kung av rent fysisk kroppshållningsbaserad eller "fysisk" komedi samtidigt som han var clownen som grät på insidan vilket han senare berättat om (svåra depressioner = Saturnus, planeten som sänker människan när den verkar som "materiell struktur"). 

Det relativt nytagna fotot på en förmodat färdiganalyserad och rehabiliterad Jim Carrey visar av det alltjämt tillkämpade leendet att Stenbockens sociala roll från början till slut är en onaturlig belägenhet att vara i. Märkligt nog är Stenbocken ett rätt introvert tecken men representerar ändå platsen för absolut makt och officiell yta. Men hela den fysiska världen är ju en perversion av den verkliga himmelska. Här är det döda och stela kopior som hyllas, DÄR är det levande och pulserande andeväsen!


7 kommentarer:

Anonym sa...

En Jim Carrey look-alike, som gör stå upp-komik av genialitet/galenskap och liv vid gränserna
http://www.youtube.com/watch?v=DvINZZnEJCU&feature=related

Havsörnen sa...

"Dallas" = 13 = 4
"Ewing" = 31 = 4
"Ewing Oil" = 49 = 4
1978-04-02 = 31 = 4
"materia" = 31 = 4

1931-09-21 = 44

I verkliga livet förespråkar oljebaronen förnybar energi och äger USA:s kanske största solkraftsystem för privatbostäder, med 240 solpaneler. Men visst är det så att skådespelare drar till sig roller som matchar deras horoskop.

Angående leenden, bildexempel nedan, samtliga med Solen i både tropiska och sideriska Stenbocken:

Cary Grant, Solen och Månen i Stenbocken:

http://www.notablebiographies.com/images/uewb_05_img0314.jpg

Stefan Edberg:

http://external.ak.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQBM5EM27u-yKDTz&url=http%3A%2F%2Fimg823.imageshack.us%2Fimg823%2F1531%2Fstefanedberg.jpg

Komikerlegend:

http://lordheath.com/web_images/oliver_hardy___they_go_boom_.jpg

"If you see someone without a smile, give them yours!" Dolly Parton:

http://miamivice.blogg.se/images/2007/dolly_1169239741_1023776.png

- - -

Fråga 1: Borde det inte vara lättare att avgöra vilken zodiak som är den "rätta" om några tusen år. Som de ligger nu dyker ständigt samma energier upp i horoskopen, fast på olika plats. Tittar jag t ex på Picassos blick (se bild nedan) så tänker jag, hur fan kan han vara Våg och inte Skorpion?! Men då kollar jag upp födelsehoroskopet och ser att sideriska Månen är i Skorpionen. Detta inträffar ständigt.

http://www.biography.com/imported/images/Biography/Images/Profiles/P/Pablo-Picasso-9440021-3-402.jpg

Man kan nästan förväxla Skorpionblicken med Kräftans ibland kolsvart skarpa ögon. Picasso hade Mars i tropiska Kräftan och siderisk Kräftascendent.

Månen i sideriska Skorpionen, typexempel!

http://magnoliaforever.files.wordpress.com/2011/12/luis-bunuel.gif

Här har vi en tropisk Kräfta, se blicken:

http://24.media.tumblr.com/tumblr_lywdn0vCGW1qb69nmo1_500.png

http://2.bp.blogspot.com/_enbFKxd3oYM/TItnOCeActI/AAAAAAAAAKY/PVd7nhGuisY/s1600/soledad_miranda01.jpg.scaled.1000.jpg

Men skådespelerskan var siderisk Tvilling med Månen i sideriska Jungfrun. Hmm. Asc. okänd.

Jag har någonstans läst att Kräftan ofta har en tydlig rynka mellan ögonen, även när de inte grimaserar:

http://www.liberaldemokraterna.com/wp-content/uploads/2011/02/Carl-Bildt.jpg

Havsörnen sa...

Tillägg: Losern i Dallas, Cliff Barnes (ett namn så kultigt att en restaurang på Norrtullsgatan uppkallats efter rollfiguren), spelades av Ken Kercheval.

1935-07-15 = 40 = 4.

Siderisk Tvilling med Månen i Skytten. Överlevt lungcancer. Alkoholproblem.

Seaward sa...

Det var väl att höra att Larry Hagman hade förmildrande sidor privat! Och om man som puristisk Jungfru förorenar sin egen kropp till den gräns att organ måste bytas, så kuriöst kompensatoriskt att istället vilja rädda en yttre miljön!

Man kanske ändå bör läsa Jupiter i Kräftan som "välvilja riktad mot naturen". En god planet, fast "verksamt ond" sägs ändå behålla sin grundläggande natur. Astrologin är tyvärr suddig eftersom den medger både goda och problematiska uttryck från t.o.m. en och samma planet. (Dess relation till olika hus antyder var den välsignar och var den ger problem.)

Många roliga leenden där! Stenbocken Cary Grant - naturligtvis! Hans förlamande självhat och dåliga självförtroende stämmer tyvärr skrämmande väl med det ena av de två självmordsfall jag noterat i samband med Ketu på ascendenten. Detta var också en nymåne i Stenbocken och Vågen stigande, precis som Gary Grant. Den senare försökte aldrig ta sitt liv (vad jag vet), men så hade hans Vågascendent heller inte Ketu.

Eftersom Grant hade Saturnus ”tekniskt” stark i Stenbocken anar man hur självkänslan kan vara ett problem i Jordtecknet som sådant. Är det ett UNDERLÄGSENHETSKOMPLEX som gör Stenbocken till det mest bergsklättrande och äregiriga tecknet? (Talar inte den bättre typen som i besittning av position i det offentliga sedan övergår till att administrera samhället på bästa sätt.)

Och Grants leende kopplar direkt till den aktuella Hollywood-hunken Clooney, som med Månen i Stenbocken verkar understryka att Hollywoods typecasting följer att visst mönster...

Seaward sa...

Om Frågan.

Frågan om ”rätt” zodiak är som sagt en icke-fråga, och att den återkommer tyder på att du inte fått in ”tänket än. Om cirka 2400 år kommer de 161 mördarnas psyken (Månen) från min test inte heller att kallas Skytten, det goda tecknet, utan plötsligt ska det ”fallna psyket” kallas ”Stenbocken”.

Ser du inte västerlandets pinsamma fel? Den tropiska zodiaken är inte konstant, den är som en instabil historierevisionist som tvingas ändra sin sanning hela tiden.

Vi måste alltså byta ut alla de gamla lärorna regelbundet och i vår tid hävda att Månen inte alls ”föll” i Skorpionen som antikens tänkare lärde ut, att Skorpionen således inte alls har med död och brutalitet att göra, utan det är för närvarande Skytten som är zodiakens buse (och Jupiter en ond, ond. ond planet). Och om ytterligare några tusen är det dags att kappvända igen och förklara att alla andra i alla tider haft hade fel och att vi vår tid minsann vet att det är StenbocksMånen som mördar och att därmed schemat måste skrivas om en gång till.

Denna dårarnas dans är exakt vad Platon såg ner på! Detta är den lägre halvan av universum där folk snurrar runt i en malström och deras förvridna zodiak med dem. Så instabil är den fallna själen när hon befinner sig under Vatten och inte direkt kommer åt sin ande (Luft) som svävar över töcknet på jorden.


(På grund av att precessionen ständigt pågår måste alla astrologiböcker egentligen skrivas om varje dag eftersom man tagit sikta på vår galet snurrande jord istället för stjärnhimlen som är ASTRO-logikens enda korrekta studieobjekt! )

Vore detta sista ordet om zodiaken, är det bara att lägga ner astrologin helt. En så värdelös lära är ju inget att ha. Den har helt förbrutit sig med de gamla tänkarnas (Platon) insikt, att den himmelska IDÉVÄRLDEN STÅR STILL, ÄR EVIG och därför ett objektivt rättesnöre.

Platon talar i flera texter om den sideriska zodiaken, men andra greker efter honom var mindre begåvade. Astrologerna var ett pack obildade naturvetare (om ens det) och filosoferna vid den här tiden föraktade dem. (Läs Plotinus förakt för astrologerna, även om han själv medger att astrologin fungerar på ett symboliskt icke-kausalt sätt.)

Eller i andra ord: medan väst skrämt klamrar sig fast vid ett galet wobblande jordklot och hävdar att detta är en korrekt förståelse av zodiaken, kunde antikens tänkare färdas utanför kroppen. De tycks ha upptäckt att jorden är en felaktig mätpunkt och skapade därför i tanken en genuint EVIG zodiak som de fixerade spatialt, utom räckhåll för jordklotets ”ryckighet”.

Den sideriska zodiaken existerar någonstans mellan observatörens Psyke och Idén om en universell bakgrundsfond av stjärnor. Tidens gång är inte intressant att diskutera – du resonerar fortfarande från det wobblande jordklotets relativistiska och falska utgångspunkt och har inte vunnit ingång i den Rena Idén ännu. Du märker när det klickar till och då blir hela frågan bara ett uttryck för okunskap.

Men det är fascinerande. Hur en ren Idé (zodiaken) fortsätter fungera efter 2.000 år medan en annan idé redan kantrat totalt. Bara namnen på tecknen förenar zodiakerna men det är med den sideriska man känner igen de gamla beskrivningarna av tecknen.

Havsörnen sa...

"Set your course by the stars, not by the lights of every passing ship."

"Tidens gång är inte intressant att diskutera" Det kan man också tolka sålunda. Beroende på vilket system som gäller i den tid det är dags att återfödas så väljer anden att födas där astrologin stämmer enligt gällande system. Den rena idén existerar hela tiden, men vem bestämmer hur systemet ska appliceras på den fysiska verkligheten.

Jämför med numerologi, där siffrorna likt zodiaktecknen existerar på ren idénivå. Vad säger att ett födelsedatum skulle ge vissa egenskaper via siffrorna? Datumet finns ju egentligen inte. Men det kollektiva medvetna har bestämt att en viss kalender gäller. Därför får en viss dag en visst tal och därmed motsvarande egenskaper på mänsklig nivå. Samma sak gäller adresser. Vad säger att ett hus "är" nummer 26. Enbart det att vi har kommit överens om att det har en viss adress och satt upp siffran på väggen. Siffrorna har på detta sätt applicerats på verkligheten. Tideräkningen utgår av praktiska skäl inte från tidens begynnelse (som inte finns), vi har en gång gått över från juliansk till gregoriansk kalender, rum 13 saknas på hotell etc. En själ som ska få vissa egenskaper väljer då att födas på det datum som tilldelats en visst tal. Då uppstår problemet - vad gäller om olika kulturer har olika kalendrar? Är det någon som har fel eller äger det system giltighet som används där man befinner sig?

På samma sätt menar jag, vad har zodiaken från jordens perspektiv för betydelse för de som föds i ett annat solsystem? Där måste ju en zodiak med en helt annan nollpunkt gälla, samtidigt som zodiaken i sig som ren idé är oföränderlig.

Och vare sig man är tropiker eller sideriker eller ateist så har året fortfarande TOLV månader och klockan TOLV timmar.

Det ovan skrivna är bara ett teoretiskt resonemang. Visst är det en allvarlig brist om den tropiska zodiaken skulle vara fel! :) Jag menar bara det att, som respektive zodiak befinner sig i nuläget så får man fram ungefär samma information i båda systemen, tycker jag alltså. I mitt sideriska horoskop är det Skorpion/Våg/Skytt/Jungfru/Lejon som gäller. I mitt tropiska är det Skorpion/Skytt/Våg/Jungfru/Fisk.

Snubblade över en länk på synbart hög intellektuell nivå. Inte för att jag orkade läsa igenom allt...

http://www.valentino-salvato.com/Astrology/articles/solar_zodiac.htm

Sideriskt är det en jungfru med Månen i Oxen som skrivit detta. Hihi.

"My orthodox background is in Financial Economics (BSc Hons), Economic Modeling and Mathematics (PGCE). I also have a MA in (International) Cooperation, Health and Peace. While my unorthodox background is more esoteric and spiritual and it is based on Roberto Assagioli's Psychosynthesis, Perennialism, Transpersonal Psychology and many related disciplines."

Jag plockade in lite nya punkter i mitt sideriska horoskop på www.astro.com. Jag har tydligen Regulus i tionde huset, med ditt whole signs system. Åttonde huset med Alcabitius som Martin Gansten förespråkar. Då flyttas även Solen från tolfte till tionde och Månen från sjätte till femte. Det är ju en jäkla skillnad! Ej heller siderikerna är skonade från hussystemdebaclet! :)

http://www.martingansten.com

Seaward sa...

Nej "tidens gång" är verkligen inte intressant ur perspektiv av zodiaken som tidlösa platoniska idéer och hur den sideriska bjuder på en åskådlig modell. (Bloggens ”hårda” testresultat säger därtill sitt för den som inte intellektuellt kan omfatta Platons indiskinspirerade idealism, som dock tar några år att komma in i.)

Men allt detta är bara tankar från människans horisont. Du ställer frågor som om själen fortfarande bara är ett mänskligt intellekt på ”andra sidan, ett som sitter och kalkylerar i sin himmel över ”tropisk eller siderisk”! Som Skorpionascendent (dödens symbol) kommer du inte (och ingen annan heller) att få behålla den tankeförmåga som just nu sitter och slösar bort din tid med fruktlösa irrfärder.
:-)

I citatet om skeppen och navigationen signalerar du att du förstått (från det jordiska perspektivet), men lyckas sedan överge din tankelinje när du fransar ut i reinkarnationsfrågan. Jag hinner inte, vill inte ta vindlande kommentarer i de här spalterna. Jag lägger den tid jag kan avsätta på bloggen till att skriva nya inlägg. Hoppas du förstår.

Tyvärr kan du heller inte räkna med någon vidare respons på din resa genom det egna horoskopet, men det har jag sagt en eller t.o.m. tre gånger. Ämnet är gigantiskt och jag har valt inte ”plocka in” för mycket i bloggens horoskop, än mindre involvera mig i vad andra hänger i sina julgranar. Det är bara en fråga om tid i detta livet. Nu har jag böcker som väntar mig. Tjing.