Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 augusti 2012

Kräftans tecken: "Inga kommentarer"

Lanseringen av veckotidningshoroskop i västvärlden i slutet av 1800-talet fick säkert antikens skarpa tänkare att vända sig i sina gravar - den romerske 200-talsfilosofen Plotinus med sina komplexa analyser av själens relation till "den kosmiska kretsen" inte minst.

Sanningen är det är ett utslag av kommersialismens - marknadens - önskan att göra köparna till lätthanterade imbeciller när astrologin reduceras till tolv zodiaktecken, för var och en att identifiera sig med, som ett treårigt litet barn framför en pekbok där man lär sig om djur och brandbilar och andra föremål ute i det väntande samhället. 

Den som börjar titta på sina konsumtionsvanor i vuxen ålder och hela den apparat som ligger bakom det man trodde var egna, mogna, och "valfria" konsumtionsval, skulle troligen skära halsen av sig i desperation. Så fulltändigt psykkapad är den västerländska "överlägsna" människan är. Så mycket fokus på livsstil och så lite förmåga till klok eftertanke.

Se bara de här struttarna i övre medelålder som satt på Bindefelds copycat-arrangemang i Stadshuset och lekte egen Nobelfest för två miljoner av skattebetalarnas pengar. Det är ett mycket illustrativt exempel DN ger, när tidningen trycker en kommentar från revisorn till den urspårade stiftelse som tveklöst till 100% är konstituerad av högerextrema moderater, centerpartister och folkpartister - partier som alla prioriterar Penningen framför Människan och som sådana subhumana livsyttringar.

Revisorn från fisförnäma stadsdelen Östermalm i Stockholm deltog själv på praktfesten och hans kommentar är.... "Ingen kommentar". Jalusierna ner. Det här är exakt det tonläge som landets huvud, Fredrik Reinfeldt satt sedan sex år i sitt eviga skyggande, mörkande och hemligstämplande. I medierna fick han snart nog stämpeln som statsministern som gjort sig oåtkomlig längst inne i ett hörn av Rosenbad.



Så jo, ibland stämmer faktiskt den simplistiska solteckensastrologin från veckotidningarna förbluffande väl - om man återvänder till den babyloniska zodiaken istället för den västerländska där alla tecken f.n. ligger 4/5 ur led och felet bara tilltar över tid. (Nej Shakespeare, det var inte tiden som var ur led, det var teoribygget!)

Det är solklart att "ingen kommentar" inte kan tillhöra något av de positivt polariserade Eld- eller Lufttecknen - de kreativa är mer än beredda att dra en skröna i syfte att om så är mörka eller blanda bort korten. Reinfeldts hukande i skydd av Rosenbads tjocka väggar och revisorns "clamming up" vittnar om ett av Kräftans centrala drag. Privatismen, hemmets fyra skyddande väggar (och så stadsministern bitit sig fast på insidan av Rosenbad). 

Oförmågan att tala till sitt försvar har att göra med tecknets koppling till Vattenelementet, ett instinktivt och begärande element som lever för att konsumera och assimilera och som stänger till krabbskalet (hemmets dörrar) så fort det luktar fara. 

Det är självbevarelsedriften som tecknas av Kräftan, och inte med orätt har man i väst illustrerat tecknet som en "matmamma". Kräftan är, om man så vill, en matsäck som ständigt ropar på mer, ett upplevt behov av ständig näringstillförsel. Inte konstigt att Stefan Löfven (s) låter som precis vilken högerpolitiker som själv när han till och med ser äldrevård som ett legitimt område för parasiten inom oss att söka suga näring (vinster) från!

En fruktansvärd bild av den feminina modersprincipen ses i den kultiga sci-fi-filmen SPECIES - se kommentar i Quisling - den arketypiska svikaren. Sveket syftade här inte på Sol-Kräftan, som tvärtom klänger så hårt att den inte själv klarar att lämna sitt missbruk, av makt, föda, alkohol eller sex. Quislings svek mot sitt hemland (Kräftan = "det egna") hade att göra med en störande kombination med Tvillingarna, f.ö. samma typ av horoskop som fick moderate försvarsministern Tolgfors på fall.

Det finns vissa astrologiska indikatorer som rör sig så långsamt och innefattar så många hundratusentals födslar att det knappast går att urskilja dessa djupt liggande grunddrag. De är nämligen maskerade av tidsandan själv. Bara genom att malplacera en individ ur en "fallen" tidsanda i en grupp som tillhör en annan och mer avancerad tid på jorden, märker man hur det skär sig. 

Undertecknad har mer och mer upptäckt hur umgänget med tio år yngre människor leder till återkommande ideologiska konflikter eftersom undertecknads Saturnus i Skytten söker fånga den stora och universella formen (välvilja åt alla levande varelser - Saturnus tecknar den universella Jupiter här). Men en på andra sätt kongenial Tvilling född 1969, då Saturnus "fallit" ner till subjektivismens eget tecken, visar att den grundläggande formen i utblicken är helt annan. 

Mannen är orubbligt fast i det konsumistiska livsstilsprojekt som så degraderar västvärlden just nu, då dagens 40-åringar sätter den mediala och allmänna agendan. Flera astrologiska traditioner pekar på att man står i centrum av sitt livsuppdrag - Solen - runt 40, och utvecklar meningen med sitt liv med full kraft då. Men Solen måste analyseras tillsammans med Saturnus, "själens form"!

Och när Saturnus är fallen i Väduren och "själens form" då likställs med "ego, min och George Clooneys kaffebryggare" inser man att dessa är själar som saknar allt grepp om verkligheten utanför deras privata lilla sfär. De är som sub-generation ÄNNU MINDRE i medvetandet än Sol-Kräftor som den förtegna revisorn eller statsministern.

Naturligtvis kan även en extremt begränsad Saturnus ge goda resultat, om Solens placering pekar på ett vidare perspektiv. Då kan en kamp för en större och bättre värld resultera. Människan växer i kamp mot sin egen själsliga form! Viktiga liv på jorden!

Revisorn på Östermalm har inte kämpat i sitt liv. Saturnus står i Kräftan, en olycklig kombination som snarast pekar på en fixering vid det trygga, avskilda och skyddande, kanske det privilegierade eftersom Saturnus är en så hackordningskåt influens i ett horoskop - en typisk gäst på en privat fest för de bemedlade (även om pengarna försnillats från det svenska folket - parallellen med Kräftan Reinfeldts överföring av medel från landets fattigaste till sin egen "medelklass" ger sig här).

Revisorn är född under nymånen och jag har mött andra nymånar med en klen Saturnus som varit extremt materialistiska karriärister och - intressant nog - ytterst fåordiga individer av typen "inga kommentarer". Det kan ha att göra med att Saturnus är en gravitation så stark att de inte ids leva upp till normal social kommunicerbarhet. Saturnus står för tystnad i lika hög grad som Kräftan gör under upplevd fara för sin tillgång av ständig näring (makt, mat, substanser, sex). Och därtill ligger Saturnus bakom fenomenet censur då den har en särskild anknytning till det officiella, det föreskrivna och normerande.

Visserligen höll redan romerske diktaren och astrologen Manilius (100-talet) Kräftan för att vara ett extremt närigt tecken, lämpat att gå från container till container och plocka upp lump som den sedan säljer där det finns efterfrågan. Men när det gäller revisorn tippar jag på Merkurius och Venus i Tvillingarna som den typiska indikationen på en människa som sysslar med pengar (via matematik) på det abstrakta Luftelementets nivå. 

Naturligtvis ska man inte blunda för den sataniska axeln som också leder till en osund bindning till materiella resurser, med början i den enkla människan i ett ständigt okynnesätande eller en sensualistisk böjelse (Oxen, behärskas av Venus, pengarnas och komfortens tecken, men som det orala tecknet symboliseras det faktiskt mumsandet på livets goda som i nästa NEGATIVA tecken Kräftan tar hand om och assimilerar i matsäcken. 

Men kan säga att Kräftan, Månens eget tecken, är hela det "negativa sug" som gör att en själ som fallit ner i den sublunära sfären inte kan bli lycklig om den väljer "världens väg". Det är Kräftan obotliga hunger efter mer som parasiterar på och derangerar den rationella själen. 

Utifrån dessa helt korrekta tankar växte till kvinnors nackdel fram en låg skattning av detta kön. Manligt tänkande gick fel och reducerade själar i kvinnlig kropp till bara deras biologiska nutritiva funktion. Föreställningen om kvinnans ontologiska underlägsenhet satt så långt inne att det först var en bra bit in i kristendomens historia som ett kyrkomöte med 3 röster mot 2 - om jag minns rätt - fastslog att kvinnan INTE var en Djävulens skapelse OCH att hon också hade en själ!

Om revisorn har en själ är jag dock tveksam, han har Satans korrumperande inflytande över sig genom den speciella kombinationen med det giriga Drakhuvudet. Stjärnan Algol kan liknas vid såväl Satan, som Djävulen, Pan eller Narren/Gycklaren då samma princip kan uppträda i allt mer utspädd form där Satan är den mest koncentrerade ondskan, ren och skär negativitet. Varför Algol singlats ut för ren negativitet kan inte längre förklaras - hur växer sådana här traditioner fram egentligen? Men det är helt logiskt att Absolut Negativitet ligger i början på Oxen då detta tecken enligt indisk tradition är en sammansatt platonsk Form, bestående av Mörkrets kvalitet (Tamas), Jordelementet (det mest negativa och oformliga elementet) samt värd för attraktionens princip, kopplerskan Venus.

Indisk tradition är rätt konsekvent: på samma sätt som en planet i tecknet tar order från tecknets planetära härskare (en dold härskare som influerar planeten i tecknet) så påverkas det hungrande Drakhuvudet som här delar tecken med olyckans Mars -- Mars i Oxen kan ge väldigt materialistiska naturer -- av Oxens dolda härskare. Och den orala och inmundigande Oxen är naturligtvis styrd av välmågans Venus. Tecknets hela konstruktion tjänar till att beskriva den blott sinnliga människan.

Så jämfört med protektionistiska Kräftan tycks inte revisorns monetära hunger i Oxen vara något lyft. Tvärtom, alla de planeter som tecknar smådetaljerna befinner sig i förhållande till projektstartande nymånen i regredierat tillstånd. Mannen har format sig ett liv under sin värdighet. Den värdigheten låg i och för sig endast i att hålla sig borta från hunger så det är ingen direkt världsförbättrare som tecknas av månhoroskopet. (En känd födelsetid skulle kunna ge förbättringar, men låter "revisor för de bemedlade på Östermalm" som en gammal och vis själ? Nej, det låter som mänsklighetens bottenskrap, som i linje med Platons resonemang verkligen tycks vara det som kämpar och slåss för banaliteter på ett sätt de äldre själar som väljer att dölja sig i folkdjupet aldrig skulle komma på tanken att göra.)

I termer av zodiakens inre evolution är det Jupiter som nått längst. Den skarpögde brittiske astrologen Charles Carter sade under 1900-talet att "Jupiter joys in Libra", men jag har med ökad förtrogenhet med några klassiska texter börjat se hur han ofta nog bara repeterade gamla tankar. Det finns ingen tabulerad tradition om att välbeställda Jupiter, lyckans och den lätta framgångens planet, skulle ha ett särskilt fördelaktigt läge i Vågen. Men det säger sig själv att den Stora Välgöraren känner sig välkommen när den äntrar den Lilla Välgörarens Venus hus.

Tydligen förlustar sig Jupiter i Vågen så till den grad att jag gjorde en mycket otippad upptäckt i genomgången av några hundra kriminella horoskop: Just "festprissen" Jupiter i Vågen var signifikant överrepresenterad i horoskopen för brottsdömda individer. Vi får se hur det går för revisorn, som tyckte en stor grön OKEJ-stämpel på stiftelsens obefintliga redovisning av sina balunser.

OBS. Ovanstående resonemang stämmer också med Annie Lööfs horoskop, ännu en närig Sol-Kräfta fast med en annan typ av sekundära, karaktärsnedsättande indikationer.

Läs även: SvD-kommentaren till högerregeringens festiviteter av filosofen Per Bauhn


1 kommentar:

Anonym sa...

"Det var det bästa jag har läst i en tidning på länge" tänkte jag om det Bauhn skriver i SvD. Så jag blev så klart nyfiken på hur hans horoskop ser ut - och kan man tänka sig, karl är född under nymåne i Kräftan!! Inte nog med det, Mars ligger i Oxen också! (23/7- 60)
Det är väl så att "It takes one to know one", som du brukar skriva.:-)
S