Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 augusti 2012

Kommunikatörens agenda

För den korta versionen av följande analys vill jag citera en av Aftonbladets läsare som säger allt som behöver sägas:

Jan Aderö · Toppkommentator
Cecilia,..."din artikel kan bara tolkas till vad som kallas ett orerande kackel utan substans,"... här kan man tala om att värna sina bröder o systrar, du borde ha lärt dig att inte agera på detta sätt.

Det handlar om någon Cecilia Schön Jansson som i Aftonbladet försvarar regeringen Reinfeldts numera extremt högervridna Arbetsförmedling för sitt uppeldande av miljoner på lam kommunikation. 

Partsinlagan stinker tydligt av försvar för högerregeringens för PR i alla de frågor där de har något att dölja. Jag kikar lite på Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Därbakom gömmer sig givetvis ett vinstdrivande aktiebolag och jag förstår att Schön Jansson finner det mer neutralt att kalla sig ordförande än firmatecknare när hon skriver sina förrädiska artiklar.

Det kan vara intressant att se om hon alls har något av den genuina kommunikatören i sig - Merkurius, Tvillingarna eller Jungfrun eller om hon bara är "in it for the money".



Aha! Den här sorten var det länge sedan bloggen stötte på ett exemplar av. Människor som drivs av en enorm Passion (Rajas guna) men där Mörkret (Tamas guna) satt färdriktningen snarare än Ljuset (Sattva guna). Att säga att kvinnan totalt brinner för falskheten och saknar varje uns av kärlek till sanningen är kanske inte helt fel, för kommunikatörer i den mening hon avser är naturligtvis passionerade dimridåläggare eller desinformatörer. 

Faktum är att jag vill minnas att Fredrik Reinfeldt har haft en talang att attrahera den här typen av horoskop till sina medarbetare. Men tittar man t.ex. på en föredetting som Sofia Arkelsten minns man också att den här sorten inte har att göra med det som kommunikation egentligen syftar till. Dessa individer är bara Maktens lakejer, vilket kvinnans förfärande planetplaceringar vittnar om.

Från inlägg den 1 oktober 2010 om den då nya partisekreteraren:



Jag har sedan dess blivit striktare i bedömningen av vad som gäller som ett storkors i Lidelsens kvalitet. Fast den okunniga Arkelsten visade heroisk vilja att desinformera (i brist på bättre vetande) om partiets syn på kvinnor och rösträtt genom dess historia, räcker det inte med enbart månnodsaxeln för att bilda ett storkors. 

Jag tror (för jag har inte gjort någon systematisk studie) att man ska reservera den här allt annat överskuggande lidelsen (och lidandet) till de horoskop där åtminstone en av noderna också umgås med en planet.

Den till kommunikationsordförande förtäckta näringsidkaren omvittnar tydligt en obalans i de det mellanmänskliga umgänget till följd av sin starka identifikation med makten och hackordningen. Redan i sig ger fullmånen en tendens till bräckliga relationer, särskilt när den exceptionellt egostarka Väduren är involverad.

När man inser att detta ohörsamma och dominanta tecken representerar de dolda makthavare hon betjänar med sin "förening", då är det ridå. Den här upphöjda Solen i Väduren drivs nämligen från bakom ridåerna av en likaledes upphöjd disponent, Mars i Stenbocken, vilket tyder på att alla impulser utgår från dem med makt - eller att allt hon gjort i hela sitt liv har varit med ett sneglande öga mot makthavarna! 

Solen och dess bakomliggande disponent bildar är en konfliktladdad kombination av Eld och Jord, det så kallade "egenmäktighetssyndromet". Naturligtvis ägnar sig inte kvinnan alls åt kommunikation, hon är kåt på att STYRA folks medvetanden. Just Vädur och Stenbock tillsammans i en karta brukar kunna bli perfekta diktatorer, likgiltiga för tvåvägskommunikation eller dialog.

Men Månen i Vågen då? Den sociala instinktens tecken, med dess vilja just till dialog? Här är väl ett spår av en genuin vilja till kommunikation? Ja, kanske när hon var yngre och innan Solen (vid cirka 40 års ålder) tagit kommando över livsvägen. Från det att den separatistiska Vädurssolen med härsklystna Mars i bakgrunden tog över showen har hon bara haft problem med närheten till andra. Hon valde att bli en megafon vilket är en paradox eftersom Solen i Väduren brukar sträva efter att vara helt sina egna.

Månen i Vågen är illa klämd i sin naturliga böjelse mot harmoni och likavärde när Solen brassar på och förmedlar Stenbockens budskap från de överhöga.

Och det här är inte vilken Mars som helst, utan en som ingår i en märkligt solkig materialistisk opposition mellan herrefolk och undersåtar, Stenbock och Kräftan. Jo, med lite god vilja kan man kalla detta en "kommunikativ aspekt", men den förskrämmer. 


Bonusspaning

Utan att direkt kunna sätta fingret på varför det här horoskopet inger sådant obehag, söker jag genom de 6.100 sparade horoskopen efter folk med Solen i Väduren OCH den gyttjiga och hackordningsmedvetna oppositionen mellan Stenbocken och Kräftan. Jag vet vid det här laget att en fjärde faktor, Månen i Vågen, skulle bli alltför unikt och att kanske inte ett enda horoskop skulle matcha de kraven. Men vi vet redan att fullmånen mellan Väduren och Vågen är komplicerad att leva med. Se bara på Jonas Gardell.

Men Sol, Mars och Jupiter i samma lägen som hos företagaren som representerar alla maktens och arbetsgivarnas megafoner ger ändå tolv fall.

  • Søren Kierkegaard;5.5.1813, Författaren och tänkaren hade visserligen problem med kvinnor (relationer) i sitt liv, men intressantast i sammanhanget var hand hackordningsmentalitet. Noga delade han in mänskligheten i de simpla esteterna, de något mer skärpta moralister och så sådana som han själv, den fullbordade människotypen, den religiösa människan. Jag avstår från att kommentera detta vidare, eftersom han låter nästan precis som den här bloggen! Men så är också bloggaren en kronisk ensamvarg och med Saturnus och Månen i exakt samma opposition som den danske tänkaren! Månen i Tvillingarna.
  • Paul Buchanan;16.4.1956 - ledande kraft i skotska popbandet Blue Nile, mest kända för att ta sju år på sig mellan varje album (men nu har det gått åtta år sedan det senaste och jag vet inte ens om det här ödsligt, deprimerande man så bra bandet längre existerar). Månen i Tvillingarna.
  • Staffan Engblom;16.4.1956 - pain-in-the-ass-högerkommentator ur folkdjupet angående LOU (lagen om offentlig upphandling) i Aftonbladets FB-kolumn (ett stickprov på hur högersympatisörer i folkdjupet kunde tänkas se ut astrologiskt). Månen i Tvillingarna.
  • Beatrice Ask;20.4.1956 - mera moderat mentalitet, och inte regeringens vassaste verktyg heller. Månen i Lejonet som dirigeras av Solen som dirigeras av Mars...
  • Anonym;27.4.1956 - vådan att göra horoskop i ungdomen och inte kommentera dem. Har ingen aning om vem den här kvinnan är! Månen i Skorpionen.
  • Lars von Trier;30.4.1956 - kommunikationskatastrof snarare än expert om man ser till hans försök att skämta om Hitler för något år sedan. En provokatör, vilket också påminner om att den här ordföranden troligen har en mycket egen definition på vad kommunikation är... Månen i Skytten vars disponent Jupiter sitter fast i den aggressiva oppositionen mellan herre och undersåte - notera hur mycket våld mot kvinnor Trier packar in i sina filmer!
  • Vladimir Lisin;7.5.1956 - stålmagnat, Rysslands rikaste - jag kommer att tänka på dem som bara är i leken för att hämta ut pengar... Jag menar, hur sexigt är stål? Månen i Fiskarna, en helt ofattbar position för framgångsrika företagare vilket jag ska återkomma till i en ny men ännu inte publicerad studie.
  • Elmer Wayne Henley;9.5.1956 - bisexuell (läs: homo) massmördare som torterade sina offer. Nymåne i Väduren för en extrem close-up på vad som händer Väduren när det är Mars i Stenbocken därbakom!
  • Frank Andersson;9.5.1956 - ja stackars brottarfrank trefaldig världsmästare och klassad med ADHD, det var just en snygg dag att födas på! Samma nymåne som massmördaren. Ännu ett exempel på att idrotten förmodligen hjälper till att hyfsa brottsstatistiken.
  • Trond Sefastsson;11.5.1956 - journalist och således kommunikatör, men tyvärr dömd för mutbrott "i leken för att få ut pengar"... Månen i materialistiska Oxen.
  • Staffan Hellstrand;13.5.1956 - en begåvad musiker som jag knappast tror skriver sina låtar pga girighet, men så har han den fina, artistiskt sensitiva och kanhända smått filosofiska Venus och Månen i Tvillingarna. Apropå bilden "lilla fågel blå"...
  • Madeleine McCann;12.5.2003 - kidnappad och förmodad död småflicka. Månen i olyckans Jungfrun.
Onekligen en hel hoper problembarn här! Och notera hur våldet hänger i luften i alla fyra fall där Sol eller Måne direkt återknyter till den i mina ögon fula oppositionen mellan Mars och Jupiter (trots att BÅDA planeterna anses "upphöjda" i sina tecken).

Ask via rollen som justitieminister (vilket implicerar överträdelser att beivra), Trier genom en Måne som anknyter till en extremt sårbar Kräfta. Jupiter kan faktiskt sägas bringa Kräftans tendens till ett extremt sårbart läge snarare än göra Kräftan oförvägen, tuff eller utåtriktad - jag har noterat fall med denna Jupiter ta mycket skit från förtryckande partners. Jupiter tycks i vissa fall få "underdog"-motivet att bli abnormt. Det kan vara en byggsten i den sadomasochistiska naturen, även om dessa naturligtvis inte kommer i tolvårscykler.

Massmördaren Henley är uppenbar med Frank Andersson visar samma dygn våldets legitima uttryck i brottningen. Dessa båda är via nymånen så att säga den totala föreningen av själ och hjärta i en kampfylld friktion mellan Eld och Jord. I massmördaren visade den sin allra värsta sida, som en drift att visa sin "egen makt" bortom alla gränser.

Jag hoppade över den ryske stålmagnaten, fast också han, likt Trier, har Månen i ett jupiteriskt tecken. Är det själva stålbearbetningen som är det våldsamma här? Vem vet vilka hejdukar och affärer den här mannen gjort för att bli en av världens rikaste. Jag saknar data för att avgöra om våld och forcering spelar någon roll. Men stålfabriker som pressar ett motspänstigt material i formen är heller knappast något annat än vår kommunikationsordförandens egentliga syfte: att nedtvinga och likrikta mottagarnas sinnen via direktiv som utgår från makten.

Något kuriöst har hela fem av dessa tolv Månen i Tvillingarna (3) eller i Jungfrun (1). Apropå ämnet som var, "hur långt från en genuin kommunikatör" är den här dolda lobbyisten som skrev i Aftonbladet!

Inga kommentarer: