Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 augusti 2012

Look-alike: Victoria Beckham / Lena Olin




Plötsligt slog det mig att Victoria Beckham ofta påminner om Lena Olin på bild. En kombination av dryghet och sensualism som britterna kallar "surly" - men jag hittar som vanligt inga svenska ord för psykets finare nyanser. 

Ska man vara noggrann är det inte så mycket psykologi jag reagerar på utan något i sättet som ögonen ligger infattade i kraniet. Har svårt att beskriva mikrolandskapet eftersom det inte finns något vedertaget språk för dessa mikroskopiska nyanser. Vill man ägna sig åt triangulering ligger Victoria kanske t.o.m. närmare Lena Ph med deras delade, lätta anstrykning av neandertalare; Olin har troligen en långt högre IQ än brittiskan.

Jag mindes svenskan som Vattuman någonting (äldre inlägg här), men hade helt glömt Beckhams horoskop. Att byta från tropisk till siderisk är rätt omtumlande. Så mycket måste sorteras om och jag tror inte att Beckham ens blivit nämnt på bloggen tidigare.

AstroDatabank ger bara Beckhams födelsetid en C-rankning. Uppgiften har lämnats från någon som läst en biografi och Olins födelsetid är helt okänd. Men det är så pass tydliga överlappningar mellan bådas himlar att man kanske kan pröva tanken på att det som så tydligt förenar dem är någon variant på Vattumannen. Om det inte är en biton av den starka Väduren hos båda - Mars i härskarläge hos svenskan och Solen i sitt upphöjda läge hos engelskan.

Look-alike-fenomenet kan man bli gråhårig av, för när man ser två personer som liknar varandra är det ofta sådana här märkliga släktskapssvibbar även på himmelen. En bloggläsare vände på steken, jagade rätt på några födslar inom spannet 1-2 dagar men hittade inga likheter! 

Så vad är det som gör att en ser likheter hela tiden (och stjärnhimlar nickar instämmande) och en annan bara skillnader? Ligger hela look-alike-fenomenet bara i betraktarens öga eller är ascendenten så viktig som det alltid har sagts?  De 1.400 kartor med tid jag förfogar över räcker inte för att ens börja en utvärdering. Ändå känner man igen de åtskilliga olika sorters Lejon som tydligen finns när man ser dem. Men vad skapar de olika undertyperna inom ett tecken. Månens inflytande? En planet som stiger eller kulminerar eller sjunker i väst?

Redan de första astrologiska texterna, t.ex. Ptolemaios Tetrabiblos från 2a århundradet fann tecknens fysiska särdrag vara en välkänd sak, även om hans beskrivningar känns flata och intetsägande. Vid den tiden menade man ascendenttecknet när man talade om vilket tecken någon var född över - helt korrekt eftersom Solens 30 dagar i ett och samma tecken är ett helt värdelöst mått på en individ, trots Solens odiskutabla styrka (den går ofta att märka i individens grundläggande orientering).

 



Lustigt nog heter det äldre inlägget om Olin, Saturnus: depression, skönhet & look-alikes, och att dagens inlägg blev till berodde just på att Victoria enligt AB aldrig ler på bild numera. 

Så märkligt kan en cirkel slutas: det är Saturnus som representerar gravallvaret eftersom den ju är antikens Lieman! Och därför naturligtvis Olins dragning åt seriösare konst - drama. Hennes Måne, Venus och Merkurius passar perfekt och det är väl bara Victorias Jupiter för "stor framgång" som skiljer dem åt. 

Skulle Victorias Tvillingascendent stämma - och Mars/Saturnus på ascendenten tyder på det - så bekräftas vad hon säger om sidor aldrig visade. Saturnus på ascendenten är som att vara sitt eget freudianska överjag: ett fabricerat officiellt jag som aldrig släpper fram något spontant eller äkta. 

Victoria är den perfekta psykopaten, en som spelar sig själv, och Mars på ascendenten förklarar perfekt varför hon har sån ögonglöd. Mars skänker inte skönhet men ofta en intensitet i blicken. T.o.m. potatisen Fredrik Reinfeldt har ett visst (sårat) sting i sina ögon. Men där är det Mars stigande i den sårbara Jungfrun, snarare än den flyktiga Tvillingarna. 

Faktum är att Saturnus också koncentrerar allt den kommer i kontakt med. Och Victoria har faktiskt en sällsamt förtärande och svart blick. Mars hindras från att uttrycka sig spontant av Saturnus men istället ackumuleras våld eller agg under ytan. Som i det här fallet resulterade i att sonen Romeo föddes med någon slags epileptisk sjukdom. 

Epilepsi: klassisk följd av ett undertryckande (Saturnus) som plötsligt slår över i en attack (Mars). En Tvillingascendent skulle därför stämma även på så sätt att modern anses bärare i sin egen kropp av en störning.


Inga kommentarer: